ماهواره
معنی کلمه ماهواره در لغت نامه دهخدا

ماهواره

معنی کلمه ماهواره در لغت نامه دهخدا

ماهواره. [ ماه ْ رَ / رِ ] ( اِ مرکب ) ماهوار. ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). ماهیانه باشد که به نوکران دهند. ( فرهنگ جهانگیری ). ماهیانه. مشاهره. سرماهی. مهواره. گویا در میان فارسی زبانان هند به معنی ماهیانه و ماهانه است. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). و رجوع به ماهوار شود. || ( ص مرکب ) مانند ماه. شبیه ماه در درخشندگی. || ( اِ مرکب ) ماه مصنوعی ، قمر مصنوعی اجرامی هستند که از 1957به بعد به مدار زمین پرتاب شده اند و مانند ماه به دور زمین می گردند. برخی از آنها اطلاعاتی درباره جو فوقانی و فضا به زمین مخابره کرده اند که موجب گسترش دانش بشر درباره اشعه کیهانی ، چگالی ماده ، میدان مغناطیسی زمین و ماهیت تابشهای مختلف شده است.برخی دیگر که ماهواره های ارتباطی نامیده می شوند برای انتقال دادن علائم رادیویی و تلویزیونی از نقطه ای به نقطه دیگر در روی زمین ، مورد استفاده قرار می گیرند. به وسیله این ماهواره ها، تصاویر تلویزیونی را می توان تا مسافتهای دور فرستاد. ( از فرهنگ اصطلاحات علمی چ بنیادفرهنگ ). این کلمه پس از پرتاب اولین قمر مصنوعی ( اسپوتنیک ) شوروی به فضا در زبان فارسی متداول گردید.

معنی کلمه ماهواره در فرهنگ معین

(رِ ) ۱ - (ص . ) مانند، ماه ، زیبا. ۲ - (اِ. ) اجرامی که به مدار زمین پرتاب می شوند جهت انتقال علایم رادیویی و تلویزیونی از نقطه ای به نقطة دیگر در روی زمین ، قمر مصنوعی .

معنی کلمه ماهواره در فرهنگ عمید

دستگاهی که از زمین به وسیلۀ موشک به فضا پرتاب می شود و در مدار زمین، ماه، یا سیارات دیگر قرار می گیرد و برای ارتباط های تلفنی، تلویزیونی، عکس برداری، هوا شناسی، و پاره ای امور دیگر استفاده می شود، قمر مصنوعی.

معنی کلمه ماهواره در فرهنگ فارسی

۳- ماه مصنوعی قمر مصنوعی .

معنی کلمه ماهواره در فرهنگستان زبان و ادب

{artificial satellite, satellite} [نجوم] فضاپیمایی ساخت بشر که برای اهداف علمی و مخابراتی و نظامی و جز آن در مداری به دور زمین یا قمر یا سیارۀ دیگری قرار می گیرد

