خط لوله
معنی کلمه خط لوله در فرهنگستان زبان و ادب

خط لوله

معنی کلمه خط لوله در فرهنگستان زبان و ادب

{pipeline} [مهندسی محیط زیست و انرژی] شبکه ای از لوله های زیرزمینی که آب را به منازل و مراکز تجاری و جز آن می رساند

معنی کلمه خط لوله در دانشنامه عمومی

خط لوله (فیلم). خط لوله ( کره ای:  파이프라인 ) یک فیلم جنایی اکشن ۲۰۲۱ کره جنوبی با بازی سئو این گوک، لی سوهیوک و اوم مون سوک است. این فیلم داستان شش دزد را روایت می کند که برای سرقت نفت در یک تونل زیرزمینی در کره نقشه کشیده اند. این فیلم در ۲۶ مه ۲۰۲۱ منتشر شد.
• سئو این گوک در نقش پین دول یی
• لی سوهیوک در نقش گون وو
• اوم مون سوک در نقش جوب سه
• یو سونگ موک در نقش رئیس نا
• ته هانگ هو در نقش گوم ساب
• به دا بین در نقش شمارنده مانیتور
• به یو رام در نقش مان شیک
• سو دونگ وون در نقش جی ده هان
• جونگ جه کوانگ در نقش شانگ گو
• کیم یون کیو در نقش دختر رئیس نا
• یونگ جین
• وو کانگ مین
• کانگ دو هیون در نقش ئه سونگ یی
در ژوئیه ۲۰۱۹، گروه بازیگران اصلی تأیید شدند و اعلام شد که سئو این گوک به عنوان پروتاگونیست این فیلم در نقش مهندس حفاری خواهد بود. سئو این گوک و لی سوهیوک پیش از این در پادشاه دبیرستان ( ۲۰۱۴ ) و ویرانگر در خدمتگزاری شما حاضر است ( ۲۰۲۱ ) همبازی بودند.
تصویربرداری اصلی در ۲۳ ژوئیه ۲۰۹۱ آغاز شد و در ۱۲ نوامبر ۲۰۱۹ به پایان رسید. این فیلم برای انتشار در سال ۲۰۲۰ برنامه ریزی شده بود اما به دلیل دنیاگیری کووید - ۱۹ به تعویق افتاد.
خط لوله (نرم افزار). در مهندسی نرم افزار، خط لوله متشکل از زنجیره ای از پردازش عناصر ( فرایندها، رسیمان ها، و غیره. . ) ، مرتب شده است به طوری که خروجی هر عنصر ورودی عنصر بعدی می باشد. معمولاً مقداری از بافر بین عناصر متوالی مقرر شده است. اطلاعاتی که در جریان این خط لوله است اغلب به صورت بایت یا بیت است. این مفهوم لوله ها و فیلتر الگوی طراحی نیز نامیده می شود. که به خاطر شباهت به خط لوله فیزیکی، این چنین نامگذاری شد.
خط لوله اغلب در یک سیستم عامل چند وظیفه ای، توسط همه عناصری که زمان یکسانی برای پردازش می خواهند اجرا و راه اندازی شده و به طور خودکار به درخواست داده های خوانده شده توسط هر فرایند و داده های نوشته شده توسط فرایند بالادست سرویس دهی می شود. در این روش پردازنده اصلی به طور طبیعی میان فرایندها توسط زمانبند تعویض می شود تا بتوان زمان بیکاری را به حداقل رساند. در مدل های رایج دیگر، عناصر به صورت ریسمان های بسیار کم وزن یا به عنوان coroutinesها به منظور کاهش سربار سیستم عامل اغلب با فرایندها درگیر می شوند. بسته به سیستم عامل، ریسمان ها ممکن است به طور مستقیم توسط سیستم عامل یا توسط مدیریت ریسمان زمانبندی شوند. Coroutinesها همواره توسط مدیر نوعی از اشکال coroutine زمانبندی می شوند. معمولاً، درخواست های خواندن و نوشتن عملیات را مسدود می کنند. به این معنی که توقیف منبع در دست فرایند معلق است تا زمانی که همه اطلاعات بتوانند در فرایند مقصد نوشته شوند و همچینین اجرای فرایند مقصد پس از خواندن به تعلیق افتاده تا حداقل برخی از داده های درخواست شده بتواند منبع فرایند را به دست آورد. بدیهی است، این مسئله نمی تواند باعث ایجاد بن بست شود که در آن هر دو فرایندا به طور نامحدود در انتظار پاسخ یکدیگر بمانند از این رو حداقل یکی از دو فرایند بزودی درخواست سرویس خود را توسط سیستم عامل اعلام می کند و اجرا را ادامه می دهد. برای اجرا، بیشتر سیستم عامل ها برای اجرای لوله از لوله های بافر استفاده می کنند که اجازه می دهد منابع فرایند اطلاعات بیشتری را فراهم کند تا فرایند مقصد به طور متداول بتواند داده را دریافت کند یا اینکه مایل به دریافت باشد. تحت بیشتر Unices یا سیستم عامل های شبه لینوکس دستورها ویژه ای در دسترس است که لوله یک بافر را اجرا می کنند که پیاده سازی یک بافر لوله به طور بالقوه بسیار بزرگتر و با قابلیت تنظیم اندازه است که به طور معمول " بافر " نامیده می شود. این دستور می تواند مفید باشد اگر فرایند مقصد به طور قابل توجهی کندتر از منبع فرایند باشد، اما به هر حال مد نظر است که این منبع فرایند بتواند تاحد امکان وظیفه خود را در اسرع وقت تکمیل کند. به عنوان مثال، اگر منبع فرایند شامل یک فرمان باشد که آهنگ صوتی را از روی یک سی دی را بخواند، فرایند مقصد شامل یک فرمان داده است که شکل موج های صوتی را به فرمت MP3 فشرده سازی می کند. در این نمونه عمل میانگیری یا بافرینگ در تمام سرعت ها در بافر لوله به سی دی درایو اجازه می دهد که سریعتر بچرخد و کاربر بتواند سی دی را از درایو پاک کند قبل از آنکه رمزگذاری فرایند به پایان رسد. چنین فرمان بافر را می تواند با استفاده از پیاده سازی اولیه سیستم عامل که موجود است برای خواندن و نوشتن اطلاعات به کار رود. انتظار بیهوده می تواند به وسیله ی استفاده از امکاناتی مانند نظرسنجی یا انتخاب یا چند ریسمانه موقوف شود.

