دم نوش
معنی کلمه دم نوش در دانشنامه عمومی
در ایران در سال های اخیر دم نوش های گیاهی و میوه ای مورد استقبال و مصرف برخی خانوارها قرار گرفته است. این استقبال دلایل مختلفی دارد. برخی برای نفع درمانی از این دم نوش ها استفاده می کنند. تعدادی برای تنوع بخشیدن به نوشیدنی روزانه، آن را مصرف می کنند و بعضی هم به خاطر اینکه دم نوش را یک نوشیدنی شیک می دانند، برای پذیرایی از آن استفاده می کنند.
تاریخچهٔ دم نوش را نمی توان از تاریخچهٔ گیاهان دارویی جدا کرد. اگرچه گیاهان دارویی منشأ طبیعی دارند و در مقایسه با داروهای شیمیایی عوارض کم تری ایجاد می کنند، اما مصرف بی رویه یا غیرعلمی برخی از این گیاهان می تواند موجب عوارض ناخواسته و حتی مسمومیت های شدید گردد؛ بنابراین مصرف دم نوش ها نیز همانند داروهای شیمیایی باید با آگاهی و پس از اطلاع از سازوکار عمل آن ها باشد. برای نمونه مصرف گل گاوزبان ایرانی به تنهایی در افرادی که فشار خون بالا دارند، می تواند به شدت مخاطره انگیز باشد. مادران باردار یا شیرده تنها پس از مشاوره با پزشک، مجاز به مصرف دم نوش ها هستند. در دم نوش های ترکیبی معمولاً چند گیاه جهت یک رسیدن یک منظور و هدف با هم ترکیب می شوند، برای مثال گروهی از دم نوش های ترکیبی انرژی زا هستند و بعضی دیگر کم کنندهٔ فشارخون و گروهی دیگر آرام بخش هستند که برخلاف انرژی زاها که ضربان قلب و انرژی را افزایش می دهند، به آرامش و تنش زدایی از بدن کمک می کنند.
دم نوش نوعی نوشیدنی است که در آن جزئی از گل، برگ، ساقه، ریشه، دانه، پوستِ میوه یا اجزای دیگر گیاهان دارویی که قابل حل در آب است، به صورت خشک یا تازه مورد استفاده قرار می گیرد. بیشتر دم نوش ها فاقد کافئین هستند.
به نوشیدنی ساخته شده از گیاهان دارویی و ادویه جات دم نوش گفته می شود.
جملاتی از کاربرد کلمه دم نوش
لیک زنگ نیمشب با صد خروش بر توانگر گفته هر دم نوش نوش
دل چو حریف درد شد ساقی اوست جان ما دل می عشق میخورد جام دم نوش میزند
وَاذْکُرِ اللّهَ کَثیراً گوش کن جرعهها از ذکر هر دم نوش کن