زبده

معنی کلمه زبده در لغت نامه دهخدا

( زبدة ) زبدة.[ زَ ب َ دَ ] ( ع اِ ) کف گوشه دهن. ( مهذب الاسماء ). || پاره کف آب و پاره کف شیر. ( دهار ).
زبدة. [ زَ دَ ] ( ع اِ ) قسمتی از زَبَد. ( لسان العرب ).
زبدة. [ زُ دَ ] ( ع اِ ) کفک شیر و سر آن. ( آنندراج ) ( منتهی الارب ) ( تاج العروس ) ( لسان العرب ). || پاره ای مسکه. ( دهار ). کره شیر. ( القاموس العصری عربی - انگلیسی ). مسکه. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( نصاب ) ( غیاث اللغات ). کره. ( فرهنگ نظام ) :
کشک دارو زهک زرداب لبن جغرات ماست
چربه شیر و زبده مسکه دوغ کردی بار خر. بسحاق. || کرم و بدین معنی غیر از آن زبدة بمعنی کره است که به فرانسه بور وبه انگلیسی بتر نام دارد. این زبده ( کرم ) را ظاهراً یونانیان ، رومیان و ژرمن ها نیز میشناخته اند. قدما مخلوط آنرا با فقاع و طباشیر برای رفع احتقانات پستان تجویز میکرده و در ژاپن خوردن آنرا داروی سل میدانسته اند. اما اکنون موارد استعمال و مصرف فراوان دارد. و در تداول عامه آنرا قشطه نیز میگویند. کرم ماده اصلی شیر است و هرگاه مقداری شیر را مدتی بحال خودگذارند کرم بصورت قشری سطح آنرا فرامیگیرد و هرچه شیر بهتر باشد مقدار کرم آن زیادتر است. کرم ماده چرب و خوشبو است و از آن هر یک از حیوانات رنگی خاص دارد، زبده «کرم » گاو که از شیر گاو بدست می آید سفید خالص یا سفیدی است که اندکی بزردی میزند. و گاه برای عرضه شدن در بازار و هنگام خرید و فروش آنرا بطور مصنوعی برنگ زرد در می آورند. کرم گوسفند، سفید رنگ و بیشتر منجمد است ولی زبده میش از آن لطیف تر است و زودتر از کرم گاو تغییر حالت میدهد. زبده ای که از شیرزنان بدست می آید زرد و خشک است. عناصر تشکیل دهنده ٔزبده «کرم » عبارتند از:
اوله این که عنصر اصلی این ماده بشمار میرود، استارین عنصر دهنی ، اسیدبوریک یعنی اسید زبدی که بوی مخصوص کرم مربوط به آن است. 16در 100 کرم ، ماده ای است سیال ، سفید دارای ماده ای به نام «لبن الزبد». وجود این ماده در کرم از قیمت آن می کاهد زیرا بر اثر وجود این ماده است که کرم در مجاورت هوا فاسد میگردد.
برای جدا ساختن این ماده از کرم آن را در آب یا الکل باید چند بار شستشو دهند و بهترین روشها آن است که کرم را با حرارتی اندک ذوب کنند. البته کرم ذوب شده وقتی مورد استفاده قرار میگیرد که بتدریج دوباره بحال اول برگردد و منجمد شود. برای جلوگیری از فساد کرم ، طریقه دیگر نیزبکار میبرند بدینگونه که آنرا با نمک آغشته میکنند تا ماده مذکور بوسیله نمک جذب گردد و از فساد ایمن بماند. کرم موارد استعمال فراوانی دارد ولی بر اثر اینکه در بیشتر معده ها به آسانی هضم نمیشود و دارای خاصیت ارخاء میباشد، معمولاً آنرا با شکر یا تخم مرغ یا شکلات یا قهوه یا چای صرف میکنند. کرم خیلی زود تغییر حالت میدهد و لذا استعمال آن فقط در صورت تازگی تجویز میشود. کرم تازه علاوه بر اینکه غذای خوبی است خود مسهل کاملی بشمار میرود. البته برای بیماران و کودکان و کسانی که دوران نقاهت را میگذرانند یا دارای مزاجی لیمفاوی میباشند تجویز آن مناسب نیست. اما برخلاف عقیده برخی از پزشکان خطرناک نمیباشد. ناگفته نماند که برای زنان باردار و بیماران هیستریک مصرف کردن کرم زیان بخش است. برخی از پزشکان معتقدند که خوردن کرم موجب افزایش ترشحات صفرا است ، عده دیگر نیز مخالف این عقیدت اند. کرم شیر زنان گاه بعنوان داروی سینه و در بیماری سل تجویز میشود و در ژاپن ، جویدن قطعات آغشته به نمک و خشک آن را درمان بیماری خطرناک سل میدانند. زبده تازه گاه برای درمان زخمهای سطحی ، سوختگی ها و پوسته دادن موی سر، سلخه ها و نیز زخمهای پستان ، بواسیر و نظائر آن ، و بعنوان یکی از اجزاء مرهمها بکار میرود و نیز در شربتهای مخدر و حقنه ها برای افزودن خاصیت آنها از آن استفاده میشود. گاه نیز بجای پیه خوک یا روغنها در ساختن بسیاری از انواع مرهم و ضمادات از آن استفاده میگردد. این نکته را باید متذکر بود که این ماده مس و روی را بسرعت اکسیده ، و اکسید آنها را در خود حل میکند، بنابراین بایستی از نگاهداری آنها در ظروف مسی و رویی خودداری کرد. ( از دائرة المعارف بستانی ).

