تصفیه

معنی کلمه تصفیه در لغت نامه دهخدا

( تصفیة ) تصفیة. [ ت َ ی َ ] ( ع مص )صافی کردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ) ( از اقرب الموارد ). روشن و صافی کردن. ( از ترجمان جرجانی ترتیب عادل بن علی ). روشن کردن. ( منتهی الارب ) ( دهار ) ( ناظم الاطباء ). صاف کردن و پاک نمودن. ( غیاث اللغات ). روشن کردن و پاک نمودن. ( آنندراج ). پالودن. پالایش. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). || ( اِمص ) در تداول فارسی صافی و روشن. ( از ناظم الاطباء ). || پاکی و پاکیزگی. || صلح و آشتی. || بند و بست. || ترتیب و انتظام و آرایش. ( ناظم الاطباء ). و با کردن و شدن و نمودن بکار رود.
- تصفیه ادارات یا سازمانها ؛ اعضای ناصالح را معزول کردن و کسان شایسته بجای آنان آوردن.

معنی کلمه تصفیه در فرهنگ معین

(تَ یِ ) [ ع . تصفیة ] (مص م . ) ۱ - پاک کردن ، صاف کردن . ۲ - پالایش .

معنی کلمه تصفیه در فرهنگ عمید

۱. پاک کردن، پاکیزه ساختن.
۲. صافی کردن، بی آلایش کردن چیزی، خالص کردن، پالودن.
۳. امری یا کاری را تمام کردن و انتظام دادن.
۴. رفع اختلاف کردن.
* تصفیهٴ حساب: = تسویه حساب

معنی کلمه تصفیه در فرهنگ فارسی

۱ -( مصدر ) پاک کردن پاکیزه ساختن پالودن صاف کردن بی آلایش کردن خالص کردن . ۲ - بپایان رسانیدن امری . ۳ - رفع اختلاف کردن . یا تصفیه حساب . پاک کردن حساب خود باشخص دیگر یا موسسه ای تفریغ حساب .

معنی کلمه تصفیه در دانشنامه آزاد فارسی

تَصْفیه (refining)
(یا: پالایش) هرگونه فرآیند برای تبدیل ماده به شکلی خالص یا مفیدتر. معمولاً فلزات پس از استخراج از کانه، طی فرآیندهایی مانند ذوب۱ نیاز به تصفیه دارند. لازم است نفت خام را برای مصرف تصفیه کرد. این فرآیند شامل تقطیر جزءبه جزء۲ است که در آن نفت به اجزا یا «برش های۳» متفاوت تفکیک می شود. در روش های تصفیۀ الکترولیزیِ فلزات۴، از اصل الکترولیز۵ برای تولید فلزات خالص استفاده می کنند. هنگام تصفیۀ نفت خام، با فرآیندهای تصفیه ای گوناگون پس از تقطیر جزء به جزء، برش های سنگین نفت را به فرآورده های سبک و سودمندتر تبدیل می کنند. مهم ترین این فرآیندها کراکینگ۶ است. فرآیندهای دیگر عبارت اند از بسپارش (پلیمرسازی۷)، هیدروژنه کردن۸، و تبدیل۹.smeltingfractional distillationfractionselectrolytic metal-refining methodselectrolysiscrackingpolymerizationhydrogenationreforming

