رجب

معنی کلمه رجب در لغت نامه دهخدا

رجب. [ رَ ج َ ] ( ع اِ ) ماه هفتم از سال تازیان ، و آن رارجب مضر هم گویند لأنهم کانوا اشد تعظیماً له. ج ، اَرجاب ، اَرْجُب ، رِجاب ، رُجوب ، رَجَبات. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). جج ، اَراجیب ، اَراجِب ، ارجبانات ، اَرْجِبة. ( ناظم الاطباء ): مُنْصَل الأسِنّة؛ ماه رجب. ( منتهی الارب ). مُنْصِل الأل ( اَل ج ِ اَلّة، نیزه کوچک که پیکان آن پهن باشد )؛ رجب. ( از منتهی الارب ). از ماههای عربی است میان جمادی الاَّخر و شعبان ، آن را رجب مضر نیز گویند بسبب احترامی که آن قبیله به آن ماه قایل بودند، و رجب الفرد نیز گویند زیرا ماههای حرام چهار است که سه تا از آنها یعنی ذیقعده و ذیحجه و محرم بدنبال هم آیند و تنها یکی جداست که آنهم رجب است. ج ، اَرجاب ، رُجوب ، رِجاب و نیز رَجَبات به صیغه جمع مؤنث به اعتبار شبهایی که رجب برای آنان وضع شده. ( از اقرب الموارد ). مأخوذ از ترجیب که معنی تعظیم است چون این ماه را عرب شهراﷲ گفته اند و تعظیم کردندی لهذا به این اسم مسمی شده ، و از پیغمبر ( ص ) نیز روایت است که رجب نام جویی است در بهشت از عسل شیرین تر و از برف سفیدتر هرکه در این ماه روزه دارد از آن جویش آب دهند از این سبب ماه مذکور را رجب نام کردند، از رساله نجوم که کمال معتبر بود. ( از آنندراج ) ( از غیاث اللغات ). ماه بزرگوار. ( مهذب الاسماء ). ماه هفتم از سال قمری عرب میان جمادی الاَّخر و شعبان ، و هلال آنرا به مصحف بینند. شهراﷲ الاصم ، رجب الاصم ، رجب المرجب ، رجب الحرام ، منصل الاسنة، منصل الال ، رجب الفرد نیز گویند. در اول آن بقولی در سال 57 هَ. ق. ولادت حضرت امام محمد باقر است و بعضی سوم صفر گفته اند. در دوم این ماه ولادت حضرت امام علی النقی است ( در سال 212 هَ. ق. ) و در سوم آن ( بسال 254 ) در سرمن رأی شهادت آن حضرت است و در دهم رجب بقولی ولادت حضرت امام محمد تقی است و در سیزدهم آن بقول مشهور سی سال پس از عام الفیل ولادت علی علیه السلام است در میان کعبه معظمه و در بیست وپنجم آن شهادت حضرت موسی بن جعفر است در بغداد. و بیست وهفتم آن روز مبعث حضرت رسول اکرم است. روز پانزدهم ماه رجب استفتاح است برای گشاده شدن درهای آسمان یا درهای کعبه در آن روز. رجوع به کلمه استفتاح شود. سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم آن ایام البیض است و اعمال استحبابی چند دارد. رجوع به ماده ٔایام البیض شود. ( یادداشت مرحوم دهخدا ) :

معنی کلمه رجب در فرهنگ معین

(رَ جَ ) [ ع . ] (اِ. ) ماه هفتم از سال قمری .

معنی کلمه رجب در فرهنگ عمید

ماه هفتم از سال هجری قمری بعد از جمادی الآخر و پیش از شعبان، رجب المرجب.

معنی کلمه رجب در فرهنگ فارسی

ماه هفتم ازسال هجری قمری بعدازجمادی الاخر
( اسم ) ماه هفتم از سال قمری تازیان و مسلمانان و آن بین جمادی الاخر و شعبان است .
محمد جمال الدین البیروتی اوراست الاجوبه الجلیله فی العقائد الدینیه.

