دشتک
معنی کلمه دشتک در لغت نامه دهخدا

دشتک

معنی کلمه دشتک در لغت نامه دهخدا

دشتک. [ دَ ت َ ] ( اِ ) ریسمان تابیده و دستک. ( لغت محلی شوشتر، نسخه خطی ). و رجوع به دستک شود.
دشتک. [ دَ ت َ ] ( اِخ ) گویند قریه ای است از قرای اصفهان ولی این قول صحیح نیست چه در اصفهان قریه ای بدین نام وجود ندارد. و برخی آنرا قریه ای در ری دانند. و نیز محله ای است در استراباد. ( از معجم البلدان ) ( از مراصد الاطلاع ). نام ولایتی است در فارس قریب به شهرک. ( از آنندراج ). قصبه ایرج است. ( فارسنامه ناصری ). قصبه ای از دهستان ایرج بخش اردکان شهرستان شیراز. سکنه آن 2151 تن. آب آن از چشمه قدمگاه. محصول آنجا غلات و برنج. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).
دشتک. [ دَ ت َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان کوار بخش سروستان شهرستان شیراز. سکنه آن 223 تن. آب آن از رودخانه قره آغاج. محصول آنجا غلات ، برنج ، حبوب و انجیر. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).
دشتک. [ دَ ت َ] ( اِخ ) دهی از دهستان خرقان غربی بخش آوج شهرستان قزوین. سکنه آن 550 تن. آب آن از رودخانه خرود. محصول آنجا غلات است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).
دشتک. [ دَ ت َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان شهرکی بخش شیب آب شهرستان زابل. سکنه آن 329 تن. آب آن از رودخانه هیرمند. محصول آنجا غلات و لبنیات. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).
دشتک. [ دَ ت َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان مرکزی بخش مانه شهرستان بجنورد. سکنه آن 260 تن. آب آن از رود اترک. محصول آنجا غلات و پنبه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
دشتک. [ دَ ت َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان پشتکوه بخش اردل شهرستان شهرکرد. سکنه آن 122 تن. آب آن از چشمه. محصول آنجا غلات ، نخود، انگور، سیب ،زردآلو و بادام. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

معنی کلمه دشتک در فرهنگ عمید

جنین.

معنی کلمه دشتک در فرهنگ فارسی

ریسمان تابیده و دستک .

