جاودانگی
معنی کلمه جاودانگی در فرهنگ عمید
معنی کلمه جاودانگی در دانشنامه عمومی
برخی از دانشمندان، آینده پژوهان و فلاسفه دربارهٔ جاودانگی بدن انسان نظریه پردازی کرده اند، برخی معتقدند که ممکن است جاودانگی انسان در چند دهه اول قرن ۲۱ محقق شود. طرفداران دیگر معتقدند که ادامه زندگی در کوتاه مدت، هدفی قابل دستیابی است و جاودانگی در انتظار دستیابی به موفقیت بیشتر در تحقیقات است. عدم پیری، جاودانگی بیولوژیکی را برای انسان فراهم می کند، اما در مقابل بیماری یا ضربه جسمی آسیب پذیر نیست. اگر امکان بارگذاری ذهن وجود داشته باشد می تواند آن را حل کند. اینکه فرایند جاودانگی داخلی طی سالهای آینده تحویل می شود، از نظر اولی عمدتاً به تحقیق ( و در تحقیقات نورون در مورد جاودانگی داخلی از طریق یک رده سلولی جاودانه ) بستگی دارد و شاید در مورد دوم یک هدف منتظر باشد.
نخستین اشاره به انسانِ انوشه را می توان در داستانی سومری یافت که بعداً به اساطیر بابل هم راه یافت. در این داستان اوتنپیشتی انسان پرهیزگاری بود که خدایان به او مأموریت دادند از هر جانوری جفتی برگزیند و درون کشتی ببرد تا از طوفان بزرگ که برای نابودی بددینان به راه می افتاد جان به درد ببرند. خدایان او را برای یادبود این واقعه جاودان کردند. گیلگمش، شاه اساطیری بابل بعدها پس از مرگ دوستش انکیدو به پویشی پا نهاد تا او را ببیند و راز جاودانگی را در یابد.
اشارهٔ قدیمی دیگر، داستانی در اساطیر یونان است که در آن زئوس کوزه ای آب حیات به انسان ها داد تا بنوشند و جاودان شوند و از فرسودگی جاودانی عذاب بکشند. در اساطیر یونان همسر ائوس هم به خواست او جاودانه شد. اما ائوس تنها بی مرگی خواسته بود و نه جوانی جاودان و همسرش آن قدر فرسوده شد که ائوس او را به زَنجره بدل کرد.
اشارهٔ متأخرتر مربوط به داستان سفرهای گالیور اثر جاناتان سوییفت است. گالیور در بخش سوم این داستان به سرزمین لاپوتا می رود و شوربختانی را می بیند که جاودان زاده شده اند.
جاودانگی (ترانه سلین دیون). «جاودانگی» ( به انگلیسی: Immortality ) تک آهنگی از هنرمند اهل کانادا سلین دیون با همراهی گروه بی جیز برای آواز پس زمینه است که در ۸ ژوئن ۱۹۹۸ ( ۱۹۹۸ - 06 - ۰۸ ) منتشر شد.
جاودانگی (رمان). جاودانگی ( چکی: Nesmrtelnost ) رمانی از میلان کوندرا رمان نویس چک - فرانسوی است. این رمان در سال ۱۹۸۸ به زبان چکی نوشته شد. در سال ۱۹۹۰ برای نخستین بار و به زبان فرانسوی منتشر شد.
شخصیت اصلی داستان زنی است به نام اگنس که از مشاهده حرکت اتفاقی زنی مسن در ذهن نویسنده ای به نام میلان کوندرا پدید می آید. از کانال چنین شخصیتی کوندرا به مفهوم جاودانگی می پردازد.