معنی کلمه خط لوله در دانشنامه آزاد فارسی

خط لوله (pipeline)
مجموعه ای از لوله های متصل، برای انتقال آب، نفت، گاز یا مواد دیگر به فواصل دور. از خط لوله در طرح های آبرسانی و توزیع نفت و گاز بسیار استفاده می کنند. ایالات متحدۀ امریکا ۲.۴میلیون کیلومتر خط لوله، شامل بیش از ۳۰۰هزار کیلومتر خط لولۀ نفت، دارد. خط لولۀ سراسری آلاسکا از طولانی ترین خطوط لولۀ امریکا است. در ۱۹۹۶، نخستین خط لولۀ گاز بین افریقای شمالی و اروپا به بهره برداری رسید. این خط لوله گاز را از الجزایر به اسپانیا و سرانجام به فرانسه و پرتغال انتقال می دهد. این خط لوله، که هزینۀ احداث آن را اتحادیۀ اروپا پرداخته است، به تأمین گاز سراسر اروپا کمک می کند و هزینۀ حمل گاز را کاهش می دهد. طول این خط لوله ۱۴۰۰ کیلومتر است و گاز را از الجزایر به مغرب و سپس از طریق تنگۀ جبل طارق به شهر کوردووا (قرطبه) در جنوب اسپانیا می رساند و به شبکۀ گاز طبیعی اسپانیا متصل می شود. تا سال ۲۰۰۰، این خط لوله تقریباً نیمی از نیاز اسپانیا را تأمین می کرد. احداث آن تقریباً پنج سال طول کشید و ۲.۳میلیارد دلار هزینه داشت. این پروژه پیچیده ترین پروژۀ جهان در نوع خود بود، زیرا ۴۵ کیلومتر آن در بستر تنگۀ جبل طارق کار گذاشته شده است که دارای پیچیدگی های زمین شناختی فراوان و در معرض جریان های نیرومند و خطرناک آب است.

