باب المندب
معنی کلمه باب المندب در لغت نامه دهخدا

باب المندب

معنی کلمه باب المندب در لغت نامه دهخدا

باب المندب. [ بُل ْ م َ دَ ] ( اِخ ) بغازی است مابین بحر احمر و خلیج عدن و میان انتهای جنوبی جزیرةالعرب و ساحل افریقا و 26 هزار گز وسعت دارد، جزیره پریم ( یامیون ) و برخی از جزائر کوچک آنرا بدو قسمت منقسم سازند، آن قسمتی که در بین جزیره نام برده و ساحل یمن واقع است ، تنک و کم عمق و طرف دیگرش وسیع و عمیق میباشد. در ساحل جزیرةالعرب به محاذات جزیره مذکور دماغه ٔموسوم به «رأس منهلی » موجود است در 12 درجه و 41 دقیقه و 10 ثانیه عرض شمالی و 41 درجه و 6 دقیقه و 22 ثانیه طول شرقی واقع است. در ساحل افریقا نیز بمحاذات جزیره دماغه موسوم به «رأس سبحان » هست. جزیره مذکور را دولت انگلیس بتصرف درآورد و بدانجا استحکاماتی ساخت و عساکری مقیم کرد و در نتیجه مالک و صاحب بغاز شد. ( قاموس الاعلام ترکی ج 2 ) ( لغات تاریخیه و جغرافیه ترکی ج 2 ). لنگرگاهی است در دریای یمن. ( منتهی الارب ). لنگرگاهی است در دریای یمن بمعنی دروازه ٔاشکها، وجه تسمیه او این است : بندر مذکور برای کشتیها و سفاین بسیار خوفناک بوده و اکثر کشتیها در آنجا غرق و تلف میشدند و اهل کشتی بر اتلاف جان ها و مالهای خود آنجا سیل سرشک روانه میکردند ازین حیث مسمی باین اسم شد. ( آنندراج ) : داریوش بزرگ دریای مغرب را با دریای احمر بتوسط یکی از شعب نیل اتصال داد و از این زمان کشتیها از بحرالجزایر و دریای مغرب به دریای احمر رفته و از باب المندب گذشته به دریای عمان وارد میشدند. ( ایران باستان ، ج 2 ص 1491، ج 1 ص 230 ) ( تاریخ مغول چ اقبال ص 574 ). و رجوع به مندب شود.

معنی کلمه باب المندب در فرهنگ فارسی

تنگه ایست که بحر احمر ( دریای سرخ ) را به اقیانوس هند متصل می سازد و آن میان شبه جزیره عربستان و قاره افریقاست .

معنی کلمه باب المندب در دانشنامه عمومی

تنگه باب المَندَب ( به Error: {{Lang - xx}}: متن دارای نشانه گذاری ایتالیک است ( راهنما ) ) ، یک تنگه آبی میان کشور یمن و جیبوتی در قسمت جنوبی دریای سرخ که این دریا را به خلیج عدن و سپس به دریای عرب و اقیانوس هند وصل می کند. کشتی هایی که از طرف اقیانوس هند می آیند پس از گذر از باب المندب و عبور از طول دریای سرخ می توانند راه خود را از کانال سوئز به سوی دریای مدیترانه ادامه دهند.
تنگه باب المندب میان یمن و جیبوتی در شاخ آفریقا قرار گرفته است.
در سال ۲۰۰۶ کشتی های نفت کش روزانه حدود ۳٫۳ میلیون بشکه نفت را از این تنگه عبور دادند. کل نفت حمل شده توسط کشتی های نفتکش در آن سال ۴۳ میلیون بشکه در روز بود.
نام این تنگه که معنی تنگه اشک می دهد به خطراتی که دریانوردان حین گذر از این محل با آن روبه رو بودند اشاره دارد. بنا بر افسانه های عربی زمین لرزه ای شاخ آفریقا را از شبه جزیره عربستان جدا کرده و این نام به خاطر تعداد زیاد افرادی که بر اثر آن جان خود را از دست داده اند، به این تنگه داده شده است.
آبراهه باب المندب در فاصلهٔ ۳۶ کیلومتری ناحیهٔ جنوب روستای ذباب در کرانهٔ خلیج عدن واقع شده است، و در حدود ۸۴ کیلومتر از شهر ساحلی مخا دوری دارد.
فاصله دو سوی تنگه از رأس منهلی در یمن تا رأس سیان در جیبوتی ۳۰ کیلومتر است. جزیره پریم تنگه باب المندب را به دو کانال تقسیم می کنند. کانال شرقی به نام تنگه اسکندر نامیده می شود و سه کیلومتر پهنا و ۳۰ متر عمق دارد. کانال غربی، دکه المعیون نام گرفته و پهنای آن در حدود ۲۵ کیلومتر و ژرفای آن ۳۱۰ متر است. جریان سطحی آب دریا در کانال شرقی به سمت داخل است، اما در کانال غربی جریانی قوی در زیر آب به سمت بیرون روان می باشد.
در آب های تنگه باب المندب در نزدیکی کرانه جیبوتی گروهی از جزایر کوچک به نام هفت برادران سر از آب برآورده اند.
کوه های متعددی بر فراز این تنگه پراهمیت قرار دارند. این تنگه از پایه کوه «جبال المندب» گذر می کند. ارتفاع این کوه در حدود ۳۰۰ متر از سطح دریا می باشد. سپس کوه «شیخ سعید»، و در پایهٔ همین کوه نیز روستایی به همین نام وجود دارد که تعداد ساکنانش بیش از ۶۰ نفر نیست. در سمت مشرق آن کوه «منهلی» است که ارتفاعش در حدود ۳۱۰ متر است، و کوه «جبل مراد» و کوه «العقد» می باشد. در کرانه تنگه باب المندب روستای المندب واقع شده است و جمعیتش در حدود ۸۰۹ نفر می باشد. در بعضی از آثار و سنگ نبشته ها آمده است که تاریخ روستای «المندب» به دوران پادشاهی سبا و ذوریدان می رسد. همچنین در سمت جنوب روستای المندب، روستای دیگری به نام «بیت الفقیه» وجود دارد ودارای ۸۳۹ نفر جمعیت می باشد، ساکنان این روستا به صید و ماهی گیری اشتغال دارند.
معنی کلمه باب المندب در فرهنگ فارسی
معنی کلمه باب المندب در دانشنامه عمومی

