زنون
معنی کلمه زنون در لغت نامه دهخدا

زنون

معنی کلمه زنون در لغت نامه دهخدا

زنون. [ زُ ] ( ع مص ) زَن . ( منتهی الارب ). رجوع به زَن شود. ( از ناظم الاطباء ).
زنون. [ زِ نُن ْ ] ( اِخ ) فیلسوف یونانی و پایه گذار مکتب رواقی است. وی در اواخر قرن چهارم ق. م. در سیتیوم بدنیا آمد و در آتن نزد فیلسوفان کلبی بتحصیل پرداخت و افکار و تعالیم آنان در وی اثر بسزایی داشت. اوفلسفه را به طبیعیات و منطق و اخلاق منقسم می دانست. منطق وی مبتنی بر ارغنون ارسطو بود اما می گفت که هر معرفتی بالمآل به ادراکات حواس باز می گردد و عقیده داشت که هر چه حقیقت دارد مادی است و قوه و ماده یا جان و تن حقیقت واحد و با یکدیگر مزج کلی دارند و وجود یکی در تمامی وجود دیگری ساری است. در اخلاق رواقیون فضیلت را مقصود بالذات میدانستند و معتقد بودند که زندگی باید با طبیعت و قوانین آن سازگار باشد و عقیده داشتند که آزادی واقعی وقتی حاصل میشود که انسان شهوات و افکار ناحق را از خود دور سازد و در وارستگی و آزادگی اهتمام ورزد. وی در حدود 264 ق. م. بسبب ابتلاء به بیماری درمان ناپذیری خودکشی کرد. رجوع به لاروس و دایرة المعارف فارسی و رواقی و رواقیون شود.
زنون. [ زِ نُن ْ ] ( اِخ ) الیائی ، از مردم اله . فیلسوف یونانی ( 490-430 ق. م. ). وی شاگرد برمانیدس یا پارمنید بود و شیوه استدلال او را بکمال رسانید . وی ابتدا به کار تجارت اشتغال داشت و چون در سفری دریایی کشتی وی غرق شد از تجارت دست کشید و به تحصیل فلسفه پرداخت. او عالم را از دو عنصر مرکب می پنداشت یکی ذات خدا که به عقیده وی در هر امری فاعل بود، دیگر ماده که آن را منفعل و متأثر میدانست. زنون معتقد بود که انسان بایستی بر طبق طبیعت زندگانی کند یعنی همیشه پیرو حق و صواب باشد بنابراین آنچه را که با حق و صواب مطابق بود خوبی و آنچه را که با آن مخالف بود بدی میخواند. چنانکه مورخان قدیم نگاشته اند زنون در باب حکومت جمهوری و زندگانی طبیعی و وظایف و قانون و جز اینها کتب و مقالات فراوان داشت. وی برای اثبات این نظر که فقط وجود تغییرناپذیر حقیقت دارد به ابطال نظر مخالف ، یعنی حقیقت داشتن تکثر و تغییر پرداخت. احتجاج معروف وی بر ضد امکان حرکت این بود که ثابت کند که مفهوم حرکت تناقضاتی در بر دارد. بقول ارسطو زنون نخستین کسی است که روش احتجاج ( دیالکتیک ) را بکار برده است. وی میگوید اگر حرکت واقعیت داشته باشد انتقال از یک نقطه است به نقطه دیگر، پس هر گاه میان آن دو نقطه خطی فرض کنیم البته میتوان آن را نیمه کرد و همچنین در این تنصیف هر قدر پیش برویم باز آن قسمت را که باقی می ماند می توان نصف کرد ونهایت ندارد پس آن خط اجزای بی شمار دارد و جسم متحرک از همه آن اجزا باید گذر کند و گذر کردن از اجزای بی شمار مدت نامتناهی لازم دارد. بنابراین جسم هیچگاه به نقطه مقصد نمی رسد. پس بر اساس عقل ثابت شد که حرکت باطل است. وی این استدلال را به این ترتیب نیز بیان کرده است : اخیلوس ( آشیل ) که چابکترین مردم است هرگاه در دنبال سنگپشت که یکی از کندروترین جانوران است برود به قاعده عقلی هرگز نباید به او برسد زیرا در مدتی که اخیلوس مقداری راه طی کرده سنگپشت نیز مسافتی پیموده است و اخیلوس باید آنرا هم بپیماید. اما آنچه در ظاهر دیده میشود خلاف این است و چون این کیفیت بحکم عقل ضروری است پس ناچار باید قبول کرد که آنچه در ظاهر دیده میشود حقیقت ندارد و حرکت باطل است. زنون باز گوید که هرگاه تیری از کمان پرتاب کنیم برحسب ظاهر روان میشود اما در واقع ساکن است زیرا در هرآن که آن را در نظر بگیریم قسمتی از فضا یا مکان راشاغل است و شاغل بودن مکان جز سکون چیزی نیست و در آن نمی توان تیر را غیر شاغل مکان فرض کرد پس هیچگاه نمی توان آن را در حرکت دانست. رجوع به فرهنگ فارسی معین و سیر حکمت در اروپا و دایرة المعارف فارسی و اعلام تمدن قدیم فوستل دو کلانژ ( ذیل زنو ) و لاروس شود.

