تکوین. [ ت َ ] ( ع مص ) هست کردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ). هست کردن و نو بیرون آوردن چیزی را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). هست نمودن و در وجود آوردن و پیدا کردن و... اصل آن کون بمعنی بودن است. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). احداث. ( اقرب الموارد ). ایجاد چیزی که مسبوق به ماده باشد. ( از تعریفات جرجانی ). آفریدن خدای تعالی موجودات را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). کون الاشیاء؛ ای اوجدها. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) : اگر تکوین به آلت شد حوالت چه آلت بود در تکوین آلت.نظامی. تکوین. [ ت َ] ( اِخ ) کتاب تکوین. سفر تکوین. سفر پیدایش. نام نخستین کتاب عهد عتیق. رجوع به پیدایش ( سفر... ) شود.
معنی کلمه تکوین در فرهنگ معین
(تَ ) [ ع . ] (مص م . ) آفریدن ، به وجود آوردن .
معنی کلمه تکوین در فرهنگ عمید
به وجود آوردن، هستی دادن، آفریدن، احداث کردن.
معنی کلمه تکوین در فرهنگ فارسی
بوجود آوردن، هستی دادن، آفریدن، احداث کردن ۱ -( مصدر ) هست کردن بهستی آوردن هستی دادن . ۲ - ( اسم ) ایجاد . جمع : تکوینات . کتاب تکوین سفر تکوین
معنی کلمه تکوین در دانشنامه آزاد فارسی
تَکْوین (development) در زیست شناسی، فرآیندی که طی آن، موجود زنده خود را از شکل یاخته ای منفرد به جانداران پریاخته ای و پیچیده ، با ساختارهایی مانند اندام های حرکتی و اعمالی مانند تنفس، تبدیل می کند. ساختارهای حاصل قادرند در ارتباط با یکدیگر کار کنند. بیشتر جزئیات این فرآیند ناشناخته، و فقط برخی از ویژگی های اساسی آن دانسته است. جز یاخته های جنسی (گامت ها)، هر یاخته در جاندار دقیقاً رمز وراثتی یکسانی دارد. بنابراین، تکوین یاخته به شکل یاختۀ جگری یا مغزی به ژن های موجود بستگی ندارد، بلکه وابسته به ژن هایی است در آن بیان می شوند. تکوین شکل ها و الگوهای جاندار و تولید یاخته های متفاوتِ بسیار تخصص یافته مسئله ای کنترلی است که طی آن، ژن ها بسته به مرحلۀ تکوین موجود زنده فعال (روشن) یا غیرفعال (خاموش) می شوند.
معنی کلمه تکوین در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] تَکْوین، در فلسفه به معنی به وجود آمدن از ماده می باشد. این اصطلاح در اصل به معنی یکی از مراتب وجود یافتنِ جهان در فلسفۀ مشائی است که به دیگر نظامهای فلسفی نیز راه یافته است. در این مکتبِ فلسفی، زمین و موجوداتِ زمینی نسبت به مراتبِ بالاترِ موجودات، در واپسین مرحله به وجود می آیند و تکوینِ آنها با هستی یافتنِ ماده، به عنوان قابل برای کون وفساد، آغاز می گردد. اصطلاح تکوین به این معنا، همانند احداث، در برابر ابداع قرار می گیرد. هریک از این دو از جهتی با ابداع تقابل دارند، احداث از جهت مسبوق بودن به زمان ، و تکوین از جهت مسبوق بودن به ماده؛ حال آن که ابداع مسبوق به هیچ یک نیست. وجوه مورد مطالعه در تکوین در بحث از تکوین، دو وجه جهان شناختی ـ متافیزیکی و طبیعی قابل بررسی است. وجه متافیزیکی ۱. تکوین از دیدگاه جهان شناسانه و متافیزیکی: در نظامِ کیهان شناختیِ مشائی، جهانِ هستی به ترتیبِ عقل، نفس، فلک، عناصر و مرکبات توضیح داده می شود. آن گاه که اجسام فلکی یا کرات آسمانی به تمامی به وجود آمدند، ایجادِ عالمِ زیر ماه که همان جهانِ زمینی است، آغاز می گردد . نظرارسطو ...
معنی کلمه تکوین در ویکی واژه
آفریدن، به وجود آوردن.
جملاتی از کاربرد کلمه تکوین
بلک بی علت و بیرون زین حکم آب رویانید تکوین از عدم
ادوارد پالمر تامپسون (۳ مارس ۱۹۲۴ – ۲۸ اوت ۱۹۹۳) مورخ، نویسندهٔ سوسیالیست و مبارز صلح بود. او را امروزه بیشتر برای پژوهش تاریخیاش دربارهٔ جنبشهای رادیکال اواخر سدهٔ ۱۸ و اوایل سدهٔ ۱۹ میلادی در انگلستان و بریتانیا میشناسند و به ویژه با کتاب تکوین طبقهٔ کارگر در انگلستان (۱۹۶۳). از او همچنین زندگینامههای موثقی دربارهٔ ویلیام موریس (۱۹۵۵) و ویلیام بلیک (۱۹۹۳) به چاپ رسیدهاست. تامپسون روزنامهنگار پرکار و مقالهنویس قدری بود. وی یک رمان و مجموعهای از اشعار خویش را نیز منتشر کردهاست. آثار او را در زمرهٔ مهمترین تألیفات در حوزهٔ تاریخ کارگری و تاریخ اجتماعی در اواخر قرن بیستم میگنجانند که تأثیری بینالمللی بر جای گذاشت.