معنی کلمه باب المندب در دانشنامه آزاد فارسی

بابُ المَنْدَب
تنگه ای که دریای سرخو خلیج عدنرا به هم وصل و شبه جزیرۀ عربستان و افریقا را از هم جدا می کند. نام آن به معنی دروازۀ سوگواریاست، که به جریان های آن اشاره دارد.

معنی کلمه باب المندب در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تنگه ای به عرض ۳۲ کیلومتر میان جنوب غربی شبه جزیره عربستان و شمال شرقی افریقا که بحر احمر را به خلیج عدن و اقیانوس هند وصل می کند.
جزیره آتشفشانی مَیّون ، که در غرب، آن را پِریم می نامند، باب المندب را به دو تنگه (تنگه بزرگ به عرض تقریبی ۲۵ کیلومتر و عمق ۳۱۱ متر و تنگه کوچک به عرض تقریبی ۳ کیلومتر و عمق ۳۱ متر) تقسیم می کند و کشتی های بزرگ معمولاً از اولی می گذرند.در مدتی که باد موسمی جنوب غربی می وزد، یعنی از خرداد تا شهریور آب از بحر احمر خارج می شود.در مدتی که باد موسمی شمال شرقی می وزد، یعنی از آبان تا فروردین ، به آن وارد می شود، و جریان هایی پدید می آورد که عبور کشتی ها را با خطر روبرو می کند.تپه مَنْهَلی (ارتفاع ۲۷۰ متر) در ساحل جزیرة العرب در شرق تنگه کوچک قرار دارد، و درست در شمالِ این تنگه، لنگرگاه شیخ سعید واقع است که از آن جا نیز، مانند میّون، ورود کشتی ها به بحراحمر را می توان زیر نظر گرفت.
باب المندب در روایات عربی
در روایات عربی آمده است که آسیا و افریقا به یک دیگر متصل بودند تا این که ذوالقرنین آن ها را در این محل از هم جدا کرد و بحر احمر را به وجود آورد.
← نظر یاقوت درباره باب المندب
در دو کتبیه سَبَئی متعلق به اوایل قرن ششم میلادی هنگام اشاره به درگیری های میان یوسف اشعر ذونُواس و حبشیان، از شلت (یا سلت) مدیَن (سلسلة المندب) یاد شده است.این سلسله شاید زنجیری بوده که ذونواس در بخش بسیار باریک و کم عمق دهانه، نزدیک شیخ سعید کشیده بوده است. البته این در صورتی است که آن طور که از نام تنگه بر می آید، مندب تا این اندازه در جنوب واقع بوده باشد.ممکن است وجود چنین مانعی منشأ روایتی باورنکردنی باشد که از وجود زنجیری در مقابل خودِ تنگه ها سخن می گوید.صورت تغییر یافته «باب المندم» ، که با روش معمول ابدال «ب» به «م» قابل توجیه است، خصوصاً در میان دریانوردان عرب که این تنگه را فقط «الباب» می خوانند رواج دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه باب المندب

۴- ساخت و الحاق فریگیت سهند با قابلیت حمل بالگرد و پرتاب موشک به ناوگان جنوب نیروی دریایی که در مقایسه با نخستین فروند از کلاس موج (جماران)، در مدت زمان کوتاه تری به نیروی دریایی ملحق شد. این ناوشکن دو سال بعد از الحاق طولانی ترین دریانوردی تاریخ نیروی دریایی ایران را با دور زدن دماغه امید نیک و ورود به اقیانوس اطلس و همچنین دریانوردی تا بندر سنت پترزبورگ در خلیج فنلاند را به انجام رسانید و پس از ۱۳۳ روز دریانوردی با عبور از تنگه جبل الطارق و عبور از کانال سوئز و دریای سرخ از طریق تنگه باب المندب وارد اقیانوس هند شد و به کشور مراجعت نمود.