معنی کلمه دوقطبی در دانشنامه عمومی
در دوقطبی ها معمولاً قطب سمت چپ را قطب ورودی ( v۱ و i۱ ) و قطبی که در سمت راست قرار دارد را قطب خروجی در نظر می گیرند ( v۲ و i۲ ) .
علاوه بر دستگاه های دوقطبی رایج مانند ترانسفورماتورها سلف های تزویج شده و ژیراتورها، بسیاری از دستگاه های سه سر مانند ترانزیستورها و لامپ های خلاء نیز به عنوان دوقطبی در نظر گرفته می شوند. آرایش های امیتر مشترک، کُلکتور مشترک و بیس مشترک در ترانزیستورها از این جمله هستند که برای به دست آمدن آن ها به ترتیب پایه های بیس، امیتر و کلکتور به عنوان پایهٔ مشترک بین دو قطب در نظر گرفته می شود.
به صورت کلی یک مدار یا شبکه می تواند هر ترکیبی از اجزای به هم پیوستهٔ مداری باشد که می توان در آن ولتاژ و جریان هر شاخهٔ آن را اندازه گرفت یا منبع جریان دلخواهی را به هر جفت گره از آن وصل نمود یا یک منبع ولتاژ سری را در یک شاخهٔ دلخواه از آن قرار داد. منظور از حل یک شبکه این است که ولتاژ و جریان تمام شاخه های آن را حساب کنیم. اما زمانی که صحبت از یک دوقطبی باشد تنها متغیرهایی که با آن ها سر و کار داریم متغیرهای قطب هستند و تنها محل هایی که می توان منابع نابسته را به آن وصل کرد قطب ها هستند. در این حالت تنها مشخصه های خارجی شبکه ( i۱، i۲، v۱ و v۲ ) برایمان مهم هستند و به عبارت دیگر اجزای دوقطبی را مانند یک جعبهٔ سیاه در نظر می گیریم.