سوماترا

معنی کلمه سوماترا در لغت نامه دهخدا

سوماترا. ( اِخ ) بزرگترین جزیره از جزایر سوند در جمهوری اندونزی در جنوب شرقی آسیا. دارای 471500 کیلومتر مربع و جمعیت 7680000 تن. شهرهای مهمش عبارتند از پادانگ و پالمبانگ . معادن زغال سنگ و نفت آن دارای اهمیت است. ( فرهنگ فارسی معین ).

معنی کلمه سوماترا در فرهنگ فارسی

بزرگترین جزیره از جزایر سوند در جمهوری اندونزی در جنوب شرقی آسیا بوسعت ۴۷۳۶٠۶ کیلومتر مربع و جمعیت ۲٠۸۱۳٠٠٠ تن . شهرهای مهمش عبارتند از پادنگ و پالمبانگ - معادن زغال سنگ و نفت آن دارای اهمیت است .
بزرگترین جزیره از جزایر سوئد در جمهوری اندونزی در جنوب شرقی آسیا

معنی کلمه سوماترا در دانشنامه آزاد فارسی

سوماتْرا (Sumatra)
یوکی تینگی، سوماترای غربی
دومین جزیرۀ بزرگ اندونزی، و یکی از جزایر سوندا، با ۴۷۳,۶۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۴۰,۳۴۳,۰۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۵). طول آن ۱,۷۶۰ کیلومتر و عرض آن ۴۰۰ کیلومتر است. حدود یک سوم ناحیه، عمدتاً در جنوب شرقی، همواره پوشیده از آب است. بلندترین نقطۀ آن در گونونگ کرینچی، در غرب، قرار دارد، که در آن ارتفاع رشته کوه آتشفشانی بوکیت باریسان ۳,۸۰۵ متر است. در شرق این کوه ها، جلگه ای پهناور قرار دارد؛ هر دو منطقه از جنگل های انبوه پوشیده شده اند. محصولات آن شامل کائوچو، برنج، تنباکو، چای، الوار، قلع، نفت، بوکسیت، طلا، گاز طبیعی، قهوه، و فلفل است. سوماترای شمالی به سرعت صنعتی شده است. در ۱۹۷۴، بر رود آساکان، که از دریاچۀ توبا منشعب می شود، سد بسته شد. شهر های اصلی سوماترا عبارت اند از مِدان، پالِمبانگ، و پادانگ. در قرن ۸ م امپراتوری هندو در سوماترا تشکیل شد، اما بازرگانان مسلمان از قرن ۱۳م اسلام را به جزیره آوردند، که تا قرن ۱۶ در سراسر جزیره رواج یافت. سوماترا از قرن ۷ تا ۱۳م بخش اصلی پادشاهی بودایی سری ویجایه بود.

جملاتی از کاربرد کلمه سوماترا

هنگام عبور از تنگه لومبوک، افسران رهگیری امدن موفق شدند پیام‌های رادیویی ناو زرهی بریتانیایی اچ‌ام‌اس همپشایر را مورد شنود قرار داده و از حضور آن مطلع شوند. به جهت مخفی نگاه داشتن عملیات، یک دودکش ساختگی دیگر توسط خدمه ایجاد گردید تا موجب مشابهت آن با ناوهای بریتانیایی و ژاپنی شود. رنگ ناو نیز به همانند ناو های بریتانیایی تغییر کرده بود. این ناو سپس از جانب غربی جزیره سوماترا به راه خود به سمت اقیانوس هند ادامه داد.
پادوکا سری سلطان احمد تاج‌الدین حلیم شاه یکم ابن المرحوم سلطان عبدالله معظم شاه (درگذشت – ۱۵ فوریه ۱۷۱۰) هجدهمین سلطان کداح بود. دوران حکمرانی او از سال ۱۷۰۶ تا ۱۷۱۰ به طول انجامید. بعد از اینکه برادر بزرگتر او، تونکو محمد جیوا به سوماترا رفت، او با عنوان راجا مودا به عنوان وارث سلطنت تعیین شد.
در نپال، شمال شرقی هند (آسام و جارکند)، بنگلادش، میانمار، تایلند، کامبوج ، لائوس، ویتنام، جنوب چین (فوجیان، هاینان، گوانگشی، گوانگدونگ)، هنگ کنگ، ماکائو، اندونزی (سوماترا، جاوا، سومبا، لومبوک ), کومودو، فلورس، سومبا، روتی، کیسار، وتر) یافت شده‌است. مکان تایپ داده‌شده «چین» است.
منطقه اچیه در شمال سوماترا مرکز شیعیان اندونزی به‌شمار می‌رود و حکومت اندونزی پس از استقلال این شهر را شهر شیعیان کوالا نامید.
آدم مالک در پماتنگ سیانتر در سوماترای شمالی، هند شرقی هلند متولد شد. او از یک خانواده مسلمان اندونزیایی قبیله باتوبارا است. پس از اتمام دوره راهنمایی و دبیرستان، او به عنوان یک مغازه دار شروع به کار کرد، و اوقات فراغت خود را با خواندن کتاب‌ها و افزایش دانش گذراند.
بر پایهٔ نظریهٔ فوران آتشفشان توبا که برخی از انسان‌شناسان و باستان‌شناسان آن را تأیید می‌کنند، فوران ابرآتشفشان دریاچهٔ توبا در جزیرهٔ سوماترا اندونزی در حدود ۷۰٬۰۰۰ سال پیش تبعات گسترده‌ای در سطح جهان داشته است. این فوران با کشتن بیشتر انسان‌های زنده در آن زمان باعث ایجاد یک گلوگاه جمعیت شده و بر وراثت ژنتیکی تمام انسان‌های حال حاضر کرهٔ زمین اثر گذاشته است.
جزیره‌های قاره‌ای بخشی از ایوان قاره هستند. مثل بورنئو، جاوه، سوماترا، ساخالین، تایوان و هاینان از آسیا.
آشوکا مبلغان و مژده ورانی به ایران، سری‌لانکا، سوماترا و حتی یونان فرستاد.
زبان آچه‌ای یکی از زبان‌های محلی آچه، سوماترا، اندونزی است که در بعضی از نقاط مالزی مانند یان، کداح هم به آن سخن گفته می‌شود.