( عقربة ) عقربة. [ ع َ رَ ب َ ] ( ع اِ ) مؤنث عقرب. ( منتهی الارب ). ماده عقرب. ( از اقرب الموارد ). رجوع به عقرب شود. || کنیزک نیکوخدمت دانشمند. ( منتهی الارب ). کنیز بسیار خدمت کننده و عاقل. ( از اقرب الموارد ). || آهنی است مانند کلاب که در زین آویزند. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). زبانه لگام. || بند دوال نعلین بر پشت پای. ( دهار ) دوالی است نعل را. || دوالی که بدان پاردم ستور با زین بندند. ( آنندراج ). عقربة. [ ع َ رَ ب َ ] ( اِخ ) رمال و ریگهایی است در شرق خریمیة. و آن را آبی از آن بنی اسد نیز دانسته اند. ( از معجم البلدان ). عقربه. [ ع َ رَ ب َ / ب ِ ] ( از ع ، اِ ) عقربة. عقربه ساعت. هر یک از میله های فلزی باریک گردان متصل به چرخها و دستگاههای ساعت که گردش آنها در روی صفحه ساعت نشان دهنده ثانیه و دقیقه و ساعت باشد. هر یک از دو میله باریک بر صفحه ساعت که یکی دقیقه و دیگری ساعت را نشان می دهد. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). هر یک از میله های باریک فلزی که روی صفحه ساعت نصب میشودو بدانها ساعتها و دقیقه ها و ثانیه ها را می شمارند، و در معنی عربی «عقرب الساعة» به کار رود. ( فرهنگ فارسی معین ). عقربک. عقرب. رجوع به عقرب و عقربک شود. - عقربه ثانیه شمار ؛ عقربه ای که ثانیه ها را نشان می دهد. ( فرهنگ فارسی معین ). - عقربه دقیقه شمار ؛ عقربه ای که دقیقه ها را نشان می دهد. ( فرهنگ فارسی معین ). - عقربه ساعت شمار ؛ عقربه ای که ساعتها را نشان میدهد. ( فرهنگ فارسی معین ).
معنی کلمه عقربه در فرهنگ معین
(عَ رَ بِ ) [ ع - فا. ] (اِ. ) هریک از میله - های باریک فلزی که روی صفحة ساعت نصب شده و با آن ها ساعت ها و دقیقه ها و ثانیه ها را شمارند.
معنی کلمه عقربه در فرهنگ عمید
= عقرب هریک از میله های روی صفحۀ ساعت که ثانیه، دقیقه، و ساعت را نشان می دهد، عقربک.
معنی کلمه عقربه در فرهنگ فارسی
عقرب مادهدرفارسی به خارهای روی صفحه ساعت عقربه یاعقربک گویندکه ساعت رامیشمارددرعربی عقرب الساعه گویند ( اسم ) هر یک از میله های باریک از میله های باریک فلزی که روی ساعت نصب شده و بدان ها ساعتها دقیقه ها و ثانیه ها را شمارند . توضیح به این معنی در عربی عقرب الساعه گویند . یا عقربه ثانیه شمار . عقربه ای که ثانیه ها را نشان دهد . یا عقربه دقیقه شمار . عقربه ای که دقیقه ها را نشان دهد . یا عقربه ساعت شمار . عقربه ای که ساعتها را نشان دهد . رمال و ریگهایی است در شرق خریمیه و آنرا آبی است از آن بنی اسد نیز دانسته اند
معنی کلمه عقربه در ویکی واژه
lancetta هریک از میله -های باریک فلزی که روی صفحة ساعت نصب شده و با آنها ساعتها و دقیقهها و ثانیهها را شمارند.
جملاتی از کاربرد کلمه عقربه
سیستمهای علامتدهی برای جنگهای محاصرهای مناسب بود اما برای استفاده در زمینهای باز کاملاً بیفایده مینمود. در چنین جنگهایی نیاز بود که امکان تغییر جهت سریع توپ وجود داشته باشد و برای این کار به اطلاعات نقشهای یا دستورهای افسر ناظر در نیروهای پیشرو نیاز بود. برای اجرای این راه حل از دهه ۱۸۹۰ توپخانههای اروپایی از دیدهای عقربهای ابتدا به صورت نیمدایره و سپس دایره کامل برای توپهای خود و ترکیب آن با هدفگیری نقطه قابل دید از موقعیت توپ استفاده کردند. اصلاح آتش توسط ناظر پیشرو هم ابتدا با استفاده از پرچم و در جنگ روسیه و ژاپن با ارتباط تلفنی انجام میشد و از آن زمان توپخانهها با استفاده از یک راه حل ساده امکان شلیک به سوی هر هدفی را که در برد آنها قرار داشت پیدا کردند.
در گذشتههای دور، عموماً دستگاههای اندازهگیری بر اساس اِعمال نیروی مکانیکی یا حرارتی که موجب انحراف عقربه دستگاه میشدند کار میکردند. اما با توجه به اینرسی و اصطکاک، معمولاً این ابزارها نمیتوانستند تغییرات سریع ولتاژ را نمایش دهند. با اختراع لامپ اشعه کاتدی و با توجه به وزن بسیار ناچیز پرتو کاتدی (اشعه الکترونی) درون این لامپها، امکان نشان دادن یک متغیر ولتاژی بر حسب زمان فراهم شد و اسیلوسکوپ اولین وسیلهای بود که از این امکان بهرهمند شد.
آلدو مییلی میگوید: جزری یک ساعت آبی ساخت که همزمان دو زمان مختلف را با دو عقربه میتوانست نشان دهد.
این وسایل ابزارهای اساسی هستند که مواد را خرد میکنند یا آسیاب میکنند. آنها با سرعتهای بالا چرخش میکنند که بین ۲۵۰۰ تا ۶۰۰۰۰ دور بر دقیقه متغیر میباشد. در اغلب موارد، این چکشها بر روی شفت افقی نصب میشوند که در آن میتوانند در جهت یا خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخند که به جهت چرخش روتور بستگی دارد.
از چالشهای تنظیمکردن دیش، تنظیم جهت (زاویه) الانبی نسبت به سطح افق است. برای دریافت فرکانسهای عمودی و افقی ماهوارۀ هاتبِرد با کیفیت مناسب، زاویه الانبی حول محور دیش میبایست به درستی تنظیم شود. به این منظور، راستای محل اتصال کابل به الانبی باید حدوداً در موقعیت عقربه کوچک ساعت در ساعت چهار و نیم قرار گیرد.
ظالم چه خیال است مؤدب به در آید آن نیست کجی کز دم عقربه بهدر آید