دودل

دودل

معنی کلمه دودل در لغت نامه دهخدا

دودل. [ دُ دِ ] ( ص مرکب ) دودله. بی ثبات. متردد. مردد. شکاک. مریب. مذبذب. مرتاب. شاک. مقابل یکدل. ( یادداشت مؤلف ). کسی را گویند که در امری متردد باشد ( برهان ). متفکر و سراسیمه ، برعکس یکدله. ( آنندراج ). رجوع به دودله شود.
- دودل بودن ؛ تردید. ارتیاب. شک ورزیدن. مردد بودن. تردید داشتن. تذبذب. ( یادداشت مؤلف ). دودلی :
دو دلبر داشتن از یکدلی نیست
دودل بودن طریق عاقلی نیست.نظامی.اندرین اندیشه می بود او دودل
تا سلیمان گشت شاه مستقل.مولوی.آنکه در یاد کسی چون گل رعنا دودل است
مفتی عشق بر این است که خونش بحل است.تأثیر ( از آنندراج ).- دودل شدن ؛ مردد شدن. به تردید افتادن. دچار شک گردیدن. ( از یادداشت مؤلف ).
- || به دو معشوق عشق ورزیدن.به دو کس دل دادن.
|| کسی را گویند که در دو جا اظهار محبت کند و گرفتار باشد. ( برهان ) ( از لغت محلی شوشتر ) :
دلارام گفت ای شه نیکدان
نه هر زن دودل باشد و ده زبان.اسدی.- دودل شدن ؛ به دو جا اظهار محبت کردن.
دودل شوم چو به زلفش مرا نگاه افتد
چو رهروی که رهش بر سر دو راه افتد.صائب ( از آنندراج ). || مردم منافق. ( از برهان ) ( از لغت محلی شوشتر ). فریبنده :
دگر آنکه داری ز قیصر پیام
مرا خواندی دودل و خویش کام.فردوسی.با هیچ دودل مشو سوی حرب
تا سکه درست خیزداز ضرب.نظامی.

معنی کلمه دودل در فرهنگ معین

(دُ. دِ ) (ص مر. ) مردد، بی ثبات .

معنی کلمه دودل در فرهنگ عمید

کسی که برای شروع کردن کاری در فکر و اندیشه باشد و نتواند زود تصمیم بگیرد، مردد، متردد.

معنی کلمه دودل در فرهنگ فارسی

مردد، متردد، ضدیک دله، زودتصمیم نگرفتن
( صفت ) ۱ - متردد بی ثبات . ۲ - ریا کار . ۳ - آنکه به دو تن اظهار عشق کند .

معنی کلمه دودل در دانشنامه عمومی

دودل ( به انگلیسی: doodle ) ، طراحی است که درحالی که توجه شخص به گونه ای دیگر به خود مشغول شده است. دودل ها نقاشی های ساده ای هستند که می توانند معنای نمایشی مشخصی داشته باشند یا ممکن است فقط از خطوط یا اشکال تصادفی و انتزاعی تشکیل شده باشند، به طور کلی بدون برداشتن نوشت افزار از روی کاغذ، در این صورت معمولاً به آن خط خطی[ نیازمند منبع] ( به انگلیسی: scribble ) می گویند.
دودل سازی و خط خطی اغلب با کودکان خردسال و نوپا مرتبط است، زیرا عدم هماهنگ سازی دست و چشم و رشد ذهنی پایین آنها اغلب حفظ تلاش های رنگ آمیزی خود را در خط هنر موضوع برای هر کودک خردسالی دشوار می کند. با وجود این، دیدن چنین رفتاری با بزرگسالان غیرمعمول نیست، که در این صورت عموماً با شوخی و از روی کسالت انجام می شود. [ نیازمند منبع] نمونه های معمولی دودل سازی در دفترچه های مدرسه، اغلب در حاشیه، توسط دانش آموزانی که درحال خیال بافی یا از دست دادن علاقه خود در طول کلاس هستند، پیدا می شود. در صورت در دسترس بودن قلم و کاغذ، نمونه های رایج دیگر از دودل سازی در طول مکالمات تلفنی طولانی تولید می شوند.
کلمه دودل اولین بار در اوایل قرن هفدهم به معنای احمق یا ساده لوح ظاهر شد. ممکن است از Dudeltopf یا Dudeldop آلمانی مشتق شده باشد، به معنای ساده یا رشته فرنگی ( به معنای واقعی کلمه "شب کلاه" ) . منشأ فعل اوایل قرن هجدهم to doodle است که به معنای «کلاهبرداری کردن یا احمق کردن» است. معنای نوین به عنوان اصطلاحی برای سیاستمداری که هیچ کاری در مقام خود به قیمت از دست دادن رای دهندگان خود انجام نمی داد، پدیدار شد. این منجر به فعل تعمیم یافته تر «doodle» شد که به معنای انجام ندادن است.
در آخرین صحنه دادگاه فیلم آقای دیدز به شهر می رود در سال ۱۹۳۶، شخصیت اصلی مفهوم «دودل» را برای قاضی ناآشنا با این کلمه توضیح می دهد و می گوید: «مردم وقتی فکر می کنند احمقانه ترین تصاویر را می کشند». این شخصیت که از یک شهر خیالی در ورمونت سفر کرده است، کلمه ولنگاشت گر را به عنوان «نامی که در خانه ساخته ایم» برای افرادی توصیف می کند که وقتی ذهنشان روی چیز دیگری است، روی کاغذ «طرح های احمقانه» می سازند.
معنای «احمق، ساده لوح» در عنوان آهنگ «احمق آمریکایی» در نظر گرفته شده است که در ابتدا توسط نیروهای استعماری بریتانیا در طول جنگ انقلابی آمریکا خوانده شد.

