دجیل

دجیل

معنی کلمه دجیل در لغت نامه دهخدا

دجیل. [ دُ ج َ ] ( اِخ ) ( یوم... )، للحجاج. علی اهل العراق. از وقایع و جنگهای حجاج بن یوسف ثقفی است با مردم عراق. ( مجمع الامثال میدانی ).
دجیل. [ دُ ج َ ] ( ع اِ ) قطران. ( منتهی الارب ).
دجیل. [ دُ ج َ ] ( اِخ ) ولایت معتبریست و از دجله آب می خورد و بدین سبب دجیل می خوانند. قصبه وانه شهر آنجاست و دههای معتبر دارد و قرب صد پاره ده باشد و جای نیک و مرتفع است. انار دراجی آنجا بهتر از دیگر ولایت بغداد است. حقوق دیوانی آن ولایت سه تومان و پنجهزار دینارست. ( نزهة القلوب چ اروپا مقاله سوم ص 41 ). عکبرا از نواحی دجیل بوده است و در ده فرسنگی بغداد. ( معجم البلدان ).
دجیل. [ دُ ج َ ] ( اِخ ) شعبه ای است از دجله بغداد. ( منتهی الارب ). دیله کودک. نام یکی از شاخه های دجله نزدیک بغداد : فخرجت من بغداد الی منزل علی نهر دجیل و هو یتفرع عن دجلة فیسقی قری کثیر. ( ابن بطوطه ). نام نهری است که مخرج آن از بالای بغداد میان این شهر و تکریت است و با آن بلاد کثیر و نواحی وسیع آبیاری می شود و بازمانده آن بار دیگر به دجله می ریزد. ( معجم البلدان ).
دجیل. [ دُ ج َ ] ( اِخ ) رودی که از زردکوه بختیاری و بگفته یاقوت از سرزمین اصفهان سرچشمه میگیرد و از شوشتر و اهواز می گذرد و مصبش دریای فارس است نزدیک عبادان. بگفته حمزه نام آن دیلدا کودک بوده است به معنی دجله صغیر و به دجیل معرب شده. ( معجم البلدان ). این رود را به مناسبت آنکه از شوشتر( تستر ) می گذرد «دجیل تستر» نامیده اند و هم بمناسبت گذشتنش از اهواز «دجیل اهواز» نام گرفته است. رجوع به هر یک از این دو ترکیب در ذیل همین لغت شود. مرحوم کسروی در باره دجیل می نویسد که در زمانهای پیشین دجیل نام شتیت یا چهاردانگه بوده است یعنی شاخه بزرگتر رود کارون که از برابر شهر شوشتر انقسام می پذیرد و شاخه دیگر که گرگر یا دودانگه یا مسرقان باشد کوچکتر از شتیت است. ( از تاریخ پانصد ساله خوزستان ).
- دجیل اهواز ؛ دجیل تستر : شبیب خارجی در سال 76 هَ. ق. با سلاح تمام و برگستوان در دجیل اهواز به آب افتاد و غرق شد. ( حاشیه مجمل التواریخ و القصص 304 ). رجوع به معجم البلدان ذیل دجیل شود.
- دجیل تستر ؛ : آب دجیل تستر از کوه زرده و دیگر جبال لر برمی خیزد و بعد از سی وچند فرسنگ به تستر می رسد و چون قریب المسافه است هنوز سرد می باشد و هاضم تمام و در زبر تستر بر آن آب شاپور ذوالاکتاف شادروانی ساخته است و آبرا مثالثه کرده و بگرد تستر درآورده چهار دانگ در ممر اول در غربی شهر روان است و دو دانگ در ممر مجدد شرقی شهر جاری است و در حدود لشکر هر دو با هم پیوسته با آب دزفول وکرخه به شطالعرب می ریزد. طول این رود هشتاد فرسنگ باشد. ( نزهة القلوب چ اروپا مقاله سوم ص 195 و 215 ).

معنی کلمه دجیل در فرهنگ فارسی

رودی که از زرد کوه بختیاری و بگفته یاقوت از سرزمین اصفهان سرچشمه می گیرد

معنی کلمه دجیل در دانشنامه عمومی

الدجیل ( به عربی: الدجیل ) یک منطقهٔ مسکونی در عراق است که در استان صلاح الدین در فاصله ۶۰کیلومتری بغداد واقع شده است. الدجیل ۱۰۰٬۰۰۰ نفر جمعیت دارد.

معنی کلمه دجیل در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] دجیل از شهرهای کشور عراق با اکثریت شیعه. صدام حسین در واکنش به ترور ناموفق خود، شماری از مردم دجیل را کشت و به جهت همین کشتار، در سال ۲۰۰۶م اعدام شد. در سال ۲۰۱۴ داعش نیز تلاش هایی برای تصرف این شهر انجام داد، اما موفق نشد.
در برخی منابع تاریخی از رودخانه هایی به نام دجیل یاد شده که یکی در اطراف بغداد و دیگری در خوزستان ایران قرار دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه دجیل

علت ویرانی اهواز به‌درستی مشخص نیست. هرآنچه تاکنون گفته شده حدس و گمان است که به‌وسیله وقایع‌نگاران و مورخان متأخر نوشته شده است. احمد کسروی «ویرانی اهواز کهن را یکی از معماهای تاریخ خوزستان دانسته که نه زمان و نه علت آن را در جایی ننوشته‌اند.» او در ادامه می‌گوید: «آنچه ما از جستجو به دست آورده‌ایم زمان آن را آخرهای قرن پنجم یا آغاز قرن ششم بوده.» این سخن کسروی نیز درست نیست چون ابن حوقل که در نیمه دوم قرن چهارم می‌زیسته، ویرانی اهواز را از قرن چهارم روایت کرده است. با وجود این کسروی علت ویرانی را دو چیز پنداشته: یکی شکستن بند و دیگری برگشتن مسرقان از جوی خود و پیوستن آن به دجیل [کارون].
این حزب در ۸ ژوئیه ۱۹۸۲ در دجیل اقدام به ترور صدام حسین کرد که ناموفق بود و منجر به کشتار دجیل شد.در سال ۱۳۶۶ مجدداً آنها اقدام به ترور صدام حسین کردند که باز هم ناموفق بود.