دلگشا

دلگشا

معنی کلمه دلگشا در لغت نامه دهخدا

دلگشا. [ دِ گ ُ ] ( نف مرکب ) دلگشای. دل گشاینده. گشاینده دل. طرب افزا. فرحت انگیز. مسرت خیز. ( آنندراج ). مفرح. غم زدا. فرخ بخش : جهد کنند تا دل او خوش و شادمان دارند و اندر خانه پاکیزه و دلگشا نشانند. ( ذخیره خوارزمشاهی ).
- امثال :
دلگشا بی پول زندان بلاست
هر کجا پول است آنجا دلگشاست.؟ ( از امثال و حکم ).رجوع به دلگشای شود.
|| ( اصطلاح تصوف ) صفت فتاحی را گویند. ( کشاف اصطلاحات الفنون ). صفت فیاضیت را گویند در مقام انس در دل سالک و صفت فتاحی را نیز گویند. ( از فرهنگ مصطلحات عرفا از کشاف اصطلاحات الفنون ج 2 ص 1557 ).
دلگشا. [ دِ گ ُ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان کاغذکنان بخش کاغذکنان شهرستان هروآباد. واقع در 12هزارگزی شمال باختری آق کند و 13هزارگزی راه شوسه میانه به زنجان. آب آن از دو رشته چشمه و محصول آن غلات و حبوب ، و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).
دلگشا. [ دِ گ ُ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان شهاباد، بخش حومه شهرستان بیرجند. واقع در 14هزارگزی جنوب خاوری بیرجند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
دلگشا. [ دِ گ ُ ] ( اِخ ) دهی است کوچک از دهستان رودان بخش میناب شهرستان بندرعباس. واقع در 50هزارگزی شمال میناب و یک هزارگزی شمال راه فرعی کهنوج به میناب. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

معنی کلمه دلگشا در فرهنگ عمید

گشایندۀ دل، آنچه باعث نشاط و شادی و فرح و انبساط شود، مانند روی معشوق، آواز و آهنگ خوش یا جای سبزوخرم.

معنی کلمه دلگشا در فرهنگ فارسی

مجموعه ایست از حکایات کوتاه عربی و فارسی تالیف عبید زاکانی شامل فکاهات و ظرایف که غالبه جنبه هزل دارد.

معنی کلمه دلگشا در فرهنگ اسم ها

اسم: دلگشا (دختر) (فارسی) (هنری) (تلفظ: del gošā) (فارسی: دلگشا) (انگلیسی: del gosha)
معنی: شادی آفرین و فرحبخش، ( در موسیقی ایرانی ) رِنگی در دستگاه سه گاه، ( در تصوف ) صفت فیاضی و فتاحی خداوند، ( در تصوف ) صفت فیاضی و فتاحیِ خداوند که در مقام انس، دل سالک با آن آرامش می یابد، خوش منظره، با صفا، شادی بخش، فرح بخش، نام باغی زیبا در شیراز

