معنی کلمه متانول در دانشنامه عمومی
C۲H۵OH+3O۲→2CO۲+3H۲O سوختن اتانول
۲CH۳OH + 3 O۲ → ۲ CO۲ + ۴ H۲O
در سال ۱۹۲۳ شیمیدان آلمانی، «ماتیاس پیِر»، متانول را از گاز سنتز ( مخلوطی از CO و H۲ که از کُک به دست می آید ) تولید کرد. در این فرایند، از کروماتِ روی به عنوان کاتالیزور استفاده می شد و واکنش در شرایط سختی مانند فشار ۱۰۰۰–۳۰۰ اتمسفر و دمای حدود ۴۰۰ درجه سانتی گراد انجام می گرفت. در شیوهٔ مدرنِ تولید متانول، از کاتالیزورهایی استفاده می شود که در فشارهای پایین عمل می کنند و کارایی مؤثرتری دارند.
امروزه گاز سنتز مورد نظر برای تولید متانول مانند گذشته از زغال به دست نمی آید، بلکه از واکنش متان موجود در گازهای طبیعی تحت فشار ملایم ۱۰–۲۰ اتمسفر و دمای ۸۵۰ درجه سانتی گراد با بخار آب و در مجاورت کاتالیزور نیکل تولید می شود. CO و H۲ تولید شده، تحت تأثیر کاتالیزوری که مخلوطی از مس و اکسید روی و آلومینیوم است، واکنش داده، متانول ایجاد می کنند. این کاتالیزور نخستین بار در سال ۱۹۶۶ توسط ICI استفاده شد. این واکنش در فشار ۵۰–۱۰۰ اتمسفر و دمای ۲۵۰ درجه سانتی گراد صورت می گیرد.
روش دیگر تولید متانول، واکنش دی اکسیدکربن با هیدروژن اضافی است که تولید متانول و آب می کند.
به عنوان ضدیخ، حلال و سوخت بکار برده می شود. از متانول برای تقلیب اتانول نیز استفاده می شود، این عمل به منظور غیرقابل شرب نمودن اتانولی که برای مصارف صنعتی تولید می شود انجام می پذیرد ( در کشورهای اسلامی به جهت مسائل شرعی و در کشورهای دیگر به جهت معافیت از مالیات فروش مواد مست کننده ) بدین منظور از مواد دیگری چون پریدین و تربانتین نیز استفاده می شود.