بلدیه

معنی کلمه بلدیه در لغت نامه دهخدا

بلدیه. [ ب َ ل َ دی ی َ / ی ِ ] ( ص نسبی ) بلدیة. تأنیث بلدی. ( فرهنگ فارسی معین ).
- امور بلدیه .
|| ( اِ ) مؤسسه ای در هر شهر که به کار نظافت و خوبی آب و نان و چراغ و سوخت و خواربار وصحت نظر دارد. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). شهرداری. ( فرهنگ فارسی معین ). رجوع به شهرداری شود.
بلدیه. [ ب َ ل َ دی ی َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان باوی ، بخش مرکزی شهرستان اهواز. سکنه آن 100 تن. آب آن از چاه و محصول آن غلات است. ساکنان این ده از طایفه حوشیه هستند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

معنی کلمه بلدیه در فرهنگ معین

(بَ لَ یّ ) [ ازع . ] ( اِ. ) شهرداری .

معنی کلمه بلدیه در فرهنگ عمید

= شهرداری

معنی کلمه بلدیه در فرهنگ فارسی

( صفت اسم ) ۱- موئ نث ( بلدی ): امور بلدیه . ۲- شهرداری
ده از دهستان باوی بخش مرکزی شهرستان اهواز ٠ آب : از چاه ٠

