دیالیز
معنی کلمه دیالیز در لغت نامه دهخدا

دیالیز

معنی کلمه دیالیز در لغت نامه دهخدا

دیالیز. ( فرانسوی ، اِ ) در شیمی طریقه ای برای جدا ساختن یک کولوئید ازجسمی که بحالت محلول واقعی است بوسیله استعمال غشائی ( طبیعی یا مصنوعی ) که فقط نسبت به یکی از دو جسم قابل نفوذ است و جسم دیگر از آن عبور نمیکند. ذرات ماده محلول از غشاء میگذرند ولی ذرات کولوئید بعلت درشتی بوسیله غشاء متوقف میشوند مثلا بدین وسیله میتوان محلول نمک یا قند را از محلول نشاسته ( کولوئید ) جدا کرد. اسباب اجرای دیالیز را دیالیزگر خوانند. ( از دائرة المعارف فارسی ).

معنی کلمه دیالیز در فرهنگ عمید

۱. (شیمی ) عمل جدا کردن کلوئیدهای داخل یک محلول از سایر مواد با کمک عشای نیمه تراوا.
۲. (پزشکی ) جدا کردن مواد سمی و زائد از خون با کمک دستگاهی ویژه، برای بیمارانی که نارسایی کلیوی دارند یا مسموم شده اند.

معنی کلمه دیالیز در فرهنگ فارسی

در شیمی طریقه ای برای جدا ساختن یک کولوئید از جسمی که بحالت محلول واقعی است بوسیل. استعمال غشائی که فقط نسبت به یکی از دو جسم قابل نفوذ است و جسم دیگر از آن عبور نمی کند .

معنی کلمه دیالیز در فرهنگستان زبان و ادب

[پزشکی] ← تراکافت

معنی کلمه دیالیز در دانشنامه عمومی

دیالیز ( به انگلیسی: dialysis ) یا تراکافت فرایندی است که در آن ترکیب مواد حل شونده در یک محلول با در معرض قرار گرفتن با محلول دیگر که از طریق غشای نیمه تراوا از هم جدا شده اند، تغییر می کند. مولکول های آب و مواد با وزن مولکولی کم می توانند از منافذ غشا عبور کرده ولی مواد با وزن مولکولی زیاد مانند پروتئین ها نمی توانند عبور کنند. دیالیز در تصفیه خون بیماران دچار نارسایی کلیه استفاده می شود.
دیالیز ( تراکافت ) در مبتلایان به نارسایی حاد کلیه وقتی سطح نیتروژن اوره در سرم خون ( BUN ) به ۱۰۰–۷۰ میلیگرم در دسی لیتر می رسد. یا هنگامی که کلیرانس کراتینین به کمتر از ۲۰–۱۵ میلی لیتر در دقیقه کاهش می یابد، شروع می شود. به مجموعه نشانه ها و علایمی که به علت آثار سمی افزایش مواد نیتروژنی و دیگر مواد زاید در خون ایجاد می شود، سندرم اورهمی. وضعیت عقلانی و روانی این بیماران تغییر می کند و عاقبت دچار گیجی شده و نهایتاً به اغما می روند. سندرم اورمی هنگامی قابل پیش بینی است که کلیرانس کراتینین از ۱۰ میلی لیتر در دقیقه به ازای ۱٫۷۳ متر مربع سطح بدن کمتر شود.
در دیالیز ( تراکافت ) انتخاب روش درمانی از بین همودیالیز، دیالیز صفاقی یا دیالیز پیوسته آهسته صورت می گیرد. همودیالیز شایعترین روش مورد استفاده در درمان نارسایی کلیه است. همودیالیز نسبت به روش های دیگر باعث ایجاد تغییرات سریعتری در سطح پلاسمایی مواد حل شونده و برداشت سریعتر آب اضافی تجمع یافته در بدن می شود. دیالیز صفاقی نسبت به همودیالیز در خروج مواد حل شونده خون ۸/۱ و در خارج کردن آب اضافی بدن ۴/۱ کارایی دارد ولی می تواند به طور مستمر ۲۴ ساعته مورد استفاده قرار گیرد. روش های پیوسته آهسته برتری آن پایداری بیشتر وضعیت همودینامیک بیمار است و نقطه ضعف آن ارائه آموزش خاص به پرستاران و گرانی آن است.
همودیالیز شایع ترین روش درمان جایگزین کلیه در بیماران کلیوی است. در این روش خونی که از یک مسیر عروقی ثابت یا موقتی بدست می آید با سرعت ۳۰۰ میلی لیتر در دقیقه یا بیشتر به درون مویرگهایی که از غشاهای نیمه مصنوعی ساخته شده اند، پمپ می گردد. در سمت مقابل، مایع دیالیز که حاوی کلراید سدیم، بی کربنات و غلظتهای مختلفی از پتاسیم است، حرکت می کند.
انتشار از طریق غشا این امکان را فراهم می آورد که مواد دارای وزن مولکولی کم مثل اوره بر اساس شیب غلظت از سز حرکت کنند. به همین ترتیب بی کربنات به سمت پلاسما انتشار می یابد.

