دانشگاه ازاد اسلامی
معنی کلمه دانشگاه ازاد اسلامی در دانشنامه اسلامی
پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، دانشگاهی با عنوان دانشگاه آزاد در کشور تأسیس شد که دارای چندین دانشکده در تهران بود و به پذیرش دانشجو اهتمام داشت. این دانشکده ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در هم ادغام شد و دانشگاه علامه طباطبایی نام گرفت.
فکر تشکیل دانشگاهی آزاد، بر اساس آموزش های اسلامی در سال های اولیه ی پیروزی انقلاب اسلامی و به خصوص پس از اعلام انقلاب فرهنگی مطرح شد. این فکر را اول بار آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی، در اردیبهشت ۱۳۶۱ مطرح کرد (هاشمی رفسنجانی، ۱۰۲) پس از آن جمعی از مسئولان بلندپایه ی کشور در جلساتی تصمیم به تأسیس این دانشگاه گرفتند.
اولین واحد دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در ۱۳۶۱ ش در شهر تبریز، در محل مصلای آن شهر تأسیس شد و دکتر کریم زارع به ریاست آن واحد دانشگاهی منصوب شد. (کریم زارع، ۲) پس از آن، این واحد دانشگاهی شروع به فعالیت کرد و به تأسیس واحدهای دانشگاهی در سراسر ایران همت گماشت.
حضرت امام خمینی در دیدار با مسئولان این دانشگاه با اشاره به تأسیس این دانشگاه، آن را از اقدامات خوب مسئولان نظام ارزیابی کرد و بر گسترش و حمایت از آن تأکید ورزید. (صحیفه ی امام، ج۱۸، ۲۱۹) اساسنامه ی این دانشگاه در ۱۳۶۵ و ۱۳۶۶ و در طی جلسات ۱۳۱ـ ۱۲۸ ـ ۱۲۷ ـ ۱۰۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید. در این اساسنامه، تأسیس این نهاد آموزشی این گونه تعریف شده است:
ارکان این دانشگاه عبارتند از:
هیئت مؤسس این دانشگاه متشکل بودند از آیات و حجج الاسلام: سید علی خامنه ای، اکبر هاشمی رفسنجانی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، میرحسین موسوی، سید احمد خمینی و عبدالله جاسبی. وظایف و اختیارات هیئت مؤسس به این قرار است:
هیئت امنای این دانشگاه هم عبارتند از:
جملاتی از کاربرد کلمه دانشگاه ازاد اسلامی
انجمن کامپیوتر دانشگاه ازاد اسلامی چالوس