بنزن
معنی کلمه بنزن در لغت نامه دهخدا

بنزن

معنی کلمه بنزن در لغت نامه دهخدا

بنزن. [ ب َ زِ ] ( اِ ) مایعی بی رنگ و با بوی تند مخصوص ، کمی سبکتراز آب که در 80/1 درجه صدبخشی بجوش می آید. و در 5/48 درجه صدبخشی متبلور میشود. بسیار فرار و سریعالاشتعال است. بنزن را نباید با بنزین که یکی از مشتقات نفت است و مخلوطی از ئیدروکربورهای مختلفه میباشد، اشتباه کرد. فرمول شیمیایی بنزن C6H6 است و عملاً آنرااز تقطیر تدریجی قطران زغال سنگ بدست می آورند. با شعله دوددار میسوزد. در آب حل نمیشود، ولی حلال بسیار خوبی است. بعضی از اجسام ساده ( ید، گوگرد، فسفر ) و بسیاری از مواد آلی ( روغنها، مواد چرب قطرانها، کائوچو، رزینها ) را حل میکند. در ساختن رنگها، مواد منفجره ، مواد معطر و لاکها بکار میرود. بجهت ترکیبات متعددی که از آن بدست می آید از قبیل اسیدفنیک ، اسیدپیکریک ، آنیلین ، نیتروبنزن در صنعت اهمیت بسیار دارد. بنزن در سال 1825 م. توسط میکائیل فاراده کشف شد و او آنرا «بیکربورئیدرژن » نامید. هشت سال بعد میچرلیش این ماده را در محصولات تقطیر اسیدبنزوئیک بدست آورد و نام بنزن بر آن نهاد ولی نام بنزول که لیبیگ وضع کرد جای آنرا گرفت. اوگوست ککوله در نتیجه تحقیقات خود در فرمول ساختمانی بنزن در1865 م. به فرمول مسدسی ( حلقه های بنزن ) با بندهای ساده و مضاعف متناوب بین اتمهای کربن قائل شد. بنزن ساده ترین و سرسلسله ترکیبات آلی معروف به ئیدروکربورهای حلقوی یا معطر است. ( از دائرة المعارف فارسی ).

معنی کلمه بنزن در فرهنگ معین

(بَ زَ یا زِ ) [ فر. ] ( اِ. ) مایعی بی رنگ و با بوی تند مخصوص که کمی سبک تر از آب است و در آن حل نمی شود ولی حلالی بسیار خوب است و از مشتقات نفت و قطران می باشد. بسیار فرُار و سریع و در صنعت اهمیت بسیار دارد.

معنی کلمه بنزن در فرهنگ عمید

مایعی بی رنگ، با بوی تند، سبک تر از آب، بسیارفرّار، و قابل اشتعال که از تقطیر تدریجی قطران زغال سنگ به دست می آید و در ساختن رنگ، عطرهای مصنوعی، و مواد منفجره به کار می رود.

معنی کلمه بنزن در فرهنگ فارسی

۱ - مایعی است بیرنگ با بوی مخصوص و اگر خالص باشد تقریبا مطبوع میباشد . سمی است شدید از آب سبکتر ( ٠/۹ ) در ۷٠ درجه بجوش میاید . بنزین مذکور را نباید با بنزین معمولی ( اسانس نفت ) اشتباه کرد. این بنزین را میتوان در موتورهای انفجاری بجای بنزین نفت بکار برد . نیز میتوان از آن باسانی عطرهای مصنوعی مختلف و عد. بسیار زیادی رنگها و مواد منفجره و دارو بدست آورد و آن از گاز چراغ و تقطیر قطرانهای زغال سنگ بدست میاید یعنی از تقطیر یک تن زغال سنگ چرب تقریبا ۹ کیلو گرم بنزین حاصل میگردد که ۶ کیلوگرم آن از تصفی. گاز چراغ و۳ کیلوگرم از تقطیر قطران ها تهیه میشود این بنزین مانند اسانس نفت بسیار آتشگیر ولی مانند استیلن با دود زیاد میسوزند. بنزین در الکل و اتر حل میشود . حلال بسیار خوبی است یعنی ید و گوگرد و چربیها و کائوچوی خام را در خود حل می کند و از اینرو برای تهی. چسب کائوچو بکار میرود . این بنزین ( بنزن ) بمقدار کم در بعضی نفتها وجود دارد ولی معمولا از تصفی. بنزین معمولی ( اسانس نفت ) که مخلوطی است از کربور های ئیدرژن که ۸ -۷ -۶ کربن دارد بدست میاید . ۲ - بنزین معمولی( اسانس نفت )از تقطیر مواد سبک نفت معدنی بدست می آید و آن ماد. مولد نیرو در اتومبیلهاست. اغلب برای آنکه نقط. اشتغال بتاخیر افتد در آن مقداری افزودهاند که پلمپ ( تترااتیل ) نام دارد. بسیار سمی است و باید در استعمال آن دقت کرد .

