زهر
معنی کلمه زهر در لغت نامه دهخدا

زهر

معنی کلمه زهر در لغت نامه دهخدا

زهر. [ زَ ] ( اِ ) معروف است و به عربی سم گویند. ( برهان ) ( از جهانگیری ). سم و هر ماده ای که قابل بروز فساد و اختلالات زیاد در بدن حیوانی باشد و نیز مورث مرگ آن گردد و هر ماده مفسد و مهلکی که محتوی در بدن بعضی حیوانات بود مانند افعی و عقرب و جز آن. ( ناظم الاطباء ). ماده ای که جانداری را هلاک کند چه داروی مصنوع باشد و چه نیش زنبور و مار و عقرب و غیره. سَم . مقابل پازهر، پادزهر، تریاق. ( فرهنگ فارسی معین ). سم. ذعاف. شرنگ. جُحال. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ). پهلوی «زهر» ، ارمنی دخیل «ژهر» ، از ایرانی باستان «جثره » از «گن » ( زدن ، کشتن )، کردی «ژهر» ، «ژئیر» ، «ژار» ، افغانی ، بلوچی دخیل «زهر» ، گیلکی نیز«زهر» . ( حاشیه برهان چ معین ). معروف... و سم مهلک. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). و قاتل و کشنده و ناب از صفات اوست و با لفظ خوردن ونوشیدن و چشیدن و کشیدن و ریختن و چکیدن و رفتن و دادن و شکستن و دمیدن مستعمل. ( آنندراج ) :
قند جدا کن ازوی دور شو از زهر دند
هرچه به آخر به است جان ترا آن پسند.رودکی ( از یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).سخن زهر و پازهر و گرم است وسرد
سخن تلخ وشیرین و درمان و درد.ابوشکور.نهاده زهر بر نوش و خار همبر گل
چنانکه باشد جیلانش از بر عناب.ابوطاهر ( از یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).اگر زیر نوش اندرون زهر نیست
دلت را ز رنج و زیان بهر نیست.فردوسی.هلاهل چنین زهر هندی بگیر
بکار آر یک باره با اردشیر.فردوسی.ز دانایی او را فزون بود بهر
همی زهر بشناخت از پادزهر.فردوسی.کسی کرد نتوان ز زهر انگبین
نسازد ز ریکاشه کس پوستین.عنصری.که بیوسد ز زهر طعم شکر
نکند میل بی هنر به هنر.عنصری.و بیماریهای باریک را منفعت دهد [ شیر ]... و کسی را که بنگ خورده باشد یا ذراریح و گرد زهرها. ( الابنیه از حاشیه برهان چ معین ).
فصلی خوانم از دنیای فریبنده ، به یک دست شکر پاشنده و به دیگر دست زهر کشنده. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 383 ).
چو زهر از چشیدن چو چنگ از شنیدن
چو باد از وزیدن چو الماس کازی.مصعبی ( از تاریخ بیهقی چ ادیب ص 384 ).زنان چون درختند سبز آشکار

معنی کلمه زهر در فرهنگ معین

( ~. ) [ ع . ] (اِ. ) شکوفة درخت و گیاه . ج . ازهار، زهور.
(زَ ) [ په . ] (اِ. ) مادة سمی . ، ~ هلاهل زهر جانوری افسانه ای که گفته شده بسیار کشنده است . ، ~ چشم گرفتن بسیار ترساندن . ، ~ مار کردن کنایه از: خوردن (در مقام دشنام و تحقیر ). ، ~ ماری کنایه از: مشروب الکلی .

معنی کلمه زهر در فرهنگ عمید

۱. داروی کشنده، هر دارویی که جانداری را هلاک کند، سم.
۲. ماده ای که از نیش برخی حشرات مانند زنبور، مار، عقرب، و امثال آن ها تراوش می کند.

معنی کلمه زهر در فرهنگ فارسی

یکی از کتب یهودی در زمره ادبیات قباله یی نام این کتاب ماخوذ از شعریست در کتاب دانیال ۱۳ ۱۲ .
شکوفه، شکوفه درخت یاگیاه، واحدش زهره، ازهارجمع، داروی کشنده، سم، مادهای ازنیش برخی حشرات، ومار
( اسم ) شکوفه درخت و گیاه جمع ازهار زهور .
ابن عبدالملک ابن محمد بن مروان

