نبهره

معنی کلمه نبهره در لغت نامه دهخدا

نبهره. [ ن َ ب َ رَ / رِ ] ( ص ) سیم قلب راگویند خصوصاً. ( برهان قاطع ). پول بد و قلب و ناسره.( ناظم الاطباء ). قلب. ناسره. ( انجمن آرا ) ( جهانگیری ).زر قلب که لفظ دیگرش ناسره است. ( فرهنگ نظام ). زیف.قلب. ناسره. بهرج. مغشوش. ماخ. باردار :
چنان به خدمت او از عوار پاک شوند
بدان مثال که سیم نبهره اندر گاز.فرخی.شناسنده گر نیست شوریده مغز
نبهره شناسد ز دینار نغز.نظامی.که دارد در همه آفاق زَهره
که عرضه دارد این سیم نبهره.عطار.یکسر نبهره بوده به معیار مردمی
از دوستی هرکه عیاری گرفته ایم.کمال اسماعیل.نصیب او هم سیم نبهره می افتد
ز ابر اگر همه باران سیم می بارد.هندوشاه نخجوانی. || قلب و ناسره عموماً. ( برهان قاطع ) ( از آنندراج ). هر چیز قلب و ناسره. نارایج. ( ناظم الاطباء ). ناخالص.ردی. مغشوش :
گر خاطر تو تیره و طبعت نبهره است
هم آب توست روشن و هم سیم تو سره.کمال اسماعیل ( از انجمن آرا ). || فاسد. ( فرهنگ خطی ). || باطل. دروغ. ( یادداشت مؤلف ). || دون. فرومایه. ( برهان قاطع ) ( آنندراج ) ( انجمن آرا ) ( جهانگیری ). هر چیز دون و فرومایه و پست. ( ناظم الاطباء ). پست. فرومایه. ( فرهنگ نظام ) :
شگفتا پر فریبا روزگارا
که چون دارد زبون خویش ما را
به ما بازی نماید این نبهره
چنان چون مرد بازیگر به مهره.( ویس و رامین ).غلام نیست به فرمان خواجه رام چنانک
من این نبهره تن خویش را به فرمانم.سوزنی.مباد دین هدی را چنان نفایه امام
نه نیز صدر جهان را چنان نبهره ندیم.سوزنی.کنون نگر که از این عالم نبهره فریب
به سان طالع خود واپس است رفتارم.خاقانی ( از انجمن آرا ).فرزند عاق ریش پدر گیرد ابتدا
فحل نبهره دست به مادر برد نخست.خاقانی.گشته ست باژگونه همه کارهای خلق
زین عالم نبهره و گردون بی وفا.عبدالواسع جبلی. || بی ارزش. بی بها. ( فرهنگ خطی ) :
چه فضل میر ابوالفضل بر دگر ملکان
چه فضل گوهر و یاقوت بر نبهره شبه.رودکی. || پوشیده. پنهان. ( برهان قاطع ) ( جهانگیری ) ( نظام ) ( ناظم الاطباء ). پوشیده. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). مستور. مخفی. نهانی. غیرمعتاد : فرودِ سرای خلوتها میکرد و مطربان میداشت مرد و زن که ایشان را از راههای نبهره نزدیک وی بردندی. ( تاریخ بیهقی ص 116 ). درودگر بیگاهی از راه نبهره درآمد، معشوق و قوم را دید ساعتی توقف کرد تا به خوابگاه رفتند. ( کلیله و دمنه ). عبیداﷲبن عبداﷲ فوجی از لشکر را بر راه نبهره نامزد تاختن جیرفت فرمود. ( سمطالعلی ص 14 ). || نابهره. ( از برهان قاطع ) ( جهانگیری ). بزرگ. ( برهان قاطع ) ( جهانگیری ) ( آنندراج ) ( انجمن آرا ) ( ناظم الاطباء ). عظیم. ( برهان قاطع ). || گدا. محتاج. فقیر.نابهره. ( ناظم الاطباء ). || ( ق ) ناگهان. بی خبر. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ) :

معنی کلمه نبهره در فرهنگ معین

(نَ بَ رَ ) (اِ. ) ۱ - پول قلب . ۲ - هرچیز قلب و ناسره . ۳ - گدا، فقیر. ۴ - پست و فرومایه .