معنی کلمه بنزن در دانشنامه عمومی

بَنزِن ( به انگلیسی: Benzene ) با فرمول مولکولی C6H6 مایعی است بی رنگ، خوشبو و فرار که با شعله زرد رنگ همراه با دوده می سوزد و در تولید صنعتی گروهی از مواد مانند پلی استایرن، لاستیک مصنوعی و نایلون استفاده می شود. این مایع در تهیهٔ شوینده ها و رنگ ها نیز به کار می رود.
بنزن متعلق به خانوادهٔ هیدروکربن هاست که هر مولکول آن ۶ اتم کربن و ۶ اتم هیدروژن دارد که یک آرایش حلقوی را به وجود می آورند. این آرایش، حلقهٔ بنزن نامیده می شود که در بسیاری از ترکیبات از جمله آسپیرین و مادهٔ منفجرهٔ تری نیتروتولوئن نیز وجود دارد. بنزن سمی و سرطانزا است.
افزودن بنزن به بنزین، عدد اکتان بنزین را افزایش و احتمال کوبش موتور را کاهش می دهد. به همین دلیل تا دهه ۱۹۵۰ بیشتر بنزین ها چندین درصد بنزن داشتند اما پس از آن تترااتیل سرب رایج تر از بنزن شد. منسوخ شدن بنزین های سرب دار باعث بازگشت بنزن به بنزین های برخی کشورها شده است اما با توجه به اثرات منفی این ماده بر سلامتی مقررات سفت و سختی در مورد میزان بنزن بنزین وضع شده است که معمولاً میزان آن را به کمتر از یک درصد محدود کرده است.
بنزن را مایکل فارادی در سال ۱۸۲۵ میلادی کشف کرد. اولین بار فارادی بنزن را از گاز درخشان فشرده ای جداسازی کرد که از پیرولیز روغن وال ساخته می شد و آن را برای اولین بار بی کاربورِت هیدروژن نامید. سپس در سال ۱۸۳۴ میلادی فردی به نام آیل هارت میچرلیش بنزن را از گرما دادن بنزوئیک اسید با کلسیم اکسید سنتز کرد و با اندازه گیری چگالی بخار آن، نشان داد بنزن دارای فرمول مولکولی C6H6 است. بنزن در گذشته از طریق حرارت دادن قطران زغال سنگ و سپس تبدیل بخار آن به مایع به دست می آمد اما امروزه بنزن به مقدار زیاد از نفت خام استخراج می شود.
با توجه به فرمول مولکولی بنزن، ساختارهای مختلفی برای این مولکول متصور است. دانشمندان شیمی آلی در قرن نوزدهم حدس های مختلفی دربارهٔ ساختار این مولکول داشتند که برخی از آن ها با توجه به تعداد محصولان ایزومری مشتق شده از بنزن، رد شده و برخی دیگر مورد قبول بودند تا این که ساختار اصلی و واقعی بنزن توسط فردریش آگوست ککوله در سال ۱۸۶۵ میلادی شناسایی شد.
براساس توصیف ککوله، بنزن یک مولکول حلقوی است که در آن شش اتم کربن یک ساختار شش ضلعی منتظم تشکیل داده اند و هر کدام به یک اتم هیدروژن هم متصل هستند. او این طور بیان کرد که پیوندهای کووالانسی بین اتم های کربن به شکل یک درمیان، ساده و دوگانه است. البته وی معتقد بود جای پیوندهای ساده و دوگانه به سرعت عوض می شود و این مورد موجب می گردد طول پیوندهای کربن - کربن یکسان باشد. ( در واقع او برای بنزن چیزی شبیه به مفهوم امروزی رزونانس را توصیف نمود ) .
معنی کلمه بنزن در فرهنگ معین

معنی کلمه بنزن در دانشنامه آزاد فارسی

بَنْزِن (benzene)
بَنْزِن
C۶H۶، نوعی مایع هیدروکربنی زلال، با بوی ویژه. در قطرانِ زغال سنگ یافت می شود. به صورت حلّال و در سنتز بسیاری از مواد شیمیایی کاربرد دارد. مولکول بنزن متشکل از حلقه ای با شش اتم کربن است که همۀ آن ها در یک صفحۀ منفرد قرار دارند و یکی از ساده ترین ترکیب های حلقویاست. بنزن ساده ترین عضو دسته ای از ترکیب های شیمیایی است که به همۀ آن ها ترکیب های آروماتیک (معطر) می گویند و تصور می شود برخی از آن ها سرطان زایند. در ۱۹۹۴، میزان بنزن در هوای انگلستان مخاطره آمیز اعلام شد. آلودگی هوا با بنزن ناشی از سوخت بنزین، ۸۰ درصد، گازهای خروجی از موتورهای دیزل، و بخارهای حاصل از پمپ بنزین هاست. میزان مجاز بنزن برابر یک در بیلیون (۱ppb) و قابل قبول است، اما در ۱۹۹۱، این میزان در لندن ۱۳ppb گزارش شد. بنابرنظر سازمان جهانی بهداشت هیچ میزانی از بنزن از نظر سلامتی مجاز نیست.

