لقاح. [ ل ِ ] ( ع ص ، اِ ) ج ِ لقحة. || ج ِ لقوح. ( منتهی الارب ). لقاح. [ ل ِ ] ( ع اِ ) آب ِ نر. || ناقه با شیر یا ناقه بچه آورده تا دو ماه یا سه ماه. ( منتهی الارب ). شتر ماده شیردار. ( تحفه حکیم مؤمن ): لقاح الابل ؛ الحلابة. ( تذکره ضریر انطاکی ). لقاح. [ ل ِ ] ( ع مص )لقح. آبستن شدن شتر. ( زوزنی ) ( منتهی الارب ) ( تاج المصادر ) ( ترجمان القرآن جرجانی ). القاح. || لقاح مریم ، ذکرانی در بیست وچهارم آذرماه جلالی و هشتم دسامبر فرانسوی. نفخة. لقاح. [ ل َ ] ( ع اِ ) آنچه بدان خرمابن را گشنی دهند. آنچه نخل را بدان گشنی دهند. نبیغ. || غوره خرمابن نر. ( منتهی الارب ). نروی خرما. ( مهذب الاسماء ).گشن خرما. ( ذخیره خوارزمشاهی ): لقاح نخل ؛ گشن نخل. || گروهی از مردم سرکش که فرمانبر پادشاه نباشند. یا آنان که در جاهلیت گاهی نوبت سبا نرسید آنها را. ( منتهی الارب ).
معنی کلمه لقاح در فرهنگ معین
(لَ ) [ ع . ] (مص ل . ) آبستن شدن ، بارور شدن . (لِ ) [ ع . ] (اِ. ) آب نر، منی .
معنی کلمه لقاح در فرهنگ عمید
۱. بارور شدن، آبستن شدن. ۲. داخل شدن نطفۀ نر به ماده و به وجود آمدن سلول تخم. ۳. گرد درخت خرمای نر که با آن درخت خرمای ماده را بارور می کنند.
معنی کلمه لقاح در فرهنگ فارسی
بارورشدن، آبستن شدن، گرددرخت خرمای نرکه با آن، درخت خرمای ماده رابارورمیکنندنطفه نررابه، ماده داخل کردن ( اسم ) آب نر منی . آن چه بدان خرما بن را گشنی دهند ٠ گشن خرما ٠
معنی کلمه لقاح در فرهنگستان زبان و ادب
{fertilization} [علوم سلامت] یکی شدن کامه های نر و ماده و تشکیل تخم
معنی کلمه لقاح در دانشنامه عمومی
باروری یا لِقاح ترکیب سلول های جنسی نر و ماده است که منجر به تشکیل سلول تخم می شود. تخم نخستین سلول جاندار جدید است که با تقسیم های پی درپی و تغییرهایی که پیدا می کند، در نهایت جانداری مشابه به والدین ایجاد می کند. به عبارت دیگر لقاح به عمل جفت شدن گامت های نر و ماده برای پدیدآوردن جاندار جدید گفته می شود. در جانوران، فرایند لقاح با جفت شدن اسپرم با تخمک انجام می شود که سرانجام، به روییدن رویان ( جنین ) می انجامد. بسته به گونهٔ جانور، این عمل می تواند در درون بدن ماده انجام شود که به آن بارورسازی درونی ( لقاح داخلی ) گفته می شود یا ممکن است در بیرون از بدن صورت گیرد که بارورسازی بیرونی ( لقاح خارجی ) نام دارد. به فرایند کلی ایجاد یک فرد جدید از راه بارورسازی، تولیدمثل یا زادآوری گفته می شود. فرایند بارورسازی ضامن بقای گونه ها و گوناگونی جانداران است. نخستین گام در تولیدمثل جنسی و عمل لقاح، فرایند گامت زایی است. این فرایندها دیدگاه دیگری از یگانگی و در عین حال، گوناگونی جانداران را توجیه می کند. گامت یک سلول ویژه برای تولیدمثل است که برای تولید جاندار جدید با گامت دیگری از جنس مخالف همان نوع جاندار ترکیب می شود. گامت در اندام تولیدمثلی به وجود می آید. اندام های تولیدمثلی نر و ماده ممکن است در دو جنس مختلف یک گونه ( نر و ماده ) یا یک جاندار از یک گونه ( نرماده ) وجود داشته باشد. بسیاری از گیاهان و برخی از جانوران «نرماده» هستند. در دو هفته نخست پس از لقاح، سلولی که در آینده فرزند شما را تشکیل خواهد داد، با سرعت بالایی تکثیر یافته و به صورت توده ای با بیش از صد سلول دیده می شود. به دنبال این روند تکثیری، تودهٔ سلولی یادشده، حرکت در طول لولهٔ رحمی را آغاز کرده و خود را به محوطهٔ رحم می رساند. این تودهٔ سلولی «بلاستوسیست» خوانده می شود و از نظر ظاهر، مانند یک تمشک کوچک است و به اندازهٔ ۰٫۱ میلی متر شبیه سر سوزن است. بلاستوسیست دارای دو لایه است، لایهٔ اول که همان لایهٔ بیرونی است، به دنبال تکامل بیشتر، تبدیل به جفت شده و شروع به ترشح هورمون بارداری یا hCG می کند و لایهٔ درونی نیز در نهایت جنین شما را می سازد. بلاستوسیست ابتدا درون حفرهٔ رحمی شناور بوده و از طریق شیره هایی که از لایه های داخلی رحم ترشح می شود، تغذیه می کند. در اواخر هفتهٔ سوم، بلاستوسیست ماهیت تهاجمی پیدا کرده و به دیوارهٔ ضخیم شدۀ رحم که برای باروری به این صورت اختصاص یافته، به سختی وصل می شود. این مرحله، یعنی وصل بلاستوسیست به لایهٔ رحمی، «لانه گزینی» نامیده می شود و به دنبال وقوع این حالت، باروری انجام می گیرد.