معنی کلمه دلگشا در دانشنامه عمومی

دلگشا (ملکشاهی). دلگشا شهری در بخش گچی شهرستان ملکشاهی استان ایلام ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۱٬۸۱۹ نفر ( ۵۱۰ خانوار ) بوده است.
دلگشا (کوهپایه). دلگشا ( کوهپایه ) روستایی در دهستان تودشک بخش تودشک شهرستان کوهپایه استان اصفهان ایران است. از نکات قابل توجه این روستا مسجد جامع و آرامستان ( مزار ) آن است؛ این آرامستان با صدها به خاک سپرده، از گذشته های دور مرکزیت و تقدسی ویژه داشته است چنان که از دیرباز مردم روستاهای مجاور، مانند مزرعه یزدی، میرلطف ا… و سیدآباد و نیز فرزندان به شهر رفتهٔ آنان، وصیت می کرده اند که پیکرشان را پس از مرگ در مزار روستای دلگشا به خاک سپارند.
دلگشا از توابع بخش تودشک شهرستان کوهپایه ( استان اصفهان ) می باشد که در کیلومتر ۱۰۴ جاده اصفهان - نائین واقع شده است. این روستا از شمال به روستای سیدآباد، جنوب به جاده اصفهان - نایین ( روستای مزرعه یزدی ) ، شرق به روستای میرلطف اله و از غرب به پایگاه پدافند هوایی هاشم آباد منتهی می گردد.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۱۱۳ نفر ( ۴۷خانوار ) بوده است.
همه ساله مراسم عزاداری تاسوعا، عاشورا و ۲۸ صفر به گونه ای بسیار گسترده در این روستا برگزار می شده است. در شب عاشورا و ظهر عاشورا و نیز شب ۲۸ صفر و ظهر ۲۸ صفر هیئات های عزاداری روستاهای مجاور به این روستا آمده، به هیئت عزاداری روستا پیوسته، پس از پایان عزاداری و خواندن نماز جماعت ظهر و عصر از سوی دل سپردگان به اندیشهٔ سیدالشهدا پذیرایی می شوند. این پذیرایی در ده ها و شاید صدها سال تنها نان خانگی محلی و پس از آن چلوخورشت قیمهٔ نسبتاً ساده ای بود. اما در یکی دو دههٔ گذشته هر سال بر گرانی، گوناگونی و تشریفات آن افزوده شده است. البته در این مدت شمار نذرکنندگان نیز افزون شده است.
از جمله اماکن عمومی این روستا می توان مسجدجامع، غسالخانه، حمام عمومی، خانه بهداشت، مرکز مخابرات و دفتر ICT این روستا را نام برد.
از جمله پروژهای این دهیاری درختکاری در دو طرف خیابان اصلی این روستا، نام گذاری کوجه های روستا بازسازی و لایروبی قنات روستا و پیگیری جهت امکانات زیربنایی مانند گاز شهری، تلفن، آب لوله کشی و آسفالت راه اصلی بوده است.
مرکز مخابرات روستای دلگشا: جندین سال در قالب دفتر مخابراتی جهت شماره گیری برای مراجعین کار خود را دنبال نمود، در سال ۸۴ به مرکز مخابرات تبدیل شد که حدوداً ۲۰ روستا ( دلگشا، بادافشان، سیدآباد، میرلطف اله، مزرعه یزدی، جوکاران، گریز، عطرافشان، وج، اروجه، کاظم آباد، زینت آباد، یزدآباد، سٌلی، دستگردو، شاه آباد، حسن آباد، قاسمعلی، علی آباد… ) را تحت پوشش قرار داد، طولی نکشید که با پیگیری های مسئولان این مرکز، دفتر خدمات ارتباطی ( ICT ) و خدمات بانکی پست بانک ایران نیز به خدمات آن اضافه شد. دفتر ICT دلگشا

جملاتی از کاربرد کلمه دلگشا

چار دیوار قفس عشرت سرای ما بس است شهربند دام باغ دلگشای ما بس است
امام‌قلی‌خان در ۱۱۸۸ قمری، باغ دیگری در نزدیکی شهر ارومیه ساخت که به «باغ دلگشا» موسوم شد. پس از امام‌قلی‌خان باغ به چهارمین پسرش، لطفعلی‌خان افشار به میراث رسید. اقبال‌الدوله، پسر لطفعلی‌خان و مالک بعدی باغ، در حدود ۱۲۸۰ قمری عمارت‌هایی در آن پی‌ریزی کرد که پس از او به دست برادرش، یوسف‌خان شجاع‌الدوله، به اتمام رسید. در قیام شیخ عبیدالله نهری، پیروان شیخ دیوارهای باغ را تخریب و عمارت‌ها را به گلوله بستند. این آسیب‌ها در دوران حکمرانان بعدی ارومیه ترمیم شد. پس از جنگ جهانی اول، خاندان افشار این باغ را برای احداث سربازخانه به ارتش اهدا کردند و از آن پس ساختمان‌های دولتی، یکی پس از دیگری در این محل احداث شدند، تا جایی که نشانی از باغ و عمارت‌های قدیمی آن برجای نماند.
زعفران زار گشته ساحت باغ باغ از خنده دلگشا چو چراغ
ای ساحت دلگشای اشرف ای روضه ی جانفزای رضوان