معنی کلمه دودل در ویکی واژه

شک، گمان، تردید، مردد.

جملاتی از کاربرد کلمه دودل

در سال ۲۰۱۴، ناسا رقابتی سالانه با نام مکعب‌ها در فضا[خ] راه‌اندازی کرد. این پروژه مشترکاً توسط ناسا و شرکت آی دودل لرنینگ[د] باهدف آموزش دانش‌آموزان ۱۱–۱۸ سال برای طراحی و ساخت آزمایش‌های علمی که با یک موشک یا بالن ناسا به فضا فرستاده شوند راه‌اندازی شده است. در ۲۱ ژوئن ۲۰۱۷، کوچک‌ترین ماهوارهٔ جهان، کلم ست، به فضا پرتاب شد.
وی نشان بویاکا توسط دولت کلمبیا و همچنین نشان فرانسیسکو دو میراندا توسط دولت ونزوئلا را دریافت کرده‌است. گوگل دودل که در تاریخ ۲۷ اوت ۲۰۱۹ منتشر شد، به او اختصاص داده شده‌است.
از پی نیستی از همت حق هست شویم نه کز اینان ز نفاق و دودلی پست شویم
در ۱۴ مارس ۲۰۱۲ موتور جستجوی گوگل به مناسبت ۱۰۱مین سالروز تولد آکیرا یوشیزاوا و به افتخار او گوگل دودل صفحه اصلی خود را در ژاپن تغییر داد.
کرده است دودل یکان یکان را نظاره طره دوتایش
در ۳ سپتامبر ۲۰۱۶، گوگل دودل سالگرد تولد ۶۱ سالگی او را گرامی داشت.
توخود اسیر بندودل من اسیر توست دل فی المثل منیژه تومانند بیژنی
در ۱۹ آوریل ۲۰۱۸، گوگل دودل ۱۴۶ سالگی او را گرامی داشت.
پای به گل بوده‌ام زانک دودل بوده‌ام شکر که دودل نماند یک دله شد دل نهاد
نشود دیده حق بین دودل از کثرت خلق چه خلل می رسد از برگ به یکتایی سرو؟
دودل با هم نه پاک است و نه صاف است وجود صلح چون عنقا وقاف است
گفتی دودلی تو ، از تو کاری ناید بهتان چنین نهی تو بر من شاید
موتور جستجوی گوگل روز هجدهم مارس ۲۰۱۶، لوگوی گوگل دودل خود را به مناسبت ۱۲۱مین سالگرد تولد او تغییر داد.
صافی گلپایگانی بر عرفان انتقاد شدید وارد می‌کند. در این زمینه او یک کتاب مستقل نیز بعنوان «نگرشی بر فلسفه و عرفان» نگاشته است. حتی در مواردی به عُرَفا و احوال آن‌ها طعن وارد می‌کند. وی در جلسه‌ای وقتی در صحبت‌های مجتهدی تهرانی در حضور او اشاره به نام مولوی می‌رود، مولوی را با عبارت «علیه ما علیه» یاد می‌کند و در ادامه وقتی نام حسن‌زاده آملی (عارف معاصر ایرانی) برده می‌شود همین عبارت را تکرار می‌کند. در لغت‌نامه دهخدا آمده‌است: «چون نام کسی را برند که اعمال یا عقاید نانیکو داشته‌است و نخواهند آشکارا او را نفرین و لعن کنند یا در جایی گویند که در نفرین و آفرین به کسی دودل و مردد باشند، گویند: علیه ما علیه»
گفتار سرد، یک جهتان را دودل کند سازد ز موم خانه جدا انگبین در آب
گوگل در ۹ فوریه ۲۰۱۷ در بخش بزرگی از دنیا به مناسبت بزرگداشت ۱۶۳مین سالگرد تولد التا جاکوبس گوگل دودل را در بخش بزرگی از دنیا تغییر داد.
در ۷ دسامبر ۲۰۱۶ مصادف با ۱۸۱مین سالروز راه‌اندازی این وسیله نقلیه، موتور جستجوی گوگل گوگل دودل صفحه اصلی خود را در کشور آلمان تغییر داد.
بر محل غروب خورشید همچنین توسط طبری (۸۳۸–۹۲۳ میلادی) و قرطبی (۱۲۱۴–۱۲۷۳ میلادی) تفسیر شده‌است و، مثل ابن کثیر، آنان نسبت به پنداشت تحت‌الفظی از غروب خورشید در چشمه ای تیره [یا گل‌آلود] دودلی‌هایی نشان داده‌اند. عالم اسلامی مؤخر امام سیوطی (۱۴۴۵–۱۵۰۵ میلادی) همچنین بر این عقیده بود که زمین تخت است.
جمله یکید، ای ز یکی سر زده دامن جهل و دودلی برزده
هان ز نفاق و دودلی سرکشید تا قدح عز و علا درکشید