معنی کلمه زنون در فرهنگ فارسی

ایزوری امپراتور روم شرقی ( جل . ۴۷۴ - ف . ۴۹۱ م . ) وی اصلا از مردم ایزور و داماد لئون اول بود و سپس با فرزند جوان او لئون دوم در امپراتوری شرکت یافت و بزودی در حکومت مستقل گردید و بعلت نفرت عامه و خدعه های ملکه مجبور بفرار شد و پس از دو سال جنگ در سال ۴۷۷ توانست مجددا حکومت را در دست گیرد . وی در اروپا با استروگتها جنگید و بر روسای آنان فایق آمد مع هذا امپراتوری روم مشوش گردید و قسطنطیه چند بار مورد تهدید واقع شد . ( ف . ۴۹۱ م . ) .

معنی کلمه زنون در دانشنامه عمومی

زنون یا گزنون ( به انگلیسی: Xenon ) عنصر شمارهٔ ۵۴ در جدول تناوبی عناصر است. این گاز برخلاف گازهای نجیب دوره های قبلی خود می تواند با فلوئور و اکسیژن ترکیبات شیمیایی با عدد اُکسایش های گوناگون ایجاد کند و رنگ آبی کدر به خود اختصاص داده است.
کشف هلیم و آرگون این اندیشه را به وجود آورد که احتمال دارد عناصر دیگری از گروه گازهای بی اثر وجود داشته باشد رامسی و تراورس به جستجوی این عناصر پرداختند و به سال ۱۸۹۸ سه گاز جدید در باقی مانده هوای مایع کشف کردند. آنها این سه گاز را زنون، نئون و کریپتون نامیدند این گاز در سال ۱۸۹۸ در انگلستان توسط William Ramsay ( ویلیام رامسای ) و Morris Travers ( موریس تراورز ) بعد از کشف کریپتون و نئون از هوای مایع کشف شد.
نام زنون ( xenon ) صورت خنثی از واژه یونانی xenos به معنی غریب است و می توان آن را به غریبه ترجمه کرد.
زنون عنصری با عدد اتمی ۵۴؛ در گروه گازهای بی اثر یا نجیب و در دوره پنجم جدول تناوبی جای دارد. جرم اتمی ۱۳۱٫۳۰؛ ظرفیت ها ۲٬۴٬۶و ۸. دارای نه ایزوتوپ پایدار است.
گاز یا مایع بیرنگ، بی بو. گاز دارای چگالی۵٫۸۶۷۱ گرم بر لیتر ( هوا=۱٫۲۹ ) و ثابت دی الکتریک برابر ۱٫۰۰۱۲ مایع آن دارای نقطهٔ جوش - ۱۰۸٫۱۲ درجه سلسیوس نقطه ذوب - ۱۰۶٫۹ درجه سلسیوس غیرقابل سوختن؛ غیر سمی. از نظر شیمیایی غیرفعال است، اما کاملاً بی اثر نیست. ترکیب های زنون عبارت اند از: فلوروید زنون ( II ) ، هگزا فلوروید زنون، فلورید زنون ( I ) ، اکسید زنون ( VI ) پرگزنات سدیم.
زنون به صورت تجاری به عنوان یک محصول جانبی از جداسازی هوا به اکسیژن و نیتروژن به دست می آید. پس از این جداسازی، که عموماً با تقطیر جزء به جزء در یک کارخانه دو ستونه انجام می شود، اکسیژن مایع تولید شده حاوی مقادیر کمی کریپتون و زنون خواهد بود. با تقطیر جزء به جزء اضافی، اکسیژن مایع ممکن است غنی شود تا حاوی ۰٫۱–۰٫۲٪ مخلوط کریپتون/زنون باشد که از طریق جذب بر روی ژل سیلیکا یا با تقطیر استخراج می شود. در نهایت، مخلوط کریپتون/زنون ممکن است با تقطیر بیشتر به کریپتون و زنون جدا شود.
• لوله های لومینسانس
• لامپ های فلاش زن در عکاسی
• لیزر
• مطالعات ردیابی
• فلوئوریتمری
• لامپ های ماشین ( HID )