• نمودهای فرهنگی یوهان ولفگانگ فون گوته
• رمان های ۱۹۸۸ ( میلادی )
• رمان های چک
• رمان های چکی سده ۲۰ ( میلادی )
• رمان های فرانسوی
• رمان های میلان کوندرا
معنی کلمه جاودانگی در دانشنامه آزاد فارسی
(یا: خُلودِ نفس؛ نامیرندگی؛ زندگی ابدی) نامیراییِ روح پس از مرگ جسم. اعتقاد به اصل جاودانگی در بسیاری از دین ها مشترک است اما در فرهنگ های گوناگون صورت های مختلفی به خود می گیرد که دامنه اش از فنای غایی روح تا بقای نهایی آن و رستاخیز جسم گسترده است. در آیین هندو، هدف غایی شخص را جذب شدن در «جان جهان۱» (آتمن) دانسته اند. از نظر این آیین هدف غایی روح جاودانگی نیست، بلکه رهایی از چرخۀ باززایی هاست و این رهایی را در دین هندو مُکشا و در دین بودا نیروانا می نامند. پس آیین بودا۲ اساس را بر «نیروانا۳» قرار می دهد، یعنی بر حالت رستگاری کاملی که از فنای کامل شخصیت حاصل می شود. در دین مصر باستان، ورود به زندگی جاوید منوط به نتایج امتحانی بود که خداوند دربارۀ شایستگی های زندگی هر فرد به عمل می آورد. در دین قدیم یونانیان وعده داده می شد که سایه ای از زندگی بر روی زمین در ناحیه ای از زیرزمین موسوم به هادِس۴ ادامه خواهد یافت. فیلسوفانی مانند سقراط و افلاطون به جاودانگی روح اعتقاد داشتند. چینی ها اسطوره های فراوانی دارند دربارۀ انسان هایی که با اعمال محبت آمیز و ایثارگرانه خود به جاودانگی دست یافته اند. در مسیحیت، اسلام و در یهودیت، جاودانگی موعود در اصل به روح مربوط می شود. دو دین نخست از این لحاظ با یهودیت تفاوت دارند که معتقدند پس از رستاخیز جسم و داوری عمومی دربارۀ تمامی نوع بشر، جسم از نو با روح وحدت می یابد تا پاداش یا کیفر بیند. در معادشناسیِ۵ یهودی، رستاخیز روح با ظهور مسیح روی خواهد داد، اگرچه اتحاد مجدد جسم و روح فقط در مدت عصر مسیحایی۶ خواهد پایید و آن گاه روح به آسمان بازخواهد گشت.BuddhismnirvanaHadeseschatologymessianic age
معنی کلمه جاودانگی در دانشنامه اسلامی
خداوند در قرآن کریم به ابدی و ازلی بودن خویش و جاودانگی بهشت و عالم آخرت و اسلام، که دینی همیشگی برای همه انسان هاست و ابدی نبودن دنیا و قرآن با جامعیت آن و معجزات الهی اشاره فرمودند.
واژه های مترادف
در این مدخل از واژه های «ابدا»، « خلد »، «بقی»، «قیم» و مشتقات آنها و جمله «ما لکم من زوال» و مانند آن همراه با قراین استفاده شده است.
عناوین مرتبط
جاودانگی آخرت (قرآن)؛ جاودانگی اسلام (قرآن) ؛ جاودانگی خدا (قرآن) ؛ جاودانگی لعن خدا (قرآن)؛ جاودانگی کرامت خدا (قرآن)؛ جاودانگی صفات خدا (قرآن)؛ جاودانگی رحمت خدا (قرآن)؛ جاودانگی جلال خدا (قرآن)؛ جاودانگی دنیا (قرآن)؛ جاودانگی دین توحید (قرآن)؛ جاودانگی قرآن (قرآن)؛ منشأ جاودانگی (قرآن)؛ میل به جاودانگی (قرآن).
جملاتی از کاربرد کلمه جاودانگی
انکیدو معشوق گیلگمش بود. آن دو عاشق یکدیگر بودند و مرگ انکیدو، تغییر بزرگی در گیلگمش ایجاد میکند. گیلگمش انسانی را که بیش از همه دوست داشته، از دست داده است. دیوانه میشود، نه تنها برای اینکه دوستش را از دست داده است، بلکه برای آن که ناگهان در مییابد، مرگ حقیقتا وجود دارد. ترس از مرگ خویش او را فرا میگیرد، میداند که او نیز همچون انکیدو خواهد مرد. به جستجویی دیوانهوار دست میزند؛ به انتهای جهان میرود تا راز جاودانگی را از اوتنپیشتی فرا گیرد.
اَبَدیّت، زمانِ بی پایان است. در فلسفه و ریاضیات نیز یک مدت زمانِ نامحدود، ابدیت یا ابدی نامیده میشود. ابدیت یک مفهوم مهم در بسیاری از ادیان است که در آن به جاودانگی خدا یا خدایان، ابدی گفته شده است. برخی همچون ارسطو، همین مفهوم را در موردِ جهان هستی -با توجه به گذشته و آینده- بکار بردند و مانندِ اشکالِ ابدیِ افلاطونی، ابدیت را ضرورتی تغییرناپذیر در نظر گرفتند.
مرگ سنّتی همگانی است و بنا بر دیدگاه خداباوران، خداوند بقا و جاودانگی حیات دنیوی را برای هیچکس قرار ندادهاست و همگی طعم مرگ را خواهند چشید.
کتاب پیشامدهای احتمالی در آینده را بررسی میکند. و این گونه استدلال میشود که انسانها طی قرن ۲۱ کوشش میکنند تا بتوانند به شادی، جاودانگی و قدرت خداگونه دست پیدا کنند. و در سرتاسر کتاب هراری با توجه به وقایع گذشته و حال سعی میکند شیوهٔ رسیدن انسان به این خواستهها را پیشبینی کند.
وقایع مختلفی را که اهل سنت تایید کردهاند در آینده رخ خواهد داد، از جمله جاودانگی بهشت و جهنم بیان میکند.
بویژه که مردمان را با جاودانگی نسبتی نیست