نظریه اطلاعات
معنی کلمه نظریه اطلاعات در دانشنامه عمومی

نظریه اطلاعات

معنی کلمه نظریه اطلاعات در دانشنامه عمومی

نظریه اطلاعات ( انگلیسی: Information theory ) ، به مقداردهی ( Quantification ) ، ذخیره و انتقال اطلاعات می پردازد. این نظریه، مدلی ریاضی از شرایط و عوامل مؤثر در پردازش و انتقال اطلاعات ( داده ها ) به دست می دهد. تمرکز این نظریه بر محدودیت های بنیادین ارسال و پردازش اطلاعات است، و کمتر به چگونگی عملکرد و پیاده سازی روش های انتقال و پردازش اطلاعات می پردازد. پیدایش این نظریه در پی کارهای کلود شانون در ۱۹۴۸ بوده است.
نظریه اطلاعات مورد استفاده خاص مهندسان مخابرات است؛ هرچند برخی از مفاهیم آن در رشته های دیگری مانند روان شناسی، زبان شناسی، کتاب داری و اطلاع رسانی و علومِ شناختی ( Cognitive Sciences ) نیز استفاده می شود.
مفهوم اطلاعات که شانون پیش نهاد، از دیدگاه آمار و احتمال بوده و لزوماً با مفهوم رایج اطلاعات به معنی دانش یا دیگر استفاده های روزمره از آن در زبان محاوره مانند بازیابی اطلاعات، تحلیل اطلاعات، چهارراه اطلاعات و . . . یکی نیست. اگر چه نظریه اطلاعات بر رشته های دیگر مانند روان شناسی و فلسفه اثر گذاشته، اثرش به علت مشکل تبدیل مفهوم آماری اطلاعات به مفهوم معنایی دانش و محتوا، بیشتر القای احساسی مفهوم اطلاعات بوده است.
اختراع تلگراف و پس از آن تلفن، توجه به مفهوم اطلاعات و انتقال آن را افزایش داد. در ۱۸۴۴، ساموئل مورس خط تلگرافی میان واشینگتن و بالتیمور در آمریکا برپا کرد. مورس در ارسال اطلاعات به مشکلات الکتریکی عملی برخورد. او دریافت که خطوط انتقالی که زیرِ زمین کشیده شده اند مشکلات بیشتری از خطوط انتقال هوایی ( روی تیر ) دارند و این خود زمینه ای برای تحقیقات بعدی شد. پس از اختراع تلفن از سوی الکساندر گراهام بل در ۱۸۷۵ و گسترش آن، برخی به بررسی مشکلات انتقال اطلاعات پرداختند. بیشتر این تحقیقات از تبدیل فوریه استفاده می گرد، اما تمرکز آن ها بیشتر روی جنبه عملی و مهندسی موضوع بود.
نخستین بار در ۱۹۲۴، هری نایکوئیست در مقاله اش، «عوامل خاصی که بر سرعت تلگراف اثر می گذارند»، به نظریه اطلاعات پرداخت. او به بیشترین نرخ ارسال اطلاعات پی برد و فرمولی برای محاسبه آن پیش نهاد. کار مهم دیگر در آن زمان، مقاله «انتقال اطلاعات» در ۱۹۲۸ از سوی هارتلی بود که نخستین پایه های ریاضی نظریه اطلاعات را بنا گذاشت.
پیدایش واقعی نظریه اطلاعات را می توان به مقاله «نظریه ریاضی مخابرات» از کلود شانون نسبت داد. یکی از نکات اصلی مقاله شانون این بود که بررسی سیگنال های مخابراتی را باید از بررسی اطلاعاتی که دربردارند جدا کرد، در حالی که پیش از او چنین نبود. شانون همچنین به این توجه کرد که طول یک سیگنال همیشه متناسب با اطلاعات آن نیست. مثلاً نقل شده است که ویکتور هوگو در نامه ای به ناشرش، فقط «؟» نوشته بود، و در پاسخ نامه ای دریافت کرد که فقط «!» در آن بود. این دو نماد برای هر دو طرف معنی داشتند، هرچند از دید ناظری که معنی آن ها را نمی دانست، مبهم بودند. مثال دیگر، جمله ای طولانی است که به زبان فارسی نوشته شده است، ولی برای انگلیسی زبانی که فارسی نمی داند مفهومی ندارد. بدین سان شانون پیشنهاد کرد که مسئله ارسال سیگنال را از ارسال اطلاعات آن جدا کرده، و برای دومی مدلی ریاضی پیش نهاد.