زنون (امپراتور بیزانس). زنو ( به لاتین: Flavius Zeno Augustus ) ششمین امپراتور روم شرقی بود. در سال ۴۷۶ میلادی، بربری به نام اودوآکر امپراتور رومولوس آگوستوس، آخرین امپراتور روم غربی را از کار برکنار کرد و بدین ترتیب به عمر امپراتوری روم غربی پایان داد. او با زنو به توافق رسید. زنو به این نتیجه رسید که فرمانروایی ایتالیا را از اودوآکر که مستقل شده بود، بگیرد. به همین دلیل، ارتش استروگوت ها را که بیزانتیوم را مورد تهدید قرار می دادند به ایتالیا گسیل داشت. استروگوت ها به رهبری تئودوریک، که در بیزانتیوم تحصیل کرده بود، در سال ۴۹۳ ایتالیا را تسخیر کرده و اودوآکر را کشتند. اما در ظرف ده سال از زمان تسلط استروگوت ها، تئودوریک هم از زنو سرپیچی کرد.
زنون (پروژه تحقیقاتی). زنون ( به انگلیسی: XENON ) نام پروژه تحقیقاتی ماده تاریک است که در آزمایشگاه های ملی گران ساسو ایتالیا ( LNGS ) انجام می شود.
این آزمایشگاه تحقیقاتی یک مرکز عمیق زیرزمینی است که به طور فزاینده ای آزمایش هایی بلندپروازانه، با هدف شناسایی ذرات ماده تاریک در آن انجام می شود. هدف از این آزمایش ها شناسایی ذرات به شکل ذرات با برهمکنش ضعیف با جستجوی برهم کنش های کمیاب از طریق پس کش های هسته ای در محفظه ای شامل زنون مایع است. آشکارساز جریان این محفظه از یک محفظه پیش بینی زمان دو فاز ( TPC ) تشکیل شده است.
آزمایش XENON یک محفظه پیش بینی زمان دو فاز ( TPC ) را انجام می دهد که از یک هدف ( تارگت ) زنون مایع با فاز گازی در بالا استفاده می کند. دو آرایه از فتو مولتی پلیر لوله ای ( PMT ) ، یکی در بالای آشکارساز در فاز گازی ( GXE ) ، و یکی در پایین لایه مایع ( LXE ) به تشخیص نور سینتیلشن و الکترولومینسانس تولید شده هنگامی که ذرات باردار در تعامل با آشکارساز قرار می گیرند می پردازد. میدان های الکتریکی بر هر دو فاز مایع و گاز آشکارساز اعمال می شود. میدان الکتریکی در فاز گازی باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا الکترون از فاز مایع استخراج شود.
معنی کلمه زنون در فرهنگ فارسی
معنی کلمه زنون در دانشنامه عمومی
معنی کلمه زنون در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه زنون

معنی کلمه زنون در دانشنامه آزاد فارسی

زِنون (xenon)
(یا: گِزِنون) برگرفته از واژه ای یونانی به معنای بیگانه. عنصری غیرفلزی، گازی، بی رنگ، بی بو، با نماد Xe، عدد اتمی ۵۴، و جرم اتمی نسبی ۱۳۱.۳۰. در گروه گازهای نادر قرار می گیرد و مدت ها تصور می شد در هیچ واکنشی شرکت نمی کند. بعدها برخی از ترکیبات آن، غالباً با فلوئور شناخته شد. گازی است سنگین که به مقدار بسیار کم، حدود یک بخش در ۲۰ میلیون، در هوا یافت می شود. زنون در اتاقک حبابی، لامپ های خلأ، لامپ های برق، و لیزرها به کار می رود. شیمی دانان اسکاتلندی، ویلیام رمزی و موریس تراورز، آن را در بقایای هوای مایع کشف کردند (۱۸۹۸).

