ساروج. ( اِ ) آهک خاکستر آمیخته. سارو. چارو. صاروج. ساخن. شاروق : خونشان کرد به خم اندرو پوشید سرش پس به ساروج بیندود همه بام و درش. منوچهری ( دیوان چ 1 دبیرسیاقی ص 131 ). ز کندن چو گشتندمردان ستوه پدید آمد از خاک جائی چو کوه یکی خانه ای کرده از پخته خشت به ساروج کرده بسان بهشت.( شاهنامه چ بروخیم ج 7 ص 2147 ).رجوع به چارو، سارو و صاروج شود.
معنی کلمه ساروج در فرهنگ معین
(اِ. )مخلوطی است از آهک و خاکستر که در ساختن حوض ،گرمابه و بنای ساختمان به کار می بردند.
معنی کلمه ساروج در فرهنگ عمید
خمیری که از آهک و خاکستر درست می کردند و در ساختمان ها خصوصاً در حوض ها، آب انبارها، و گرمابه ها به کار می رفته، ساخن.
معنی کلمه ساروج در فرهنگ فارسی
( اسم ) مخلوطی است از آهک و خاکستر یا ریگ که در آب بمرور جذب انیدریک کربنیک کند و آهکش به صورت سنگ آهک که محکم و پایدار است در میاید و آن جهت ساختن حوض آب انبار گرمابه و بنای خانه به کار رود سارو . یا ساروج آبی ترکیب نوعی آهک با آب است که حرارت چندانی متصاعد نمیکند و حجمش نیز آن قدرها زیاد نمیشود اگر مواد خارجی آهک بیش از ۵ . / . تا ۶ . / . باشد آهک حاصل تیره رنگ است و با آن ساروج تهیه میکنند .
معنی کلمه ساروج در فرهنگستان زبان و ادب
{cement , cementum} [پزشکی-دندان پزشکی] نوعی مادۀ دندانی (dental material ) که دارای خاصیت چسبندگی است و برای کف بندی و ترمیم دائم یا موقت و چسباندن روکش به کار می رود متـ . ساروج دندان پزشکی dental cement
معنی کلمه ساروج در دانشنامه آزاد فارسی
ملاطی مقاوم دربرابر نفوذ آب، که بیشتر در بناهایی به کار می رفته است که در معرض تماس با آب و رطوبتِ شدید بوده اند، ازجمله آب انبار، پل، بند، و سد. ملاط ساروج از کوبیدن و وَرزدادن مخلوط این مواد حاصل می شود: ده پیمانه گرد آهک شکفته+هفت پیمانه خاکستر الک شده+یک پیمانه خاک رس+یک پیمانه ماسه بادی+سه تا پنج کیلوگرم لویی (گُل جگَن)+آب. لویی، یا گُل جگَن، نوعی گُل نِی است که پُرزهای آن، از جمع شدن و ترکیدن ملاط، پس از خشک شدن جلوگیری می کند.
معنی کلمه ساروج در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] ساروج ملاطی ترکیب یافته از آهک و خاکستر است.
از عنوان ساروج در باب صلات سخن رفته است. سجده تنها بر زمین و آنچه از زمین بروید و خوردنی و پوشیدنی نباشد، صحیح است؛ از این رو، در حال اختیار سجده بر هر آنچه که بر اثر استحاله و دگرگونی در ماهیت از عنوان زمین خارج شده، مانند ساروج صحیح نیست. برخی، در فرض عدم امکان سجده بر چیزی که سجده بر آن صحیح است، گفتهاند: در صورت امکان بر پنبه و کتان و با نبود آن بر معدن یا قیر و یا ساروج و با دسترس نداشتن به آن بر پشت دست سجده میشود؛ لیکن برخی بر لزوم رعایت ترتیب یاد شده هنگام ضرورت اشکال کردهاند. برخی، سجده بر ساروج را حتی در حال اختیار صحیح دانستهاند.
معنی کلمه ساروج در ویکی واژه
مخلوطی است از آهک و خاکستر که در ساختن حوض، گرمابه و بنای ساختمان به کار میبردند.
جملاتی از کاربرد کلمه ساروج
یکی خانهای کرده از پخته خشت به ساروج کرده بسان بهشت
این بنا از آجر ساخته شدهاست و در ساخت آن ملاتهایی چون گل، گج و ساروج به کار گرفته شدهاند.
این بنا دارای سازهای گنبدی شکل به صورت ضربی بسیار محکم میباشد و از لحاظ معماری شباهت زیادی به آبانبارهای شهر یزد و سمنان دارد، مواد تشکیل دهنده بنا: آجر (خاک رس پخته شده) گچ، آهگ وساروج میباشد.
