حجازی

معنی کلمه حجازی در لغت نامه دهخدا

حجازی. [ ح ِ ] ( ص نسبی ) منسوب به حجاز. مؤنث : حجازیة.
- آهنگ حجازی . رجوع به ماده قبل شود :
نمیداند که آهنگ حجازی
فروماند ز بانگ طبل غازی.سعدی.- رطل حجازی ؛ در مقابل رطل مصری. رجوع به احکام الحسبة ص 80 شود.
- قفیز حجازی ؛ کیلی مخصوص است. رجوع به النقود العربیة ص 40 شود.
حجازی. [ ح ِ ] ( اِخ ) اسماعیل بن عبدالحق حجازی. یکی از ادباء و شعرای معروف قرن 11هجری است و در سال 1001 هَ. ق. درگذشته. ( قاموس الاعلام ترکی ).
حجازی. [ ح ِ ] ( اِخ ) عبدالحق بن محمد الحجازی. یکی از شعرا و ادبای قرن 11 هجری است که در سنه 1020 هَ. ق. درگذشته است. ( قاموس الاعلام ترکی ).

معنی کلمه حجازی در فرهنگ عمید

۱. از مردم حجاز.
۲. مربوط به حجاز.
۳. (اسم ) (موسیقی ) [قدیمی] = حجاز: نمی داند که آهنگ حجازی / فروماند ز بانگ طبل غازی (سعدی: ۱۷۹ ).

معنی کلمه حجازی در فرهنگ فارسی

(صفت ) منسوب به حجاز. ۱ - ساخت. حجاز متعلق به حجاز . ۲ - از مردم حجاز اهل حجاز . ۳ - دوازدهمین دوز از ادوار ملایم موسیقی قدیم .
عبدالحق بن محمد الحجازی یکی از شعرای و ادبای قرن یازدهم

جملاتی از کاربرد کلمه حجازی

دی شنیدم که ز آهنگ حجازی به عراق می بری قافله باز ز بابل به یمن
تحصیلات مقدماتی را در تهران به‌پایان رساند. سپس وارد مدرسه سن لوئی شد و در آنجا ضمن یادگیری کامل زبان فرانسه، دورهٔ مدرسهٔ مزبور را به پایان رسانید. خواجه‌نوری در مدرسهٔ سن لوئی با محمد حجازی (مطیع‌الدوله)، نصرالله فلسفی و محمد سعیدی همدرس و دوست بود و هر چهار نفر وارد وزارت پست و تلگراف شدند و برای ادامهٔ تحصیل به فرانسه رفتند و در نویسندگی و ترجمه شهرت یافتند و آثار فراوانی برجای گذاردند
نمی‌داند که آهنگ حجازی فرو ماند ز بانگ طبل غازی
امیر رفیعی برای دهمین سالگرد درگذشت ناصر حجازی، قسمت دوم «من ناصر حجازی هستم…» را با نام افسانه یک عقاب بر اساس طرح و پژوهشی که داشت، تهیه و کارگردانی نمود که در این مستند زندگی چهره نامدار ورزش ایران توسط اهالی فوتبال روایت شده، مستندی که تیتزاژ پایانی آن را رضا یزدانی در اثری با نام اسطوره خوانده است.
سید به سوی کعبهٔ مقصود روان شد اکبر بُود این حج و حجازی که چه گویم
عنبرین خطی وبیجاده لب و نرگس چشم حبشی موی و حجازی سخن و رومی دیم
اهل صورت از عراق آیند تا سوی حجاز اهل معنی را عراقی و حجازی دیگر است
تیم تاج در جام منطقه‌ای ۱۳۴۹ با پیراهن آبی فیروزه‌ای و شرت مشکی رنگ شرکت کرد اما قبل و بعد از آن رنگ آبی پیراهن باشگاه به ندرت دچار تغییر شده است. استقلال در مناسبت‌های ویژه‌ای همچون مرگ ناصر حجازی و غلامحسین مظلومی با پیراهن مشکی رنگ در میدان‌ها حاضر شد. لباس دوم استقلال به‌طور تاریخی همواره سفید رنگ بوده اما در مسابقات جام علم که در بهار ۱۳۵۲ در شهر اهواز برگزار شد با لباس زرد رنگ و در بازی‌های لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۳ با لباس نقره‌ای رنگ به عنوان لباس دوم به میدان رفت.
درود فراوان بر آن پاکزاد محمد رسول حجازی نژاد
در او خوانند شاهان حجازی سرود حق بآهنگ عراقی
در آذر ماه ۱۳۸۸ دانشجویان بسیجی در مقابل سفارت انگلستان اقدام به تظاهرات کرده و ضمن متهم کردن بی‌بی‌سی به دست داشتن در این حادثه خواستار استرداد آرش حجازی به عنوان قاتل ندا آقا سلطان شدند، در این تظاهرات گروه‌های دانشجویی مانند اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌های سراسر کشور نیز حضور داشتند.
قَتاده بن ادریس زیدی علوی (۱۱۱۵-۱۲۲۱) فرمانروای حجاز (شریف مکه) از ۱۲۰۱ تا ۱۲۲۰م، بنیان‌گذار دولت قتادیان و شاعر عربی حجازی بود.
امل حجازی نخستین نوزاد خود را «کریم» نام نهاد، بخش فارسی وب‌گاه موطنی.
ذاکر فضل تو و مرتهن بر تواند چه طرازی به طراز و چه حجازی به حجاز
در سال ۱۳۸۹ طی حکمی از سوی علی فتح‌الله‌زاده مدیر عامل وقت، رفیعی به عنوان مشاور وی و دبیر کمیته فنی باشگاه استقلال تهران انتخاب گردید. با درگذشت ناصر حجازی که ریاست این کمیته را بر عهده داشت، مسوولیت وی در استقلال تغییر کرد و عهده‌دار سمت‌هایی چون: مدیریت استراتژیک و کیفیت، نماینده مدیر عامل در حرفه‌ای‌سازی باشگاه و... شد. با روی کار آمدن بهرام افشارزاده به عنوان مدیر عامل باشگاه استقلال تهران در اردیبهشت ماه ۱۳۹۳، او از سوی ایشان به عضویت کمیته فرهنگی درآمد اما با گذشت زمانی کوتاه و پس از ۴ سال فعالیت در این مجموعه به دلیل اختلاف با وی از استقلال جدا شد.
امشب شب وصالست روز فراق فرداست در پردۀ حجازی شور عراق فرداست
ساقی دیرینه را ساغر شکست بزم رندان حجازی بر شکست
نام او در اوج موفقیت به شکل ابهام‌آمیزی از تیم خط خورد و امکان ادامه فعالیت به او داده نشد. بسیاری معتقدند مهم‌ترین عامل این بود که آتوسا فرزند ناصر حجازی است، این برکناری بدون توضیح بوده است. برخی دیگر هم معتقد بودند که او حجازی دوم می‌شود و کنار گذاشته شد
انتظار سرخ یک مجموعه تلویزیونی محصول سال ۱۳۷۷ به کارگردانی محمد درمنش، نویسندگی و تهیه‌کنندگی علی حجازی مهر می‌باشد که از شبکه یک پخش شد.