دخل

معنی کلمه دخل در لغت نامه دهخدا

دخل. [ دَ ] ( ع اِ ) درآمد. ( دهار ) ( مهذب الاسماء ). آمد. ( یادداشت مؤلف ). چیزی که حاصل شود از محاصل زمین و جز آن. ضد خرج. یقال : تری الفتیان کالنخل ما یدریک ماالدخل. ( منتهی الارب ). سود. فایده. نفع. عایدی. وجهی که در نتیجه ٔشغل و کاری بدست آورند. ریع. ( نصاب ). بهره برداری. مقابل خرج. مقابل هزینه. مقابل نفقه. کِرد. مقابل خورد. درآمد روزانه و ماهانه و سالانه شخص :
بنگه از آن گزیده ام این کازه
کم عیش نیک و دخل بی اندازه.رودکی.مرا دخل و خور ار برابر بدی
زمانه مرا چون برادر بدی.فردوسی.زن از قصور دخل می خروشید. ( کلیله و دمنه ).
در دخل هر شحنه و محتسب را
گشاده ست تا هست ازارت گشاده.سوزنی.ای نهاده خرج جودت تن درین سوی شمار
وی نهاده دخل جاهت پای از آن سوی قیاس.انوری.بدخل و خرج دلم بین بدان درست که هست
خراج هر دو جهان یک شبه هزینه من.خاقانی.کم زنم هفت ده خاکی را
دخل یک هفته دهقان چکنم.خاقانی.زان بنه چندانکه بری دیگرست
دخل وی از خرج تو افزونترست.نظامی.خرج فراوان کردن کسی را مسلم است که دخل معین داشته باشد. ( گلستان سعدی ). دخل آب روانست و خرج آسیای گردان. ( گلستان سعدی ). گفتم ای یار، توانگران دخل مسکینانند و ذخیره گوشه نشینان. ( گلستان سعدی ).
چو دخلت نیست خرج آهسته تر کن
که می گویند ملاحان سرودی
اگر باران به کوهستان نبارد
به سالی دجله گردد خشک رودی.سعدی.بر آن کدخدا زار باید گریست
که دخلش بود نوزده خرج بیست.؟- دخل و خرج کردن ؛ یعنی نفع کردن و درآمد بیش از هزینه شدن.
- دخل و خرخ نکردن ؛ یعنی خرج بیش از دخل شدن : استخراج طلا در بعضی از امکنه دخل و خرج نمی کند معهذا دولت های راقیه از استخراج آن صرفنظر روا ندانند. ( یادداشت مؤلف ).
|| اختصاصاً درآمد شخص از حاصل زمین و زراعت. ( منتهی الارب ). برداشت. بهره برداری غله : داس ؛ آنچه دخل را دروند. ( حاشیه فرهنگ اسدی نخجوانی ) : و آن دخل که سیراف را می بود بریده گشت و به دست ایشان افتاد. ( فارسنامه ابن البلخی ص 136 ). و هرگاه باران در اول زمستان بارد در آذر ماه و دی ماه آن سال دخل عظیم باشد و نعمت بسیار. ( فارسنامه ابن البلخی ص 36 ). و دخل همه از خرما و غله باشد [در پرگ و تارم ]. ( فارسنامه ابن البلخی ص 130 ). مزرعتی است دخلش همانا 120 دینار بیشتر نباشد. ( فارسنامه ابن البلخی ص 133 ). و ریعی دارد چنانکه از یکمن تخم هزار من دخل باشد. باران آید هیچ فایده ندارد... و دخل بزیان شود. ( فارسنامه ابن البخلی ص 136 ). و هیچ غله و میوه و دخلی دیگر نباشد و جز سنگ آسیا ندارند. ( فارسنامه ابن البلخی ص 144 ).

معنی کلمه دخل در فرهنگ معین

(دَ ) [ ع . ] (اِ. ) درآمد، عایدی .

معنی کلمه دخل در فرهنگ عمید

۱. [مقابلِ خرج] درآمد، سود، بهرۀ مال.
۲. (اسم مصدر ) [قدیمی] درآمدن.

معنی کلمه دخل در فرهنگ فارسی

در آمدن، در آمد، سود، بهره مال، مقابل خرج
۱ - ( مصدر ) داخل شدن در آمدن . ۲ - مداخله دخالن در امری . ۳ - خرده گیری . ۴ - ( اسم ) وجهی که در نتیجه شغل و کاری به دست آرند در آمد مقابل خرج هزینه . یا دخل و خرج در آمد و هزینه . یا دخل و خرج کردن . ۱ - مقابله در آمد و هزینه شخصی یا بنگاهی . ۲ - سنجیدن . ۵ - ظرفی که دکاندار پول هر چه میفروشد را در آن میریزد.
موضعیست نزدیک مدینه میان ظلم و ملتحین