معنی کلمه لقاح در دانشنامه آزاد فارسی
رجوع شود به:باروری
معنی کلمه لقاح در ویکی واژه
آبستن شدن، بارور شدن. آب نر، منی.
جملاتی از کاربرد کلمه لقاح
چنین گوید ابوالحسن عبدالله ابن المُقَفَع، رحمه الله، پس از حمد باری عز اسمه، و درود بر سید المرسلین، علیه الصلاة و السلام، که ایزد تبارک و تعالی بکمالِ قدرت و حکمت، عالَم را بیافرید، و آدمیان را به فضل و منت خویش به مزیتِ عقل و رُجحانِ خِرد از دیگر جانوران ممیز گردانید، زیرا که عقل ، بر اطلاق ، کلیدِ خیرات و پای بندِ سعادات است، و مصالحِ معاش و معاد و دوستکامیِ دنیا و رستگاری آخرت بدو بازبسته است. و آن دو نوع است: غریزی، که ایزد جل جلاله ارزانی دارد و مُکتسِب، که از روی تجارب حاصل آید. و غریزی در مردم به منزلتِ آتش است در چوب، و چنانکه ظهورِ آن بی اَدواتِ آتش زدن ممکن نباشد؛ اثر این بی تجربت و ممارست هم ظاهر نشد، و حکما گفتهاند که: «التجارب لقاح العقول». و هرکه از فیضِ آسمانی و عقلِ غریزی بهرهمند شد و بر کسبِ هنر مواظبت نمود و در تجاربِ متقدمان تأملِ عاقلانه واجب دید آرزوهای دنیا بیابد و در آخرت نیک بخت خیزد . والله الهادیٌ الی ما هو الاوضح سبیلاً و الارشد دلیلاً.
جوانترین جنینی که بورکوفسکی و برنستین مورد مطالعه قرار دادند بین ۴۳ تا ۴۵ روز پس از لقاح بود - تنها ۱۶ میلیمتر طول داشت. در ۴۵ روز پس از بارداری، مغز به جلو خم شده و تقریباً به اندازه کل بدن جنین است و امکان این ثبتهای عمیق را میدهد. سیگنالهای الکتریکی جنین ۴۵ روزه شبیه به الگوهای «ناپیوسته» مشاهده شده در نوزادان سالم، نوزادان نارس و جنین در آخرین سهماهه بارداری است. پزشکان همچنین الگوهایی را مشاهده میکنند که در بزرگسالان شباهت به " دوک خواب " دارد. دانشمندان ثبت را ادامه دادند تا اینکه بهطور مداوم الگوهای مرگ مغزی را مشاهده کردند، زیرا جنینها نمیتوانند در خارج از رحم زنده بمانند.
چرا بوقت لقاح از محاض نندیشی که هست گادنت آسان و زادنت دشوار
نسخ الهموم و لیس ذاک لغفله زاد العقول و مدها بلقاح
پرفشاری خون در نوزادان نادر بوده و در حدود ۰٫۲ تا ۳ درصد از نوزادان را شامل میشود. فشار خون نوزادان سالم بهطور منظم اندازهگیری نمیشود. پرفشاری خون در نوزادانِ پر خطر، شایع تر است. عوامل گوناگونی نظیر سن بارداری، سنِ پس از لقاح و وزن تولد باید در هنگام تشخیص فشار خون طبیعی در یک نوزاد در نظر گرفته شوند.
از نقاشان معاصری که از گرکو تأثیر گرفتند میتوان به کایسا جانسون اشاره کرد. او از نقاشی لقاح معصوم ال گرکو به عنوان چارچوب ترکیب بندی برای تعدادی از کارهایش استفاده کرد.
ماهیت و شرایط بارداریهایی که با انواع روشهای لقاح مصنوعی انجام میشود مانند بارداریهای طبیعی است که از طریق رابطه جنسی ایجاد میشود. اما از نظر بیولوژیکی ویژگیهای نوزاد شبیه به فرد اهدا کننده میشود.