جملاتی از کاربرد کلمه دیالیز

پس از مسمومیت با متانول باید سریعاً الکل اتانول به صورت وریدی یا خوراکی برای بیمار شروع و دیالیز انجام شود.
بین خودکشی و مشکلات سلامت جسمی از جمله موارد زیر ارتباط وجود دارد:درد مزمن، آسیب ضربه‌ای مغز سرطان، یا کسانی که با دیالیز خون، اچ آی وی، لوپوس اریتماتوس سیستمیک دست به گریبان هستند. تشخیص سرطان خطر خودکشی متعاقب آن را حدود دو برابر می‌کند. شیوع افزایش خودکشی پس از اینکه شخص از بیماری افسردگی و سوء مصرف الکل رهایی می‌یابد نیز ادامه دارد. در افراد مبتلا به بیش از یک بیماری، میزان خطر بالا است. در ژاپن مشکلات بهداشتی به‌عنوان علت اصلی خودکشی در نظر گرفته می‌شود.
آقای گولر، روز چهارشنبه ۱۷ اکتبر ۲۰۱۸ در سن ۹۰ سالگی در بیمارستانی در استانبول به دلیل سکته قلبی درگذشت وی از نارسایی کلیوی رنج می‌برد و تحت درمان دیالیز بود.
درمان از سرم تراپی جهت جبران حجم از دست رفته در مراحل اولیه تا دیالیز در مراحل پیشرفته بیماری است.
بیمارانی که همودیالیز می‌شوند، لازم است ۲٫۵ میلی گرم دوز اضافی در روز دیالیز دریافت کنند.
مسمومیت با امپرازول رایج نیست و در اثر مصرف دوز های بسیار بالا تر از حد توصیه شده اتفاق می افتد. مسمومیت با این دارو علائمی مانند گیجی، خواب‌آلودگی، تاکی کاردی، تاری دید، سردرد، خشکی دهان، حالت تهوع، استفراغ، دیافورِز ، و برافروختگی همراه است. این علائم گذرا میباشند و هیچ پیامد بالینی جدی با تک درمانی مشاهده نمیشود. هیچ پادزهر خاصی برای مصرف بیش از حد امپرازول شناخته نشده است. دیالیز ممکن است مفید نباشد زیرا امپرازول به طور گسترده به پروتئین متصل است. درمان مسمومیت با این دارو شامل مراقبت های علامتی و حمایتی است.
«کلیه روی تراشه» فرایند پیدا کردن جانشین مصنوعی برای کلیهٔ از کار افتاده را تسریع می‌کند. امروزه بیماران برای دیالیز باید هفته‌ای ۳ مرتبه به کلینیک مراجعه کنند. اگر روش درمان قابل حمل‌تر و همچنین قابل دسترس‌تر برای این مشکل، موجود باشد، نه تنها به بهبود وضعیت سلامتی بیماران کمک می‌کند (به دلیل انجام بیشتر درمان)، بلکه روند درمان را تحمل‌پذیرتر و مؤثرتر می‌کند.