معنی کلمه نظریه اطلاعات در دانشنامه آزاد فارسی

نظریۀ اطّلاعات (information theory)
نظریه ای ریاضی برای بررسی شرایط و عوامل مؤثر در انتقال و پردازش اطلاعات. این مبحث از تحقیقات کلود شانن، مهندس برق امریکایی، در اواسط قرن ۲۰ منشأ گرفته است. نظریۀ اطلاعات را عمدتاً مهندسان مخابرات به کار می برند، هرچند بعضی از مفاهیم آن در مباحثی مانند روان شناسی و زبان شناسی هم کاربرد یافته است. این نظریه اشتراکات بسیاری با نظریۀ مخابرات دارد، اما جهت گیری آن بیشتر بررسیِ محدودیت های بنیادی در پردازش و مخابرۀ اطلاعات است و کمتر به جزئیات عملکرد ابزارهای خاص می پردازد.

معنی کلمه نظریه اطلاعات در ویکی واژه

بیان نظام‌مند اصول مرتبط با پدیدۀ اطلاعات و انتقال آن، بر‌ مبنای گردآوری و تحلیل داده‌های کمّی و کیفی، برای آزمون فرضیه‌هایی دربارۀ ماهیت و ویژگی‌های اطلاعات.

جملاتی از کاربرد کلمه نظریه اطلاعات

در نظریه احتمالات و نظریه اطلاعات، اطلاعات متقابل بین دو متغیر تصادفی معیاری برای نشان دادن میزان وابستگی متقابل آن دو متغیر می‌باشد. به بیان دیگر در حقیقت این معیار «میزان اطلاعات» به دست آمده (مثلاً در واحد بیت) در مورد یک متغیر تصادفی از طریق متغیر تصادفی دیگر را نشان می‌دهد. مفهوم اطلاعات متقابل ذاتاً مرتبط با آنتروپی یک متغیر تصادفی که میزان اطلاعات موجود در یک متغیر تصادفی را نشان می‌دهد، می‌باشد.
در فیزیک و علوم کامپیوتر، اطلاعات کوانتومی اطلاعاتی است که در حالت یک سیستم کوانتومی نگه داری می‌شود. اطلاعات کوانتومی موضوع بنیادین مطالعه در نظریه اطلاعات کوانتومی است و می‌تواند با استفاده از تکنیک‌های مهندسی ای که به عنوان پردازش اطلاعات کوانتومی شناخته می‌شود، دستکاری شود. اطلاعات کلاسیک می‌تواند توسط کامپیوترهای دیجیتال پردازش شود، از محلی به محل دیگر منتقل شود، به وسیلهٔ الگوریتم‌ها دستکاری شود، و با ریاضیات علوم کامپیوتر تجزیه و تحلیل شود، به همین صورت مفاهیم مشابهی دربارهٔ اطلاعات کوانتومی صادق است. در حالی که واحد پایه اطلاعات کلاسیک بیت است، در اطلاعات کوانتومی واحد پایه کیوبیت است.
مطالعه کلیه موضوعات و تفاوت‌های فوق نظریه اطلاعات کوانتومی را تشکیل می‌دهد.
آشر پرز فیزیکدان اسرائیلی (زاده ۳۰ ژانویه ۱۹۳۴ – درگذشته ۱ ژانویه ۲۰۰۵) که پیش از مرگ در ۲۰۰۵ در دانشگاه صنعتی اسرائیل - تخنیون مشغول به کار بود. استاد راهنمای او نیتان روزن بود. او در زمینه پیدایش و پیشرفت نظریه اطلاعات کوانتومی نقش مهمی داشته است.
افزونگی در نظریه اطلاعات تعدادی بیت هستند که به پیام اصلی اضافه می‌گردند. به معنای دیگر مقدار فضای به هدر رفته برای انتقال مطمئن داده است.
یک تکنیک امنیتی نظری اطلاعات که به عنوان امنیت از لحاظ نظریه اطلاعات شناخته می‌شود، اطمینان حاصل می‌کند که یک پیوند ارتباطی بی‌سیم با تکنیک‌های ارتباطات و کدگذاری از امنیت قابل قبولی برخوردار است.
نظریه اطلاعات و مطالعات ارتباطات که به ارتباط انسانی مرتبط است.