بندان
معنی کلمه بندان در لغت نامه دهخدا

بندان

معنی کلمه بندان در لغت نامه دهخدا

بندان. [ ب َ ] ( پسوند ) این کلمه بصورت مزید مؤخر به کلمات می پیوندند و بیشتر معنی مصدری یا وصفی بدانها می دهد: دربندان. حنابندان. میوه بندان. یخ بندان. شیشه بندان. آینه بندان. شهربندان.
بندان. [ ب َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان نهبندان است که در بخش شوسف شهرستان بیرجند واقع است و 208 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

معنی کلمه بندان در فرهنگ عمید

۱. بسته کننده.
۲. در حال بستن یا بسته کردن: یخ بندان.

معنی کلمه بندان در فرهنگ فارسی

دهی از دهستان نهبندان است که در بخش شوسف شهرستان بیرجند واقع است ٠

معنی کلمه بندان در دانشنامه عمومی

بندان (بشرویه). بندان یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان علی جمال واقع شده است. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، بندان ۵۸ نفر جمعیت دارد.
بندان (سرباز). بندان ( سرباز ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان سرباز در استان سیستان و بلوچستان ایران است. روستای بندان، روستایی با برکه های طبیعی و باغات سرباز در فاصله ۱۵کیلومتری مرکز شهرستان سرباز ( کلات ) واقع شده که دارای ۸۰۰ نفر و۲۵۰ خانوار براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵ می باشد.
مردم این روستا از امتیازاتی همچون خانه بهداشت، مهد کودک، مدرسه ابتدایی، پارک بازی کودکان و مزارع و باغات سرسبز برخوردار می باشند، که اشرافیت زمینهای کشاورزی روستا در حاشیه جاده اصلی سرباز به بندر چابهار چشم جلب نظر می کند.
• کُنارکِش ( دره ای پرآب با برکه های زیبا و درختان نخل در قسمت غربی روستا )
• سیرک گولم: ( استخری طبیعی با عمق زیاد مکانی دبش برای آبتنی و گذراندن اوقات )
• درخت جم ( درختی با قدمتی بالا و داری میوه های خوش طعم گرمسیری )
• سَلواتگان: ( فضایی سرسبز مناسب برای استراحت و دورهمی )
این روستا در بخش مرکزی شهرستان سرباز قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۷۳۴ نفر ( ۱۳۷خانوار ) بوده است.
بندان (نهبندان). روستای بَندان مرکز دهستان بندان بخش مرکزی شهرستان نهبندان استان خراسان جنوبی ایران است. بر پایهٔ سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۹۷۲ نفر ( در ۲۵۴ خانوار ) بوده است.
بندان از دیرباز به واسطهٔ دو شاخصهٔ مهم شناخته می شده است که این شاخصه ها همواره راهنمایی ساده جهت پیدا کردن مسیر و رسیدن به این روستا بوده است. چه که از هر کدام از بومیان شهرستان، در مورد این دو شاخصه سؤال کنید، بدون شک به طور دقیق جهت رسیدن به این روستا، راهنمایی خواهید شد.
۱. نخلستان چندصدسالهٔ روستا که عمر برخی از نخل هایی که هنوز پا بر جاست و از طوفان و آتش و سایر حوادت طبیعی و غیر طبیعی جان به در برده اند، بیشتر از ۶۰۰ سال است.
۲. قلعهٔ تاریخی، با مشخصه ای عجیب چون درب سنگی بسیار بزرگ و سنگینی که پس از سالیان دراز، همچنان محکم و استوار بر ورودی قلعه دیده می شود.
قلعهٔ سنگی بندان که در گویش محلی به آن «قِلِه سینگی» می گویند ( شمارهٔ ثبت ملی ۳۶۸۶ ) ، از آثار تاریخی و کهن شهرستان نهبندان است که در فاصلهٔ ۷۵ کیلومتری شرق نهبندان و در روستای بندان واقع شده است.
این اثر تاریخی که متعلق به دورهٔ تیموری است، تا پایان دورهٔ قاجار به عنوان دژی محکم و استوار پابرجا مانده است. این بنا مشتمل بر یک ایوان ورودی، یک صحن وسیع با چهار ردیف اتاق و یک حصار بلند است که با ارتفاع تقریبی ۱ متر دور تا دور قلعه را گرفته است. در چهار گوشهٔ قلعه برج های بلندی قرار داشته است که امروزه تنها یکی از آنها در ضلع جنوب غربی قلعه سالم مانده است و ارتفاع تقریبی آن به ۴ متر می رسد. این برج ها علاوه بر استحکام دیوارها برای دیده بانی و دفاع مورد استفاده قرار می گرفته اند و به صورت استوانه ای و در سه طبقه ایجاد شده اند. درِ ورودی برج ها از فضای بیرون قلعه است که هم اکنون کاملاً سالم است و پوشش سقف اتاق های درونی این برج در طبقات دوم و زیرین به صورت ضربی و با خشت خام می باشد. برای پوشش سقف طبقهٔ سوم که دارای مساحت کمتری است، از تنهٔ درخت خرما استفاده گردیده است. آن چه بیشتر از هر چیز دیگر نظر بازدیدکنندگان را به خود جلب می نماید، درِ ورودی قلعه و قطعه سنگ بسیار سنگین و بزرگی است که به طرز ماهرانه ای تراشیده شده است. ورودی قلعه یک فضای مربع شکل کوچک است که به صحن بزرگ قلعه منتهی می شود. بر بالای این بنا ساختمان کوچکی ساخته شده که احتمالاً محل اقامت امرا و اشراف بوده است.

