فارسان
معنی کلمه فارسان در فرهنگ فارسی
معنی کلمه فارسان در دانشنامه عمومی
مردم شهر فارسان از ایل بختیاری شاخه هفت لنگ و اکثریت از طایفه ی بهداروند هستند و به زبان لری بختیاری صحبت می کنند.
شهر فارسان در ۵۰ درجه و ۳۵ دقیقه طول شرقی جغرافیایی و ۳۲ درجه و ۱۶ دقیقه عرض شمالی جغرافیایی، و ارتفاع ۲۰۷۲ متر از سطح دریا در یک منطقه کوهستانی قرار دارد. شهر فارسان در ۳۵ کیلومتری شهرکرد، میان پیشکوه های زاگرس در مکان مرتفع و خوش آب وهوا بنا گردیده و کوه کلک معروف به کوه کبود در جنوب شهر قرار دارد و اکثر ماه های سال پوشیده از برف است در اطراف این شهر چشمه ساران و ییلاق های خوش آب وهوایی وجود دارد؛ که فصول گرم سال از مناطق مختلف کشور جهت تفریح و تنوع آب وهوا به این شهر مسافرت می کنند. رود سراب غرب و جنوب این شهر را مشروب می سازد.
نام این شهر ریشه در نام سرزمین پارسوآش، پارسوا، پارسوماش یا پارسومش یا پارساماش ( سرزمین شاهان پارسی ) دارد که در گذر زمان بر اساس قواعد تغییر و تطور واژگان در بستر زبان محاوره، ابتدا به پارسوم، سپس پارسون و در سده اخیر ابتدا به فارسون و درنهایت به فارسان تغییر پیدا کرده است. اما کماکان در روستاهای اطراف و در میان بختیاریها با نام پارسون از این شهر یاد می گردد. این منطقه، سرزمین اصلی طوایف پارسه بوده است که گفته می شود از محلی در نواحی رشته کوه های زاگرس مرکزی به نام پارسوآش در امتداد زاگرس در دره های کرخه و کارون تدریجاً به سمت جنوب فلات ایران و سرزمین عیلام سرازیر شده اند.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۳۰٬۵۰۴ نفر ( در ۸٬۴۰۰ خانوار ) بوده است.
• تپه چغاپنجعلی: تپه چغاپنجعلی حاوی آثاری مربوط به هزاره ۵ و ۴ قبل از میلاد، هزاره اول ب م - دوره ساسانیان - سده های میانی و متأخر دوران های تاریخی پس از اسلام است و در جنوب شهر فارسان واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۵۲۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
• مسجد جامع فارسان: مسجد جامع فارسان مربوط به دوره قاجار است و در فارسان، میدان مسجد جامع واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۵۰۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
جملاتی از کاربرد کلمه فارسان
آن جلود و آن عظام ریخته فارسان گشته غبار انگیخته
الغرض تا پیش شه رفت و ثنا گفت و گرفت ده هزار از فارسان لشکر پر خاش خر
شاد و منصورند و بس بادولتند فارسان لشکر از دیوانگی
شهرستان اردل، شهرستان فارسان و شهرستان کیار از توابع استان چهارمحال و بختیاری.
سردار اسعد، در شهر جونقان واقع در شهرستان فارسان کاخ بسیار زیبایی را بنام قلعه جونقان بنا نهاد. قلعه جونقان، به سبک ایرانی و با تزئینات فرنگی ساخته شده است.
اعتراضات مردمی به گرانی مواد خوراکی که چند روزی در استان خوزستان در حال انجام بود از پنجشنبه ۲۲ اردیبهشت به سراسر ایران گسترش و در شهرستانهای دورود لرستان، ایذه، اندیمشک، شوش در خوزستان، یاسوج در کهگیلویه و بویر احمد، شهرکرد و جونقان در چهارمحال بختیاری و فشافویه در استان تهران انجام شد. اعتراضات در ۲۳ اردیبهشت به رشت، مرکز استان گیلان، اردبیل، مرکز استان اردبیل، بروجرد واقع در استان لرستان و فارسان در استان چهارمحال و بختیاری کشید.
امیدآباد سراب روستایی در ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهرکرد در ایران که در شهرستان فارسان واقع شدهاست. غار سراب در آن قرار دارد. جمعیت این روستا در سرشماری سال ۱۳۸۵، ۱۵۳ نفر در ۲۵ خانوار بودهاست. ساکنان این روستا بختیاری هستند .
ز سرکشان دلاور، ز فارسان دلیر ترا، به عرصه ی هیجا چه ده چه صد چه هزار
گرچه از جمله آخر آمدهاند سابق از فارسان میدانند