معنی کلمه بلدیه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بلدیّه (شهرداری)، واژه ای در ترکی، عربی، فارسی و دیگر زبان های سرزمین های اسلامی برای تشکیلات نوین اداره شهر از نوع اروپایی آن، در مقابل شکل های متقدم سازمان شهری در اسلام می باشد؛ در این مقاله، به تشکیلات بلدیه در کشورهای اسلامی تا تحولات نوین آن پرداخته می شود.
بلدیّه (شهرداری)، واژه ای در ترکی، عربی، فارسی و دیگر زبان های سرزمین های اسلامی برای تشکیلات نوین اداره شهر از نوع اروپایی آن، در مقابل شکل های متقدم سازمان شهری در اسلام. این اصطلاح، ابتدا در ترکیه، که نهادها و خدمات شهری به شیوه غربی به صورت بخشی از «تنظیمات» وارد شد، پدید آمد.
[ویکی فقه] بلدیه (ابهام زدایی). واژه بلدیه ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • بلدیه (شهرداری)، واژه ای در ترکی، عربی، فارسی و دیگر زبان های سرزمین های اسلامی برای تشکیلات نوین اداره شهر از نوع اروپایی آن• بلدیه (روزنامه)، نام چند روزنامه و مجله خبری منتشر شده در فاصله سال های ۱۳۲۵ تا ۱۳۵۸ق در شهرهای تهران ، اصفهان ، تبریز، رشت و هرات • بلدیه (نشریه)، عنوان کلّی چند نشریه متعلق به بلدیه یا همان شهرداری، مانند بلدیه های تهران، قاسم الاخبار، بلدیه اصفهان، انجمن بلدیه و ...
...
[ویکی فقه] بلدیه (روزنامه). بَلَدیّه ، نام چند روزنامه و مجله خبری که در فاصله سال های ۱۳۲۵ تا ۱۳۵۸ق در شهرهای تهران ، اصفهان ، تبریز، رشت و هرات منتشر می شد.
این نشریات به ترتیب تاریخ انتشار این ها هستند.
← بلدیه تهران
(۱) مسعود برزین ، شناسنامه مطبوعات ایران ، تهران ، ۳۷۱ش . (۲) کاوه بیات ، مسعود کوهستانی نژاد، اسناد مطبوعات ، تهران ، ۳۷۲ش . (۳) محمدعلی تربیت ، دانشمندان آذربایجان ، تهران ، ۳۱۴ش . (۴) رابینو، ی ل ، روزنامه های ایران ، ترجمه جعفر خمامی زاده ، تهران ، ۳۷۲ش . (۵) محمد صدرهاشمی ، تاریخ جراید و مجلات ایران ، اصفهان ، ۳۳۴ش . (۶) ابراهیم فخرایی ، گیلان در گذرگاه زمان ، تهران ، ۳۵۴ش . (۷) کهن ، گوئل ، تاریخ سانسور در مطبوعات ایران ، تهران ، ۳۶۲ش . (۸) نجیب مایل هروی ، معرفی جراید و مجلات افغانستان ، کابل ، ۳۱۱ش . (۹)، E، The Press and Poetry of Modern Persia، Los Angeles، ۱۹۸۳. (۱۰) Iranica.
[ویکی فقه] بلدیه (شهرداری). بلدیّه (شهرداری)، واژه ای در ترکی، عربی، فارسی و دیگر زبان های سرزمین های اسلامی برای تشکیلات نوین اداره شهر از نوع اروپایی آن، در مقابل شکل های متقدم سازمان شهری در اسلام می باشد؛ در این مقاله، به تشکیلات بلدیه در کشورهای اسلامی تا تحولات نوین آن پرداخته می شود.
بلدیّه (شهرداری)، واژه ای در ترکی، عربی، فارسی و دیگر زبان های سرزمین های اسلامی برای تشکیلات نوین اداره شهر از نوع اروپایی آن، در مقابل شکل های متقدم سازمان شهری در اسلام. این اصطلاح، ابتدا در ترکیه، که نهادها و خدمات شهری به شیوه غربی به صورت بخشی از «تنظیمات» وارد شد، پدید آمد.
ترکیه
ظاهراً سلطان محمود دوم، نخستین اقدامات را به منظور ایجاد سازمانی نوین برای اداره شهر انجام داد.
← ایجاد دفتر نظارتی احتساب
در این بخش به تشکیلات بلدیه در ممالک شرقی عربی از گذشته دور تا تحولات نوین آن پرداخته می شود.
← عدم موفقیت شوراهای شهری
...
[ویکی فقه] بلدیه (نشریه). بلدیّه، عنوان کلّی چند نشریه متعلق به بلدیه یا همان شهرداری می باشد. تعدادی از این نشریه ها، پیش از تأسیس بلدیه نیز منتشر می شدند که مهم ترین هدفشان نشر مطالبی درباره ضرورت ایجاد این سازمان بود. در این مقاله به بلدیه های تهران، قاسم الاخبار، بلدیه اصفهان، انجمن بلدیه و ... اشاره می شود.
بلدیّه، عنوان کلّی چند نشریه متعلق به بلدیه (شهرداری). تعدادی از این نشریه ها، پیش از تأسیس بلدیه نیز منتشر می شدند که مهم ترین هدفشان نشر مطالبی درباره ضرورت ایجاد این سازمان بود. بعدها این نشریات در شهرهایی منتشر می شد که سازمان بلدیه داشتند. این نشریه ها به ترتیب زمان انتشار عبارت اند از:
← بلدیه تهران
(۱) ادوارد گرانویل براون، تاریخ مطبوعات و ادبیات ایران در دوره مشروطیت، ج ۱، ۲، ترجمه محمد عباسی، تهران (تاریخ مقدمه ۱۳۳۵ـ۱۳۳۷ ش)، ج ۳، تألیف ادوارد براون و محمدعلی تربیت، ترجمه رضا صالح زاده، تهران ۱۳۴۱ ش. (۲) (روزنامه) بلدیه (تهران)، سال ۱، ش ۱، ۱۳۲۵. (۳) (مجله) بلدیه (تهران)، سال ۶، ش ۱ـ۳ (۱۳۰۶ ش). (۴) صدرهاشمی، محمد، تاریخ جراید و مجلات ایران، اصفهان ۱۳۶۳ـ ۱۳۶۴ش. (۵) قاسم الاخبار، ش ۴ (۱۳۲۵). (۶) Encyclopaedia Iranica، sv "Baladâ ya" (by N Parvâ n).