معنی کلمه تصفیه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تصفیه یعنی پالایش کردن و از آن به مناسبت در بابهای زکات، خمس، تجارت و نیز در بخش مسائل مستحدثه سخن رفته است.
تصفیه و تزکیه نفس به زدودن رذائل اخلاقی از آن و آراستن آن به فضائل اخلاقی، امری مطلوب و محبوب شارع مقدّس است.
تصفیه فاضلاب شهری
فاضلاب تصفیه شده با دستگاههای پیشرفته امروزی با علم به نجاست آن قبل از تصفیه، به صرف تصفیه پاک نمی‏شود مگر آنکه با تصفیه استحاله محقّق گردد؛ بدین‏ صورت که عمل تصفیه با تبخیر آب و تبدیل بخار به مایع، کامل شود و یا به آب کر و جاری متّصل گردد.
تصفیه مال با اخراج زکات
زمان وجوب اخراج زکات- که مأمور جمع‏آوری زکات می‏تواند در آن زمان آن را مطالبه کند؛ زکات دهنده نیز در صورت تأخیر بدون عذر و ضرورت، ضامن است- در گندم و جو پس از چیدن و تصفیه و جدا کردن آن از کاه و سنبل است.
زکات درهم و دینار مغشوش (ناخالص و مخلوط با چیزی دیگر) در صورت نرسیدن خالص آن به حد نصاب، واجب نخواهد بود و در صورت شک در رسیدن خالص آن به حدّ نصاب، تصفیه آن برای آگاهی از مقدار خالصش واجب نیست؛ گرچه برخی در عدم وجوب تصفیه و مانند آن اشکال کرده و وجوب تصفیه را بعید ندانسته‏اند.
تصفیه مال با پرداخت خمس
...
[ویکی فقه] تصفیه (فقه). تصفیه یعنی پالایش کردن و از آن به مناسبت در بابهای زکات، خمس، تجارت و نیز در بخش مسائل مستحدثه سخن رفته است.
تصفیه و تزکیه نفس به زدودن رذائل اخلاقی از آن و آراستن آن به فضائل اخلاقی، امری مطلوب و محبوب شارع مقدّس است.
فقه الصادق ج۱۴، ص۳۰۵.
فاضلاب تصفیه شده با دستگاههاى پیشرفته امروزى با علم به نجاست آن قبل از تصفیه، به صرف تصفیه پاک نمى‏شود مگر آنکه با تصفیه استحاله محقّق گردد؛ بدین‏ صورت که عمل تصفیه با تبخیر آب و تبدیل بخار به مایع، کامل شود و یا به آب کر و جاری متّصل گردد.
صراط النجاة ج۲، ص۳۵-۳۶.
زمان وجوب اخراج زکات- که مأمور جمع‏آورى زکات مى‏تواند در آن زمان آن را مطالبه کند؛ زکات دهنده نیز در صورت تأخیر بدون عذر و ضرورت، ضامن است- در گندم و جو پس از چیدن و تصفیه و جدا کردن آن از کاه و سنبل است.
جواهر الکلام ج۱۵، ص۲۲۰.
...

معنی کلمه تصفیه در ویکی واژه

تصفیة
پاک کردن، صاف کردن.
پالایش.