معنی کلمه بنزن در ویکی واژه

مایعی بی رنگ و با بوی تند مخصوص که کمی سبک تر از آب است و در آن حل نمی‌شود ولی حلالی بسیار خوب است و از مشتقات نفت و قطران می‌باشد. بسیار فرُار و سریع و در صنعت اهمیت بسیار دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه بنزن

مرکز جهانی تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت الکل را به عنوان گروه ۱ سرطان‌زاها، شبیه آرسنیک، بنزن و آزبست طبقه‌بندی کرده‌است. ارزیابی آن‌ها بیان می‌کند: "شواهد کافی برای اثبات سرطان‌زایی مشروبات الکلی در انسان وجود دارد. … نوشیدنی‌های الکلی در هر مقداری، سرطان زا هستند (گروه 1). "
بیشتر در فرآوری پلاستیک‌های پلی استایرن به کار می‌رود. روش بزرگ فرآوری استایرن از راه واسطه اتیل بنزن است. نخست بنزن با اتیلن، آلکیل‌دار می‌شود. سپس بر روی کاتالیزگر کلرید آلومینیم، اسید فسفریک جامد یا سیلیس – آلومین به استایرن، هیدروژن زدایی می‌شود.
از کلرید آلومینیوم همراه با آلومینیوم در حضور یک آرن می توان برای سنتز کمپلکسهای فلزی بیس (آرن) استفاده کرد ، به عنوان مثال. کروم بیس (بنزن) ، از فلزهای متال خاص از طریق سنتز به اصطلاح فیشر-هافنر. دی کلروفنیل فسفین با واکنش بنزن و تری کلرید فسفر تهیه شده توسط کلرید آلومینیوم تهیه می شود.
چنانچه توسط الکساندر مک‌کینزی در جریان دیدارش از جزیره بنزنس، چندی پس بازدید کشتی وانکوور از آن منطقه، ثبت شده‌است، «جزیره بنزیس» که شکل تغییر یافته زبانی توسط مردمان نوکسالک اهل منطقه بیلا کولای سواحل مرکزی بریتیش کلمبیا است، نیز به افتخار مِنزیس نام‌گذاری شده‌است.
از دهه ۱۸۵۰ میلادی تا زمان مرگ، ککوله یکی از تاثیرگذارترین شیمی‌دان‌های اروپا به ویژه در زمینه شیمی نظری بود. او پدر و بنیان‌گذار نظریه ساختار شیمیایی به ویژه در زمینه ساختار ککوله مولکول بنزن بود.
حرارت دادن گالیک اسید منجر به تولید محصول دکربوکسیلاسیون یعنی پیروگالول (۳،۲،۱-تری هیدروکسی بنزن) می‌دهد. این تبدیل توسط آنزیم گالات دکربوکسیلاز نیز کاتالیز می‌شود.
و یکی از واحدهای تولیدکننده مواد آروماتیک است که مالک سهام آن شرکت هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس است. خوراک این مجتمع پتروشیمی، نفتای سبک و سنگین و بنزین پیرولیز است که از کارخانجات ان‌جی‌ال (۱۰۰۰/۹۰۰ پازنان) متعلق به شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و پتروشیمی امیرکبیر تأمین می‌شود و در فرایندهای موجود در واحدهای عملیاتی مختلف به محصولات آروماتیک نظیر پارازایلین و ارتوزایلین و بنزن تبدیل می‌شود.
انیدرید اسید در صنعت از طرق مختلف تهیه می‌شود. انیدرید اسید به صورت شاخص به روش کربناته شدن متیل استات تولید می‌شود. مالئیک انیدرید به روش اکسیداسیون بنزن یا بوتان به دست می آید. روش‌های آزمایشگاهی بر خشک کردن اسیدهای متناظر تأکید دارد. شرایط تولید برای هر اسیدی متفاوت است اما فسفر پنتااکسید یک عامل خشک‌کننده رایج است.
طبق قاعده «شبیه، شبیه را حل می‌کند» آلکان‌ها در حلال‌های غیرقطبی مانند بنزن، اتر و کلروفرم حل می‌شوند و در آب و سایر حلال‌های قطبی نامحلولند. هر چه نیروی جاذبه بین حلال و ترکیب زیادتر باشد و گروه‌های عاملی مشابه داشته باشند قابلیت انحلال بیشتر می‌شود. درصورتیکه آلکان‌ها را به عنوان حلال در نظر بگیریم، آلکان‌های مایع ترکیب‌های کم قطبی را در خود حل کرده و ترکیب‌های خیلی قطبی را حل نمی‌کنند.
-آلکیل‌هالیدها را در واکنش فریدل- کرافتس می‌توان به کار برد ولی آریل‌هالیدها، مثل کلروبنزن نمی‌توانند واکنش دهند.