کبوتران
معنی کلمه کبوتران در فرهنگ فارسی
معنی کلمه کبوتران در دانشنامه عمومی
این خانواده شامل ۳۴۴ گونه است که در ۵۰ سرده تقسیم می شوند. سیزده گونه از این گونه منقرض شده اند.
در زبان انگلیسی، گونه های کوچک تر را «قمری» و به گونه های بزرگ تر «کبوتر» می گویند. با این حال، این تمایز سازگار نیست، و در اکثر زبان های دیگر وجود ندارد. از نظر تاریخی، نام های رایج این پرندگان شامل تنوع زیادی بین اصطلاحات است. پرنده ای که بیشتر به آن فقط «کبوتر» گفته می شود، کبوتر اهلی است که در بسیاری از شهرها به نام کبوتر رمیده ( وحشی ) رایج است. در فارسی، به پرندگان بزرگ تر و دارای رنگ خاکستری «کبوتر» ( Pigeon ) و به پرندگان کوچک تر دارای رنگ کرم تا قهوه ای، «قمری» ( Dove ) گفته می شود و به گونه های دارای طوق پشت گردن، «یاکریم» ( Collared dove ) گفته می شود.
کبوترها و قمری ها آشیانه به نسبت سستی می سازند و اغلب از چوب ها و سایر زباله ها استفاده می کنند که بسته به گونه ها ممکن است روی شاخه های درختان، روی تاقچه ها یا روی زمین قرار گیرند. آنها در یک زمان یک یا ( معمولا ) دو تخم سفید می گذارند و هر دو والدین از بچه ها مراقبت می کنند که پس از ۲۵ تا ۳۲ روز آشیانه را ترک می کنند. جوجه کبوترها و کبوترهای بدون پر را اسکاب می نامند و معمولاً تا ۵ هفتگی می توانند پرواز کنند. این بچه های نوپا با صدای جیرجیر نابالغشان، زمانی که از شیر گرفته می شوند یا زمانی که به طور کلی از شیر گرفته می شوند، جیغ جیغو ( اسکوییکر ) می گویند. برخلاف بسیاری از پرندگان، هر دو جنس کبوتر و قمری برای تغذیه جوجه ها را با «شیر چینه دان» تولیدشده تغذیه می کنند که با جدا کردن سلول های پر از مایع از پوشش چینه دان ترشح می شود.
جملاتی از کاربرد کلمه کبوتران
سیاره طالع اسیران همرقص کبوتران چاهی ست
شد چون کبوتران معلق فلک مسیر هر خشت از بروج فلک سای آن حصار
بر خاک در حلال مکن خون عاشقان صید کبوتران حرم چون حرام شد
درون سینه دلم چون کبوتران بتپد چه آتشست که در جان من نهادی باز؟
سپاه کوفی و شامی در آن زمین بلا کبوتران حرم را زدند جمله به تیر
الله چه شعله بود که انگیخت آسمان کز وی کبوتران حرم ز آشیان گذشت
مقیم در طیرانست مرغ خاطر ما بگرد کوی تو همچون کبوتران حرم
گر برج کبوتران پر از فتنه بود صد فتنه بکنج برج هر نرگس اوست
به جلال تو که در دل دگر آرزو ندارم به جز این دعا که بخشی به کبوتران عقابی
بنای این آتشکده مربوط به دورهٔ ساسانیان است که در ۵ کیلومتری جنوب غربی روستای ورمال دهستان لوتک مشرف به دریاچه هامون وبرروی ارتفاعات دشت کبوتران قرار دارد.
از اشک خود که آبله دل بود تمام بهر کبوتران حرم، دانه بردهایم