جملاتی از کاربرد کلمه تصفیه

این تکنولوژی در دستگاه‌های تصفیه آب خانگی نیز استفاده می‌شود.
اسمش میرزا محمد علی و به داراب جرد فارس به حکم وراثت به جای مرحوم میرزا اسحق والد خود به منصب شیخ الاسلامی نامی است. به طریقهٔ حقّهٔ رتق و فتق و فتاوی صحیحهٔ شرعیه گرامی است. در نهایت حسن خلق و سلامت ذات و نیکی صفات با خلق رفتار می‌نمایند. به تصفیهٔ باطن اشتغال دارند. گویند اخلاص و ارادت به خدمت حاجی محمد حسین اصفهانی دارد و بر تحصیل مطالب ذوقی و تکمیل معارف قلبی همت می‌گمارد و گاهی فکر شعری نیز می‌فرماید. الآن این چند بیت او حاضر است، قلمی می‌شود:
لب شکرین: کلام منزل را گویند، که انبیا را علیهم‌السلام بواسطۀ ملک باشد و اولیا را بواسطه تصفیه.
و بعضی بندگان باشند حق تعالی را که چون دل ایشان تصفیه و تربیت یابد در متابعت سید اولین و آخرین و بکمال دلی رسد در شبانروزی چندین کرت دریاهای انوار صفات جمال و جلال حق عز و علا بر دل ایشان تجلی کند و تحمل آن کنند بتوفیق الهی.
بازیافت پساب‌ها برای آبیاری و استفاده‌های صنعتی در مقایسه با روش نمک زدایی، مزیتی چندین برابر دارد. جمع‌آوری روان‌آب‌های شهری و آب توفان نیز برای تصفیه، بازسازی و شارژ آبهای زیرزمینی سودمند است.
الحق زهی بزرگان صاحب توفیق که آنچه چندین هزار سال با وجود تصفیه عقل و روح (بر دیگران) محجوب ماند، بی زحمتی بر ایشان کشف شد.
و نیز اهل سلوک را هر وقتی بر وفق تقاضای حال و ظهور صفات کمال نامی است. چنانکه تا به شیخی نرسیده و در طلب آن است، او را طالب گویند و چون ابتدای معرفت است و هنوز در جهد و سعی است، او را سالک نامندو چون کششی به مطلوب حقیقی به هم رسانیده، او را مجذوب خوانند و چون بینشی یافته اورا صاحب سر دانند و چون به ذکر مشتغل است، او را ذاکر شمارند و چون تصفیه کرده او را صوفی دانند. چون این معنی معلوم شد بدانکه آنچه اکابر و اعاظم طریقت بر آن رفته است و در آن قول اتفاق دارند این است که باید اجازهٔ ذکر از شیخ کامل که سلسلهٔ اجازه‌اش نفس به نفس وید به ید به امام(ص) منتهی شود، گرفت. وبه اذن او چنان که امر می‌نماید، مشغول شد. که در این طریقه تأثیر ذکر اقوی و به وصول مطلوب اقرب است و بعضی به مرتبهٔ تأکید کلی رسانیده‌اند و از خلاف این قاعده رو گردانیده‌اند.
توماس تردگلد اولین کسی بود که مفهوم تاب آوری را در سال ۱۸۱۸ در انگلیس معرفی کرد. این اصطلاح برای توصیف خاصیتی در مقاومت الوار استفاده می‌شد، زیرا تیرها برای پشتیبانی از بار سنگین خم و تغییر شکل می‌دادند. تردگلد با وجود کاشت در شرایط بد خاک و آب و هوای مناسب، چوب را دوام یافت و به راحتی نسوزید. انعطاف‌پذیری سپس توسط مالت در سال ۱۸۵۶ در رابطه با ظرفیت مواد خاص برای مقاومت در برابر اغتشاشات خاص، تصفیه شد. این تعاریف به دلیل کاربرد یک ماده واحد که دارای یک رژیم تعادل پایدار است و نه ثبات سازگار پیچیده سیستمهای بزرگتر، می‌تواند در انعطاف‌پذیری مهندسی مورد استفاده قرار گیرد.
شیراز، اولین شهر ایران بود که از شبکه آب لوله‌کشی مدرن بهره‌مند شد. در ابتدا آب تصفیه‌خانه این شهر تنها از دو رشته قنات تأمین می‌شد ولی پس از مطالعاتی که مهندسین مشاور انگلیسی انجام دادند مشخص شد که آب قنات‌ها کافی نبوده و آلوده هستند و نیاز به حفر چاه‌های عمیق است؛ بنابراین برای تأمین آب کافی و سالم، چاه‌های عمیقی توسط آبیاری یگانگی حفر شد و با تأمین آب مورد نیاز تصفیه‌خانه، دستگاه آب شیراز افتتاح شد.
و همچنین واقعه بر دو نوع مینهد: یکی آنک محتمل است که رهابین و فلاسفه و براهمه را بود از کثرت ریاضت نفس و تصفیه دل و تربیت روح تا وقت باشد که ایشان را بعضی از مغیبات کشف افتد و وقایع میان خواب و بیداری مطلق پدید آید و گاه بود که از کثرت ریاضت غلبات روحانیت پدید آید و محو بیشتر صفات حیوانی و بهیمی کند و روح ایشان از حجب خیال قدری خلاص یابد و در تجلی آید و انوار روح بر نظر ایشان مکشوف گردد. اما ایشان را بدان قربی و قبولی پدید نیاید و سبب نجات ایشان نشود بل‌که سبب غلو و مبالغت ایشان گردد درکفر و ضلالت و واسطه استدراج شود. چنانک فرمود عزوجل و علا که «سنستد رجهم من حیث لایعملون و املی لهم ان کیدی متین».
سعی می‌شود که آب پیش از ورود به دستگاه گذرندگی وارون، حتماً تصفیه مقدماتی گردد.
شمسی‌پور پس از انقلاب فرهنگی به عضویت کمیسیون‌های تحقیق ستاد انقلاب فرهنگی جهاد دانشگاهی درآمده و در انستیتو تکنولوژی تهران (شمسی‌پور کنونی) وظیفه شناسایی و تصفیه محیط دانشگاه از افرادی را که با جریان پس از انقلاب موافقت نداشتند، را برعهده گرفت.
صوفی بهرزه لاف حقیقت چه میزنی خواهد هزار تصفیه تا خاک زر شود
و گفت: اخلاص تصفیهٔ عمل است از شوایب کدورت.
زکوة: ترک و ایثار را گویند و تصفیه را نیز گویند.
چند سوال ای پسر که چیست تصوف تصفیه کن خاطر از غبار تکلف