تاج محل
معنی کلمه تاج محل در فرهنگ فارسی
معنی کلمه تاج محل در دانشنامه عمومی
این روستا در دهستان رودبار قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۹ نفر ( ۱۱ خانوار ) بوده است.
تاج محل (موسیقی دان). تاج محل ( به انگلیسی: Taj Mahal ) ( زاده ۱۷ مه ۱۹۴۲ ) موسیقی دان و ترانه سرای آمریکایی است. وی اغلب عناصری از موسیقی ملل را در کارش وارد می کند.
معنی کلمه تاج محل در دانشنامه آزاد فارسی
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
تاجْ مَحَل
مقبره ای از سنگ مرمر سفید، که در ۱۶۳۰ـ۱۶۳۵ در کنار رودخانۀ یامونا، در نزدیکی آگرا، هندوستان، ساخته شد. که شاه جهان آن را به یادبود همسر محبوبش، ارجمند بانوبیگم، معروف به ممتاز محل،ساخت. تاج محل نمونۀ بلندآوازه ای از معماری اسلامی هندوستان، و آمیزه ای از سبک های اسلامی و هندی است. برای ساخت این بنا، که گنبدی در وسط، و منارههایی در هر گوشه دارد، ۲۰هزار کارگر به کار گرفته شدند. در همۀ نماهای آن، سنگ های نیمه قیمتی نشانده شده است. این بنا در قرن ۱۸ تاراج شد، و در اوایل قرن ۲۰ بازسازی گردید. عمارت تاج محل در نگر جهانیان نمادی از هندوستان است.
معنی کلمه تاج محل در دانشنامه اسلامی
تاج محل در قرن یازدهم به فرمان شاه جهان (حک: ۱۰۳۷ـ۱۰۶۷)، پنجمین پادشاه گورکانی هند، آرامگاهی برای همسرش ارجمندبانو (ممتازمحل) در شهر آگره/ اگرا ساخته شد.
ماجرای ساخت تاج محل
ممتاز محل، نوه پسری غیاث بیک اعتمادالدوله تهرانی بود. اعتمادالدوله در ۹۸۴ از قزوین به هند رفت و پس از چندی دیوان سالار دربار اکبر (حک: ۹۶۳ـ۱۰۱۴) شد. ممتاز محل در ۱۰۲۱ با شاهزاده خرّم (شاه جهان) ازدواج کرد. شاه جهان به سبب علاقه بسیار به ممتاز محل، مُهر سلطنتی را به وی سپرده بود و اختیارات مالی گسترده ای به او تفویض می کرد و حتی در سفرهای جنگی او را همراه خود می برد. در یکی از همین سفرها به برهانپور، ممتازمحل پس از زادن چهاردهمین فرزند در ذیقعده ۱۰۴۰ درگذشت و جسدش را موقتاً در همان جا به خاک سپردند. شش ماه بعد، پس از انتقال جنازه به اکبرآباد، آن را در پانزدهم جمادی الاخره ۱۰۴۱ در محلی واقع در جنوب آگره در ساحل رود جُمنا/ جَمُنا دفن و بنای تاج محل را شروع کردند. شاه جهان به سبب علاقه به ممتازمحل و نیز وصیت خود او، بر آن شد تا زیباترین مقبره را برای او بسازد.
گزارش کننده های تاج محل
تاریخچه بنای تاج محل و ویژگیهای آن را دو تن از مورخان دربار شاه جهان، محمدصالح کَنبو (متوفی قرن یازدهم) در عمل صالح یا شاه جهان نامه و ملاعبدالحمید لاهوری (متوفی قرن یازدهم) در بادشاه نامه، با ذکر جزئیات گزارش کرده اند؛ ولی درباره معمار یا معماران تاج محل چیزی نگفته اند و صرفاً از متولیان بنا، مکرمت خان و میرعبدالکریم، نام برده اند.
معماران تاج محل
...
