قولنج
معنی کلمه قولنج در فرهنگ معین
معنی کلمه قولنج در فرهنگ عمید
معنی کلمه قولنج در فرهنگ فارسی
( اسم ) دردی که غفله در ناحیه شکم خصوصا نواحی مجاور به قسمتهای مختلف قولون حاصل شود و در صورت شدت ممکنست به مرگ منتهی گردد . عرضه قولنج به طور کلی مربوط به ضایعات قسمتهای مختلف احشائ است و ممکنست مربوط به عفونت یا سوراخ شدن آپاندیس باشد که دراین صورت دردها بیشتر در ناحیه تحتانی راست شکم و حول و حوش ناف است و ممکنست مربوط بانسداد کیسه صفرا وی یا ضایعات کبدی باشد که باز دردها در طرف راست شکم و قسمتهای ریز حجاب حاجز و نواحی ستون فقرات احساس می شود . همچنین قولنج ممکنست به سبب ناراحتی های رحمی و دردهای شدید آنی مربوط به قاعده ( ماهانه ) زنان و یا مربوط به ضایعات کلیوی باشد . در هر یک از انواع قولنجها در صورت تشخیص ضایعه نام مربوط را می برند مثلا قولنج کبدی قولنج کلیوی قولنج روده یی ( که مربوط به انسداد یا تداخل قسمتی از روده باریک است ) قولنج کیسه صفرا و غیره . در هر حال قولنج با دردی شدید و ناراحت کننده همراه است .
معنی کلمه قولنج در دانشنامه عمومی
معنی کلمه قولنج در دانشنامه آزاد فارسی
حملات ناگهانی و معمولاً موّاج درد شکمی. دردهای قولنجی براثر انقباض های عضلانی دردناک در اعضای توخالی، ازجمله روده ها، کیسۀ صفرا (در قولنج صفراوی)، یا میزنای (در قولنج کلیوی)، و سپس اتساع آن ها پدید می آید. قولنج روده ای براثر انسداد کامل یا جزیی روده یا یبوست ایجاد می شود. قولنج شیرخواران معمولاً ناشی از گازهای روده است.
معنی کلمه قولنج در دانشنامه اسلامی
این مجموعه، توسط دکتر صبحی محمود حمامی، به زبان عربی گردآوری شده و توسط دکتر محمدابراهیم ذاکر، با نثری شیوا به فارسی برگردانده شده است.
ابن ابی اصیبعه ، در باره رساله قولنج ابن سینا گفته است: «ابن سینا نگاشته ای در قولنج دارد که هنگامی که در قلعه فردجان زندانی بوده آن را به رشته تحریر درآورده است که البته این اثر ناتمام است»
آنچه ناتمام بودن این رساله را تأکید می کند سخنی است که ابن ابی اصیبعه در باره فخر الدین بن ساعاتی پزشک می گوید؛ کلام او چنین است: «فخر الدین، نگاشته هایی در زمینه دانش پزشکی دارد که از جمله آنهاست تکمیل کتاب قولنج ابن سینا»
زمان نگارش رساله قولنج، قبل از تألیف کتاب قانون است.
معنی کلمه قولنج در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه قولنج
میگویند ابن سینا در سفر به همدان مبتلا به قولنج شد که پیشتر هم به آن مبتلا شده بود و در اثر آن در روز ۲ تیر ۴۱۶ هجری شمسی درگذشت و در همدان به خاک سپرده شد. اما علت اصلی مرگ ابن سینا مشخص نیست. میدانیم که او مدتها از یک بیماری رنج میبردهاست. حدس زده میشود که علت مرگ او شاید سرطان روده بزرگ، آمیبیاز و … بوده باشد.
میوهٔ پخته خور، که بیرنجست میوهٔ خام اصل قولنجست
کیا افراسیاب ۸ پسر داشت؛ بزرگترین آنها کیا سیفالدین بود که ولیعهد افراسیاب نیز محسوب میشد. او نهایتاً در اثر مریضی قولنج درگذشت. کیا محمد و کیا علی دو پسر افراسیاب بودند که صدای خوشی داشتند و برای اسپهبد حسن آواز میخواندند. کیا علی بعدها، در سال ۷۵۰ هجری، حسن باوندی را به قتل رساند. او به همراه سه برادر دیگرش به نامهای کیا حسین، کیا سهراب و کیا لهراسب در نبرد جلالک مار پرچین کشته شدند. تنها فرزند بازمانده از کیا افراسیاب اسکندر شیخی بودهاست.
که نه حبس باد و قولنجت کند چارمیخ معده آهنجت کند
بچهٔ بازی برو بر ساعد شاهان نشین بر مگسخواران قولنجی رها کن آشیان
گر کنی زین قوم قولنجی حذر کی بود ز امساک ایشانت خبر
مهلب ابن ابی صفره میرزادی را شنیده ام که زبونی رسید از قولنج
صفراش نی سوداش نی قولنج و استسقاش نی زین واقعه در شهر ما هر گوشهای صد عربدهست
شگفت نیست که ندهند تیز در قولنج که عطسه نیز به وقت زکام می ندهند
اگر قولنجِ کس سخت اوفتادی بر آن طبل ار زدی دستی گشادی
آنومالی قولنجی یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر گنگجین استان آذربایجان غربی قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است. در این اندیس، پاراژنزهای شئلیت، آپاتیت، ایلمنیت یافت میشوند.
ننگرند اندر تب و قولنج و سل راه ندهند این سببها را به دل
آن طرب بگذشت او در پیش چون قولنج ماند تا گریزی از وثاق و یا که حیلاتی کنی