مسقط
معنی کلمه مسقط در لغت نامه دهخدا

مسقط

معنی کلمه مسقط در لغت نامه دهخدا

مسقط. [ م َ ق َ ] ( ع مص ) افتادن و سقوط کردن بر زمین. ( از اقرب الموارد ). بیوفتادن. ( تاج المصادر بیهقی ). بیفتادن. ( دهار ) : از وقت لمعه فلق تا وقت مسقط شفق با طلایع مرگ به بازی درآمدند. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 394 ). || بیفتادن از چشم کسی و حقیر شدن نزد او. ( از اقرب الموارد ). سقوط و رجوع به سقوط شود. || ( اِ ) وقت افتادن بچه از شکم. ( دهار ). || جای افتادن. ( منتهی الارب ). موضع سقوط،و بر این وزن کم استعمال است. || آنجا که شخص متولد شده باشد: هو یحن الی مسقطه. ( از اقرب الموارد ). آن موضع که بچه به زمین آید. ( دهار ). آنجا که بچه به زمین آید. مولد. ج ، مساقط. و رجوع به مسقطالرأس شود. || بال مرغ. ( منتهی الارب ) . جناح طائر. ( اقرب الموارد ).
مسقط. [ م َ ق َ ] ( اِخ ) روستایی است به ساحل دریای خزر. ( منتهی الارب ). رستاقی است در ساحل بحر خزر در نزدیکی باب الابواب که اهالی آن طایفه ای هستند از مسلمانان با قوت و شوکت ، و در بین دربند و لگزستان واقع شده است. ( از معجم البلدان ).
مسقط. [ م َ ق َ ] ( اِخ ) شهری است با نعمت بسیار به ناحیت سریر و از وی برده بسیار افتد به مسلمانی. ( حدود العالم ). شهری است به ساحل دریای عمان. ( منتهی الارب ). شهری است از نواحی عمان در آخر حدود آن در سمت دیگر یمن و در ساحل دریا. ( از معجم البلدان ). دارالملک عمان و اعظم بلاد آن مکان است. در میان کوهستان اتفاق افتاده سه جانبش گرفته و سمت شمالیش گشاده در کنار بحر است و آبش از چاه. و آن معرب مسکت است. ( از انجمن آرا و آنندراج ذیل مسکت ). پایتخت سلطنت نشین عمان است با 7هزار تن سکنه و آن بندری است بر خلیج عمان. صادرات آن مروارید و عاج و پوست است و بیشتر روابط بازرگانی آن با بمبئی و شهرهای خلیج فارس می باشد. و رجوع به عمان شود.
مسقط. [ م َ ق ِ ] ( ع اِ ) جای افتادن. مَسقَط. ( منتهی الارب ). موضع سقوط. ( از اقرب الموارد ).
- مسقط حجر ؛ ( اصطلاح هندسه ) در اصطلاح هندسی ، موقع عمودی است که از قسمت بالای شکلی بر قاعده آن خارج شود، و ممکن است مجازاً بر ارتفاع نیز اطلاق گردد، چه ارتفاع در واقع در موقعیت همین عمود قرار گرفته است ، زیرا به تجربه ثابت شده است که اثقال بر سمت خطی که عمود بر سطح افق است ، به مرکزعالم مایل هستند، و آن نیز عمود بر سطح موازی افق است ، پس هرگاه از رأس آن ارتفاع ، قطعه سنگی رها کنندموضع سقوط آن سنگ بر آن سطح ، موقع همان عمود است. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). و رجوع به التفهیم ص 10 شود.

معنی کلمه مسقط در فرهنگ معین

(مَ قَ ) [ ع . ] (اِ. ) محل افتادن .
(مُ قَ ) [ ع . ] (اِمف . ) ساقط کرده ، حذف کرده شده .

معنی کلمه مسقط در فرهنگ عمید

افکنده شده.
۱. سقط کننده.
۲. ازبین برنده.
محل سقوط، جای افتادن.

معنی کلمه مسقط در فرهنگ فارسی

ناحیه ای است در ساحل شرقی شبه جزیره عربستان در کنار دریای عمان که مرکز آن بندر مسقط است که قریب ۱۳٠٠٠ تن جمعیت دارداین ناحیه از امیر نشین های عربی است مجموع جمعیت آن نزدیک ۵٠٠٠٠٠ نفر است .
محل سقوط، جای افتادن، مساقط جمع ، مسقط الراس: زادگاه
( اسم ) ۱ - ساقط کننده اندازنده ۲ - زنی که بچ. ناتمام افکنده باشد . ۳ - بی آبرو کننده .
روستایی به ساحل دریای خزر

