ملات
معنی کلمه ملات در لغت نامه دهخدا

ملات

معنی کلمه ملات در لغت نامه دهخدا

ملات. [ م َ ] ( اِ ) اصلاً اصطلاح بنایی است و ملات گلی است نرم که با آن جرزهای تمیز و نماهای آجری و روی کار را می چینند و طبیعی است که هرگاه ملات را نازک بگیرند روی کار زیباتر می شود و در مقابل آجر بیشتر می برد و اگر ملات را کلفت بگیرند آجر کمتر مصرف می شود.به همین مناسبت اصطلاح کم ملات و پرملات در زندگی اجتماعی وارد شده است و هرگاه بخواهند بگویند در فلان کار سنگ تمام ترازو بگذار و جنس خوب بده و تقلب در کار مکن گویند کم ملات بگیر و بالعکس. اما بعضی مردم چون معنی اصلی این ترکیب را نمی دانند پرملات را به معنی خوب و صادقانه و جنس مرغوب و بی تقلب و کم ملات را به معنی عکس آن می گویند و مثلاً هرگاه بخواهند به چلوکبابی بگویند از کره و کباب مضایقه نکند و قدری بیشتر بگذاردمی گویند: این غذای ما را یک خرده پرملات بگیر. ( فرهنگ لغات عامیانه جمال زاده ). ملاط. رجوع به ملاط شود.
- گِل ِ ملات ؛ آدم وارفته و بی بو و خاصیت را به گل ملات مانند کنند. ( فرهنگ لغات عامیانه جمال زاده ).
ملاة. [ م َ ] ( ع اِ ) دشت سنگریزه و سراب ناک. ج ، مَلا. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( آنندراج ). دشت سنگریزه ناک و سراب ناک. ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه ملات در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - گلی که برای مالیدن روی دیوار سازند . ۲ - مخلوطی از شن و ماسه و آهک که در ساختمان بکار برند . ۳ - ماده ای که فواصل خشتها و آجرهای بنایی را بوسیله آن پر کنند : [ همه از خشتهائ آهنین و ملاط روی گداخته کرده ... ] ( مجمل التواریخ القصص ۴۹۱ )

معنی کلمه ملات در دانشنامه عمومی

ملاط مادهٔ خمیری شکلی است که مصالح بنایی را به یکدیگر می چسباند و آن ها را به دیوار و سایر اجزای ساختمان بدل می سازد. عمل پنجگانهٔ زیر را انجام می دهند:
• قطعات را به یکدیگر می چسبانند و فضای ما بین آن ها را پر می نمایند.
• با یکپارچگی که ایجاد می نمایند باعث توزیع تقریباً یکنواخت نیرو می شوند.
• اختلاف اندازه در اجزا را جبران می نمایند.
• موجب می شوند قطعات فلزی و مسلح کننده ها با دیوار، به صورت کامل و یکپارچه عمل کنند.
• به کمک ایجاد خطوط سایه روشن یا تأثیر رنگ موجب پدید آمدن ماهیتی زیبا می شوند.
مجموعه ای از یک یا چند مادهٔ چسبنده ( سیمان، آهک، گچ و… ) مادهٔ پرکننده ( ماسهٔ شسته و دانه بندی شده ) مادهٔ روان کننده ( آب ) هستند و به میزان کافی به منظور ایجاد حالت خمیری و مخلوط کارایی دارند. این مصالح باید به دقت اندازه گیری و مخلوط شوند تا تعادل مطلوبی به برای برآوردن خصوصیات اساسی آن بدهند. مواد خمیری و چسبنده ای است که جهت اتصال رج ها به یکدیگر و برای به وجود آوردن جسم واحدی از اسکلت و استخوان بندی ساختمان به کار می رود. وجود این ماده باعث می گردد که ساختمان به صورت یکپارچه در آید. از این ماده جهت کارهای گوناگون ساختمانی استفاده می شود؛ که انواع مختلفی دارد.
ساده ترین نوع ملات، ملات سیمان - آهک است که از سیمان پرتلند، آهک هیدراته، سنگدانهٔ بی اثر و آب ساخته شده است. سیمان پرتلند عامل اتصال چسب مانند در ملات است. ( فقط سیمان پرتلند نوع I و II و III برای استفاده در ملات های بنایی توصیه می شود ) ملاتی که فقط با سیمان پرتلند ساخته شده، «خشن» است، به این معنی که به خوبی روی ماله یا زیر آجر جریان پیدا نمی کند، به همین دلیل آهک برای ایجاد صافی و افزایش کارایی به آن اضافه می شود. آهک از سوزاندن سنگ آهک یا صدف های دریایی ( کربنات کلسیم ) در کوره تولید می شود تا دی اکسید کربن را خارج کرده و آهک زنده ( اکسید کلسیم ) باقی بماند. سپس آهک زنده با افزودن آب واکنش شیمیایی می دهد و با آن ترکیب می شود تا هیدروکسید کلسیم ایجاد گردد که به آن آهک مرده یا آهک هیدراته گفته می شود. فرایند ترکیب، که مقادیر زیادی گرما آزاد می کند، معمولاً در کارخانه ها انجام می شود. آهک هیدراته متعاقباً خشک و آسیاب شده و برای حمل ونقل بسته بندی می شود. مشخصات فنیASTM C207 بر تولید آهک نظارت دارد. سنگدانه یا ماسه، باید تمیز باشد و باید برای از بین بردن ذرات خیلی درشت یا خیلی ریز غربال شود. مشخصات فنی ASTM C144 استانداردهایی را برای ماسه ملات تعیین می کند. آب همچنین یک عنصر مهم در ملات است زیرا از نظر شیمیایی در سفت شدن سیمان و آهک نقش دارد. آب مصرفی در ملات باید تمیز و عاری از اسید، قلیا و مواد آلی باشد. آبی که قابل شرب است به طور کلی برای استفاده در ملات مناسب در نظر گرفته می شود.

معنی کلمه ملات در ویکی واژه

(ساختمان): ماده‌ای تقریباً چسبنده که از ترکیب شدن آب با یکی از مصالح ساختمانی مانند سیمان، خاک، یا گچ بدست می‌آید و برای متصل کردن بعضی مصالح به یکدیگر یا پوشاندن سطح بکار می‌رود.
ملات ممکن است به دو بخش مَل - آت قابل تجزیه باشد و در زبان معیار باستان به معنی مردم سوارکار یا صاحب اسب، شاید آریائیان باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه ملات

هم بده نوری دلم را تا در اینظملات دهر رو به هر سوکاووم آگه از اسرارم کنند
بگردانم بر آتش سومناتت شکست آرم به لات و مهملاتت