پایه این آسیابها از ملات گچ، خاکستر و آجرها در سه ردیف ساخته شدهاند و در قسمتهایی از سنگ ساخته میشود. دیوارها نیز از آجر و سنگ قلوه رودخانه و ملات ساروج که نوعی آهک بندی بوده پوشیده شدهاست. نحوه کنار هم قرارگیری آسیابها به شکلی است که در گذشته حالت سد مانند داشته تا آب را به جای مورد نظر هدایت کنند. این سیستم، سیستم پیشرفته ساسانی بودهاست [نیازمند منبع] که قسمت اول رودخانه را قطع میکند. این سازهها پل بند یا دَمبِرِج نام دارند. ارتفاع درون اتاقک این آسیابها تا کف رودخانه حدود چهار متر است و حالت تقارن دارند.
پیشینه تاریخی آسیابهای آبی دزفول در ارتباط با پل قدیم (دزفول) بوده که به دوره ساسانیان باز می گردد [نیازمند منبع] اما عمده آثار موجود از آسیابها که در سه بخش از رودخانه موجود است به دوره تاریخی صفویه و قاجاریه باز می گردد.این سازهها از مصالحی چون قلوه سنگ رودخانه ایی، آجر و با ملات ساروج ساخته شدهاند.شکل معماری آسیابها برگرفته از سبک معماری بومی شهرستان دزفول بوده و به صورت یک مجموعه به هم پیوسته ساخته شده و به هم مربط هستند.
قلعه اس.پی. آر بنایی تاریخی است که در شهرستان نی ریز قرار دارد. این قلعه مربوط به دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در داخل شهر نی ریز واقع شدهاست. نیروهای انگلیسی اسپیار در زمان جنگ جهانی اول به علت سوقالجیشی بودن نی ریز و قرارداشتن بر سر راههای کرمان، یزد، بندرعباس، شیراز و اصفهان اقدام به ساخت این قلعه از جنس سنگ، خاک و ساروج در این شهر کردند که آثار آن هنوز پا برجاست.
این آسیاب دارای دو استوانه سنگی عظیم در بالای کوه است که از طریق آنها آب مورد نیاز آسیاب تأمین میشدهاست. دو جوی سنگی و ساروجی در دامنه کوه قرار دارند که چندین کیلومتر مسیر پر فراز و نشیب را در بالای کوه طی میکنند و آب را به آسیاب میرسانند. این بنا از بناهای دوران ساسانی است، که به دستور داراب از سنگ یک پارچه ساخته شده و دارای معماری صخرهای است.
قوس دهانه غار، یکی از عظیمترین دهانههای غار طبیعی دنیا است. طول قوس طاق طبیعی و عظیم غار چهل متر بوده و درون غار به صورت تالاری بیضی شکل به درازای ۷۵، عرض ۲۵ و ارتفاع ۱۵ متر است. در برابر غار دیواری با سنگ و ساروج چیده شده و تا مدخل آن ادامه دارد. بنای این دیوار به دوره ساسانیان بازمیگردد. در مقابل غار پرتگاه مهیبی قرار دارد که ورود به آن را بسیار مشکل میسازد. به دلیل وجود آب آشامیدنی در غار، در گذشته امکان مقاومت به مدت طولانی در آن وجود داشتهاست.
طرح بیرونی بنا به شکل کثیرالاضلاع منتظم است که بر هر ضلع آن طاقنمایی و بر فراز آنها گنبدی از نوع دوپوش وجود دارد. زمینه طاق نماها با خط بنایی به شیوه گرهچینی با آجر تزیین شدهاست. این بنا که در دوره سلجوقیان ساخته شده از یک پایه ۱۲ ضلعی به ارتفاع حدود ۱۴ متر و گنبدی آجری به ارتفاع حدود ۵ متر که بر روی آن قرار گرفته، تشکیل شدهاست. از داخل بنا راه پلهای به پشتبام وجود دارد که برای موارد خاص استفاده شدهاست. تمامی این بنا از آجر چهارگوش، گچ و ساروج ساخته شدهاست.
این بقعه از سنگ لاشه و ملاط و اندود ساروج و گچ بنا شدهاست. درون آن از نظر تزیینات بدنهها به صورت تاق نماسازی و سپس بخش بلند زیر پاکار گنبد آن که به سه دوره تقسیم میشود، شباهت بسیاری به تزیینات و تاق نماسازیهای ساده و کولی در بقعه بیبی مریم قشم دارد.
این انبار برای استفادهٔ اهالی محل از سنگ و ساروج محکم و متینی ساخته شده و تمام هزینۀ آن را عزیز خان سردار کل پرداخت کرده بود. محلهٔ دوهچی (خیابان شهید لیلابی) شمالیترین نقطهٔ این محله است.
چو ساروج و سنگ از هوا گشت گرم نهادند کرم اندرو نرم نرم
مزدوروار رفت به هر چاه و کار کرد تا اوج ماه با گچ و ساروجش استوار