سونوگرافی
معنی کلمه سونوگرافی در فرهنگ معین

سونوگرافی

معنی کلمه سونوگرافی در فرهنگ معین

(سُ نُ گِ ) [ فر. ] (اِ. ) تهیة تصویر از ساختارهای درونی بدن با استفاده از امواج فراصوتی ، صوت نگاری . (فره ).

معنی کلمه سونوگرافی در دانشنامه عمومی

سونوگرافی ( به فرانسوی: sonographie ) یا فراصوت نگاری یکی از روش های تشخیص بیماری در پزشکی است. به این روش اکوگرافی، پژواک نگاری و صوت نگاری نیز گفته می شود. این روش بر مبنای امواج فراصوت و برای بررسی بافت های زیرجلدی مانند عضلات، مفاصل، تاندون ها و اندام های داخلی بدن و ضایعات آن ها پی ریزی شده است. سونوگرافی در حاملگی نیز کاربردهای وسیعی دارد. همچنین امروزه سونوگرافی کاربردهای درمانی نیز دارد.
کلمه سونوگرافی از لفظ لاتین sono به معنی صوت و نیز لفظ زبان یونانی «گرافیا» به معنی ترسیم گرفته شده و ultrasound از ultra به معنی ماورا و نیز sound به معنی صوت یا صدا گرفته شده است.
در سال ۱۸۷۶ میلادی، فرانسیس گالتون برای اولین بار پی به وجود امواج فراصوت برد. در زمان جنگ جهانی اول کشور انگلستان برای کمک به جلوگیری از غرق شدن کشتی هایش توسط زیردریایی های کشور آلمان در اقیانوس اطلس شمالی دستگاه کشف کننده زیردریایی ها به کمک امواج صوتی به نام سونار ابداع کرد. این دستگاه امواج فراصوت تولید می کرد که در پیدا کردن مسیر کشتی ها استفاده می شد. این تکنیک در زمان جنگ جهانی دوم تکمیل گردید و بعدها به طور گسترده ای در صنعت این کشور برای آشکارسازی شکاف ها در فلزات و سایر موارد مورد استفاده قرار می گرفت. از کاربرد بخصوصی که انعکاس صوت در جنگ و صنعت داشت صوت یاب به علم پزشکی وارد شد و تبدیل به یک وسیله تشخیصی بزرگ در علم پزشکی گردید.
نخستین دستگاه تولیدکننده امواج فراصوت در پزشکی، در سال ۱۹۳۷ میلادی توسط دوسیک اختراع شد و روی مغز انسان آزمایش شد. اگر چه فراصوت در ابتدا فقط برای مشخص کردن خط وسط مغز بود، اکنون به صورت یک روش تشخیصی و درمانی مهم درآمده و پیشرفت روز به روز انواع نسل های دستگاه های تولید فراصوت، تحولات عظیمی در تشخیص و درمان در علم پزشکی به وجود آورده است. اگرچه بر اساس آماری که در سال ۲۰۰۰ گرفته شده اولتراسوند بعلت هزینه پایین تر، ایمنی بیشتر، حمل و نقل آسان و امکان ارائه تصاویر زنده بیش ترین کاربرد را در مقایسه با سایر روش های تصویربرداری دارد ولی بر اساس آمار به ترتیب سی. تی. اسکن ( CT ) و ام. آر. آی ( MRI ) و پس از آن تصویربرداری هسته ای به ویژه مقطع نگاری پوزیترون ( PET ) بیشترین کاربرد را دارند چراکه سامانه فراصوتی دارای محدودیت هایی نیز هست از جمله:
معنی کلمه سونوگرافی در دانشنامه عمومی
جملاتی از کاربرد کلمه سونوگرافی

جملاتی از کاربرد کلمه سونوگرافی

در سال ۲۰۲۱، لیما با آندره لمرز تهیه‌کننده فیلم آشنا شد. در ۱۸ فوریه ۲۰۲۲، لیما در شبکهٔ اجتماعی تیک‌تاک اعلام کرد که در انتظار سومین فرزند و اولین نوزادش با لمرز است. او ویدئویی از سونوگرافی خود را به اشتراک گذاشت و نوشت که نوزادش «پاییز ۲۰۲۲ به دنیا می‌آید». در اوت ۲۰۲۲، لیما یک پسر به دنیا آورد.
سونوگرافی چهاربعدی روشی است برای انتشار ۳بعدی تصویر جنین و دیدن حرکات همان لحظهٔ اوست و شبیه دیدن یک ویدئوی زنده از جنین که داخل رحم مادر است این سونوگرافی همانند سونوگرافی‌های دیگر است که در دوران بارداری استفاده می‌شود بین هفته‌های ۲۶ تا ۳۲ بارداری انجام شود بهتر است. مبدل که دستگاه موج‌های صوتی است را روی شکم شما حرکت می‌دهند. امواج به جنین شما برخورد می‌کند و بازتاب یا پژواک می‌کند و ترجمه می‌شود و بروی صفحه نمایش می‌دهد.
روش‌های مختلف تشخیص این عارضه، «سونوگرافی»، «سیستو-یورتروگرافی حینِ دفع ادرار»، «پیلوگرام داخل وریدی»، «سی‌تی اسکن» و «ام‌آرآی» هستند.
این تست را می‌توان همراه با سونوگرافی انجام داد تا عملکرد کیسه صفرا را همزمان مشاهده نمود.
در این روش از سونوگرافی استاندارد دو بعدی ، سه بعدی و داپلر برای ایجاد تصاویر از قلب استفاده می شود.
پیشرفت عمده بعدی در تکامل اسکلروتراپی ظهور سونوگرافی فراصوتی داپلر در دهه ۱۹۸۰ و استفاده از آن در عمل اسکلروتراپی در اواخر آن دهه بود. نایت مدافع اولیه این روش جدید بود و آن را در چندین کنفرانس در اروپا و ایالات متحده ارائه داد. مقاله تیبو اولین مقاله در این زمینه بود که در یک ژورنال پزشکی مورد بررسی قرار گرفت.
اگر به کمک سونوگرافی فعالیت قلب جنین مشاهده نشود و قرار جنین طولی باشد بهتر است زایمان طبیعی صورت گیرد.