جملاتی از کاربرد کلمه بندان

خط همدمای صفر درجه سانتیگراد (خط یخبندان) و خط همدمای منفی ۳ درجه سانتیگراد (خط بارش برف پی در پی) اغلب به عنوان خط جداکننده میان اقلیم قاره‌ای مرطوب که شمال و غرب این خط را پوشش می‌دهد و اقلیم نیمه‌گرمسیری مرطوب که جنوب و جنوب غربی این خط را پوشش می‌دهد در نظر گرفته می‌شود. در سامانهٔ طبقه‌بندی اقلیمی کوپن که رایج‌ترین سامانهٔ اقلیمی است معیار دمای منفی ۳ درجه سانتیگراد به کار برده می‌شود؛ ولی بسیاری از اقلیم شناسان در ایالات متحده ترجیح می‌دهند صفر درجهٔ سانتیگراد را به کار ببرند، زیرا معتقدند که بهتر ویژگی‌های گیاهی منطقه‌ای را بازتاب می‌دهد.
نعل‌بندان را نمود آن خر که چیست علت او که نتیجه‌ش لاغریست
بهاری است خوش چون گل نخل بندان که از زخم خارش عنائی نیابی
این گیاه همیشه سبز، درختچه‌ای با گل‌های زنگوله‌ای قرمز کوچک است با زمان گلدهی بسیار طولانی که در فصل بهار شروع به گلدهی می‌کند و تا زمستان گل‌های زیبای آن زینت بخش باغچه‌اند. این گیاه در فضای باز (مثلاً در استان‌های شمالی کشور که یخبندان ندارد)، می‌تواند تا ارتفاع بیش از ۳ متر و گستردگی در حدود ۲ متر برسد.
ور بگرید چو ابر، باک مدار که بود گریه چشم بندانش
شوشتری دارای احساسی غم‌انگیز توصیف شده‌است، و از همین رو یکی از گوشه‌هایی است که در اجرای تعزیه برای القای حالات حزن و اندوه به کار گرفته می‌شود. با این حال در منطقهٔ بوشهر از آواز شوشتری برای مراسم شادی (نظیر حنابندان یا جشن عروسی) نیز استفاده می‌شود، به‌ویژه در قالبی آوازی که به اسم «بیت‌خوانی» شناخته می‌شود. در منطقهٔ فارس نیز نوع مشابهی از موسیقی به اسم واسونک متداول است که آن‌ها نیز در شوشتری اجرا می‌شوند. اجرای واسونک‌ها معمولاً توسط صدای یک زن که دایره هم می‌زند، در عروسی‌ها خوانده می‌شوند و آهنگ مطبوع و ملایمی دارند.
صحبت زنار بندان پیشه‌گیر خدمت جمشید آذرفام کن
بازار نعلبندان که در بافت تاریخی گرگان قرار دارد، یکی از شلوغ‌ترین بازارهای شهر است و زمانی بزرگ‌ترین بازار شمال کشور محسوب می‌شد. این بازار به‌روایتی همزمان با دورهٔ سلجوقی قدمت دارد. بخشی از آن در سال ۱۳۱۰ هنگام خیابان‌کشی خیابان امام تخریب شده است. این بازار از نظر سبک معماری یکی از بازارهای زیبای شمال ایران است که بر اساس مدارک موجود، قدمت آن به سال ۳۷۵ هجری قمری می‌رسد. این بازار که در آن انواع میوه و تره‌بار تازه عرضه می‌شود، در کنار بافت تاریخی گرگان و در کنار خانه‌های قدیمی شهر قرار دارد.