معنی کلمه زهر در دانشنامه عمومی

زَهر ( به انگلیسی: Venom ) ، نوعی سم است که در بدن جانوران ساخته می شود. در بافت یا غده ای اختصاصی در بدن جانور، تولید و ذخیره می شود. این غده یا بافت اغلب به دستگاه ویژه تزریق یعنی نیش و دندان متصل است. زهر ممکن است هم در جانوران شکارچی و هم در جانوران غیر شکارچی، در مهره داران و در بی مهرگان وجود داشته باشد. دست کم چهار نوع مکانیسم مختلف شامل بافت مردگی، سمیت سلولی، نوروتوکسین و میوتوکسین گونه های جانوری مختلف شناسایی شده است.
زهر نه تنها از حیوانی به حیوان دیگر متفاوت است، بلکه حتی در یک گونه نیز بسته به سن، فصل، دمای محیط و منطقه جغرافیایی و نوع تغذیه می تواند دچار تغییراتی شود.
استفاده از زهر در طب قدیم برای درمان بیماری های مختلف از جمله دردهای مفصلی، بیماری های عفونی، و بیماری های پوستی رواج داشته است بر اساس منابع اولین بار ۳۸۰ سال قبل از میلاد مسیح در یونان باستان از زهر برای درمان بیماری ها استفاده شد و در طول امپراتوری روم، شواهدی وجود دارد که از سم برای ساخت داروهایی جهت درمان تب و زخم و ساخت پادزهرها استفاده شده است. در این میان زهر زنبور عسل از جایگاه ویژه ای در پزشکی برخوردار است. به واقع شواهد و قرائن نشان دهنده این نکته است که بشر در قرون قبل از میلاد با درمان از طریق بهره گیری از زهر زنبور آشنا بوده است به عنوان نمونه بابلی ها، مصری ها، ایرانیان و رومی ها از جمله اقوامی بودند که از زهر زنبور عسل به منظور درمان امراض گوناگون استفاده می کردند در حقیقت می توان تاریخچه استفاده از این شیوه درمان را در زمان های بسیار قدیم و حدود ۳ هزار سال قبل از میلا د رهگیری کرد. زمانی که مصریان و یونانیان باستان از گزش زنبور زنده برای درمان بیماری های روماتیسمی استفاده می کردند. اما امروزه این شیوه درمانی به عنوان یک شاخه خاص پزشکی آلترناتیو، طیف وسیعی از بیماری ها را درمان می کند. از زهر زنبور در درمان بیماری هایی همچون ایم اس ( MS ) ، نقرس، عفونت، سوختگیها، ترمیم زخمها، ورمهای مفصلی روماتیسمی، پلی آرتریت ها، دردهای مفصلی پراکنده و روماتیسم می باشند اولین مطالعه مدرن زهر در علم پزشکی در اواخر قرن نوزدهم توسط آلبرت کالمت انجام شد. این پژوهشگر در یک مطالعه زهر را به حیوانات برای تولید پادزهر تزریق کرد و پس از آن تحقیقات دیگری در این زمینه انجام شد در طب مدرن از زهر به عنوان یکی از مواد در ساخت داروهای مختلف برای بیماری های سرطان، التهاب مفاصل ( آرتریت ) و دیگر التهابات رماتیسمی استفاده می شود که تاکنون تحقیقات زیادی بر روی این ماده ارزشمند دارویی انجام گرفته است
زهر (ترانه ریتا اورا). «زهر» ( به انگلیسی: Poison ) ترانه ای از خواننده اهل بریتانیا ریتا اورا است. ترانه در ۱۸ مه ۲۰۱۸ منتشر شد؛ و به رتبه ۳ در جدول تک آهنگ های بریتانیا رسید و به هشتمین تک آهنگ برتر او در بریتانیا تبدیل شد.
این تک آهنگ در جدول های فروش موسیقی اسکاتلند، بریتانیا و هنگ کنگ جزو ده ترانه اول قرار گرفت.
زهر (فیلم ۱۹۸۱). «زهر» ( انگلیسی: Venom ) فیلمی در ژانر ترسناک به کارگردانی پیرس هاگارد است که در سال ۱۹۸۱ منتشر شد.
• کلاوس کینسکی
• الیور رید
• نیکول ویلیامسون
• سارا مایلز
• استرلینگ هایدن
• سوزان جورج
• مایکل گاف
• ادوارد هاردویک
• آنتونی مایر
زهر (فیلم ۲۰۰۵). زهر ( به انگلیسی: Venom ( 2005 film ) ) فیلمی در ژانر ترسناک است که در سال ۲۰۰۵ منتشر شد.
• اگنس بروکنر
• جاناتان جکسون
• لورا رمزی
• دی. جی. کوترانا
• مگان گود
• بیجو فیلیپس
• متد من
• جیمز پیکنز جونیور
• پاوو شایدا
معنی کلمه زهر در فرهنگ معین
معنی کلمه زهر در فرهنگ عمید

