شاملو

شاملو

معنی کلمه شاملو در لغت نامه دهخدا

شاملو. ( اِخ ) ( ایل ) طایفه ای از قزلباش و قزلباش فرقه ای است از مغلان ایران و در یکی از لغات ترکی نوشته که شاملوبمعنی شامی است چرا که لفظ لو بضم لام و واو معروف در ترکی برای نسبت آید. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). بعضی از سکنه شام هستند که امیرتیمور آنها را بخراسان کوچانید و بعدها به ایل شاملو معروف شده اند. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 46 ). یکی از هفت قبیله ای که از ارکان قزلباش بشمار آیند. ( تاریخ ادبیات صص 11 - 41 ).
شاملو. ( اِخ ) دهی از دهستان بدوستان بخش هریس شهرستان اهر. دارای 365 تن سکنه. آب آن از چشمه. محصول آن غلات ،حبوب و سردرختی. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).
شاملو. ( اِخ ) حسن خان فرزند حسین خان. در عهد شاه عباس اول حاکم شهر هرات و مردی بسیار خوش خط بود و مؤلف آتشکده آذر وی را به صاحب سیف و قلم توصیف می نماید. در کتاب «نمونه خطوط خوش نستعلیق » سال مرگ او 1052 هَ. ق. ثبت شده است و صاحب تذکره غنی درگذشت او را بسال 1100 هَ. ق. دانسته. مؤلف امتحان الفضلاء گوید حسن شاملو و حسن کرمانی در اصطلاح خطاطان «حسنین » باشند. ( از الذریعة ج 9 ص 243 ).
شاملو. ( اِخ ) قیصر. از طایفه شاملو، معروف به هروی است زیرا مدتی در هرات از ملازمان حسین خان بود و معارض ملاشکوهی. از تاریخ زندگی او اطلاعی در دست نیست. ( از الذریعة ج 9 ص 894 ).
شاملو. ( اِخ ) مرتضی قلیخان سلطان شاملو، فرزند ارشد حسینخان شاملو است. نصرآبادی درباره او گوید: مردی در کمالات انسانی بی نظیر و در خط شکسته زبردست بود. از اشعار او ابیاتی نیز آورده است.
شاملو. ( اِخ ) مرتضی قلیخان شاملو، متخلص به مرتضی ،در اوایل سلطنت شاه صفی ایشیک آقاسی بود سپس عزل گردید و در زمان تألیف تذکره نصرآبادی به وزارت اردبیل گماشته شد. دیوان مخطوط او ذیل شماره 4586 کتابخانه ملی ملک موجود است. ( از الذریعة ج 9 ص 1027 ).

معنی کلمه شاملو در فرهنگ فارسی

مرتضی قلیخان شاملو متخلص به مرتضی در اوایل سلطنت شاه صفی ایشیک آقاسی بود سپس عزل گردید و در زمان تالیف تذکره نصر آبادی بوزارت اردبیل گماشته شد .

معنی کلمه شاملو در دانشنامه عمومی

شاملو (هریس). شاملو یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان بدوستان غربی بخش خواجه شهرستان هریس واقع شده است.

معنی کلمه شاملو در دانشنامه آزاد فارسی

از قبایل بزرگ قزلباش و از ترکمانان بیگدلی. اینان به سبب سکونت در شام به این نام موسوم شدند. شاملوبیگدلی های آناتولی و شام، تابستان ها را در جنوب سیواس و زمستان ها را در اراضی میان حلب و عین تاب می گذرانیدند. صوفیان شاملو در سپاه سلطان جنید و سلطان حیدر حضور داشتند. شاملویان ایران عمدتاً از آناتولی و شام آمده بودند. حسین بیگ لُلِه ( ـ ۹۲۰ ق) در لاهیجان به شاه اسماعیل اول صفوی پیوست و در سال های اول سلطنت او امیرالامر ای ایران بود. عابدین بیگ شاملو با ۳۰۰ تن از صوفیان شاملو در ارزنجان به شاه اسماعیل پیوست (۹۰۶ ق). مضاحک دورمیش خان پسر عبدی بیگ برای خندانیدن و نشاط شاه اسماعیل پس از جنگ چالدوران معروف است. حسین خان، برادر دورمیش خان، در ۹۳۱ق حاکم هرات شد و پس از کشته شدن چوهه سلطان تکلو در جنگ با شاملویان (۹۳۷ ق) و قلع وقمع تکلویان، در همان سال به وکالت شاه طهماسب رسید و در ۹۴۰ ق به گمان آن که سودای قتل شاه طهماسب را در سر می پرورد، به دستور او اعدام شد. شاملویان در سال های سلطنت سلطان اسماعیل دوم و شاه محمد خدابنده دوباره اعتبار و نفوذ یافتند. علی قلی خان شاملو، از اعقاب دورمیش خان، نخستین سرپرست شاه عباس در خراسان بود و اسماعیل قلی خان شاملو از نزدیک ترین یاران حمزه میرزا ولیعهد غیر رسمی سلطان محمد خدابنده به شمار می آمد. شاملویان در عهد شاه عباس دوم نیز احترام و نفوذ خود را حفظ کردند. به هنگام مرگ شاه عباس، هفت تن از امیران و خوانین شاملو، از بزرگان دولت ایران بودند. شاملوهای ایران از طوایف مختلفی تشکیل می شدند که معروف ترین آن ها عبارت اند از آجرلو، اوجی، اینالّو، بیچرلو، بیگدلی شاملو، خدابنده لو، عبدللو، عربگیرلو، کرامتلو/ گرامیلو، نیلقاز/ نیلقاحی. اوجی ها از آن گروه شاملویان بودند که پیش از تشکیل دولت صفویه در ایران می زیستند.

معنی کلمه شاملو در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شاملو (ابهام زدایی). شاملو ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • بداق بیگ نسیم شاملو، بُداق بیگ شاملو متخلّص به «نسیم» فرزند سیّدعلی بیگ شاعر ادیب در اصفهان• ولی قلی خان شاملو، ولی قلی خان شاملو، مورخ، ادیب، شاعر و از مستوفیان دورۀ صفویه
...

جملاتی از کاربرد کلمه شاملو

پس گروه شاملو او را شدند از جان رهی دست خصمان درونی یافت زانان کوتهی
«مؤسسهٔ فرهنگی پژوهشی الف. بامداد» مؤسسه مستقل فرهنگی و سازمانی مردم‌نهاد در ایران است که به یاد احمد شاملو در سال ۱۳۹۰ خورشیدی تأسیس شده‌است.
قرامحمود یا خود شاملو ای طرهٔ جانان سیه خیمه ترا اندر چه گلشن وز چه ایلستی
احمد شاملو این قطعه را در رثای وی سروده‌است:
اندیشه و هنر که از اولین نشریات هنری-اجتماعی ترقی‌خواه پس از کودتای ۲۸ مرداد بود و به علل مختلف به‌طور نامرتب منتشر می‌شد، پس از ویژه‌نامه‌ای که برای پرتو دکتر تندرکیا انتشار داده بود، شمارهٔ دوم دورهٔ جدیدش (دورهٔ پنجم) را به احمد شاملو اختصاص می‌دهد.