جوین

جوین

معنی کلمه جوین در لغت نامه دهخدا

جوین. [ ج َ / ج ُ ] ( ص نسبی ) منسوب به جو.آنچه که از جو سازند: نان جوین. ( فرهنگ فارسی معین ). نان جو و آرد جو. ( انجمن آرای ناصری ) :
بسا کسا که بره هست و ترّه بر خوانش
بسا کسا که جوین نان همی نیابد سیر.رودکی.منم روی از جهان در گوشه کرده
کفی پست جوین را توشه کرده.نظامی.جوینی که از سعی بازو خورم
به از میده بر خوان اهل کرم.سعدی ( بوستان ).ای سیر ترا نان جوین خوش ننماید
معشوق من است آنکه به نزدیک تو زشت است.سعدی.
جوین. [ ج ُ وَ ] ( اِخ ) ناحیه ایست بزرگ از نواحی نیشابور میان نیشابور و بسطام مشتمل بر یکصدوهشتادونه قریه. ( ریحانة ج 1 ص 290 ).
جوین. [ ج ُ وَ ] ( اِخ ) معرب گویان ( Guyan )، ولایت و ناحیه ٔقدیم بین جاجرم و سبزوار جزء بخش جغتای از شهرستان سبزوار است. بنابه نقل یاقوت حموی سابقاً مشتمل بر 189 قریه بوده است. مرکزش سابقاً آزادوار و بعداً فریومد و امروزه نقاب است. ( از دائرة المعارف فارسی ).
جوین.[ ج ُ وَ ] ( اِخ ) روستایی است به خراسان. ( منتهی الارب ). ناحیه ایست از توابع خواف و آنرا چهارصد قریه بودو هر قریه را قناتی و قنات مشرف است بر قرای مذکور و همه آبادان بوده. ( آنندراج ) ( انجمن آرای ناصری ).
جوین. [ ج ُ وَ ] ( اِخ ) دهی است به سرخس. ( منتهی الارب ). ابوالمعالی محمدبن حسن جوینی سرخسی از این ده است. ( معجم البلدان ج 4 ص 297 ).
جوین. [ ج ُ وَ ] ( اِخ ) دهی است جزو دهستان دشتابی بخش بویین شهرستان قزوین دارای 287 تن سکنه. رجوع به فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 شود.
جوین. [ ج ُ وِ ] ( اِخ ) دهی است جزو دهستان اختر پشت کوه بخش فیروزکوه شهرستان دماوند دارای 350 تن سکنه. آثاری از قلعه خرابه کافر و بنای امامزاده معصوم از آثار باستانی آن بشمار میرود. رجوع به فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 شود.

معنی کلمه جوین در فرهنگ معین

(جَ یا جُ ) (ص نسب . ) منسوب به جو، آنچه که از جو سازند: نان جوین .

معنی کلمه جوین در فرهنگ عمید

۱. چیزی که از جو تهیه شده باشد.
۲. (اسم ) نان جو، جوینه: جوینی که از سعی بازو خورم / بِه از میده بر خوان اهل کرم (سعدی۱: ۱۴۹ ).

معنی کلمه جوین در فرهنگ فارسی

جو، چیزی که ازجودرست شده باشد
( صفت ) منسوب به جو آنچه که از جو سازند نان جوین .
دهی است جزو دهستان اختر پشت کوه بخش فیروز کوه شهرستان دماوند دارای ۳۵٠ تن سکنه .

معنی کلمه جوین در دانشنامه عمومی

جوین (ولایت). جُوِیْن، یکی از ولایت های ربع نیشابور خراسان بزرگ؛ که در منابع مختلف از آزادوار به عنوان قصبه یا شهر مرکزی این ولایت، یاد شده است. این ولایت در مسیر راه نیشابور به قومس و ری قرار داشته است. دانشوران بسیاری از این ولایت برخاسته اند که از آن ها در منابع مختلف تاریخی و رجالی یاد شده است. ولایت جوین را در جغرافیای امروز، به شهرستان های جوین و جغتای در استان خراسان رضوی ایران و حدی از نواحی پیرامون آن، مطابقت داده اند.
جُوَیْن، جُویان، کویان یا گویان؛ نام یکی از ولایت های ربع نیشابور خراسان است. نام این ولایت در «احسن التقاسیم» محمد مقدسی، به صورت کویان، جُویان و گویان ؛ در «صورةالارض» ابن حوقل و «تاریخ نیشابور» الحاکم، جوین ؛ در «معجم البلدان» یاقوت حموی، «الانساب» سمعانی و «اللباب» ابن اثیر، به صورت جُوَیْن و کویان آمده است. به نوشته بیهقی، جوین را یزد خسر پسر ساسویه بنا کرده است. مردم خراسان این ناحیه را کُویان می گفته اند و جُوین معرب آن است. بر پایه گفته اعتمادالسلطنه، کسانی که نام اصلی این ناحیه را گویان می دانند بر این باورند که گودرز، بانی آن بوده است. که در روستای ک هم اکنون کروژده نام دارد. همچنین چنان که در معجم البلدان آمده است به گفته بعضی، کویان، منسوب به «کوی» است.
جوین؛ یکی از ولایت های ربع نیشابور خراسان ؛ در البلدان ابن فقیه ( قرن ۳ هجری ) ، زام ( جام ) ، باخرز، جوین و بیهق از شهرهای نیشابور نام برده شده است. ابن رسته نیز جوین را در میان سیزده رستاق نیشابور برشمرده است که عبارتند از: استوا، ارغیان، اسفراین، جوین، بیهق، بشت، رخ، باخرز، زام ( جام ) ، زاوه، زوزن، اشبنذ ( اسفند ) ، خواب ( خواف ) . چنان که در معجم البلدان آمده است حدود سرزمین جوین، از بسطام تا نیشابور بوده و مرزهای جوین در سمت جنوب، به بیهق؛ و در سمت شمال، به مرزهای جاجرم پیوسته است. قصبه ( شهر مرکز ) آن، «آزادوار» است که در آغاز این خوره، در سمت باختر می باشد.
آزادوار به معنی لغوی «خوی و خصلت آزادان» و «همچون آزدمردان» ؛ قصبه ( شهر مرکز ) ولایت جوین ربع نیشابور، که در مسیر راه ری به نیشابور قرار دارد و آرامگاه سید حسن غزنوی شاعر در آنجاست. گروهی از عالمان همچون ابوعبدالله محمد بن حفص بن محمد یزید شعرانی نیشابوری آزادواری ( متوفی ۳۱۳ هجری ) ، ابوالعباس محمود بن محمد بن محمود آزادواری و ابوحامد احمد بن محمد بن عباس آزادواری منوسب به این شهرند.

معنی کلمه جوین در دانشنامه آزاد فارسی

جوئَن (Joan)
(یا: پاپ جوئن۱) در افسانه های انگلستان، نام زنی که خود را به صورت مرد درآورد و با عنوان جان هشتم۲ در ۸۵۵م پاپ شد. بلوندل۳ در ۱۶۴۷ در مقالۀ «ایضاح یک مسئله۴» از وجود این افسانه پرده برداشت. براساس این افسانه، او دختر مبلّغی مذهبی بود و در کلن۵ آلمان تحصیل کرد و در آن جا عاشق راهبی شد و در لباس مردانه همراه او به آتن رفت، و سپس به ایتالیا آمد و مدرسه ای در رم تأسیس کرد، سپس به جامعۀ کشیشان پیوست و سرانجام به مقام پاپی رسید و مدت ۲۵ ماه در این مقام باقی ماند تا آن که در یکی از مراسم مذهبی دچار درد زایمان شد و وضع حمل کرد و هویت او آشکار شد و مردم او را سنگسار کردند.
Pope JoanJohn VIIIBlondelEclaircissement de la Question/Clarification of the questionCologne

جملاتی از کاربرد کلمه جوین

همی گفت با مردم تیره هوش ستمکار و بیداد جوینده کوش
تامپسون-هرا اولین دونده زن در تاریخ و دومین دونده دونده در تاریخ است که پس از یوسین بولت موفق به کسب «دبل سرعت» در المپیک متوالی شد و در المپیک ۲۰۱۶ ریو و بار دیگر در المپیک ۲۰۲۰ توکیو طلای ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر را به دست آورد. او که شش بار مدال‌آور المپیک بود، در مسابقات جهانی دو و میدانی ۲۰۱۵ به شهرت رسید و در دوی ۲۰۰ متر نقره گرفت. در المپیک ریو، او اولین زن پس از فلورانس گریفیث-جوینر در سال ۱۹۸۸ بود که طلای ۱۰۰ متر و ۲۰۰ متر را در المپیک به دست آورد.
همه خواهند دوا از تو من خواهم درد دانه جویند بدین در همه مرغان مادام
تو با ابن سواران ببر سوی شهر که زنها ز شادی بجویند بهر
در این روش از نامی که از دیر باز به کار می‌رفته بهره می‌جویند. مانند:استیک اسید. این روش با وجود شمار فراوان ترکیب‌های آلی کم کاربرد تر شده ولی هنوز در کاربردهای تجاری از همین روش بهره می‌گیرند.
ور مزعفر مرا رود از یاد سر نان جوین سلامت باد
شام عید، آن به، که منزل بر سر راهی کنیم خلق مه جویند و ما نظاره ماهی کنیم
چو هر چه هست همه اصل خویش می‌جویند ز شوق جملهٔ ذرات در سفر بینی
جد را باید که جان بنده بود زانک جد جوینده یابنده بود
عارفانی که ما به ما جویند گاه در بحر و گاه در جویند
بقعه هفت معصوم مربوط به دوره تیموریان است و در شهرستان جوین، روستای کروژده واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۰۳۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سخن بر یکدیگر پیشی همی جویند در طبعم همی خواهند پنداری زخاطر در بیان آمد
وی در سال ۱۹۹۴ هنگامی که پسرش بر اثر ذات الریه درگذشت به انگلستان بازگشت. او به سفر خود به هند ادامه داد، هر بار برای فروش چای و بخور به بریکستون، لندن برمی‌گشت و همچنین «افکار روزانه» را که در کاه گندم گرفته شده از مکدونالدز پیچیده شده بودند، می‌بخشید. او در سال ۱۹۹۹ وقتی گروهی از جویندگان معنوی شاگرد او شدند، به یک معلم معنوی تبدیل شد و شروع به تولید کتاب، سی دی و فیلم از آموزه‌های خود کرد. در مورد معروف شدن تونی مو به موجی، موجی گفته‌است: «چه می‌توانم بگویم، جز اینکه زندگی همین است.» پیتر، برادر موجی گفته‌است که مردم همیشه او را به هر کجا که می‌رفت دنبال می‌کردند.
در جو ماه عناصر سدیم و پتاسیم با بهره‌گیری از روش‌های طیف‌بینی زمینی یافت شده‌است. هم‌چنین از بررسی داده‌های دریافتی از طیف‌سنج ذرات آلفای فضاپیمای جوینده ماه وجود رادون-۲۲۲ و پولونیوم-۲۱۰ در جو ماه دیده شده‌است.
ابراهیم‌آباد بالاجوین، روستایی است از توابع بخش عطاملک و در شهرستان جوین استان خراسان رضوی ایران.
آرامگاهی منسوب به شیخ نجم الدین کبری در ایران و در شهرستان جوین، روستای زیر آباد نیز وجود دارد.
دامن آن نازنین آخر به چنگ آمد مرا راست می گفتند هر جوینده ای یابنده شد