این آرامگاه در شاهدره باغ در شمال غربی داخل شهر لاهور واقع شده‌است. این مقبره در آن سوی رودخانه راوی لاهور، در منطقه ای روستایی که به خاطر باغ‌های تفریحی متعددش معروف بوده، قرار دارد. این مقبره در باغ تفریحی نور جهان، باغ دلگشا واقع شده‌است که در سال ۱۵۵۷ ساخته شده بود آرامگاه آصف خان، ساخته شده در سال ۱۶۴۵، و سرای اکبری، ساخته شده در سال ۱۶۳۷، بلافاصله در غرب مجموعه آرامگاه جهانگیر قرار دارند و هر سه مجموعه ای را تشکیل می‌دهند که در محور شرقی-غربی قرار گرفته‌است. آخرین بنای یادبود شاهدره باغ، مقبره نور جهان همسر جهانگیر، در جنوب غربی آرامگاه آصف خان قرار دارد.

چه شد که یار خط آورد با صفاست هنوز فروغ صبح بنا گوش دلگشاست هنوز
پرستار کو رهنمای تو بود به پرده درون دلگشای تو بود
ته جرعهٔ شراب صبوحی کشیده است از جام غنچهٔ تو، لب دلگشای گل
مهم‌ترین باغ‌های استان فارس که دارای ارزش‌های تاریخی و باستانی و هنری فراوانی هستند و تاکنون محفوظ مانده و از جمله سرمایه‌های ملی ایران به‌شمار می‌آیند، عبارتند از: باغ ایلخانی، باغ تکیه هفت‌تنان، باغ جنت، باغ جهان‌نما، باغ دلگشا، باغ سلطان آباد، باغ سنقری، باغ قوام، باغ گلشن، باغ ناری، باغ نظر، باغ اقبال‌آباد، باغ کچل‌پادشاه، باغ عفیف آباد، باغ ارم، باغ نوابی.
الفاظ دلگشای ترا نزد علاقان اندر مذاق طوطی جان ذوق شکرست
این مقبره برای امپراتور جهانگیر که از سال ۱۶۰۵ تا ۱۶۲۷ میلادی بر امپراتوری گورکانیان هند حکومت می‌کرد ساخته شد. امپراتور در ۲۸ اکتبر ۱۶۲۷ در کوهپایه‌های کشمیر در نزدیکی شهر رجوری درگذشت. با تشییع جنازه او را از کشمیر منتقل کرده و در روز جمعه ۱۲ نوامبر ۱۶۲۷ به لاهور رسیدند. باغ دلگشا که در آن دفن شده بود، زمانی که جهانگیر و همسرش نور جهان در لاهور زندگی می‌کردند، «محل مورد علاقه» او بود. پسرش، شاه جهان، امپراتور جدید مغل، دستور داد که «مقبره ای که در خور یک امپراتور است» به افتخار پدرش ساخته شود تا بقایای او در میانش باشد.
شهر جهرم دارای ۳۸ پارک با بیش از ۳۴ هکتار مساحت می‌باشد. از پارک‌های مهم جهرم می‌توان به باغ ملی، پارک شهر (جنگلی)، پارک دره نمی، پارک دلگشا، پارک کودک (بوستان جهان‌دیدگان)، پارک لاله، پارک چمران و پارک بهارستان اشاره کرد.
دهد روشنائی دل و دیده را جمال خوش دلگشای صباح
کاشانه گشت ویران، ویرانه دلگشاتر // دیوار و در نسازد زندانیان غم را
هم چنین در فارسنامه ناصری نیز دربارهٔ اقلید چنین می‌خوانیم: «اقلید در دامنه کوهای زاگرس قرار دارد. رودخانه از میان آن جاری است در دو جانب این رودخانه باغ‌های پر از درختان سردسیری است مکانی با صفا و نزهت گاهی دلگشا است.»
ای وصل تو جانفزای عاشق وی یاد تو دلگشای عاشق
زهی دلگشائی هوادار تو علاج دل تنگ دیدار تو