معنی کلمه زهر در دانشنامه آزاد فارسی

زُهَر (Zohar)
(در عبری به معنی «کتاب شُکوه») متن عرفانی اصلی دین یهود، گفتاری بر اسفار خمسه به زبان آرامی به قلم قبّالایی اسپانیایی، موسای لئونی(ح ۱۲۷۰ ـ ۱۳۰۰ م). این متن دربردارندۀ نظریات عرفانی دربارۀ خلقت نخستین آدمیان، تأملات اخلاقی دربارۀ ماهیت نفس، دعا، و مانند آن، و همچنین قصص بسیار است. زهر را مهم ترین متن قبّالهمی دانند.

معنی کلمه زهر در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی ظَهَرَ: آشکار شد - عیان است
تکرار در قرآن: ۱(بار)
. در مجمع گوید: زهرة الحیوة الدنیا زیباوی آن است و زهرة (به فتح هاء) نیز جایز است و زهرة غنچه‏ای است که با صفا نماید و از آن جهت به هر چیز نورانی زاهر گوید و معنی حدیث در وصف حضرت رسول صلی اللّه علیه و آله وسلم «کانَ اَزْهَرَ اللَّوْن» از آن است یعنی رنگش نورانی بود جوهری نیز آن را طراوت و زیبائی دنیا گفته. طبرسی فرموده: در آیه می‏شود «زهره» حال باشد از «به» و از «ما متعنّابه» یعنی چشم ندوز به اقسام متاعیکه به آنها داده‏ایم حال آنکه آن رونق دنیاست. بیضاوی چند وجه نقل کرده از جمله گوید: زهره منصوب است به فعل محذوف که «متعنّابه» به آن دلالت دارد. این معنی در صورتی است که مراد از ازدواج انواع نعمتها باشد چنانکه طبرسی فرموده و اگر غرض اقسام کفّار باشد چنانکه زمخشری گفته و المیزان نقل کرده و ضمیر «منهم» تأیید می‏کند آن وقت معنی عوض می‏شود ولی انواع نعمتها بودن بهتر است

جملاتی از کاربرد کلمه زهر

کراست زهره که از آستین برآرد دست صبا درین چمن از شرم گل نمی‌بوید
ارتفاع شهر ابهر از سطح دریا ۱۵۴۰ متر است. از مهم‌ترین آثار تاریخی این شهر می‌توان به بقعهٔ امام‌زاده اسماعیل در شناط، بقعهٔ امام‌زاده زیدالکبیر در خاور این شهر و آرامگاه پیر احمد زهرنوش در جنوب باختری شهر اشاره کرد. شهرداری ابهر به چهار ناحیهٔ «مرکزی»، «شناط» (در قسمت شمالی شهر)، «شریف‌آباد» (در قسمت شرقی شهر) و «حسین‌آباد» (در قسمت غربی شهر) تقسیم شده‌است.
دل در جهان مبند، که بی‌جرعه‌های زهر کس شربتی نمی‌خورد، از دست او، هنی
الأزهر تأثیر به سزایی بر حکومتها و جلوگیری از ظلم آنان داشت و فعالیت‌های سیاسی زیادی را در تاریخ خود برجا گذاشته‌است.
چو گاوی گشتهٔ اینجای بی عقل از آن کاینجا سخن گفتی زهر نقل
به دنبال وی دانمشندان زیادی مثل ابن بصال و ابن زهر و ابن العوام و دیگران کتاب‌های فلاحت نوشتند که حاوی اطلاعات ارزشمندی در مورد نحوه آبیاری، کشت، برداشت، بیماری‌های گیاهان و خاک‌های مختلف بود که انتشار آنها کمک فراوانی به افزایش محصولات و بهبود اقتصاد اروپا کرد.
این چه پیکانست بر جانم بگو زان غمزه‌ها گوییا از بی‌وفایی زهر نابش داده‌ای
نکرد درد دل خویش را تمام اظهار که آن سلاله زهرا ز خواب شد بیدار
شب مرا نکند جز ستاره روشن اگر چه دمد زهر طرفی مه زهر کناره ستاره
بگفت این نامه را تا: نقش بستند نخستین زهر در شکر شکستند
بی عیش و طرب دمی چو برنارد دوست ناچار زهر غمی بیازارد دوست
ندارد زهره تا جانان شود کل ز دید خویشتن اعیان شود کل
امیران او فاتح ازهر سفر همی باز گشتند خود باظفر