دعای فرج

معنی کلمه دعای فرج در دانشنامه آزاد فارسی

دعای فَرَج
دعاهایی که شیعیان برای تعجیل در فرج امام زمان (عج) یا فرج و گشایش در مشکلات خود می خوانند. امامان در روایات بسیاری مردم را به دعا در تعجیل فرج امام زمان توصیه کرده اند و آن را فرج و حل مشکلات خود مردم دانسته اند. مشهورترین این دعاها، دعایی است که با «اللهم کن لولیک» آغاز می شود و خواندن آن در همه حالات، توصیۀ اکید شده است. دعای دیگر دعایی است که با «الهی عَظُم البلاء» آغاز می شود گفته شده است که امام زمان (ع) آن را در خواب به محمد بن ابی اللیث آموخت. علامۀ مجلسی ۳۹ دعا با عنوان دعای فرج ذکر کرده است.

معنی کلمه دعای فرج در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] چند دعا در مورد امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) داریم که به دعای فرج معروف اند. یکی دعای«الهی عظم البلاء و برح الخفاء...» است که مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب شریف مفاتیح الجنان در مورد این دعا می گوید: کفعمی در بلد الامین می گوید: این دعای حضرت صاحب الامر امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است که تعلیم فرمود آن را به شخصی که محبوس بود پس خلاص شد.یکی هم دعای معروف «اللهم کن لولیک...» است که معمولا بعد از نمازها خوانده می شود، و در بین مردم به دعای فرج معروف است.
این دعا از سه بخش تشکیل شده است:
← بخش اول
علاوه بر این که این دعا در کتاب جمال الأسبوع، المزار (للشهید الأول)، مصباح کفعمی، المزار الکبیر با اندکی تفاوت ذکر شده است،
نقلی در کتاب الزام الناصب
در کتاب «الزام الناصب» چنین نقل شده است: شیخ جلیل امین الاسلام فضل بن حسن طبرسی مؤلف کتاب تفسیر «مجمع البیان» در کتاب «کنوز النجاح» گفته است: دعایی که حضرت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به أباالحسن محمد بن أحمد بن أبی لیث - رحمت خدای متعال بر او باد - در شهر بغداد در مقابر قریش به او تعلیم داد و أبوالحسن از زندان از ترس کشتن به مقابر قریش پناه برده بود و به برکت این دعا، خداوند او را از کشته شدن نجات داد.
تعلیم دعا به ابوالحسن
...
[ویکی شیعه] دعای فرج، دعایی است که با عبارت «إلهی عَظُمَ البَلاء» آغاز می شود. این دعا برای اولین بار در کتاب کنوز النجاح شیخ طبرسی آمده و آثاری چون وسائل الشیعه (اثر شیخ حر عاملی) و جمال الاسبوع (اثر سید بن طاووس) نیز آن را نقل کرده اند. گفته شده دعای فرج را امام زمان به محمد بن احمد بن ابی لیث تعلیم داد که از ترس کشته شدن به کاظمین پناهنده شده بود. او با خواندن این دعا از مرگ رهایی یافت. این دعا جزو تعقیبات نماز امام زمان و جزو اعمال سرداب غیبت بیان شده است. این دعا در کتاب مفاتیح الجنان در بخش ادعیه آمده است.
نزد شیعیان ایران، دعای «أللهمَّ کُن لِولیکَ الحجة بنِ الحَسن» که دعایی برای سلامتی امام زمان (ع) است نیز به دعای فرج مشهور است.
این دعا برای اولین بار در کتاب کُنوز النجاح شیخ طبرسی (درگذشت ۵۴۸ق) آمده است، البته فقط بخش آغازین آن یعنی تا «أَوْ هُوَ أَقْرَبُ». برخی دیگر از آثاری که این دعا را آورده اند این کتاب ها هستند: المزار الکبیر اثر ابن مشهدی (درگذشت ۶۱۰ق)، جمال الاسبوع اثر سید بن طاووس (درگذشت ۶۶۴ق)، المزار اثر شهید اول (درگذشت ۷۸۶ق)، مصباح اثر کفعمی (درگذشت ۹۰۵ق)، وسائل الشیعه اثر شیخ حر عاملی (درگذشت ۱۱۰۴ق).
[ویکی اهل البیت] دعای فرج یا دعای سلامتی امام زمان، دعایی برای سلامتی حجت بن حسن، دوازدهمین امام شیعیان است شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان این دعا را از اعمال شب بیست و سه ماه رمضان ذکر کرده است

جملاتی از کاربرد کلمه دعای فرج

با این حال، از بلندگوهای مساجد مشهد و ماسال دعای فرج و ترانه‌های مذهبی پخش شد. ۳۱۳ کاروان نیز با عنوان نسیم انتظار راه‌اندازی شد.