معنی کلمه نبهره در فرهنگ عمید

۱. ناسره، قلب، پول قلب: دیدم نبهره بود به معیار مردمی / از دوستیّ هرکه عیاری گرفته ایم (کمال الدین اسماعیل: ۷۲۰ ).
۲. [مجاز] پست، فرومایه.
۳. (قید ) [مجاز] پوشیده، پنهان.
۴. (قید ) [مجاز] ناگهان.

معنی کلمه نبهره در فرهنگ فارسی

نابهره، بی بهره، ناسره، قلب، پول قلب، پست وزبون
۱ - ( اسم ) پول قلب وجه ناسره : میوه ناخوش وحبوب نارسیده ونقودنبهره ... ۲ - ناسره ناخالص مغشوش ( عموما ): گرخاطرتوتیره وطبعت نبهره است هم آب تست روشن وهم سیم توسره . ( کمال اسماعیل انجمن لغ. ) ۳ - دون فرومایه پست : غلام نیست بفرمان خواجه رام چنانک من این نبهره تن خویش رابفرمانم . ( سوزنی لغ. ) ۴ - پوشیده پنهان : پوشیده ازریحان خادم فرودسرای خلوتهامیکر( مسعودغزنوی ) و مطربان می داشت مردوزن که ایشان را ازراههای نبهره نزدیک وی بردندی .ودرودگر بیگاهی ازراه نبهره درخانه رفت میره قوم را آنجا دید.۵ - بی خبرغفله ناگهان : از آنجاپیروجاسوس شه شد نبهره برسرچندین سپه شد. ( نزاری انجمن لغ. )

معنی کلمه نبهره در ویکی واژه

پول قلب.
هرچیز قلب و ناسره.
گدا، فقیر.
پست و فرومایه.

جملاتی از کاربرد کلمه نبهره

ای جوهر دینت به زر و سیم گرو با نقد نبهره نزد صراف مرو
به من بر گرانتر نبودی از این که کرد این نبهره مر او را گزین
همه سرکشانند و مردان کین نبهره سپاهش چو هست این چنین
کنون نگر که ازیان منزل نبهره فریب به رسم طالع خود واپس است رفتارم
گزاردن وام و احسان در این آن بود که به تقاضا حاجت نیاورد و شتاب کند و نقد نیکوتر گزارد و به دست برساند و به خانه خداوند حق برد، چنان که وی را کسی نباید فرستاد. و در خبر است که بهترین شما آن است که وام نیکوتر گزارد و در خبر است که هر که وام کند و در دل کند که به نیکویی بگزارد، خدای تعالی چند فرشته فرستد تا او را نگاه می دارند و دعا می کنند او را تا آن وام گزارده شود. اما اگر تواند که بگزارد و تاخیر کند یک ساعت بی رضای خداوند وام، ظالم و عاصی شود. اگر به نماز مشغول شود و اگر به روز و اگر در خواب بود، در میان همه در لعنت خدای بود و این معصیتی باشد که وی خفته با وی به هم رود. و شرط توانایی به آن است که نقد دارد، بلکه چون چیزی بتواند فروخت و نفروشد عاصی شود. و اگر نقدی نبهره دهد یا عرضی دهد و خداوند حق به کراهت گیرد، عاصی شود و تا خشنودی وی طلب نکند از مظلمت نرهد و این از گناهان بزرگ است، خلق آسان گرفته باشند.
دیدم نبهره بود بمعیار مردمی از دوستی هر که عیاری گرفته ایم
الآیة... سبب نزول این آیت آن بود که خداوندان که زکاة و صدقه میدادند آن بترینه میدادند، میوه ناخوش و حبوب نا و نقود نبهره، و آنچه بهینه بود خود بر میداشتند، رب العالمین در شأن ایشان این آیت فرستاد، و مصطفی صلّی اللَّه علیه و آله و سلم گفت «ان اللَّه قسّم بینکم اخلاقکم کما قسم بینکم ارزاقکم و ان اللَّه طیّب لا یقبل الّا طیّبا، لا یکسب عبد مالا من حرام فتصدق منه فیقبل منه و لا ینفق منه فیبارک له فیه، و لا یترکه خلف ظهره الا کان زاده الی النار، و ان اللَّه لا یمحو السّیّئ بالسّیّئ و لکنه یمحو السّیّئ بالحسن، و ان الخبیث لا یمحوه الخبیث.
بدپسند از بدی نبهره‌ترست این مثل ز آفتاب شهره‌ترست
ولیک ار به مثل این نبهره سوار نهنگ نبردست و شیر شکار
برآشفت بر ما نبهره جهان ندانم چه دارد همی در نهان