جملاتی از کاربرد کلمه زنون

اکنون بدان که این روح حیوانی از این عالم سفلی است که مرکب است از لطافت بخار اخلاط چهار است: خون و بلغم و صفرا و سودا و اصل این چهار و آتش و خاک و هواست و اختلاف و اعتدال مزاج، از این تفاوت مقادیر حرارت و برودت و رطوبت و یبوست است و مقصود صنعت طب آن است که اعتدال این چهار طبع در این روح نگاه دارد تا بدان شایسته باشد که مرکب و آلت آن روح دیگر گردد که آن را روح انسانی گفتیم و آن از این عالم نیست، بلکه از عالم علوی است و از جواهر ملایکه است، و هبوط وی بدین عالم غریب است از طبیعت ذات وی ولکن این غربت برای آن است تا از هدی زاد خود بر گیرد، چنان که عزوجل گفت: «قلنا اهبطوا منها جمیعا فانما یاتینکم منی هدی، فمن تبع هدی فلا خوف علیهم و لا هم یجزنون.»
الئا نام شهری باستانی در ایتالیا می‌باشد این مکتب در آن‌جا چشم وا کرد و زنون الئایی و پارمنیدس در این شهر متولد شده بودند.
زنون و میم دو جشمم جدا نبود که بود دلم به‌تنگی میم و تنم به‌گوژی نون
خون جگر بخورد او دادم و پروریدمش چید رقیب عاقبت میوه زنونهال من
سرعت صوت در هلیوم نزدیک به سه برابر سرعت آن در هوا است. از طرفی بسامد پایه طبیعی مجرای پر شده با گاز، با سرعت صوت در آن گاز متناسب است؛ بنابراین، هنگامی که فرد گاز هلیوم را تنفس می‌کند، به علت سرعت بیشتر حرکت صدا در گاز هلیوم در مقایسه با هوای معمولی، بسامد تولیدی توسط مجرای صوتی فرد تشدید می‌شود که این خود موجب تقویت فرکانس صدای فرد می‌شود. در صورت استنشاق گازهای سنگین‌تر از هوا مانند هگزا فلوراید گوگرد یا زنون، عکس حالت فوق رخ می‌دهد؛ به‌طوری که از فرکانس صدای فرد به‌خاطر کاهش سرعت صوت در این گازها، کاسته می‌شود. اگرچه این عنصر از نظر شیمیایی بی اثر است، اما آلودگی هلیوم باعث اختلال در عملکرد سامانه میکرو الکترومکانیکی می‌شود.
امامزاده حسین اصغر[شهر برزنون] بخش سرولایت شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران است.
آریادنه (یونانی: Ἀριάδνη؛ قبل از ۴۵۷ – ۵۱۵) امپراتریس اهل امپراتوری بیزانس بود. ملکه روم شرقی به عنوان همسر زنون (امپراتور بیزانس) و آناستاسیوس یکم بود. او به عنوان یک قدیس در کلیسای ارتدکس شرقی مورد احترام است و روز جشن او در ۲۲ اوت است.
قوله: الَّذِینَ آمَنُوا وَ کانُوا یَتَّقُونَ خواهی در آیت اوّل پیوند، و معنی آنست که اولیاء خدا ایشان‌اند که ایمان آوردند و پرهیزکاران‌اند و باین معنی یتّقون وقف است و سخن تمام شد، و اگر خواهی بر یحزنون سخن بریده کن وانگه الَّذِینَ آمَنُوا ابتدا کن‌هُمُ الْبُشْری‌
جمله خندان «بالذی لم یحلوا من خلفهم اولیاء الله لا خوف و لاهم یحزنون
هامو بیک-نازاریان "های‌کینو" استودیو (ارمنی: Համո Բեկնազարյանի «Հայֆիլմ» կինոստուդիան یا آرمن‌فیلم روسی: Арменфильм) یک استودیو فیلم‌سازی ارمنستانی مستقر در شهر ایروان است. این استودیو در تاریخ ۱۶ آوریل ۱۹۲۳ به عنوان بخش تولیدی سازمان سینمای دولتی شوروی با مدیریت دانیل دزنونی تأسیس شد.
پیامبر (ص) را پرسیدند اولیاء خداوند که «لاخوف علیهم و لا یحزنون » کیانند؟ فرمود: آن کسانی که زمانی که دیگران به ظاهر دنیا نگرند، به باطنش نگرند.