معنی کلمه ماهواره در دانشنامه عمومی

ماهواره به دستگاه های ساخت بشر گفته می شود که به فضا فرستاده شده و در مدارهایی به گرد زمین یا سیارات دیگر می چرخند.
اهمیت ماهواره ها برای مخابرات و بررسی منابع زمینی و پژوهش و کاربردهای نظامی و جاسوسی روزافزون است. بخشی از پژوهش های علمی و تخصصی که در آزمایشگاه های مستقر در فضا انجام می شود، هرگز نمی توانست روی کرهٔ زمین، عملی شود.
نخستین ماهوارهٔ فضایی جهان اسپوتنیک - ۱ ( به معنی همسفر - ۱ به زبان روسی ) بود که در تاریخ ۱۲ مهر ۱۳۳۶ ( ۴ اکتبر ۱۹۵۷ ) به مدار زمین پرتاب شد. پرتاب اسپوتنیک - ۱ به مدار زمین آغازگر عصر فضا و مسابقه فضایی شد. از آن زمان، حدود ۸۹۰۰ ماهوارهٔ بیش از ۴۰ کشور به وسیلهٔ ۱۰ ملت به فضا پرتاب شده اند. بنا بر تخمینی مربوط به ۲۰۱۸، حدود ۱۹۰۰تا از آنها در مدار به صورت فعال باقی مانده اند و بقیه، عمر مفیدشان را پشت سر گذاشته و به زباله های فضایی تبدیل شده اند. تقریباً ۶۳٪ از ماهواره های عملیاتی در مدار نزدیک زمین هستند، ۶٪ در مدار میانی زمین ( در ۲۰٫۰۰۰ کیلومتری ) ، و ۲۹٪ در مدار زمین ثابت ( در ۳۶٬۰۰۰ کیلومتری ) قرار دارند. ۲٪ باقی مانده را ماهواره هایی که در مدارهای بیضی قرار دارند تشکیل می دهند. کشورهایی که بیشترین ماهواره را در اطراف زمین دارند، ایالات متحده آمریکا با ۸۵۹ ماهواره به طور قابل توجهی پیشتاز بوده است، چین با ۲۵۰ ماهواره دوم و روسیه با ۱۴۶ سوم بوده است. سپس هند با ( ۱۱۸ ) ، ژاپن با ( ۷۲ ) و بریتانیا با ( ۵۲ ) ماهواره پس از آنها قرار دارند. چند ایستگاه فضایی بزرگ، از جمله ایستگاه فضایی بین المللی، به صورت قطعاتی پرتاب شده و در مدار یکجا جمع و متصل شده اند. بیشتر از یک دوجین کاوشگر فضایی در مدارهای دیگر اجرام نیز قرار داده شده و به ماهواره های مصنوعی ماه و قمرهای تیر، ناهید، مریخ، مشتری، کیوان، تعدادی سیارک، و خورشید تبدیل شده اند.
اولین ماهوارهٔ ایالات متحده برای تقویت کردن مخابرات «پروژهٔ اسکور» در سال ۱۹۵۸ میلادی بود که از یک نوار برای ضبط و پخش پیام های صوتی استفاده می کرد. از این ماهواره برای پخش پیام تبریک کریسمس رئیس جمهور آمریکا «آیزن هاور» به سراسر دنیا استفاده می شد. در سال ۱۹۶۰ میلادی ناسا ماهوارهٔ «اکو» را پرتاب کرد. تل استار اولین ماهوارهٔ فعال مخابرهٔ مستقیم ماهواره ای تجاری بود. وابسته های به «ای تی اند تی» به عنوان بخشی از توافق چند ملیتی بین «ای تی اند تی»، آزمایشگاه های تلفن بل، ناسا، ادارهٔ پست عمومی بریتانیا و دفتر پست ملی فرانسه برای گسترش ارتباطات ماهواره ای، آن ماهواره را از پایگاه فضایی کِیپ کاناوِرال در ۱۰ ژوئیه ۱۹۶۲ میلادی توسط ناسا پرتاب کردند. اولین و مهم ترین برنامهٔ ماهواره های مخابراتی در تلفن بلند برد میان قاره ای بود. پیشرفت ها در کابل های مخابراتی زیردریایی با استفاده از فیبرهای نوری باعث کاهش استفاده از ماهواره ها برای تلفن های ثابت در اواخر قرن بیستم شد، ولی هنوز برخی اقلیم ها یا قسمت هایی از برخی کشورها بودند که خطوط زمینی مخابرات در آن ها اندک بود یا موجود نبود مانند قطب جنوب، به علاوهٔ بخش عظیمی از استرالیا، آمریکای جنوبی، آفریقا، کانادای شمالی، چین، روسیه و گرینلند. بعد از اینکه سرویس تلفن راه دور تجاری با استفاده از مخابرات ماهواره ای ایجاد شد، یک میزبان از دیگر ارتباطات راه دور تجاری با ماهواره های مشابه در سال ۱۹۷۹ میلادی شامل موبایل های ماهواره ای، رادیوی ماهواره ای، تلویزیون ماهواره ای و دسترسی اینترنتی ماهوارهٔ تطبیق شد. اولین تطابق ها برای بیشتر سرویس ها در دههٔ ۱۹۹۰ میلادی اتفاق افتاد و درحالی که قیمت گذاری برای کانال های تقویت کنندهٔ ماهواره ای ادامه می یافت به طور قابل توجهی افت کرد.
ماهواره (ترانه لنا). «ماهواره» ( انگلیسی: Satellite ) ترانه ای از خواننده آلمانی لنا مایر - لاندروت است. این ترانه نماینده آلمان در مسابقه آواز یوروویژن ۲۰۱۱ بود و با امتیاز ۲۴۶ به مقام اول رسید.
معنی کلمه ماهواره در فرهنگ معین
معنی کلمه ماهواره در فرهنگ عمید
معنی کلمه ماهواره در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ماهواره در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه ماهواره در دانشنامه عمومی
معنی کلمه ماهواره در دانشنامه آزاد فارسی

