عصر اطلاعات

عصر اطلاعات

معنی کلمه عصر اطلاعات در فرهنگستان زبان و ادب

{information age} [رایانه و فنّاوری اطلاعات، علوم کتابداری و اطلاع رسانی] شرایط اجتماعی و اقتصادی جهان امروز که حاصل رشد و گسترش فنّاوری اطلاعات در اواخر قرن بیستم است

معنی کلمه عصر اطلاعات در دانشنامه عمومی

عصر اطلاعات که با نام های عصر رایانه، عصر دیجیتال، عصر سیلیکون، عصر رسانه های جدید یا عصر رسانه نیز شناخته می شود، یک دوره تاریخی است که از اواسط قرن بیستم آغاز شد. این عصر با تغییر سریع از صنایع سنتی، که در طول انقلاب صنعتی شکل گرفتند، به اقتصادی متمرکز بر فناوری اطلاعات مشخص می شود. شروع عصر اطلاعات به توسعه ترانزیستور در سال ۱۹۴۷، تقویت کننده نوری در سال ۱۹۵۷ و ساعت یونیکس که در ۱ ژانویه ۱۹۷۰ آغاز شد، مرتبط است. این پیشرفت های فناورانه تأثیر قابل توجهی بر نحوه پردازش و انتقال اطلاعات داشته است.
به گفته شبکه مدیریت دولتی سازمان ملل متحد، عصر اطلاعات با سرمایه گذاری بر روی پیشرفت های مینیاتورسازی یا کوچک سازی رایانه شکل گرفت. این پیشرفت ها منجر به مدرنیزه شدن سیستم های اطلاعاتی و ارتباطات اینترنتی به عنوان نیروی محرکه تکامل اجتماعی - فرهنگی شد.
گسترش کتابخانه ها در سال ۱۹۴۵ توسط فریمانت رایدر محاسبه شد و دو برابر شدن ظرفیت آن ها را در هر ۱۶ سال در صورت وجود فضای کافی پیش بینی کرد. او طرفدار جایگزینی آثار چاپی حجیم و در حال پوسیدگی با عکس های آنالوگ ریزفیلم بود که می توانستند برای مراجعه کنندگان کتابخانه و سایر مؤسسات به صورت درخواستی تکثیر شوند.
بااین حال، رایدر فناوری دیجیتال را که چند دهه بعد با تصویربرداری دیجیتال، ذخیره سازی و محیط انتقال دیجیتال، جایگزین ریزفیلم آنالوگ شد، پیش بینی نکرد. بدین ترتیب افزایش چشمگیر در سرعت رشد اطلاعات از طریق فناوری های دیجیتال خودکار و فشرده سازی بی اتلاف امکان پذیر شد. بر این اساس، قانون مور که در حدود سال ۱۹۶۵ تدوین شد، محاسبه می کند که عدد ترانزیستورها در یک مدار مجتمع یا آی سی متراکم تقریباً هر دو سال دو برابر می شود.
در اوایل دهه ۱۹۸۰، همراه با پیشرفت در کارآیی کامپیوتر، گسترش رایانه های شخصی کوچک تر و ارزان تر، باعث آزادی اطلاعات شد و امکان دسترسی فوری به اطلاعات و توانایی تبادل و بازیابی اطلاعات را فراهم کرد. اتصال بین رایانه ها در سازمان ها امکان دسترسی به حجم بیشتری از اطلاعات را فراهم کرد.
ظرفیت فناوری جهان در ذخیره اطلاعات از ۲٫۶ ( فشرده سازی شده به طور بهینه ) اگزابایت ( EB ) در سال ۱۹۸۶ به ۱۵٫۸ اگزابایت در سال ۱۹۹۳؛ بیش از ۵۴٫۵ اگزابایت در سال ۲۰۰۰؛ و به ۲۹۵ ( فشرده سازی شده به طور بهینه ) اگزابایت در سال ۲۰۰۷ رسید. این معادل اطلاعاتی کمتر از یک سی دی - رام ۷۳۰ مگابایتی ( MB ) به ازای هر نفر در سال ۱۹۸۶ ( ۵۳۹ مگابایت به ازای هر نفر ) ؛ تقریباً چهار سی دی - رام به ازای هر نفر در سال ۱۹۹۳؛ دوازده سی دی - رام به ازای هر نفر در سال ۲۰۰۰؛ و تقریباً ۶۱ سی دی - رام به ازای هر نفر در سال ۲۰۰۷ است. تخمین زده می شود که ظرفیت ذخیره اطلاعات جهان در سال ۲۰۱۴ به ۵ زتابایت رسیده باشد که معادل اطلاعاتی ۴۵۰۰ ردیف کتاب چاپی از زمین تا خورشید است.

معنی کلمه عصر اطلاعات در ویکی واژه

شرایط اجتماعی و اقتصادی جهان امروز که حاصل رشد و گسترش فنّاوری اطلاعات در اواخر قرن بیستم است.

جملاتی از کاربرد کلمه عصر اطلاعات

اطلاعات، ارتباطات و جامعه یک ژورنال دانشگاهی داوری همتا است که نقش رسانه‌های دیجیتال در عصر اطلاعات را پوشش می‌دهد. این ژورنال در سال ۱۹۹۸ تأسیس شد و توسط روتلج منتشر می‌شود. سردبیر این ژورنال برایان لودر (دانشگاه یورک) است. بر اساس گزارش استنادی مجلات، این ژورنال دارای ضریب تأثیر ۴٫۱۲۴ در سال ۲۰۱۸ است و از بین ۸۸ ژورنال در رده «ارتباطات» رتبه ۴ و از بین ۱۴۸ ژورنال در رده «جامعه‌شناسی» رتبه ۵ را دارد.
برای شرکت‌ها، مالکیت معنوی مانند اسرار تجاری، مطالب دارای حق چاپ و فرایند ثبت اختراع در اقتصاد دانش‌بنیان بیشتر از دوره‌های پیشین با ارزش‌تر می‌شود. انتقال اقتصاد جهانی به اقتصاد دانش‌بنیان همچنین به‌عنوان عصر اطلاعات شناخته می‌شود و جامعه اطلاعاتی را به وجود می‌آورد. اصطلاح اقتصاد دانش‌بنیان توسط پیتر دراکر عنوان فصل ۱۲ در کتاب «عصر ناپیوستگی» (۱۹۶۹) معروف شد که دراکر به اقتصاددان فریتز ماچلوپ نسبت داد، و منشأ آن ایده مدیریت علمی است که توسط فردریک وینسلو تایلور توسعه یافته‌است.
با تکامل عصر اطلاعات، استفاده از آزادی بیان و پیامدهای آن (آزادی اطلاعات، دسترسی به اطلاعات) بحث برانگیزتر می‌شود زیرا ابزارهای ارتباطی جدید و محدودیت‌هایی از جمله کنترل دولت یا روش‌های تجاری که اطلاعات شخصی را به خطر می‌اندازد، به وجود آمده.