بچشمی کز ره حق بینی آمد شجر امرالله تکوینی آمد
وَ ما أَمْرُنا إِلَّا واحِدَةٌ، ای مرّة واحدة و المعنی ما أَمْرُنا للشیء اذا اردنا تکوینه، الا کلمة واحدة و هی کن فیکون بلا مراجعة و لا معالجة، کَلَمْحٍ بِالْبَصَرِ ای علی قدر ما یلمح احدکم ببصره فی السّرعة. و عن ابن عباس قال معناه ان قضایی فی خلقی اسرع من لمح البصر، و قیل المراد بامرنا القیامة ای ما امرنا لمجیء الساعة فی السرعة الا کلمح البصر کقوله: وَ ما أَمْرُ السَّاعَةِ إِلَّا کَلَمْحِ الْبَصَرِ أَوْ هُوَ أَقْرَبُ.
«شوب» در تکوین سینمای مستند نقش بسیار بااهمیتی دارد. در مقایسه با «رابرت فلاهرتی» که تماشاگر را با دیدگاه شخصی و ذهنی اول شخص مفرد آشنا کرد و گزارشهای عینی - سوم شخص مفرد - لومیر، فیلمهای «شوب» به قصد درگیر ساختن تماشاکر با صحنههای مربوط به خودش - ایجاد وحدت بین بازیگر و تماشاگر - تألیف میگردد. فیلمهای او از نظر تایخی ضرورتاً دقیق نبود و البته بیشتر با توجه به تماشاگر معاصر ساخته میشد. اما تأثیر کار او در سبک فیلمسازی خبری، فیلمهای تبلیغاتی سیاسی و برنامههای تلویزیونی خارج از تصور اوست.
خصائصُ الکبری با عنوان اصلی «کفایة الطالب اللبیب فی خصائص الحبیب»؛ اثری از جلالالدین سیوطی دربارهٔ محمد، پیامبر اسلام است بهطور ویژه به منش و ویژگیهای فردی پیامبر پرداخته است. این اثر دربرگیرندهٔ حدود ۵۷۰ باب دربارهٔ «ویژگیهای عام»، «ویژگیهای تکوینی» و «احکام اختصاصی» منسوب به پیامبر اسلامی، محمد است.
به باغ استقامت اولین سرو آن قد و قامت به میدان کرامت شهسوار ملک تکوین شد
اصطلاح «علیا» در آلمانی علیا یک اشاره گیتاشناختی به گروهی از گویشهایی از «زبان آلمانی علیا» بوده که جداگانه از اشکال تکوین یافته آلمانی استاندارد، ییدیش و لوگزامبورگی است. این اصطلاح به بلندستانهای مرکزی (میتلگبریرگه) و مناطق آلپی مرکزی و جنوبی آلمان گفته میشود که شامل لوکزامبورگ، اتریش، لیختناشتاین و بیشتر سوئیس است. در برابر این اصطلاح واژه آلمانی سفلی است که در سرزمینهای پست و جلگهای دریا و دشت شمال آلمان بدان تکلم میشود.
اختلالهای متابولیک چه در مادر و چه در کودک میتواند باعث اختلالهای عصبی تکوینی گردند. دو نمونه از این موضوع دیابت (یک اختلال چند عاملی) و فنیل هستند. بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای ارثی ممکن است بهطور مستقیم بر سوخت و ساز بدن و عصبی تکوینی کودک تأثیر بگذارد، اما بهطور معمول کمتر میتوانند به شکل غیرمستقیم در طول بارداری بر کودک تأثیرگذار باشند. (همچنین نگاه کنید تراتوژن).
از رسالت در جهان تکوین ما از رسالت دین ما آئین ما
ای چه خوش بود، چشم می پوشیدی از تکوین من فرض می کردی که ناقص: خلقت یک مور بود؟
ای ز روی مرتبت در بدو فطرت صنع حق گوهرت را موجب ایجاد و تکوین ساخته
فرهنگ ارمنی (به ارمنی: Հայկական մշակույթ) بر پایه فرهنگ اقوام و طوایف از دیرباز ساکن در سرزمین کوهستانی ارمنستان رشد و تکامل یافتهاست؛ لذا در تکوین و رشد این فرهنگ نقش فرهنگ اورارتوها نقشی بسزا و بزرگ است. بخشهای زیادی از فرهنگ ارمنستان براساس جغرافیا، ادب و هنر و موسیقی ارمنی پایهگذاری شدهاست. ارمنیان خود برای زبانشان نامهای «هایِرن» و «آشخارابار» یا «آشخاری» را بکار میبرند. البته نام «آشخاری» بیشتر از سوی ادیبان بکار میرود.
غایت مقصود تکوین داور دور زمان زبده ی ارکان عالم درّ دریای ظفر
گروه زیستشناسی سلولی تکوینی در دو سطح ارشد و دکترا دارای اعضای هیت علمی با مرتبه بالای علمی در سطح دانشیار (دو استاد) و استادیار (چهار استاد) است.
تکوین هر مراد که خواهد به قول کن قول کن و وجود مکون معا معاست