عادیات

معنی کلمه عادیات در لغت نامه دهخدا

عادیات. ( اِخ ) سوره صدمین از قرآن است و آن یازده آیه است پس از سوره زلزله و پیش از قارعه.

معنی کلمه عادیات در فرهنگ عمید

صدمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۱۱ آیه، والعادیات.
= عادّی

معنی کلمه عادیات در فرهنگ فارسی

صد مین سوره قر آن مکیه تعداد آیات ۱۱.
( صفت ) مونث عادی جمع عادیات .

معنی کلمه عادیات در فرهنگ اسم ها

اسم: عادیات (دختر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: adiyat) (فارسی: عادیات) (انگلیسی: adiyat)
معنی: نام سوره ای در قرآن کریم

معنی کلمه عادیات در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عادیات (ابهام زدایی). عادیات ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • سوره عادیات، صدمین سوره قرآن کریم• عادیات (منطق)، یکی از اصطلاحات به کار رفته در علم منطق و به معنای قضایای مشهور به اقتضای عادت
...
[ویکی فقه] عادیات (منطق). عادیات، یکی از اصطلاحات به کار رفته در علم منطق بوده و به معنای قضایای مشهور به اقتضای عادت است.
عادت عبارت است از یک کیفیت راسخ در نفس، یا هیأت مکتسبه ای ست که به صاحب خود امکان می دهد بعضی افعال را به سهولت ادا کند و یا اثر بعضی عوامل خارجی را به آسانی تحمل کند. این کیفیت اگر زودگذر باشد، حالت نامیده می شود و اگر با سختی زایل شود ملکه نامیده می شود. مثلا می گویند آدم بدکار با نیروی بدی بدکار نیست بلکه عادت بدکار است. و نیز گفته می شود: فضیلت عادت است و حالتی است بین افراط و تفریط.
توضیح اصطلاح
قضایای عادیات از اقسام مشهورات و عبارت از قضایا و تصدیقاتی است که میان مردمان شهرت دارند و توده های مردم، آنها را قبول دارند. سبب این شهرت و تطابق آرا وجود عادات عامه و خاصه میان انسان هاست که به مقتضای آن عادت ها به حسن برخی از اعمال و قبح بعض دیگر حکم می کنند و عادت از کیفیات نفسانی است که در نتیجه تکرار فعل توام با آگاهی به دست می آید.
انواع عادت ها
عادت ها انواع و اقسامی دارند: ۱. عادت های عام: پاره ای از عادات، جزء عادت های عام و فراگیر است که میان همه یا عده ای از مردم دنیا رایج است. عادت های عام خود دارای اقسامی است: • عادات مخصوص مردمان یک شهر؛ • عادات مخصوص انسان های یک منطقه؛ • عادات مخصوص یک امت و پیروان یک دین. ۲. عادت های شخصی: برخی از عادات، شخصی و مخصوص افراد معیّنی است که در منطق (باب مشهورات) ازآن بحث نمی شود؛ چون عادت های عامه گوناگون است شهرت قضایای عادیه هم متفاوت است. برخی از عادات نزد اهالی یک شهر و برخی نزد مردمان یک استان و برخی نزد یک امت مشهور است.
مستندات مقاله
...

جملاتی از کاربرد کلمه عادیات

قوله: وَ الْعادِیاتِ ضَبْحاً این عادیات که اللَّه قسم بدان یاد کرد، یا اسبهای غازیان‌اند، یا راحله‌های حاجیان چون مرکبهای ایشان را این شرف و منزلت است که اللَّه تعالی قسم بدان یاد کند. شرف و منزلت غازیان و حاجیان، خود که داند غایت و نهایت آن و کدام زبان عبارت کند از درجات و کرامات ایشان؟! آری هر که در راه طاعت او رود عجب نباشد، که در رعایت و عنایت او باشد. آن غازی که در معرکه ابطال و در مقام قتال از بهر اعزاز دین اسلام و اعلاء کلمه حقّ میکوشد، تن سبیل و دل فدا کرده. و سینه عزیز خود هدف تیر دشمن ساخته، و آن حاجی که طبل رحیل فرو کوفته و خان و مان را وداع کرده، و روی ببادیه مردم خوار نهاده، ضیاع و اسباب را ضایع گذاشته، و با میلهای بادیه دوستی گرفته، به کعبه مشرّف مقدّس رسیده، رداء تجرید بر افکنده، لبّیک تفرید زده آنها که بدین صفت‌اند زائران حقّ‌اند. و حقّ است بر خداوند کریم که قاصدان درگاه خود را و زائران حضرت عزّت را بنوازد و با ایشان کرامت کند. فردا در حظیره قدس ایشان را ساخته، کاس انس خلعت وصال یافته، از خداوند ذو الجلال در روضه رضوان بر تخت بخت تکیه زنان، در مجمع روح و ریحان، دیدار ذو الجلال عیان، ایشان مهمانان حقّ‌اند، و حقّ ایشان را میزبان.
بنابر گزارش مکارم شیرازی، مفسر شیعی مذهب، متن و ترجمه سوره عادیات به شرح ذیل است: