طوطی

طوطی

معنی کلمه طوطی در لغت نامه دهخدا

طوطی.( اِ ) پرنده ای است سبزرنگ از طایفه پسیتاسیده. و بمناسبت سهولت تقلید آوای آدمی قابل ملاحظه است. طوطیان عموماً در نواحی گرم و رطوبی افریقا و هند زیست میکنند. ببغاء. طوطک. معرب توته هندی است. ( فهرست مخزن الادویه ). معرب توتی و آن طائری است سبز که بعرف آن را طوطا نامند و شکرشکن ، شکرفشان ، شکرمقال ، شکرین مقال ، شیرین زبان ، شیرین سخن ، شیرین تکلم ، شیرین گفتار، خوش نوا و خوش حرف از صفات اوست. ( آنندراج ) :
در کف لاله خودروی نهد سرخ قدح
زاغ همچون پر طوطی شود از سبز گیاه.فرخی.الا تا درآیند طوطی و سارک ( شارک )
الا تا سرایند قمری و ساری.زینتی.بلی نعامه و طوطی دو طایرند ولیک
غذای آن شکر آمد غذای این اخگر.ازرقی.طوطی گفتا سمن به بود از سبزه کو
بوی ز عنبر گرفت رنگ ز کافور ناب.خاقانی.ای عندلیب گلشن جان زارنال زار
کزشاخ شرع طوطی حاضرجواب شد.خاقانی.طوطی آمد با دهانی پرشکر
در لباس فستقی با طوق زر.عطار.مرحبا ای طوطی طوبی نشین
پوششت حیله ست و طوقت آتشین.عطار.اگر طوطی زبان می بست در کام
نه خود را در قفس میدید و نه دام.وحشی.- امثال :
طوطی ز زبان خویش در دام افتاد.؟- طوطی پس آینه ؛ شخصی که در پس آئینه نشسته حرفها زند برای تعلیم دادن طوطی کذائی بنوعی که منظور است و این طوطی کذائی که مقابل و مواجه آئینه است عکس خود را در آن آئینه مشاهده کرده گمان برد که این حرف حریف اوست غافل از آن طوطی که پس آئینه است ، و همین مقصود است درین بیت خواجه شیراز :
در پس آینه طوطی صفتم داشته اند
آنچه استاد ازل گفت بگو میگویم.
و هم او راست :
در لباس بشرٌ مثلکم ارشاد رسول
فضل من بهرتو طوطی پس آینه است.( از آنندراج ).- طوطی خط ؛ کنایه از جوان سبزخط. ملا سالک قزوینی راست :
طوطی خطی که طعنه زند بر شکر لبش
دارم سری چو فاخته بر دور غبغبش.( از آنندراج ).- طوطی زرین نفس ؛ کنایه از قلم است. ( آنندراج ).
- طوطی صاحب سلامت گو ؛ طوطی که آن را صاحب سلامت تعلیم کرده باشند و اکثر اوقات اینچنین میگفته باشد. ملا قاسم مشهدی راست :

معنی کلمه طوطی در فرهنگ معین

(اِ. ) پرنده ای از راستة طوطیان ، دارای پرهای سبز و زرد و قرمز و زبان گوشتی و منقار خمیده و قوی که می تواند اصوات را تقلید کند.

معنی کلمه طوطی در فرهنگ عمید

پرنده ای با پرهای سبز و سرخ و منقار خمیده که می تواند بعضی اصوات را تقلید کند: در پس آینه طوطی صفتم داشته اند / آنچه استاد ازل گفت بگو می گویم (حافظ: ۷۶۲ ).

معنی کلمه طوطی در فرهنگ فارسی

( مولانا ) شاعر ترشیزی الاصل ( ف. ۸۶۶ ه.ق . ). وی مورد توجه میرزا ابوالقاسم بابر بود و در جوانی در گذشت .
( اسم ) پرنده ایست از راسته طوطیان که دارای پرهایی سبز و زرد و قرمز زیبایی است و دارای نوک قوی و ضخیم و منقار بالایی بسیار خمیده و قرمز رنگ دو انگشت در جلو و دو انگشت در عقب دارد . طوطی از پرندگان نواحی استوایی است و در افریقای غربی و هندوستان و هندو چین فراوان است و به سبب زبان عضلانی که دارد می تواند به آسانی اصوات را تقلید کند . در آمریکای جنوبی نیز گونه های مختلف طوطی فراوانند . یا طوطی زرین نفس . قلم . یا طوطی صاحب سلامت گو . طوطی که او را تعلیم داده باشند که چون صاحب خود یا بزرگی را بیند بگوید صاحب سلامت : در میان نو خطان باقی همه نیرنگ تست طوطی صاحب سلامت گو خط شبرنگ تست . ( ملا قاسم مهدی ) یا طوطی صحرا . سبزه .
در سلک شعرائ مشهور قرن نهم انتظام داشت .

معنی کلمه طوطی در فرهنگ اسم ها

اسم: طوطی (دختر) (فارسی) (پرنده) (تلفظ: toti) (فارسی: طوطی) (انگلیسی: toti)
معنی: نام نوعی پرنده، پرنده ای که بیشتر در نواحی استوایی و جنگلها زندگی می کند

معنی کلمه طوطی در دانشنامه عمومی

طوطی (خوسف). طوطی یک روستا در ایران است که در شهرستان خوسف واقع شده است. طوطی ۱۳۷ نفر جمعیت دارد.

معنی کلمه طوطی در دانشنامه آزاد فارسی

طوطی (parrot)
پرندۀ نواحی گرمسیری. عموماً در استرالیا و افریقای جنوبی یافت می شود. این پرندگانِ رنگارنگ، به منزلۀ حیوان خانگی، چندین قرن در دنیای غرب ارزشمند بوده اند. طوطی ها قادر به تقلید کلام انسان اند. عموماً گیاه خوارند و محدودۀ اندازه شان از۸.۵ سانتی متر (طوطی کوتاه قد)، تا ۴۰ سانتی متر (ماکو) متغیر است. به گونه های کوچک تر عموماً پاراکیت می گویند. پرهایشان اغلب بسیار رنگارنگ، و صدایشان معمولاً فریادی ناهنجار است. جنسیت اغلب گونه ها غیر قابل تشخیص است. چندین گونه طوطی در معرض خطر است. طوطی ها در خانوادۀ طوطی راستۀ طوطی شکلان قرار دارند. همۀ طوطی ها دارای منقارهای قلاب دار قوی، و پاهایی سازش یافته برای بالارفتن اند. منقار دارای نوکی طویل شده است و در اغلب طوطی ها برای پاره کردن میوه، و شکستن هسته ها سازش یافته است. تعدادی از گونه ها دارای زبانی اند که نوک برس مانندش به کار استخراج عسل می آید. قدرت تقلید کلام انسان در طوطی خاکستری افریقا Psittacus erithacus مشخص است. آلکس طوطی خاکستری افریقایی ۲۰ ساله ای است که از ۱۹۹۶، در پروژۀ زبان آموزی طولانی مدتی در دانشگاه آریزونا آموزش دید. این طوطی می تواند تا شش بشمارد، ۱۰۰ شیء را نام ببرد و رنگ، ترکیب، و شکل آن ها را توصیف کند. طوطی اولین پرنده ای بود که بین بومی ها، و ساکنان اروپایی و بازرگانان دادوستد شد. بسیاری از گونه های طوطی در معرض انقراض اند. در ۱۹۹۸، از ۳۵۰ گونه، بیش از ۹۰ گونه در معرض خطر انقراض، و ۴۰ گونۀ دیگر نیز آسیب پذیر بودند. جدی ترین تهدید ناشی از تخریب جنگل های بارانی است. صید طوطی ها به منظور تجارت حیوانات خانگی نیز تهدیدی جدی برای بسیاری از گونه هاست. برخی طوطی ها مانند کاکاپوی نیوزیلند، قادر به پرواز نیست و معمولاً روی زمین زندگی می کند، ولی قادر به بالارفتن از درخت است. لی، گونۀ دیگر نیوزیلند، از نظر عادت گوشت خواری با سایر اعضای این گروه متفاوت است. در ایران، دو گونه طوطی یافت می شود، اما این پرنده بومی ایران نیست و پیش از دهۀ ۱۳۴۰ در ایران وجود نداشت. وجود طوطی در ایران نتیجۀ فرار این پرنده از قفس بوده است. یکی از گونه هایی که در ایران زاد و ولد می کند طوطی طوق صورتی است.

معنی کلمه طوطی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طوطی پرنده ای معروف می باشد.
از آن در باب اطعمه و اشربه نام برده اند.
← در اطعمه و اشربه
۱. ↑ النور الساطع، ج۲ ، ص۲۴۹.۲. ↑ کلمة التقوی، ج۶ ، ص۳۳۹.۳. ↑ ماوراء الفقه، ج۷، ص۹۱ .
منبع
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، زیر نظر آیت الله محمود هاشمی شاهرودی، ج۵، برگرفته از مقاله «طوطی».
...

معنی کلمه طوطی در ویکی واژه

[tuti]
pappagallo
پرنده‌ای از راستة طوطیان، دارای پرهای سبز و زرد و قرمز و زبان گوشتی و منقار خمیده و قوی که می‌تواند اصوات را تقلید کند.

جملاتی از کاربرد کلمه طوطی

تصویرسازی تخیلی طوطی‌های سخنگو و پرندگان مشابه در داستان‌های کودکانه رایج است، مانند طوطی سخنگو و با صدای بلند یاگو از علاءالدین دیزنی.
بدار آیینه چون طوطی به رویم تو سر کن حرف، تا من هم بگویم
طوطی ایشان ز قند آزاد بود کز درون قند ابد رویش نمود
اگرچه در دهه ۱۹۶۰ تبلیغات آگهی وجود داشته است ، اما مجموعه مصاحبه با حیوانات به دلیل افزودن گفتگوی زندگی واقعی و موجودات متحرک ، متمایز بود. این مجموعه شامل انواع حیوانات پلاستیکی مشتاق ، از جمله لاک پشت ، گربه ، خانواده پنگوئن ها و یک طوطی برزیلی بود. شخصیت ها در تنظیمات داخلی خود مشاهده می شدند و در حال گفتگو با یک مصاحبه کننده غیب در پشت میکروفون بزرگ بودند.
در سخن شکّر تو بر طوطی پسته وار از سر زبان خندد
هندو آسا همه هنگام شکر خنده صبح با لب یار کم طوطی و شکر گیرند
طوطی‌صفتم فاخته‌خوان، تا تو بخوانی این طوطی شیرین‌نفس فاخته‌خوان را
به طوطی گفت ای مرغ شکرخوار تو هرگز بودهٔ با من جگرخوار
پس از ابن‌مقله افرادی چون محمد بن سمسانی و محمد بن اسعد شیوه او را فرا گرفتند و یک سده بعد، ابوالحسن علی بن هلال معروف به ابن بواب، این شیوه را از آن دو آموخت و تکمیل کرد و تمامی خطوطی که ابن‌مقله پدیدآورده بود را کمال بخشید.
او در باغ طوطی (صحن شاه‌عبدالعظیم) به خاک سپرده شد. شفیعی کدکنی دربارهٔ قبر او می‌گوید: «تولیت آستان حضرت عبدالعظیم (با گذشت سی سال و رفع مانع فقهی) قبر بدیع‌الزمان فروزانفر، از استادان بزرگ دانشگاه تهران و یکی از نوادر فرهنگ ایران‌زمین را، به مبلغ یک میلیون تومان به یک حاجی بازاری فروختند. هیچ‌کس این حرف را باور نمی‌کند. من خود نیز باور نمی‌کردم تا ندیدم.»
وی در ۲۱ شهریور ۱۳۵۴ هنگام یک پرواز تفریحی با کایت، در منطقهٔ تفریحی پلاژ دریاچهٔ سد دز شهرستان اندیمشک سقوط کرد و جان سپرد. ارتشبد خاتمی در منتهی الیه جنوب غربی باغ طوطی و در جوار مقبره رضاشاه به خاک سپرده شد. قبر وی چهار سال پس از خاکسپاری وی به دستور خلخالی حاکم شرع دادگاه‌های انقلاب اسلامی ویران شد.
شِکَّرشِکن شَوَند همه طوطیانِ هند زین قندِ پارسی که به بَنگاله می‌رود
این مگر خویشست با آن طوطیک این مگر دو جسم بود و روح یک
طوطی مثال خویش چو بیند در آینه آید هر آینه بسخن با مثال خویش
آیینه خانه دل از زنگ اگر برآید هر برگ سبز این باغ طوطی خوش نوایی است
افعی رخ‌چاله‌ای نخلی پهلونواری، افعی نخلی پهلونواری، افعی نخلی سبز، افعی نخلی خط‌زرد و افعی طوطی
«باید گزارش خبری را که روز قبل تهیه کرده بود، تمام می‌کرد. لباسش را عوض کرد و پشت میز نشست. قبل از شروع کار، دفتر نتش را درآورد و مدتی به اشکال و خط و خطوطی که استاد کشیده بود، نگاه کرد. نگاه کردن به خط، از یک حس تازه لبریزش کرد…»