معنی کلمه مسقط در دانشنامه عمومی

مسقط ( به عربی: مسقط ) پایتخت کشور پادشاهی عمان، بزرگ ترین شهر کشور و مرکز استان مسقط است. در سال ۲۰۱۸ جمعیت مسقط حدود ۸۰۰٬۰۰۰ نفر تخمین زده می شود.
مسقط در زبان عربی به معنای محل سقوط است. نویسندگان یونانی و نویسندگان زیادی در قرن نوزدهم به این نام در مفهوم دریانوردی آن اشاره کرده اند، به معنای پهلو گرفتن کشتی ها یا افتادن لنگر. از دیدگاه برخی از زبان شناسان نام «مسقط» از واژهٔ پارسی باستان «مشکت» به معنی «بوی تند» گرفته شده است.
شهرستان مسقط ۹۰۰ سال پیش در قرن دوازده میلادی تأسیس شده است.
پیشه مردم مسقط: تجارت، صناعت، نجاری و ماهی گیری است.
پیشه هایی مانند طلاسازی، نقره سازی و صنایع دستی مسقط مشهور است.
همچنین ساخت «حلوای عمانی» ( مسقطی ) در این منطقه زیاد رایج است.
صید ماهی نیز در طول ساحل مسقط به چشم می خورد و تمام مردم ساحل نشین ماهی گیری پیشه گرفته اند.
حکومت عمان یک روستای مدرن برای ماهی گیران در ساحل مسقط بنانهاده است، این روستا «سداب الخرا» نام دارد.
خانه های این روستا به طور رایگان از طرف حکومت به صیادان اهداء شده است.
در این شهرستان جاهای تاریخی و اماکن گردشگری گوناگونی وجود دارد که بارزترین آن ها از این قرارند:
• قلعه جلالی.
• قلعه می رانی.
• بلدة السیفة.
• دیوار مسقط.
• خانه های أثری.
• الخیران.
• باشگاه دریایی بندر روضة.
• باشگاه غواصی عمان.
• ساحل البستان.
• ساحل قنتب.
• ساحل الجصه.
• موزه عمان.
• موزه عمان و فرانسه.
• موزه خانه الزبیر.
• موزه اسکناس وسکه عمانی.
• ۱ ـ بیت جریزه:
• ۲ ـ بیت فرنسا:
• ۳ ـ بیت مغب:
• ۴ ـ بیت السید نادر:
• ۵ ـ بیت الخارجیة:
• ۶ ـ بیت الزبیر:
معنی کلمه مسقط در فرهنگ معین

معنی کلمه مسقط در دانشنامه آزاد فارسی

مَسقَط
پارک ریام، پایتخت و بندر کشور عُمان، واقع در خلیج عُمان. جمعیت شهر مسقط ۵۴,۸۰۰ نفر (۲۰۰۳) و جمعیت ناحیۀ مسقط ۷۹۷هزار نفر (۲۰۰۳) است. وجود یک ژرفابندردر شهر مَطْرَح، امتیازی برای مسقط به شمار می آید. بندر مطرح از قرن ۶پ م، زمان استیلای ایرانیان بر منطقه، تا به حال فعال بوده است. از ۱۵۰۲ تا ۱۶۵۰م پرتغالی ها این ناحیه را به منزلۀ مرکز معاملات و پایگاه دریایی تحت کنترل داشتند. هنگامی که سلسلۀ کنونی در ۱۷۴۱م قدرت را در دست گرفت، مسقط پایتخت عمانِ مستقل شد. در قرن ۲۰، پس از کشف ذخایر عظیم نفت در شبه جزیرۀ عربستان، رشد این شهر شتاب بیشتری یافت. معماری متنوعِ مسقط عمدتاً تحت تأثیر معماری ایرانی، پرتغالی، هندی، افریقایی، و عربی بوده است. آثار برجستۀ آن عبارت اند از دیوار قدیمی و دروازه های شهر؛ دو قلعه، که پرتغالی ها در قرن ۱۶ آن ها را بنا کردند؛ قصر سلطان، که در کنار دریا و به سبک هندی ساخته شده است؛ و موزۀ ملّی.

معنی کلمه مسقط در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مسقط پایتخت کشور سلطان نشین عمان است. عمان در منتهی الیه شرق و جنوب شرقی شبه جزیره عربستان قرار دارد به چهار ناحیه جعلان, عمان خاص, ظاهره و باطنه تقسیم شده است. شهرهای مهم آن صور, مسقط, مطرح و صحار است. اکثر مردم عمان پیرو مذهب اباضی (فرقه ای از خوارج نهروان). ۳۰ درصد اهل سنت و ۲۳ درصد شیعه (شیعه اسماعیلی و اثنی عشریه) هستند. شیعیان عمدتا در مسقط و شهرهای استان ساحلی (باطنه) زندگی می کنند.
۱. ↑ برای اطلاع بیشتر از وضعیت عمان و مسقط ر.ک. به: عمان, عباس یگانه موسسه چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه, ۱۳۷۴ش.
منبع
سایت اندیشه قم
...

معنی کلمه مسقط در ویکی واژه

ساقط کرده، حذف کرده شده.
محل افتادن.

