طاق کسری
معنی کلمه طاق کسری در فرهنگ فارسی
معنی کلمه طاق کسری در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه طاق کسری در دانشنامه اسلامی
طاق کسری، ایوان کسری یا ایوان مدائن، مشهورترین بنای بازمانده از دوران ساسانی است که در مدائن و حدود ۴۰ کیلومتری جنوب بغداد، در ساحل شرقی رود دجله قرار دارد و ساخت آن به انوشیروان نسبت داده شده و تاریخ ساخت آن ۵۵۰ میلادی ذکر شده است. این بنا از آجر و گچ ساخته شده و ۳۰ متر بلندی دارد. طاق کسری هم اکنون در نزدیکی شهر کوچک «سلمان پاک» یا «سلمان باک» است؛ شهری که مزار سلمان فارسی در آن قرار دارد.
بخشی از ساختمان های اطراف ایوان کسری به دستور منصور عباسی با هدف استفاده از مصالح آن در ساخت شهر بغداد در سال ۱۴۶ قمری تخریب شد. با این حال خلیفه عباسی به دلیل هزینه فراوان انتقال مصالح از ادامه این کار پشیمان شد. بر اساس برخی منابع، وقوع سیل در سال ۱۸۸۸ میلادی منجر به ویران شدن بخش های دیگری از ساختمان های اطراف طاق کسری شده است. از دهه ۱۹۷۰ میلادی تلاش هایی برای جلوگیری از ریزش بخش های باقی مانده بنای شمالی طاق کسری صورت گرفت و از دهه ۱۹۸۰ میلادی، بخش تخریب شده ایوان مدائن با همکاری دانشگاه شیکاگو در بخش شمالی آن بازسازی شد.
جملاتی از کاربرد کلمه طاق کسری
ز بیمت پی طاق کسری بجنبد ز سهمت سر کاخ نوذر بلرزد
خسرو فیلسوفانی که به دربار ایران پناه آورده بودند را به گرمی پذیرفت. وی نوشتههای افلاطون و ارسطو را میخواند و دستور داده بود به زبان فارسی ترجمه شود. وی چنان به حکمت و فلسفه دل بست که او را «شاه فیلسوف افلاطونی» یا «شاگرد افلاطون» میخوانند. اندرزها و نصیحتهای خسرو به پسرش هرمز در رسالهای به نام، رسالهٔ اندرز خسرو قبادان جمعآوری شده است. در دوران سلطنت خسرو میان هند، یونان و ایران ارتباط فرهنگی بود؛ در زمان خسرو کتاب کلیله و دمنه، شطرنج و طبیبان هندی، از هند به ایران آمدند. خسرو بیمارستان جندیشاپور را تأسیس کرد؛ در این بیمارستان طبیبان هندی و ایرانی بسیاری فعالیت میکردند. ساختن طاق کسری یا ایوان کسری را هم به خسرو نسبت دادهاند.
شکست افتاد به طاق کسری ز رود ساوه که بد چو دریا
به طاق کسری اگر بسته بود زنجیری ز روی عدل، پی مدعای هر مسکین،
پرده داری میکند بر طاق کسری عنکبوت جغد نوبت می زند بر قلعه ی افراسیاب
مشهورترین بنایی که در زمان ساسانیان ساخته شده است، طاق کسری یا ایوان کسری است که آن را به خسرو نسبت میدهند. اکنون این کاخ بسیار تخریب شده و شکوه پیشین را ندارد. مساحت آن به عرض ۳۰۰×۴۰۰ متر است و ارتفاع آن ۲۸ یا ۲۹ متر است. این بنا در فاصلهٔ ۱۰۰ متری نسبت به بنای دیگری به نام «حریم کسری» نیز ساخته شده است. این بنا از دیواری بدون پنجره و ۴ طبقه که طاقهای بسیار کوچک داشته تشکیل شده است. دارای ستونهای برجسته و طاقنماهای بسیار است که نمونهٔ آن را باید در سرزمینهای شرق که یونانیان در آن نفوذ دارند، یافت؛ و نماهای آن با ساروج یا مرمر ساخته شده است. طاق کسری، مقر عادی شاه بود و شاه از آنجا امور کشور را اداره میکرد.
پیش این ایوان اگر تقدیر دستوری دهد سجده آرد طاق کسری نه که طاق آسمان
زمانه یافته از رشگ خاک درگه او همیشه جفت تعب اوج طاق کسری را
پیش آن ایوان اگر تقدیر، دستوری دهد سجده آرد طاق کسری نه که طاق آسمان
شد از رایتش رایت کفر پست در افتاد بر طاق کسری شکست
بآن کرسی است از رفعت بنایت که باشد طاق کسری خاکپایت
در ایوان رسالت تا نشسته رواق طاق کسری را شکسته