جملاتی از کاربرد کلمه تاج محل
در بنای تاج محل آنچه کاملاً مسلم است این است که خط ثلث کتیبهها اثر امانت خان شیرازی است. چون تنها نام اوست که به شکل "امانت خان الشیرازی" زیر یکی از کتیبهها در ایوان جنوبی بنا حک شده است. امضای او حاکی از مقام بلند امانت خان در دربار گورکانیان هند است.
عمده شهرت وی بهخاطر آن است که طراحی واجرای بنای تاج محل در شهر آگرا هندوستان را به او نسبت میدهند. این بنا «آرامگاه ارجمند بانو» ملقب به «ممتاز محل» است؛ او ملکه ایرانی شاه جهان، پنجمین پادشاه گورکانی هند بود. گفته میشود برای ساخت این بنا بیست هزار کارگر، استاد کار، معمار، سنگتراش، نقاش، فلزکار، و جواهر تراش به مدت بیست و دو سال کار کردهاند.
قدیمیترین مسجد شهر برلین در منطقه مسکونی ویلمرزدورف این شهر قرار دارد. این مسجد که به فرقه اسلامی احمدیه تعلق دارد را کارل آگوست هرمان، معمار آلمانی طراحی کرده و شبیه بنای تاج محل هند ساختهاست. مسجد احمدیه در سال ۱۹۲۸ افتتاح شد.
استاد عیسی شیرازی نقشهنویس یا عیسیخان طراح و معمار ایرانی بنای معروف تاج محل در هندوستان است.
شیوهٔ زندگی پرخرج حکام گورکانی هند، بهخصوص در زمان شاه جهان، منجر به پشتیبانی آنان از هنرهایی نظیر نگارگری و معماری گردید و در همین رابطه، آثار هنری پرشماری از دورهٔ گورکانی امروزه در کشورهای هند، پاکستان، افغانستان و بنگلادش بر جای ماندهاست. قلعه آگره، فاتح پور سیکری، لال قلعه، آرامگاه همایون، قلعه شاهی و تاج محل از جمله آثار گورکانی بهجامانده در سرزمینهای تحت فرمان آنان هستند که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارند.
عبدالحق شیرازی معروف به امانت خان شیرازی طغرانویس (۹۷۸- ۱۰۵۵ه.ق/۱۵۷۰- ۱۶۴۵م) خوشنویس سده یازدهم هجری است. او کتابدار ایرانی پرآوازه دربار امپراتوری گورکانی هند بود. مهمترین اثر او خطاطی کتیبههای در و دیوارهای بنای باشکوه تاج محل است که آن را به فرمان شاه جهان پنجمین امپراتور گورکانی هند نوشت. این کتیبهها به خط ثلث بسیار عالی و به رنگ مشکی بر زمینه مرمر سفید نشسته است.
احمد لاهوری ملقب به استاد احمد لاهوری در دربار گورکانیان مغول معمار افغان و سرمعمار بنای تاج محل بود.
مقبره اعتماد الدوله شاهکاری از طبقات بدون گنبد مقبره مغولی است. این اولین ساختمانی است که با سنگ مرمر سفید به پایان رسیده است و مرحله انتقالی از سنگ قرمز به مرمر سفید، از آرامگاه اکبر سیکندرا تا تاج محل را نشان میدهد. این بنا منعکس کننده یک فرد مشهور ایرانی قدیمی که در اینجا دفن شده است و بیش از آن، شخصیت رسمی و زینتی سازنده آن نور جهان میباشد که به مدت ۱۶ سال (۲۷–۱۶۱۱) بر امپراتوری مغول از پشت پرده حکومت کرد.
این قصر اکنون بعد از تاج محل مشهورترین مکان دیدنی هند است که در سال بالغ بر ۲٫۷ میلیون نفر از آن بازدید میکنند.
امانت خان شیرازی سال اختتام کتبیههای قرآنی بنای تاج محل را چنین نوشته است: «الفقیر امانت خان شیرازی ۱۰۴۸ ه. ق مطابق دوازدهم سنه جلوس مبارک»