معنی کلمه زبده در فرهنگ معین

(زُ دِ ) [ ع . زبدة ] (اِ. ) ۱ - برگزیده از هر چیز. ۲ - خلاصه .

معنی کلمه زبده در فرهنگ عمید

۱. پسندیده از هرچیز.
۲. (اسم، صفت ) [قدیمی] خلاصه، برگزیده.

معنی کلمه زبده در فرهنگ فارسی

کره، مسکه، سرشیر، چربی که ازشیربگیرند، برگزیده
( اسم ) ۱ - چربیی که از شیر گیرند کره سر شیر . ۲ - خلاصه برگزیده پسندیده از هر چیزی .
شهریست در روم از فتوحات ابو عبیده جراح

معنی کلمه زبده در ویکی واژه

زبدة
برگزیده از هر چیز.
خلاصه.

جملاتی از کاربرد کلمه زبده

داستان بازی در سال ۲۱۸۳ اتفاق می‌افتد، جایی که بازیکن کنترل یک سرباز زبده به نام کامندر شپرد را بدست می‌گیرد و وظیفه اکتشاف در کهکشان راه شیری به وسیلهٔ یک سفینه فضایی به نام اس‌اس‌وی نورمندی را به عهده دارد. تأثیر فراگیر اولین قسمت در مجموعه بازی‌های تأثیر فراگیر است، دنباله بازی با نام تأثیر فراگیر ۲ در ۲۶ ژانویه ۲۰۱۰ منتشر شده و داستان آن دو سال بعد از نسخه اول اتفاق می‌افتد. در تأثیر فراگیر ۲ با اجرای پوشه ذخیره، تصمیماتی که بازیکن در نسخه نخست گرفته‌است بر داستان نسخه دوم نیز تأثیر خواهند گذاشت. نسخه سوم و آخرین قسمت در این سه‌گانه نیز در نوامبر ۲۰۱۲ منتشر شده‌است. در سال ۲۰۲۱، تأثیر فراگیر به عنوان بخشی از عنوان تأثیر فراگیر: نسخه اسطوره‌ای بازسازی شد.
گوهرت زانکه زبدهٔ بشرست جای در حیز بشر دارد
دگر ز قبله روی تو یاد نارد باز دلم که روبدر زبده زمان دارد
سادات که نور دیده و تاج سرند با فضل و نسب زبده نوع بشرند
آلبرت وسکر گروه استارز را به منظور پیشبرد هدف‌های شرکت آمبرلا بنیانگذاری کرده بود. او پژوهشگر شرکت آمبرلا بود اما تصمیم داشت تا مستقل از آمبرلا، به هدف‌های خود دست یابد. پس از انتقام‌گیری مارکوس، وسکر و ویلیام برکین از این رویداد به سود خود استفاده کردند تا خود را از آمبرلا جدا کنند. به همین دلیل وسکر از گروه استارز (که از بهترین و زبده‌ترین مأموران بودند) استفاده کرد تا میزان توانایی مخلوقات خود را بسنجد. در نهایت نیز مرگ او توسط تایرانت یک مرگ غیرواقعی بود. او با این نقشه به همگان وانمود کرد که مرده‌است تا با آسودگی بیشتر، مستقل از آمبرلا، به هدف‌های خود نزدیک شود.
فکرت قلبی که سالک آمدست زبدهٔ کل ممالک آمدست
ملک جهان را نظام، دین هدی را قوام خواجهٔ صدر کرام، زبدهٔ پنج و چهار
خسرو اعظم، اتابک، قطب دین زبده ی دوران و دارای زمن
سمی شاه دین، ختم النبیین محمد زبده ی اولاد آدم
صفی گر زبده‌الاسرار گوید ز قول یار وصف یار گوید
اخبار الدوله السلجوقیه یا زبده التواریخ، اثری از صدرالدین حسینی که از منابع مهم تاریخ سلجوقیان به‌شمار آمده، در آستانه سده سیزدهم میلادی و به عربی نوشته شده و به رغم آثار مورخان ارمنی و بیزانسی، تنها به تاریخ سلجوقیان به ویژه طغرل بیگ پرداخته‌است.
ارنست در یک مدرسه فنی در رشتهٔ مخابرات پیام، از طریق دستگاه تحصیل کرده و از آنجا که کارشناس زبده‌ای به‌شمار می‌رفت در سال ۱۲۴۲/۱۸۶۳ به استخدام دولت انگلستان درآمد.
از بهر عذر سهو خود هرچند کردم سجده ها چون بت نجنبانید لب آن زبده سیمین تنان
گلبن گلزار سیادت که بود زبدهٔ سادات ذوی الاحترام
در این انجمن شیخ علی‌اکبر طبری سمت ریاست، مهدی شهیدی سمت دبیری داشت، امیرمؤید سوادکوهی، عباس شریف‌العلما خاوری، میرزا غلام‌حسین ملکی و میرزا علی عمادی و سرکردگان ساری، برخی از سران و بازرگانان زبده شهرهای دیگر مازندران در انجمن عضویت داشتند.