جملاتی از کاربرد کلمه بلدیه

این استان شامل ۱۱ ناحیه (دائره) و ۲۸ کمون یا شهرداری (بلدیه) است.
۱۳۰۹- آغاز فعالیت‌های اداری (دولتی) با انجام وظیفه در بلدیه (شهرداری) تهران
وظیفه امور جاری شهر ازجمله نظارت بر ساخت و سازهای شهری، توسعه شهری و حمل و نقل شهری بر عهده شهرداری اردبیل است که ریاست آن بر عهده شهردار این شهر می‌باشد. شهردار اردبیل به صورت دوره‌ای توسط شورای شهر این شهر که توسط رأی مستقیم شهروندان انتخاب می‌شوند منصوب می‌شود. نهاد شهرداری اردبیل در ساختمان شهرداری اردبیل که در خیابان شهید مدرس واقع شده مستقر است. شهرداری اردبیل در سال ۱۳۰۳ با عنوان بلدیه اردبیل تأسیس شد.
پس از تحصیل در مدرسه تربیت و مدرسه علوم سیاسی در سال ۱۲۹۸ به استخدام وزارت مالیه درآمد. سپس مدتی در بلدیه (شهرداری) تهران و مدتی در بانکی که رضا خان سردار سپه برای قشون راه انداخت خدمت کرد (بانک سپه کنونی).
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال دنیزلی اسپور، باشگاه فوتبال بلدیه‌اسپور آق‌حصار، باشگاه فوتبال کاردمیر قره‌بوک‌اسپور، باشگاه فوتبال شالکه ۰۴، باشگاه فوتبال فورتونا دوسلدورف، و باشگاه فوتبال اوردینگن ۰۵ اشاره کرد.
در سال ۱۳۰۵ سنگ همراه با علی‌اکبر داور نماینده لار طرحی به مجلس داد که همه نهادهای مرتبط با امور بهداشت و همچنین مدارس طب، قابلگی، دواسازی، دندانسازی و انستیتو پاستور زیر نظر اداره کل صحیه بروند و رئیس اداره کل صحیه، سمت معاون فنی وزارت داخله را با حق حضور در مجلس و هیئت وزیران داشته باشد. تا آن زمان، نهادهای مختلف عهده‌دار بهداشت پراکنده و هر کدام زیر نظر یک وزارتخانه بودند، مانند صحیه‌های زیر نظر بلدیه‌ها (شهرداری‌ها) و صحیه‌های نظمیه‌ها (شهربانی‌ها)
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال اشتوتگارت، باشگاه فوتبال گراس‌هاپر زوریخ، و باشگاه فوتبال بلدیه‌اسپور آق‌حصار اشاره کرد.
احمد فروتن راد در سال ۱۲۸۹ ه‍. خ، در تهران متولد شد. او تحصیلاتِ موسیقی خود را در هنرستان موسیقی و مدرسهٔ موسیقار سپری کرد. وی در زمان ریاست علینقی وزیری بر هنرستان عالی موسیقی، به‌عنوان هنرآموز هنرستان استخدام شد. در سال ۱۳۱۱، در کنار موسیقی‌دانانی نظیر: روح‌الله خالقی، جواد معروفی، علی‌محمد خادم میثاق و مهدی دفتری، در هیئت ارکستر بلدیه (شهرداری) حضور داشت. او در نوازندگی ویلن، مهارت بسیار داشت و گاهی در برنامه‌ها به تکنوازی می‌پرداخت.
شهرداری آمل سازمانی نیمه دولتی مربوط به شهر آمل است که زیر نظر شهردار اداره می‌شود. شهرداری آمل در سال ۱۳۰۱ از سوی وزارت کشور ابلاغی برای سید محمد حکیمی نیاکی که ریاست مرکز بهداشت را نیز به عهده داشتند صادر گردید و او را به عنوان ریاست بلدیه منصوب داشت. بلدیه آمل کار خود را با سه نفر پرسنل آغاز کرد که مسئولیت نظافت و رفت و روب خیابان‌ها و بهداشت محیط شهر و ساختار را به عهده داشتند.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال ترابزون‌اسپور، باشگاه فوتبال آلمانیا آخن، باشگاه فوتبال بلدیه‌اسپور آق‌حصار، باشگاه فوتبال اینگولشتات ۰۴، و باشگاه فوتبال قیصریه‌اسپور اشاره کرد.