زبده البیان

معنی کلمه زبده البیان در دانشنامه آزاد فارسی

زُبدة البیان
(یا: زبدةالبیان فی احکام القرآن؛ زُبدة البیان فی براهین احکام القرآن؛ زُبدةالبیان فی شرح آیات احکام القرآن) تألیف مقدس اردبیلی، کتابی به عربی، در تفسیر آیات فقهی قرآن. مؤلف در این اثر با تکیه بر آیاتی که حاوی احکام فقهی است، به استنباط پرداخته است. او همچنین از ابتدای کتاب طهارت تا کتاب قضا و شهادت، همۀ ابواب فقهی را که در قرآن ریشه دارند بررسی کرده است. شرح و حاشیه بر آن فراوان است. فیض کاشانی و سید نعمت الله جزائری از شارحان آن به شمار می روند. محمدابراهیم حسینی قزوینی بر آن شرحی با نام تحصیل الاطمینان فی شرح زبدةالبیان نوشت که آقاجمال خوانساری آن را بسیار ستود. مفاتیح الاحکام فی شرح آیات الاحکام اثر سید محمدسعید طباطبایی قهبایی از دیگر شروح معروف آن است. زبدةالبیان در ۱۳۰۵ق به چاپ سنگی رسید. به نوشتۀ شیخ آقابزرگ تهرانی نسخه ای دست نویس از ترجمۀ فارسی این اثر در کتابخانۀ صدر نجف نگهداری می شده است.

معنی کلمه زبده البیان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] زبدة البیان (اردبیلی). زبدة البیان فی براهین احکام القرآن اثـر شـیـخ احـمد (م ۹۹۳ ق) فرزند محمد اردبیلی معروف به مقدس اردبیلی، از مشاهیر علما و فقهای امامیه می باشد.
این تفسیر در یک مجلد به زبان عربی و شیوه روائی و اختصاص به آیات فقهی و احکام قرآن دارد. و آن را به ترتیب کتب فقهیه بر هجده کتاب تنظیم نموده طوری که آغاز آن کتاب طهارت و پایان آن کتاب قضاء و شهادات است.
[ویکی فقه] زبدهالبیان (ابهام زدایی). زبدةالبیان ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • زبدةالبیان (اردبیلی)، زبدة البیان فی براهین احکام القرآن اثـر شـیـخ احـمد (م ۹۹۳ ق) فرزند محمد اردبیلی معروف به مقدس اردبیلی، از مشاهیر علما و فقهای امامیه• زبدةالبیان (محمد طبسی)، زبدة البیان فی تفسیر آیات قصص القرآن از شیخ محمد (م ۱۰۹۰ ق) فرزند شیخ محمود طبسی، محقق حکیم متاله از علمای عصر صفوی
...
[ویکی فقه] زبدهالبیان (اردبیلی). زبدة البیان فی براهین احکام القرآن اثـر شـیـخ احـمد (م ۹۹۳ ق) فرزند محمد اردبیلی معروف به مقدس اردبیلی، از مشاهیر علما و فقهای امامیه می باشد.
این تفسیر در یک مجلد به زبان عربی و شیوه روائی و اختصاص به آیات فقهی و احکام قرآن دارد. و آن را به ترتیب کتب فقهیه بر هجده کتاب تنظیم نموده طوری که آغاز آن کتاب طهارت و پایان آن کتاب قضاء و شهادات است.
محتوای کتاب
مـفـسـر در حکم و تفسیر آیات احکام از احادیث و روایات ائمه معصومین (علیهم السّلام) بهره بسیار گرفته است و بـه فقه و نیز در آغاز تفسیر خویش، جهت تیمن، به تفسیر سوره فاتحه پرداخته است. مفسر مباحث خویش را در هر کتاب از این تفسیر در چند بـخش تقسیم نموده سپس آیه های هر بخش را گردآوری کرده و در هر مبحثی عنوان می کند و نیز بعضی از مباحث مانند کتاب الصوم و کتاب الخمس را در یک عنوان تفسیر نموده است. وی احتمالا از کتاب کنزالعرفان فاضل مقداد (م ۸۲۶ ق) بسیار بهره مند شده است.
حواشی کتاب
این اثر از کتب معتبر آیات احکام می باشد که مورد توجه علمای امامیه بوده و حواشی بسیاری بر آن نگاشته شـده از جمله: حاشیه فیض کاشانی (م ۱۰۹۱ ق) و حاشیه ملا عبدالفتاح تنکابنی (م ۱۱۲۴ ق) و حـاشیه سید نعمت اللّه جزائری و حاشیه میرزا فضل اللّه استرآبادی و دیگران و همچنین این تفسیر به فارسی ترجمه شده و سید محمدسعید طباطبائی قهبائی (۱۰۱۲ - ۱۰۹۲ ق) شرح مبسوطی به نـام مـفاتیح الاحکام بر آن نگاشته است.
وضعیت و نسخ کتاب
...
[ویکی فقه] زبدهالبیان (محمد طبسی). زبدة البیان فی تفسیر آیات قصص القرآن از شیخ محمد (م ۱۰۹۰ ق) فرزند شیخ محمود طبسی، محقق حکیم متاله از علمای عصر صفوی می باشد.
تفسیر مورد بحث شامل آیات قصص انبیاء در قرآن است.مفسر آیاتی که مختص انبیاء سلف می باشد از قرآن مجید استخراج نموده و به تفسیر و شرح و بیان آنها پرداخته است.شـیـخ محمد طبسی کتاب فوق را با نگارش تکمله ای در شرح و بیان احوال حضرت رسول (صلی الله علیه و آله وسلّم) تـکـمـیـل نموده و نام آن را تکملة زبدة البیان گذاشته است و احوال ائمه معصومین را نیز بدان افزوده است.

جملاتی از کاربرد کلمه زبده البیان

درقرن دهم هجری میزیسته‌است. او دایی مقدس اردبیلی بوده‌است. درعلوم مختلفه، به ویژه در ریاضیات و نجوم و هندسه آگاهی کامل داشته و مقدس اردبیلی، در زبده البیان در جایی که از قبله سخن می‌گوید عقیده او را در باب ستاره جدی اظهار کرده افزوده‌است که الیاس اردبیلی در عصر ما در علم هیئت بی‌نظیر است.