داده کاوی
معنی کلمه داده کاوی در دانشنامه عمومی
یکی از ویژگی های کلیدی در بسیاری از ابتکارات مربوط به تأمین امنیت ملی، داده کاوی است. داده کاوی که به عنوان ابزاری برای کشف جرایم، ارزیابی میزان ریسک و فروش محصولات به کار می رود، در بر گیرنده ابزارهای تجزیه و تحلیل اطلاعات به منظور کشف الگوهای معتبر و ناشناخته در بین انبوهی از داده هاست. داده کاوی غالباً در زمینه تأمین امنیت ملی به منزله ابزاری برای شناسایی فعالیت های افراد خرابکار شامل جابه جایی پول و ارتباطات بین آن ها و همچنین شناسایی و ردگیری خود آن ها با بررسی سوابق مربوط به مهاجرت و مسافرت هاست.
داده کاوی پیشرفت قابل ملاحظه ای را در نوع ابزارهای تحلیل موجود نشان می دهد اما محدودیت هایی نیز دارد. یکی از این محدودیت ها این است که با وجود اینکه به آشکارسازی الگوها و روابط کمک می کند اما اطلاعاتی را دربارهٔ ارزش یا میزان اهمیت آن ها به دست نمی دهد. دومین محدودیت آن این است که با وجود توانایی شناسایی روابط بین رفتارها یا متغیرها لزوماً قادر به کشف روابط علت و معلولی نیست. موفقیت داده کاوی در گرو بهره گیری از کارشناسان فنی و تحلیل گران کار آزموده ای است که از توانایی کافی برای طبقه بندی تحلیل ها و تغییر آن ها برخوردار هستند.
بهره برداری از داده کاوی در دو بخش دولتی و بخش خصوصی رو به گسترش است. صنایعی چون بانکداری، بیمه، بهداشت و بازاریابی آن را عموماً برای کاهش هزینه ها، ارتقاء کیفی پژوهش ها و بالاتر بردن میزان فروش به کار می برند. کاربرد اصلی داده کاوی در بخش دولتی به عنوان ابزاری برای تشخیص جرایم بوده است اما امروزه دامنه بهره برداری از آن گسترش روزافزونی یافته و سنجش و بهینه سازی برنامه ها را نیز در بر می گیرد. بررسی برخی از برنامه های کاربردی مربوط به داده کاوی که برای تأمین امنیت ملی به کار می روند، نشان دهنده رشد قابل ملاحظه ای در رابطه با کمیت و دامنه داده هایی است که باید تجزیه و تحلیل شوند.
معنی کلمه داده کاوی در دانشنامه آزاد فارسی
در یک پایگاه دادهای یا سایر مراکز تجمع داده های رایانه ای، استخراج اطلاعات و شناسایی روابط با الگوهایی خاص و با استفاده از ابزارهای پیشرفته آماری که از نظر تجاری برای کاربران مفید است.
جملاتی از کاربرد کلمه داده کاوی
معروفترین ابزارهای دادهکاوی برای انجام پروژههای داده کاوی به ترتیب پرطرفدار بودن
درحالیکه محصولات داده کاوی ابزارهای قدرتمندی میباشند، اما در نوع کاربردی کافی نیستند. برای کسب موفقیت، داده کاوی نیازمند تحلیل گران حرفهای و متخصصان ماهری میباشد که بتوانند ترکیب خروجی به وجود آمده را تحلیل و تفسیر نمایند. در نتیجه محدودیتهای داده کاوی مربوط به داده اولیه یا افراد است تا اینکه مربوط به تکنولوژی باشد.
انتظار میرود که استفاده از داده کاوی در بخش آموزش بهطور عام امکانهای جدید بسیاری ارائه دهد. برخی کاربردهای داده کاوی در کتابخانهها و قسمت اداری آموزش در ذیل مورد بحث قرار گرفتهاند.