راسیات

معنی کلمه راسیات در لغت نامه دهخدا

راسیات. ( ع ص ، اِ ) ج ِ راسیة که بمعنی کوه استوار است. ( آنندراج ) ( غیاث اللغات ). راسیات ورواسی ج ِ راسیة. ( دهار ). ج ِ راسیة. ( منتهی الارب ):
- جبال راسیات ؛ کوههای محکم و استوار. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) :
با تو گویند این جبال راسیات
وصف حال عاشقان اندر ثبات.مولوی.رجوع به راسیة شود.
- قدور راسیات ؛ دیگهای بزرگ که همواره جهت کلانی بر یکجای بماند. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) : یعلمون له ما یشاء من محاریب... و قدور راسیات. ( قرآن 13/34 ).

معنی کلمه راسیات در فرهنگ فارسی

جمع راسیه که به معنی کوه استوار است . جمال راسیات کوههای محکم و استوار .

معنی کلمه راسیات در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی رَّاسِیَاتٍ: ثابت و پابر جاها
ریشه کلمه:
رسو (۱۴ بار)
«راسِیات» جمع «راسیه» به معنای «پا بر جا و ثابت» است، و در اینجا منظور دیگ هایی است که به خاطر بزرگی، آن را از جا تکان نمی دادند.
ثبوت و رسوخ (اقرب) در مفردات آمده «رسا الشیی‏ء یرسو. ثبت». . یعنی دیگ‏های ثابت. رواسی جمع راسیه به معنی ثابت و راسخ است . یعنی دئر زمین کوههای ثابت و ریشه دار قرار داد که شما را وطرب نکند و حرکت ندهد. رواسی نه بار در قرآن مجید آمده و پیوسته صفت جبال است. ارساء به معنی اثبات است . مرسی بضم اول جایز است که مصدر میمی، اسم زمان و مکان، و اسم مفعول باشد در آیه . هر دو مصدراند یعنی: در آن سوار شوید به نام خداست حرکت و ایستادن آن. * . . مرسی به معنی ثبوت و اثبات هر دو آمده. بعضی‏ها در آیه زمان مقدر کرده و گفته‏اند: زمان ثبوت آن کی است؟ بعضی‏ها مرسی را وقوع معنی کرده و گفته‏اند: وقوع قیامت کی خواهد بود؟ در المیزان گفته: ساعت، ساعت بعث و رجوع الی اللّه... مرسی اسم زمان و مکان و مصدر میمی است به معنی اثبات یعنی وقوع و ثبوت قیامت کی است؟. ولی وقوع چنان که از راغب و اقرب نقل شد و نیز قاموس و صحاح گفته همان ثبوت و رسوخ است وانگهی وقوع در آیات دیگر جور در نمی‏آید. از دو آیه فوق روشن است که درباره ثبوت ساعت از آن حضرت سؤال کرده‏اند آیه در جواب آنها آمده است. اگر بگوئیم مشرکان از ایستادن وقت پرسش کرده‏اند بعید است زیرا ایستادن زمان مطلبی است که بذهن آنها نمی‏رسید. ولی به نظر می‏آید که کفّار از شنیدن حالات قیامت و خلود که هر چیز در آن جاودانی و یکنواخت است و تغییر و تبدّل و تحوّلی در آن نیست نتیجه گرفته‏اند که در قیامت زمان می‏ایستد و محسوس نمی‏شود زیرا احساس زمان در اثر تغیِّ و تبدّل اشیاء و فاصله دو حرکت است و اگر اینها از بین برود دیگر زمان محسوس نمی‏شود و آن عبارت اخرای ایستادن و توقف زمان است. لذا می‏پرسیدند توقف و ایستادن زمان که آمدن قیامت باشد کی خواهد بود؟ ساعت چنان که جوهری گفته در اصل به معنی وقت حاضر است و قاموس آنرا جزء وقت یعنی جزءی از اجزاء شب و روز و نیز وقت حاضر گفته است در این صورت سؤال چنین است: وقت حاضر و جاری کی توقف خواهد کرد؟ و این سؤال از وقوع قیامت است به لازم آن ولی باز معنای وقوع بهتر به نظر می‏رسد. جناب محمد رضوی در کتاب تجسم عمل... زیر عنوان زمان در آخرت توقف می‏کند بحث مفصل و مفیدی در این زمینه دارد که از هر حیث قابل استفاده است.

جملاتی از کاربرد کلمه راسیات

با تو گویند این جبال راسیات وصف حال عاشقان اندر ثبات
نه بجا سیمینه کرسی ماند و نه زرین بساط نه قدور راسیات و نه جفان کالجواب