معنی کلمه دخل در فرهنگستان زبان و ادب

{cash drawer} [رایانه و فنّاوری اطلاعات] کشویی در پردازه که انواع مختلف اسکناس در آن نگهداری می شود

معنی کلمه دخل در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی دَخَلَ: داخل شد
معنی خَلَائِفَ: جانشینان (خلائف جمع خلیفه است . و خلیفه بودن مردم در زمین در جمله "خلائف فی الارض"به این معنا است که هر لاحقی از ایشان جانشین سابق شود و سلطه و توانایی بر دخل و تصرف و انتفاع از زمین داشته باشد ، همان طور که سابقین بر این کار توانایی و تسلط داشتند ) ...
تکرار در قرآن: ۱۲۶(بار)
داخل شدن. ضدّ خروج. اگر گویند: چرا آن را ورود ترجمه نکردیم؟ گوئیم: ورود با دخول فرق دارد چنانکه در «ورد» خواهد آمد انشاءاللّه. و آن در زمان و مکان و اعمال به کار می‏رود نحو ، . و نحو ، ، و نیز گفته می‏شود: به سنّ شصت مثلا داخل شدم. و ماه یا سال فلان داخل شد. * دخول در این آیه و نظیر آن کنایه از مقاربت است. مدخل (به ضمّ میم و فتح خاء) مصدر است از باب افعال گفته می‏شود: «ادخله ادخلا و مدخلا» و نیز اسم مکان است به معنی محل دخول طبرسی رحمة اللّه در ذیل آیه 59 حج فرموده مصدر و اسم مکان بودن هر دو صحیح است و مدخل به فتح مصدر ثلاثی است و نیز اسم مکان از ثلاثی است. (اقرب). . مرخل و مخرج هر دو مصدراند یعنی خدایا مرا داخل کن دخول راست و خارج کن خروج راست و از جانب خویش مرا تسلط یاری دهنده عطا فرما. شاید مراد آن است که توفیق ده به هر کاری از روی صدق و راستی وارد شوم و به راستی و بهره خارج گردم. در آیه «اِنْ تَجْتَنِبوا کَبائرَ ما تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُکَفِّرْ عَنْکُمْ سَیِئاتِکُمْ وَ نُدْخِلَکُمْ مُدْخَلاً کَریماً» ظاهراً اسم مکان و مراد از آن شاید بهشت و شاید اعمّ باشد یعنی اگر از گناهان بزرگ که نهی شده‏اید اجتناب کنید شما را به جای محترم و دلپسندی داخل می‏کنیم. ادّخال از باب افتعال وارد شدن به زور و تلاش است (راغب) یعنی: اگر پناهگاهی با غارهائی یا راه فراری پیدا می‏کردند به سرعت بدان روی می‏کردند. به نظر می‏آید که مراد از مدّخل راه فرار باشد که شخص به آن داخل شده و فرار می‏کند. طبرسی نیز قریب به آن گفته است . دخل: (بر وزن فرس) کنایه از فساد و عداوت نهانی است (راغب) فسادیکه به عقل و بدن داخل می‏شود، حیله و مکر (اقرب) چیزی که از روی فساد و تباهی داخل شود و گفته شده دغل و مکر است (مجمع) . * یعنی سوگندهای خویش را مایه فساد و فریب در میان خود قرار ندهید این کلمه فقط دو بار در قرآن یافته است . دخان یعنی دود ظاهراً مراد از دخان همان گازهای غلیظ است که از زمین در وقت سرد شدن برخاسته و به تدریج رقیق شده و طبقات جوّ را تشکیل داده است. مشروح این سخن در «ارض» گذشت. * . آمدن این دخان در ظاهر آیات پیش از قیامت است زیرا فقط در آیه‏اخیر صحبت از قیامت است و آن بطشه کبری است ممکن است مراد از دخان بمب اتم باشد و در آینده جنگ اتمی در گیرد دخان در آیه نکره است یعنی دودی مخصوص، نیروی اتمی و اشعه آن پس از انفجار به صورت دود هوا را پر می‏کند. آن وقت مردم بدرگاه خدا التماس می‏آورند که ما را نجات یده ولی این بیداری و ناله بی اثر خواهد بود زیرا پیامبران و مخصوصاً حضرت ختمی مرتبت (ص) آمدند و مردم را به صلح و برادری خواندند ولی مردم آنها را بی دلیل دانسته و پی مادیّات رفتند تا کار بدانجا کشید سپس بقیّه مردم که از عذاب و مرگ رسته‏اند بتدریج روزهای مصیبت را فراموش کرده به سوی طغیان می‏روند «اِنّا کاشِفُوا الْعَذابِ الْعَذابِ قَلیلاً اِنَّکُمْ عائِدُونَ». بعضی دخان را به گرسنگی معنی نموده و آیات را مخصوص اهل مکّه کرده و گفته‏اند که حضرت رسول صلی اللّه علیه و آله و سلم بر آنها نفرین کرد به قحطی گرفتار شده و پیش آن حضرت آمده وعده کردند در صورت دفع بلایا ایمان بیاورند. و بعضی آن را از مقدمات دانسته‏اند و اللّه اعلم. کلمه دخان فقط دوبار در کلام اللّه مجید آمده است.

