عتیقه
معنی کلمه عتیقه در لغت نامه دهخدا

عتیقه

معنی کلمه عتیقه در لغت نامه دهخدا

( عتیقة ) عتیقة. [ ع َ ق َ ] ( ع ص ) مؤنث عتیق وعرب گوید قنطرة عتیقه و قنطرة جدید؛ پل کهنه و نو زیرا عتیق بمعنی فاعل است و جدید بمعنی مفعول و با این فرق «درآوردن تا، در عتیقه و حذف آن در جدید» فرق گذارند بین صفت مبنی از برای فاعل ( عتیقه ) و مبنی ازبرای مفعول ( جدید ). ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ).
عتیقة. [ ع َ ق َ ] ( اِخ ) محله ای است به بغداد در جانب غربی مابین طاق الحرانی تاباب الشعیر. ( معجم البلدان ). رجوع به عتیکیه شود.

معنی کلمه عتیقه در فرهنگ معین

(عَ قِ ) [ ع . عتیقة ] ۱ - (ص . ) مؤنث عتیق . ۲ - هرچیز گران قیمت و باارزش .

معنی کلمه عتیقه در فرهنگ عمید

۱. ویژگی آنچه متعلق به دوران کهن است و دارای ارزش هنری و تاریخی است، قدیمی.
۲. (اسم ) آنچه متعلق به دوران کهن است.
۳. [عامیانه، مجاز] زشت، مسخره، به دردنخور: آمده بود اینجا، خواهر عتیقه اش را هم آورده بود.

معنی کلمه عتیقه در فرهنگ فارسی

مونث عتیق، کهنه، دیرینه
( صفت ) مونث عتیق جمع عتائق ( عتایق ) . یا آثار عتیقه . آثار باستانی .
محله ایست به بغداد در جانب غربی ما بین طاق الحرانی تاباب الشعیر

معنی کلمه عتیقه در فرهنگستان زبان و ادب

{antique} [عمومی] 1. ویژگی شی ء متعلق به دوران پیشین و دارای ارزش هنری یا تاریخی 2. شی ء متعلق به دوران پیشین و دارای ارزش هنری یا تاریخی

معنی کلمه عتیقه در دانشنامه عمومی

عتیقه یا آنتیک ( به فرانسوی: Antique ) به هر چیز گران قیمت و با ارزشی گفته می شود که در نهاد خود، جنبه کمیابی یا تاریخی را داشته باشد. عتیقه به دلیل زیبایی، کم یابی، وضعیت، کاربرد، احساسات انسانی مربوط به آن یا دیگر ویژگی های شاخص مورد توجه هست. به طور معمول، چیزی عتیقه شمرده می شود که صد سال دیرینگی داشته باشد. جای معمول برای خرید و فروش عتیقه، عتیقه فروشی است.
این کلمه در زبان فارسی از کلمهٔ عتیق در زبان عربی گرفته شده است. کلمه عتیق در زبان عربی معنی قدیمی، کهنه یا کهنه دوست را می دهد.
لاتین این کلمه Antique می باشد که ریشه فرانسوی دارد به معنی عتیقه، کهنه و باستانی.
در زبان فارسی محاوره ای این کلمه آنتیک خوانده می شود که معمولاً برای اشاره به وسایل با ارزش قدیمی به کار برده می شود.
در سراسر جهان بازارهایی برای فروش عتیقه وجود دارد که می توان به بازار بریک لین در شهر لندن و بازار دست فروشی رزبول در ایالت کالیفرنیا و بازار لو ویلاژ سنت پُل در شهر پاریس و بازار عتیقه فروشان خیابان منوچهری در شهر تهران اشاره کرد.
بسیاری از اشیایی که از قلع و آلیاژ مس یا اسپند ساخته می شوند، مانند سینی، قوری و کتری و همچنین قهوه جوش، امروزه به عنوان عتیقه جمع آوری می شوند. اشیاء قدیمی از برنج، مس و قلع نیز جمع آوری شده است. افرادی که عتیقه جات جمع آوری می کنند، توجه زیادی به کمیاب یا زیبایی آن ها ندارند! بلکه اشیای ذکر شده را دوست دارند زیرا نمایی از شیوه زندگی افراد قبلی را در مقابل چشمانشان زنده می کنند.
عتیقه (فیلم). «عتیقه» ( انگلیسی: Antique ( film ) ) فیلمی در ژانر درام است که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد.
این فیلم به ۵۹مین جشنواره بین المللی فیلم برلین دعوت شده بود.
معنی کلمه عتیقه در فرهنگ معین
معنی کلمه عتیقه در فرهنگ عمید
معنی کلمه عتیقه در فرهنگ فارسی