تحصن و راه‌بندان از راه‌های پرکاربرد دیگر در تظاهرات‌ها هستند. تحصن یا بَست نشینی گونه‌ای کنشِ اعتراضی است که در آن فرد یا افرادی با اشغالِ یک منطقه و بیشتر برای ترویجِ تغییراتِ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به آن دست می‌زنند.
نقشبندان روی در دیوار آرند ار رسد نسخه ای از نقش های روی دیوارش به چین
و بدان که سخن چهار قسم است: یکی آن است که همه ضرر است و یکی آن است که در وی هم ضرر است و هم منفعت و یکی آن است که در وی نه ضرر است و نه منفعت و آن سخن فضول بود. و ضرر وی همان کفایت است که روزگار ضایع کند و قسم چهارم آن است که منفعت محض است. پس سه ربع از سخن ناگفتنی است و چهار یکی گفتنی و آن آن است که گفت، «الا من امر بصدقه او معروف او صلاح بین الناس» و حقیقت این سخن که رسول (ص) گفت، «هرکه خاموش بود سلامت یافت» این است و این بنشناسی تا آفت زبان بندانی و آن پانزده آفت است که یک یک بگوییم.
موی دل جویان بدو داده است گوئی رنگ را زلف دلبندان بدو داده است گوئی تاب را
بنده چو بیندیشد پیداست چه بیند حیلت بکند لیک خدایی بنداند
خواجه دشتی روستایی در دهستان بندان بخش مرکزی شهرستان نهبندان استان خراسان جنوبی ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۳۱ نفر (در ۶ خانوار) بوده است.
فیض کاشی را به فیّاض ارکنی احسان رواست زانکه او هم از کمربندان پیمان شماست
پژوهش‌های باستان‌شناسی در کوه‌های آتاپوئرکا نشان می‌دهد که شبه‌جزیره ایبریا ۱٫۲ میلیون سال پیش محل زندگی انسان‌سانان بوده است. ۳۵٬۰۰۰ سال پیش، انسان نخستین‌بار از شمال به این سرزمین قدم نهاد. شناخته‌شده‌ترین اثر این انسان‌های پیش از تاریخ نقاشی‌های معروف غار آلتامیرا در منطقه کانتاباریا در شمال ایبریا است که در حدود ۳۵٬۶۰۰ تا ۱۳٬۵۰۰ سال پیش از میلاد توسط انسان‌های کرومانیون یا شاید نئاندرتالها کشیده شده‌اند. از شواهد باستان‌شناسی و ژنتیکی بر می‌آید که ایبریا پناهگاهی برای ساکنان شمال پس از آخرین عصر یخبندان بوده است.
به تازگی یک نظریه ارائه شده است که ادعا می‌کند در هستهٔ خورشید ناپایداری‌هایی وجود دارد که باعث پدید آمدن نوسان‌هایی با دورهٔ بازگشت یا ۴۱٬۰۰۰ یا ۱۰۰٬۰۰۰ سال می‌شود. این نظریه نسبت به چرخه‌های میلانکوویچ، عصر یخبندان را بهتر توضیح می‌دهد.
روزهای یخبندان ارومیه در آبان ۱۹ روز، در آذر ۲۷ روز، در دی ۳۰ روز، در بهمن ۲۸ روز، در اسفند ۱۴ روز و در فروردین ۶ روز است. در مجموع ۱۲۰ روز از سال در ارومیه یخبندان است. میانگین سرعت باد در ارومیه ۱۰/۵ متر بر ثانیه است؛ که اردیبهشت و اسفند با ۱۶ متر بر ثانیه حداکثر سرعت باد و دی و بهمن با ۷ متر بر ثانیه حداقل سرعت باد را دارند.
دست نقاشان چین و کله بندان ساختند در سرای تو بهاری خرم از نقش و نگار