جملاتی از کاربرد کلمه مسقط

ال خود یک منطقهٔ مسکونی در عمان است که در استان مسقط واقع شده‌است.
الصرور نام روستایی است از توابع شهرستان العامرات ( ولایة العامرات ) یکی از شهرستان‌های استان مسقط در کشور پادشاهی عمان. مساحت این روستا در حدود ۱۵ کیلومتر مربع می‌باشد، و در ۱۰ کیلومتری روستای طیوی قرار دارد.
او نوشتن را با کتاب فرهنگ لارستانی آغاز کرد. کتاب خلیج فارس به قلم اقتداری، برگزیدهٔ جایزهٔ ویژهٔ کمیسیون ملی یونسکو در ایران در سال ۱۳۴۶ شده‌است. همچنین در سال ۱۳۷۰ علی‌اکبر ولایتی، وزیر وقت امور خارجه، از کتاب تاریخ مسقط و عمان، بحرین و قطر و روابط آن‌ها با ایران تقدیر کرد. اقتداری در سال ۱۳۷۲، زندگی‌نامهٔ خودنوشت خود را با نام کاروان عمر منتشر کرد که کتابی است در مورد خاطرات سیاسی و فرهنگی‌اش در سن ۷۰ سالگی. همچنین او چندین اثر چاپ‌نشده دارد. کتاب وقایع انقلاب مشروطیت در لارستان و سواحل خلیج فارس یکی از مهم‌ترین آثار چاپ‌نشدهٔ اقتداری است که به اهمیت شهرهای جنوب فارس در عصر قاجار و انقلاب مشروطیت می‌پردازد.
ظفار در جنوب عمان واقع شده و یکی از ورودی‌های اصلی مسقط است.
گر از جریدۀ تشریفم اسب مسقط شد پیاده گوی توانم ز خر سواران برد
قید زینت مسقط فرو شکوه خسرویست شیر زنجیری ز شیر بیشه کم صولت تر ست
وحدتی کان همیشه با ذات است مسقط نسبت و اضافات است
در سال ۱۸۰۹ حکومت بمبئی دسته‌ای از افراد نیروی دریایی را به این ناحیه اعزام داشت تا با همکاری حکمران مسقط به مهاجمین دریازن یورش بزند.
بر فراز کوه‌های مسقط چند قلعهٔ تاریخی وجود دارد که مشهورترین آنها قلعه می‌رانی و قلعه جلالی هستند.
پیرامونِ ۱۹۵ کیلومتری (۱۲۴ مایلی) جنوب باختری خط ساحلی مسقط، در دشت‌های غبارآلود عمان، چین‌های آهکی جبل اخضر، (توده‌ای به بلندای ۲۹۸۰ متر) برمی‌خیزد.
لکن نهال محبّت در مفارسِ وطن دست نشانِ ایمانست، قلع کردنِ آن دشوار دست دهد و بحکمِ آنک آشیانهٔ ما از میانِ مرغان شکاری و فتنه‌جویان ضواری بکنارهٔ اوفتادست و ما درین گوشه از مصادماتِ تعرّضِ ایشان رسته‌ایم و از ملاطماتِ تعدّی آسوده، هم اینجا ساختن اولیتر، چه می‌ترسم که اگر ازین تربت نقل کنیم، هوایِ غربت ما را نسازد و از مسقط‌الرّأسِ خود دور شویم و بتوهّمِ سودِ ده‌چهل رأس‌المالِ عافیت نیز زیان کنیم که نقش انگیختهٔ تقدیر بیشتر از آنست که در قالبِ انداختِ ما نشیند و از مقدّماتِ اغراض جز حرمان نتیجهٔ نمی‌آید.
المعمری، بن معتوق، سالم ،.(«عمان ۹۲») چاپ مسقط سال میلادی۱۹۹۲ میلادی. به (عربی).
شهرستان سیب (به عربی: ولایة السیب ) یکی از شهرستان‌های استان مسقط در کشور پادشاهی عمان است.
بگذری از ماوراء اردن و ملک حجاز فارغ از نجد و قطیف و مسقط و لحسا شوی
پنهان به طواف در او شاهی سرمد مفتاح یقین داعی دین ماهی مسقط
مسقط الراسش به خاک پاک تهامه زیب جهان وجودوزین قیامه
ای حضرت بودا و خداوند جهان پا مال غم است مسقطالراس شهان
جزیرهٔ بحرین که از دیرباز جزو ایران بوده، از حدود سال ۱۱۶۰ به اشغال آل‌خلیفه درآمد که پس از آن با اشغال مسقط توسط بریتانیا و پیوستن عمان به بریتانیا کبیر در سال ۱۲۷۰ در زمان قاجار تحت سلطهٔ بریتانیا قرار گرفت، اگرچه در طول این سال‌ها بحرین در عمل از حاکمیت ایران خارج شده‌بود، اما ایران هیچگاه حاضر نشد اشغال بحرین را به رسمیت بشناسد.