معنی کلمه ماهواره در دانشنامه آزاد فارسی

ماهْواره (satellite)
(یا: قمر مصنوعی) هر جسم کوچکی که بر گرد جسم بزرگ تری مدارپیمایی کند. قمرهای طبیعی، که به دور سیاره ها می گردند، قمرنامیده می شوند. کاوشگرهایی فضایی به مقصد قمرهای طبیعی از جمله ماهِ زمین، دیموسمریخ، و ایوو گانیمیدو اروپایِ مشتری فرستاده شده اند. در ۱۹۵۷، اتحاد شوروی نخستین ماهوارۀ مصنوعی، اسپوتینک ۱ را به مداری بر گرد زمین فرستاد. ماهواره ها در علوم، ارتباطات، پیش بینی وضع هوا، و امور نظامی و جاسوسی کاربرد دارند. آن ها قادرند داده هایی را از یک نقطه به نقطۀ دیگری در زمین و یا از فضا به زمین ارسال کنند. چند هزار ماهوارۀ مصنوعی بر گرد زمین مدارپیمایی می کند که بعضی از آن ها ماهواره های فعال اند، بعضی ماهواره هایی اند که عمر کاری شان سپری شده است، و تعدادی هم بخش های جدا شدۀ موشک هایند. درخشان ترین ماهواره ها را می توان با چشم غیرمسلح دید. ماهواره ها سرانجام به جوّ زمین باز می گردند و معمولاً براثر اصطکاک می سوزند، امّا گاهی بقایای آن ها، مثل بقایای اسکای لبو سالیوت هفت، به زمین سقوط می کند. در ۱۹۹۷، ۳۰۰ ماهوارۀ فعال به دور زمین می چرخید که اکثر آن ها کاربری های ارتباطاتی داشتند.

معنی کلمه ماهواره در ویکی واژه

از افزوده شدن پسوند -واره به واژۀ ماه پارسی درست شده است. -واره پسوندی پارسی به معنی «همانند» است.
satellite
مانند، ماه، زیبا.
اجرامی که به مدار زمین پرتاب می‌شوند جهت انتقال علایم رادیویی و تلویزیونی از نقطه‌ای به نقطة دیگر در روی زمین، قمر مصنوعی.
نامواژه: ماهواره
به ماه‌های ساخت بشر گفته می‌شود که در مدارهایی در فضا به گرد سیارات می‌گردند.

جملاتی از کاربرد کلمه ماهواره

هرمس ۴۵۰ می‌تواند بین ۱۷ تا ۲۰ ساعت پرواز مداوم در ارتفاع ۱۸ هزار پایی داشته باشد و حداکثر برد عملیاتی آن ۳۰۰ کیلومتر است. طول این پهپاد ۶.۱ متر و فاصله بال‌های آن ۱۰.۵ متر است. وزن ناخالص آن ۴۵۰ کیلوگرم است و توانایی حمل یکصد کیلوگرم بار را دارد و می‌تواند با انجام تغییراتی ماهواره‌های ارتباطی را با خود حمل کند. نیروی محرکهٔ آن را یک موتور به قدرت ۵۲ اسب بخار تأمین می‌کند. حداکثر سرعت هرمس ۴۵۰ به ۱۷۶ کیلومتر در ساعت و سرعت کروز آن ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت است. سقف پروازی این پهپاد ۵۴۸۶ متر و سرعت صعود آن ۴.۶ متر بر ثانیه است.
اسپیس‌اکس برنامه‌های بلندمدتی برای توسعه و استقرار نسخه‌ای از سامانه ارتباط ماهواره‌ای برای خدمات‌دهی در مریخ دارد.
شرکت فرانسوی یوتل‌ست که بسیاری از کانال‌های عمدهٔ خارجی توسط ماهواره‌های آن در ایران پخش می‌شود، دو شکایت در دادگاه بین‌المللی اقتصادی علیه ایران تنظیم کرده‌است که به ایجاد اختلال در برنامه‌های شبکهٔ بی‌بی‌سی فارسی و شبکهٔ صدای آمریکا مربوط می‌شود.