معنی کلمه دشتک در دانشنامه عمومی

دشتک (آوج). دشتک، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان آوج در استان قزوین ایران است.
این روستا در دهستان حصار ولیعصر قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1395، جمعیت آن 2, 265 نفر ( 350خانوار ) بوده است، که از این نظر دومین روستای بزرگ و پرجمعیت شهرستان آوج است. زبان اهالی روستا مانند نواحی اطراف ترکی است.
دشتک (اردل). دشتک شهری از توابع شهرستان اردل در استان چهارمحال و بختیاری است.
دشتک در مختصات جغرافیایی ۳۲ درجه و ۹ دقیقه عرض شمالی، و ۵۰ درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی قرار دارد. از جنوب به رشته کوه های میلی و از شمال به کوه سالداران و احمد لیوه منتهی می شود. شهر دشتک در فاصله ۹۲ کیلومتری از شهرکرد قرار دارد.
مردم آن لر و از طوایف ایل بختیاری هستند و به گویش بختیاری سخن می کنند. [ نیازمند منبع]
فعالیت اقتصادی مردم دشتک بیشتر کشاورزی و بعضاً دامداری می باشد. بخش زیادی از مردان این شهر در گذشته بنا به رسم آبا و اجداد شان در کشور کویت مشغول به فعالیت بودند. در سالیان اخیر بسیاری از مردم به مشاغل خدماتی و اداری روی آورده اند. محصولات کشاورزی دشتک انگور، بادام، گردو، سیب ترش، زردآلو، گندم، عدس و… می باشد. قشر تحصیل کرده در این شهر زیاد بوده و این شهر افراد زیادی را از پزشکان، مهندسان، معلمان و… که به جامعه خدمت کرده اند در خود پرورانده است.
• بر اساس مصوبه هیئت دولت، در سال ۱۳۹۰ روستای دشتک در شهرستان اردل به شهر ارتقاء یافت.
دشتک (افغانستان). دشتک یک منطقهٔ مسکونی در افغانستان است که در ولایت بامیان واقع شده است.
دشتک (مرودشت). روستای دشتک از توابع بخش درودزن دهستان ابرج شهرستان مرودشت، مختصات جغرافیایی ۵۲ درجه و ۲۸ دقیقه طول شرقی و ۳۰ درجه و ۱۷ دقیقه عرض شمالی، در تنگه کوه دشتک در شمال دشت درودزن قرار دارد. ارتفاع این روستا از سطح دریا ۲۰۴۰ متر است و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در پائیز و زمستان سرد است. ( منبع. ۱ )
دشتک یکی از قدیمی ترین روستاهای استان فارس است و به لحاظ استقرار در دشتی کوچک به نام دشتک معروف شده است. بقایای آثاری از دوره هخامنشیان در روستای دشتک به جا مانده است و تاریخ شکل گیری روستا براساس سنگ نوشته های گورستان قدیمی دشتک، به قرن هفتم ه ق مربوط است. ( منبع۲ )
مردم روستای دشتک به زبان فارسی به لهجه دشتکی صحبت می کنند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵ جمعیت این روستا ۲ هزار و ۸۰۶ نفر بوده است که در سال ۱۳۸۵، به تعداد ۲ هزار و ۳۶۷ نفر کاهش یافته است.
فعالیت اکثر مردم روستای دشتک، باغداری و دامداری است. گروهی نیز به فعالیت های خدماتی و تولید صنایع دستی از جمله گیوه دوزی، قالی بافی و گلیم بافی می پردازند. محصولات باغی روستا شامل گردو، انگور، انار، بادام و گوشت، فراورده های لبنی و پشم گوسفند از محصولات دامی روستا است. پرورش زنبور عسل و تولید عسل به روش جدید و سنتی نیز رواج دارد.
روستای دشتک در محدوده کوهستانی استقرار یافته و بافت کالبدی آن به تبعیت از شیب محل استقرار، به صورت پلکانی شکل گرفته است. شبکه معابر روستا به عنوان شریان ارتباطی از الگوی نامنظم برمبنای نیاز مردم و محدودیت های توپوگرافی، شکل گرفته اند و غالب معابر به صورت پیچ در پیچ، نامنظم و کم عرض می باشد. ( منبع ۳ )
خانه های قدیمی روستا از سنگ، خشت و گل ساخته شده و با چینش پلکانی، خود جلوه زیبایی به روستا داده اند. روستای کوهستانی دشتک، با اقلیم معتدل، پوشش جنگلی، باغات وسیع، چشمه ساران فراوان، آبشارهای زیبا و مناظر و چشم اندازهای دل نواز، به ویژه در فصول بهار و تابستان، فضای بسیار جذابی را برای بیننده فراهم می آورد. معماری پلکانی روستای دشتک جلوه بسیار چشم گیری به آن بخشیده است که بیننده خوش ذوق را به تحسین وا می دارد.
بنا بر اعلام روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس، درخت چنار کهنسال روستا، یکی از قدیمی ترین درختان ایران و جهان به شمار می رود. این درخت که در محل هسته اولیه روستا قد برافراشته است به نظر برخی از دیرین شناسان طبیعی، قدمتی چهارهزار ساله دارد. ( منبع ۴
معنی کلمه دشتک در فرهنگ عمید

جملاتی از کاربرد کلمه دشتک

چمن خان یک اندیس مصالح ساختمانی است که در حوالی شهر دشتک استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، سنگ آهک است.سنگ میزبان این اندیس آهک( آسماری) است و دیرینگی آن به دوران الیگومیوسن می‌رسد.
اغبلاغ‌کلیساکندی، روستایی از توابع بخش دشتک شهرستان چالدران در استان آذربایجان غربی ایران است.
اروج‌کندی، روستایی از توابع بخش دشتک شهرستان چالدران در استان آذربایجان غربی ایران است.
آبشاردشتک ابرج در ناحیهٔ دشتک ابرج در شهرستان مرودشت واقع شده‌است. این مکان دارای پتانسیل جذب گردشگر است و دارای دو آبشار زیبا هست به علت نبود راه مناسب در حال حاضر کمتر گردشگری به آن منطقه می‌رود.
سر طاوه یک اندیس غیرفلزی است که در حوالی شهر دشتک استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، فسفات است.
آواجیق از شهرهای شمالی آذربایجان غربی است که در بخش دشتک شهرستان چالدران در مرز ایران و ترکیه قرار دارد.آواجیق از سکونتگاه‌های قوم آیروملو در استان آذربایجان غربی است و مردم آن به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می‌کنند. آواجیق از نظر جغرافیایی، غربی‌ترین شهر ایران است. بر پایه نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵، جمعیت این شهر برابر ۱٬۶۴۹ نفر بوده‌است. گورستان تاریخی پیر احمد کندی آواجیق از آثار قدیمی آن است.