معنی کلمه عتیقه در دانشنامه آزاد فارسی

عَتیقه (antique)
(یا: آنتیک) شیئی ساخته شده به دست بشر در قدیم. عتیقه شیئی قابل حمل است، بنابراین بناها و ابنیه و آثار باستانی مانند کاخ ها، معابد، سدها و کاریزها عتیقه شمرده نمی شوند. شیئی عتیقه، به دلیل کمیابی یا منحصر به فرد بودن، کیفیت، نام سازنده، صاحبان پیشین یا کیفیت نوستالژیک آن می تواند ارزشمند باشد. سکه ها، ظروف، اشیاء یافته شده، سلاح های قدیم و بسیاری چیزهای دیگر ممکن است عتیقه شمرده شوند. برای عتیقه شدن شیئی معمولاً باید بیش از یک صد سال از عمر آن گذشته باشد.

جملاتی از کاربرد کلمه عتیقه

یکی از بزرگ‌ترین رمان‌نویسان این عصر سر والتر اسکات نام داشت. رمان‌های تاریخی وی الهام‌بخش نسلی از نقاشان، آهنگسازان و نویسندگان اروپایی همچون فرانتس شوبرت، فلیکس مندلسون و ویلیام ترنر شد. رمان‌های او در ساخت اپراهای بسیاری تأثیر داشت که مشهورترین آن‌ها عبارتند از لوچیا دی لامرمور (۱۸۳۵) اثر دونیزتی و دختر زیبای پرث (۱۸۶۷) اثر بیزه. اسکات رمان‌نویسی را از سال ۱۸۱۴ با ویورلی آغاز کرد که غالباً آن را نخستین رمان تاریخی قلمداد می‌کنند. کمی بعد وی آیوانهو را منتشر کرد. شهرت وی در انگلستان و خارج از آن نقش مهمی در تحقق شکل جدیدی از فرهنگ اسکاتی داشت. رمان‌های ویورلی به خصوص عتیقه‌شناس، میرندگی کهن و دل میدلوثیان امروزه به عنوان شاهکارهای اسکات تلقی می‌شوند.
صندوق منبت عتیقه امامزاده یحیی چنان‌که در کتیبه آن اشاره شده به دستور ملکشاه غازی در سال ۸۹۵ ه‍.ق به وسیله دو برادر به نام‌های استاد حسین و استاد محمد لواسانی ساخته شده‌است.
در این زمان، پس از دویست سال کاوش عتیقه‌شناسان، در ذهن هر بریتانیایی تحصیل‌کرده‌ای رابطه‌ای جدانشدنی بین استون‌هنج و دروئیدها شکل گرفته بود.
از آنجا که بین وود و استاکلی خصومتی برقرار بود استاکلی به کتاب وود شدیداً حمله کرد و او را متهم به دزدی ادبی از کتاب خودش کرد. کتاب وود از سوی اغلب عتیقه‌شناسان و باستان‌شناسان نادیده گرفته شده و تابه‌امروز تجدید چاپ نشده‌است. وود همچنین خیابان سیرکوس در شهر باث را با الهام از استون‌هنج طراحی کرد.
آثار باستانی، آثاری به‌جای مانده از سال‌های دور با ارزش بالای تاریخی هستند. آثار باستانی که دارای اهمیت جهانی باشند، معمولاً در موزه‌های کشورها یا توسط کلکسیونرهای مطرح آثار عتیقه جمع‌آوری و نگهداری می‌شوند.
آدولف تیده مان، ضمن توجه به جنبه‌های عتیقه‌شناسی، علاقه به حفظ گنجینه‌های میراث فرهنگی روستاهای نروژ داشت. بر همین اساس وی در سال ۱۸۴۴ یکی از بنیانگذاران انجمن یادگارهای گذشته نروژ بود.
بودینوت در ۱۸۱۴ میلادی به عنوان عضو انجمن عتیقه‌شناسان آمریکا انتخاب گردید.
ادوارد ژوزف ((به ارمنی: Էդուարդ Հովսեփ) زاده ۱۲۸۲ در کرمانشاه- درگذشته ۱۳۷۲ در لس آنجلس، کالیفرنیا)، نویسنده، مترجم، مولوی‌شناس، موسیقی‌دان، عتیقه‌شناس و بانکدار ارمنی-آشوری ایرانی است.