معنی کلمه دخل در ویکی واژه

درآمد، عایدی.

جملاتی از کاربرد کلمه دخل

مجموعه اشعار او به نام دیوان حکمت معروف است که به ترکی است و به اکثر اشعار آن به وزن هجایی (وزن شعر باستانی ترکی) سروده شده‌است و از دیر باز تاکنون آسیای میانه مشهور است. اگرچه بخاطر دخل و تصرف کاتبان مختلف و اضافه شدن تدریجی اشعار در طول زمان، نمی‌توان به یقین گفت که تمامی اشعار آن از خود یسوی باشد.
دهخدا در مدخل «گادن» بیت زیر را از سوزنی نقل می‌کند:
تا کی ایشان را عتاب کنی بآتش انداز ایشان را، مالک گوید: ادخلوا النّار.
از داغ نو و کهن دل ریش پُر گشت چو دخل آن جفا کیش
باشدش مدخلی آن رحمت توست وز سر خوان کرم نعمت توست
سلیم از چشم عبرت بر فلک خورشید را بنگر که همچون مدخلان بر شیشه می مالد چه سان نان را
گردد ز رمح و خنجر، دست هلاک معطی ماند ز مهر و الفت چشم زمانه مدخل
فعالیتهای این آموزشگر در زمینه تعلیم و تربیت بدین قرارند: او عضو ستاد اجرایی مرکزی طرح شهاب (شناسایی و هدایت استعدادهای برتر) در وزارت آموزش و پرورش، و عضو کمیته اجرایی مرکزی طرح دوست علمی در بنیاد ملی نخبگان بوده‌است. وی جهت شناسایی و هدایت نخبگان و استعدادهای برتر در وزارت آموزش و پرورش قریب به ۵۰ سفر استانی به استانهای محروم کشور انجام داده است. ازکتب او در زمینه تعلیم و تربیت می‌توان "مدخلی انسان شناسانه به فلسفه علم و فلسفه تعلیم و تربیت " و "درآمدی بر تربیت نخبگان" را نام برد. بیش از ۶ میلیون دانش آموز دبستانی هر سال از کتب درسی که او از مؤلفان آن‌ها بوده‌است، ریاضیات می‌آموزند. در این کتب به ابعاد انسانی آموزش ریاضیات بخصوص سبکهای شناختی دانش آموزان توجه شده است.
به مضراب غمش کس را نباشد ناخن دخلی مگر از ناله بلبل کند تار ربابش را؟!
جزایر پاراسل و جزایر اسپراتلی، موضوع مناقشات ارضی، در کتاب حقایق نوشته‌هایی دارند که در آنها به‌عنوان قلمرو هیچ کشوری فهرست نشده‌اند. ادعاهای مورد مناقشه در مورد جزایر در مدخل‌ها مورد بحث قرار گرفته‌است.
این کشور برای اولین بار به عنوان مقدونیه در کتاب حقایق پس از استقلال در سال۱۹۹۲ وارد شد. در نسخه۱۹۹۴، نام مدخل به جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق تغییر یافت، زیرا توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته شده‌است (در انتظار حل اختلاف نام مقدونیه). برای دهه بعد، این نامی بود که ملت با آن در فهرست قرار می‌گرفت. در نسخه۲۰۰۴ کتاب حقایق، پس از تصمیم ایالات متحده در نوامبر۲۰۰۴ برای اشاره به کشور با استفاده از این نام، نام مدخل به مقدونیه تغییر کرد. در ۱۹ فوریه۲۰۱۹، پس از تغییر نام کشور به جمهوری مقدونیه شمالی،این ورودی به مقدونیه شمالی تغییر نام داد.
مثال زیر مدخلی برای معرفی اصل دوم شمارش است.
زبیم دخل باشد خامشی آتش زبانان را زبان شمع را کوته دهان گاز می دارد
همانند آموزش و تحصیلات در سطوح مدرسه‌ای و متوسطه، در ایالات متحده برخی دانشگاه‌ها «عمومی» بوده که اکثر هزینه‌هایشان توسط دولت ایالتی یا فدرال پرداخت می‌شود، و برخی دیگر از دانشگاه‌ها خصوصی و با سرمایه‌های اهدایی اداره می‌شوند. با اینحال در سطوح دانشگاهی، بودجه‌های دولتی درصد کمتری از منبع دخل یک دانشگاه را تشکیل می‌دهد، و دانشگاه‌ها مدام در جستجوی منابع گوناگون دیگر برای تأمین مخارج خود می‌باشند.