در خبر است از خواجۀ عالم و خلاصۀ بنی آدم صلی الله علیه وسلم که فرمود از خدای عز و جل شنیدم که من شهدلی بالوحدانیةِ و لک بالرسالةِ دَخَل الجنةَ علی ما کانَ فیه من العمل، هرکه گواهی دهد مرا به خدایی و تو را به پیغمبری به بهشت درآید با هر عملی که دارد. با چندین شرف و دولت که کلمۀ اخلاص‌راست به وجود تقوا مستظهر است که یا ایها الذین آمو اتقوا الله. در این چه حکمت است همانا که خداوند سُبحانَهُ و تَعالی دعوت می کند بندۀ مؤمن را به مقام اولیا که هر که کلمۀ اخلاص گفت به دایره ایمان درآمد اما هر که به قدم تقوا رفت غالب آن است که به مقام اولیا برسد. دلیل از قرآن که الا أن أولیاء الله لاخوف علیهم ولاهم یحزنون، ولایت را همین دو طرف است: ایمان و تقوا. بیایید ای دوستان که ما از این دو طرف یکی داریم ایمان، و آن اصل است تا بقیت زندگانی چنان که میسّر شود پرهیزگاری کنیم. باشد که از دولت صحبت اولیای خدای تعالی که مقربان حضرت کبریایند محروم نشویم و این میسر نشود مگر به توفیق باری عزَّ اسمُه.
هر که لاخوف علیهم گوید اندر گوش تو هم تواند گفت در گورت «و هم لا یحزنون»
و چون آدمی این مرحله را به دیده بصیرت و تدبر نگرد و بر آن یقین کند دلبستگی او از اسباب دنیویه کم می شود و حسرت او بر گذشته زایل می گردد و تمام روزگار خود را مصروف می نماید به تحصیل کمالات عقلیه و سعادات حقیقیه، که به واسطه آنها مجاور أنوار قدسیه ثابته و متصل به جواهر نوریه باقیه گشته و از غم و اندوه عالم بلا و محنت فارغ، و به مقام بهجت و سرور داخل شود «الا ان اولیا الله لا خوف علیهم و لا هم یحزنون».
این اسقف‌نشین در سال ۱۹۲۰ تأسیس شد. کرسی اسقف در کلیسای بزرگ مریم باکره مقدس می‌باشد ساختمان مقام اسقفی در خیابان وارپتتاس نزدیکی میدان وارتانانتس واقع شده است. توسط هوهانس کاچازنونی طراح شد و اوایل سده ۲۰ام میلادی بنا شد
اتهامی که به هووانس کاچازنونی وارد شده دربارهٔ کتابی به نام (حزب داشناکسیون دیگر قادر به کاری نیست)، می‌باشد. این کتاب گویا در مسکو توسط مهمت پرینچک پیدا شده‌است.
این هر سه آیت منسوخند بآیت سیف. و در فضیلت سورة ابی بن کعب روایت کند از مصطفی (ص) قال: من قرأ سورة الزخرف کان ممن یقال لهم یوم القیمة یا عبادی لا خوف علیکم الیوم و لا انتم تحزنون، ادخلوا الجنة انتم و ازواجکم تحبرون.
شهرت الئا بواسطهٔ فیلسوفانی همچون پارمنیدس و زنون الئایی است که در این شهر زیستند، و همچنین مکتب الئا را در آن پایه‌گذاری کردند.
این استان دارای بیش از نه قرن پیشینه بوده و حدود نه اپراتوری متفاوت دا دیده است. مرکز ای استان، توسط یک فرد فرانسه در سال ۱۹۰۵ به عنوان یک پاسگاه مرزی اداری در محل تلاقی زنون دان (رودخانه دان) در کنار رودخانه مکونگ تأسیس شد.
مکتب الئایی از ثمربخش‌ترین فلسفه‌های باستان برای علم و ریاضیّات بود؛ چرا که مستقیماً راه به نظریهٔ اتمی قدیم برد و قرن‌ها بعد، پس از تحوّلی اساسی به هیئت نظریهٔ اتمی جدید درآمد. از سوی دیگر، تلاش برای حل پارادوکس‌های زنون نیز موجب پیشرفت‌های بسیاری دربارهٔ سری‌های واگرا به صفر در ریاضیات گردید.