جملاتی از کاربرد کلمه خط لوله

قرار بود یک خط لوله گاز از ایران به ارمنستان در سال ۲۰۰۹ به بهره‌برداری کامل برسد و تنوع عرضه گازی را برای ارمنستان بالا ببرد. ارمنستان تقریباً همه محصولات تصفیه شده نفتی اش را از گرجستان وارد می‌کند. پس از نزاع میان روسیه و گرجستان، واردات سوخت و غذا از گرجستان به ارمنستان به‌طور متناوب قطع شده‌است و آسیب‌پذیری ارمنستان را از این تنها مسیر ترانزیتی برجسته ساخته است.
کاووسی طرح تعدادی فیلم مستند پیرامون جامعه‌شناسی و قوم‌شناسی که تدریس مواد آن‌ها را در دانشکده علوم اجتماعی و تعاون وابسته به دانشگاه تهران بر عهده داشت، فراهم کرد. او پیش از آن و در میانه دهه ۱۳۴۰ فیلم مستند آتش و سنگ را دربارهٔ اجرای طرح خط لوله سراسری گاز از خوزستان به آستارا و از آن‌جا به شوروی کارگردانی کرده بود. این مستند افزون بر گزارش احداث طرح، به زندگی مردم در حاشیه خط لوله نیز می‌پرداخت.
این شرکت که در فردریکتون مستقر است، گاز را از سیستم خط لوله ماری‌تایمز و شمال شرقی دریافت می‌کند و تحت نظارت هیئت انرژی و تاسیسات نیوبرانزویک است. در حال حاضر این سیستم در شهرستان وستمرلند، شهرستان یورک، شهرستان سانبری، شهرستان سنت جان و شهرستان شارلوت فعال است.
در سال‌های ۱۹۹۹ و ۲۰۰۰ الکسی میلر؛ مدیر عامل پروژه احداث سامانه خط لوله بالتیک بود. در سال ۲۰۰۰ او به‌عنوان معاون وزیر انرژی روسیه، منصوب شد. وی از ۲۰۰۱ در جایگاه نایب رییس هیئت مدیره و مدیرعامل گازپروم، عملاً سکان رهبری این شرکت را در دست دارد.
فرضیه ابتدایی دربارهٔ انفجار در تاسیسات نطنز بر این بود که مواد منفجره در نزدیکی خط لوله گاز کار گذاشته بود، اما برخی کارشناسان نیز احتمال داده‌اند که انفجار در نتیجه یک حمله سایبری رخ داده است. نیویورک تایمز می‌نویسد اگر چه ایران توضیح اندکی دربارهٔ علت این انفجارها داده اما با توجه به این شرایط مقامات غربی انتظار دارند دست به برخی اقدامات تلافی‌جویانه بزند که این اقدامات شاید حملاتی به نیروهای آمریکایی و متحدان آن در عراق باشد یا شاید حملات سایبری چنان‌که قبلاً نیز چنین حملاتی را علیه موسسات اقتصادی آمریکا ترتیب داده بود یا حمله‌ای که اسرائیل می‌گوید متوجه سیستم ذخیره آب این کشور بوده است.
ایران دومین دارندهٔ ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان نیز است اما سهم آن از بازار جهانی گاز، اندک است. اگرچه بیشتر کشورهای همسایه، بازار خوبی برای گاز طبیعی ایران هستند، اما پروژه‌هایی همانند خط لوله صلح که با هدف صادرات گاز ایران آغاز شدند، نیمه‌تمام رها شده‌اند. تحریم‌ها علیه ایران، سیاست خارجی این کشور و نبود منابع مالی، به عنوان دلایل ناتوانی ایران در صادرات گاز دانسته می‌شوند. ترکیه و عراق نیز تنها متقاضیان عمدهٔ گاز ایران هستند.
در سند تخصیص آب برای طرح‌های انتقال آب شیرین سازی شده به فلات مرکزی ایران قید شده است که تمامی هزینه طرح‌ها توسط بخش‌خصوصی و صنایع خریدار آب تأمین شود و در هر خط انتقال آب در حدود ۲۰٪ از ظرفیت انتقال آب در طرح برای آب شرب مناطق مسکونی در طول مسیر در نظر گرفته شود تا در صورت نیاز دولت از طریق خط لوله خریداری نماید. بخش خصوصی برای تامین مالی در این طرح‌ها (مثل سایر پروژه‌های توسعه‌ای بخش خصوصی) از منابع مختلف از جمله صندوق توسعه ملی و بانک‌ها تامین مالی کرده است.
امارات متحده عربی دارای اقتصادی در حال رشد بسیار سریع است ولی آب بسیار کمی برای حمایت از آن در اختیار دارد. این کشور به مقدار آب بیشتری نسبت به میزان طبیعی در اختیار خود نیاز دارد؛ بنابراین می‌توان گفت که این کشور به اوج آب رسیده‌است. برای حل این مسئله، امارات متحده عربی یک کارخانه آب‌شیرین‌کن در نزدیکی روویس احداث کرده‌است که آب خود را از طریق خط لوله به ابوظبی می‌رساند.
در استرالیا رقابتی بر سر منابع نظام رودخانه دارلینگ بین کوئینزلند، نیوساوث ویلز و استرالیای جنوبی وجود دارد. در ویکتوریای استرالیا خط لوله پیشنهاد شده برای انتقال آب از دره گولبورن به ملبورن منجر به اعتراض کشاورزان شده‌است.
به گفته مجری طرح، در مطالعات اولیه طول مسیر خط ۴ برابر ۱۵۱۲ کیلومتر و اعتبار پیش‌بینی‌شده برای اجرای طرح ١٠٠ هزار میلیارد تومان بود که با مهندسی ارزش و پیش‌بینی تونل‌های حفاری در مسیر انتقال، طول خط لوله طرح (تا مشهد) از ۱۵۱۲ کیلومتر به ۱۳۵۰ کیلومتر تقلیل یافت که این موضوع منجر به کاهش هزینه‌ها تا سقف ۸۵ هزار میلیارد تومان شده است. (۱۵٪ کاهش هزینه اولیه) در نهایت مسیر خط لوله انتقال آب در مسیری به طول ۱۳۴۲ کیلومتر تثبیت شد.