رئالیسم جادویی

معنی کلمه رئالیسم جادویی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رئالیسم جادویی، یکی از شاخه های واقع گرایی (رئالیسم) در مکاتب ادبی است که در آن ساختارهای واقعیت دگرگون می شوند و دنیایی واقعی اما با روابط علت و معلولی خاص خود آفریده می شود. در داستان هایی که به سبک واقع گرایی جادویی نوشته شده اند، همه چیز عادی است؛ اما یک عنصر جادویی و غیر طبیعی در آن ها وجود دارد.
رئالیسم جادویی که معادل انگلیسی آن (Majic realism) می باشد، مکتبی ادبی است که در قرن اخیر مورد توجه گروهی از نویسندگان واقع شده است. برای درک بهتر این اصطلاح بهتر آن است که نخست توضیح مختصری درباره مکتب رئالیسم داده شود.رئالیسم مکتبی است که در آن آثار هنری بر مبنای واقعیت های اجتماعی آفریده می شوند و هنرمند بدون دخالت سلیقه و قضاوت های شخصی، به عنوان یک راوی آیینه ای از اجتماع خود را در قالب داستان در برابر دید مخاطب قرار می دهد. در این مکتب، تخیل جایی ندارد و تمام سعی نویسنده بر آن است که اثری کاملاً واقعی ارائه نماید.
رئالیسم جادویی
اما، نوع دیگری از رئالیسم وجود دارد که بیشتر در کشورهای جهان سوم رایج است و اصولاً به نام کشورهای آمریکای لاتین شناخته می شود، که «رئالیسم جادویی» نام دارد؛ که از یک سو با بیان حقایق و واقعیت های جامعه با مکتب رئالیسم پیوند دارد و از سوی دیگر با به کارگیری برخی عناصر، به قصه ها و داستان های عامیانه و اسطوره ای نزدیک می شود.
رئالیسم جادویی در قصه
«رئالیسم جادویی در قصه بدین معناست که همه عناصر داستان طبیعی است و تنها یک عنصر جادویی و غیر طبیعی در بافت قصه وجود دارد.»
رویارویی تمدن غرب و سنت های کشورهای جهان سوم
...

جملاتی از کاربرد کلمه رئالیسم جادویی

رمان «اهل غرق» بیش از همه در شخصیت‌پردازی و فضاسازی متأثر از رئالیسم جادویی است. حضور عناصر وهمی و تخیلی از قبیل: پریان دریایی، غول زشت‌روی دریاها و نیمه‌انسانی‌بودن قهرمان اصلی داستان رمان را در زمره‌ی آثار رئالیسم جادویی جای داده است.
رمان «اهل غرق» یکی از آثار ادبی شاخص در ایران است که به شیوه‌ی رئالیسم جادویی نوشته شده است.