علوم شناختی
معنی کلمه علوم شناختی در دانشنامه عمومی

علوم شناختی

معنی کلمه علوم شناختی در دانشنامه عمومی

علوم شناختی اصطلاحی برای «علوم ذهن شناسی» ( علم های شناخت ذهن ) است که توسط اولریک نیسر انتخاب شده و به طور ساده به صورت «پژوهش علمی دربارهٔ ذهن و مغز» تعریف می شود و امروزه علوم شناختی یکی از شاخه های علوم تجربی ( Experimental science ) محسوب می گردد. این رشته دانشگاهی شاخه ای میان رشته ای می باشد که از ادغام و هم افزایی رشته های مختلفی مانند روان شناسی، فلسفه ذهن، عصب شناسی، زبان شناسی، انسان شناسی، علوم رایانه و هوش مصنوعی تشکیل شده است. این علم به بررسی ماهیت فعالیت های ذهنی مانند تفکر، طبقه بندی و فرایندهایی که انجام این فعالیت ها را ممکن می کند می پردازد. به صورت مشخص تر از جمله اهداف اصلی این رشته پژوهش در زمینه ادراک و بازشناسی، توجه، حافظه و یادگیری، زبان، استدلال و تفکر، قضاوت، برنامه ریزی، تصمیم گیری و … است.
در واقع علوم شناختی به بررسی این مطلب می پردازد که ذهن چگونه از خود و جهان و جامعه شناخت پیدا می کند. عوامل اثرگذار بر شناخت ذهن چه عواملی هستند. که عوامل را به طور کلی به دو بخش درونی و بیرونی می توان تقسیم کرد. عوامل درونی نیز دو قسمت کلی است عوامل فیزیکی بدن و عوامل روانی و ذهنی فرد و از طرف دیگر عوامل بیرونی از قبیل فرهنگ جامعه، اخلاق جامعه، اقتصاد جامعه و …. همه این عوامل در شیوه شناخت ذهن از واقعیت ها اثرگذار است.
محققین این رشته در ابتدا سعی داشتند که تفکر انسان را به اجزاء کوچکتری تقسیم کرده، و قوانین مشخصی برای کنار هم قرار گرفتن این اجزا بیابند. به عقیده آن ها تفکرات مختلف ناشی از آرایش های مختلف این واحدهای کوچک تر فکری بود. بعدها نظریاتی جایگزین مطرح شد که بر اساس آن ها، منشأ ادراکات مختلف، کم یا زیاد شدن شدت اتصالات خاصی در مغز شناخته می شود.
دانشی با تمرکز بر ساخت مدلهایی که بتواند عملکردهای شناختی و رفتار مغز انسان را توصیف کند. انواع مدل های شناختی بسیار گسترده اند. از جمله مدلسازی های ریاضی، رایانه ای، مفهومی و … این شاخه از علوم شناختی را می توان فنی ترین شاخه این علم دانست.
روان شناسی شناختی به بررسی فرایندهای درونی ذهن از قبیل حل مسئله، حافظه، ادراک، شناخت، زبان و تصمیم گیری - کارکردهای اجرایی - می پردازد. موضوعاتی از این قبیل که انسان چگونه و با چه ساختاری به درک، تشخیص و حل مسئله می پردازد و این که ذهن چگونه اطلاعات دریافتی از حواس ( مانند بینایی یا شنوایی ) را درک می کند یا اینکه حافظه انسان چگونه عمل می کند و چه ساختاری دارد از عمده مسائل قابل توجه دانشمندان این رشته است. این موضوع ها با استفاده از روش تحقیق علمی و بررسی موارد قابل مشاهده دنبال می شود و از این طریق فرایندها و پدیده های ذهنی مانند باور، خواست و انگیزش مورد مطالعه قرار می گیرد.
معنی کلمه علوم شناختی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه علوم شناختی

معنی کلمه علوم شناختی در ویکی واژه

علمی میان‌رشته‌ای که به مطالعۀ ذهن و فرایندهای ذهنی و چگونگی شکل‌گیری دانش و آگاهی در انسان می‌پردازد

جملاتی از کاربرد کلمه علوم شناختی

شناختی به هیچ عنوان بر روی مفهوم شناخت که یک معقوله فلسفی است و در حوزه معرفت‌شناسی است بحث نمی‌کند. معرفت‌شناسی به‌دنبال درک چیستی شناخت و پاسخ به پرسش‌های همچون «آیا امکان رسیدن به معرفت وجود دارد؟ آیا با تفکر و بدون استفاده از مشاهده و آزمایش می‌توان به شناخت رسید؟» می‌باشد. در صورتی که علوم شناختی به‌دنبال سازو کار ایجاد، شکل‌گیری و عوامل مؤثر بر «آگاهی» در ذهن انسان می‌باشد.
آثار ادوارد ماشری در زمینه فلسفه و علوم شناختی است.
شکل‌گیری شخصیت انسان‌ها از بدو تولد تا حدود ۷ سالگی ادامه می‌یابد، بنابراین والدین ۷ سال فرصت دارند تا ویژگی‌های شخصیتی را در کودک خود شکل دهند، در جوامع بشری مدرن این الگوواره‌ها برای ترویج روحیهٔ کارآفرینی شکل گرفته و پایه و اساس شخصیت افراد بر این اساس رشد می‌یابد، از این رو شکل‌گیری پارادایم‌ها نه‌تنها وابسته به علوم شناختی هستند بلکه نیازمند ارائهٔ آموزش‌های مورد نیاز در این زمینه به افراد فعال در جامعه نیز می‌باشند.
استیچ به خاطر کارهایش در فلسفه ذهن، علوم شناختی، معرفت‌شناسی و روان‌شناسی اخلاقی شناخته شده‌است. او در فلسفه ذهن و علوم شناختی، برای شکلی از ماتریالیسم حذف‌گرا استدلال‌هایی کرده‌است (۱۹۸۳)؛ این دیدگاه که صحبت از ذهن باید با صحبت از بستر فیزیکی آن جایگزین شود. از آن زمان، او برخی از دیدگاه‌های خود را تغییر داده‌است. در معرفت‌شناسی، ماهیت شهودها را با استفاده از تکنیک‌های فلسفه تجربی، به‌ویژه شهودهای معرفتی که در بین فرهنگها متفاوت است بررسی کرده‌است. این بررسی منعکس‌کننده یک شک و تردید کلی در مورد تحلیل فلسفی و روش‌های سنتی فلسفه تحلیلی است. او در کتاب «تجزیه عقل» به‌طور خلاصه شکلی از نسبیت‌گرایی معرفتی را در روح عمل‌گرایی ترسیم کرد.
علوم شناختی • زبان‌شناسی محاسباتی