معنی کلمه رجب در فرهنگ اسم ها

اسم: رجب (پسر) (عربی) (تلفظ: rajab) (فارسی: رجب) (انگلیسی: rajab)
معنی: نام ماه هفتم از سال قمری

معنی کلمه رجب در دانشنامه آزاد فارسی

رَجَب
(یا: رجب المرجَّب) نام ماه هفتم در تقویم هجری قمری. به سبب آن که از ماه های حرام است و در دنبالۀ دیگر ماه های حرام نمی آید، به آن رجب الفرد نیز می گویند. عرب ها این ماه را شهرالله می خواندند. ولادت امام علی (ع)، و به روایتی، معراج و مبعث پیامبر (ص) در این ماه روی داده است. رجب ماه ذکر خدا، استغفار، خواندن دعا و اعتکاف است و دربارۀ آن روایات بسیار آمده است.

جملاتی از کاربرد کلمه رجب

می حرام است و رجب نیز بود ماه حرام می در این ماه چه نوشی طرب اندر طرب است
او در ۱۳ رجب ۲۷۷ ه‍. ق در شهر بصره چشم از جهان فروبست؛ همچنین برخی درگذشت او را در سال‌های ۲۸۰ و ۲۸۱ ه‍. ق دانسته‌اند.
بنایی دیگری که شباهت زیادی به آرامگاه کوروش بزرگ دارد و در دوران هخامنشیان به صورت ناتمام ساخته شده‌است، به تخت گوهر یا تخت رستم معروف است و در شهرستان مرودشت استان فارس، در نزدیکی بناهای نقش رستم و نقش رجب واقع است.
و اندر شب سه شنبه نهم از مه رجب پیوند روز حشر بتاریک شب کند
این باده را ترکی عجب در ماه شعبان و رجب افشرده از حلق عنب در خم ترسا ریخته
روز آدینه نماز دیگر از جده برفتم یکشنبه سلخ جمادی الاخر به در شهر مکه رسیدیم و از نواحی حجاز و یمن خلق بسیار عمره را در مکه حاضر باشد اول رجب و آن موسمی عظیم باشد و عید رمضان همچنین و به وقت حج بیایند و چون راه ایشان نزدیک و سهل است هر سال سه بار بیایند.
وی با وجود ثروت سرشار و گرفتاری‌های بسیار در حل و فصل امور مالکیت، ۹ ماه از سال را به تدریس می‌پرداخت، به‌طوری‌که هر روز سه جلسه بحث خارج فقه، خارج اصول و خارج اسفار در معقول داشت و سه ماه رجب شعبان و رمضان را به بحث تفسیر اختصاص داده بود. وی در عین حال وظیفه قضاوت بین مردم را نیز دارا بود.
تا مَهِ شَوّال آید ز پیِ ماهِ صیام تا مَهِ شعبان آید ز پسِ ماهِ رجب
تردامنی‌ست پایهٔ معراج انفعال این موج چون بلند شود برجبین دود
واقعه بدشت گردهمایی بین پیروان باب در اواخر رجب و اوایل شعبان سال ۱۲۶۴ هجری قمری برابر با اواخر ژوئن و اوایل ژوئیه سال ۱۸۴۸ میلادی بود که با اشاره سیدعلی محمد باب در روستای بدشت در هفت کیلومتری شرق شاهرود برگزار شد. این کنفرانس نقطه عطفی در تاریخ تشکیل جنبش باب بود.
ج. ۹. روزگار احمدشاه (رجب ۱۳۲۷–۱۳۴۴ق) روزنامه‌های چمن، اطلاعات یومیه، شرق ایران و فکر آزاد
دولت بیدار را در دیده ریزم خاک خشک گرجبینم سجدهٔ آن آستان بیند به خواب
موکب ماه مبارک در رسید بار بر بستند شعبان و رجب
بادی همه ساله شاد تا هست روز رجب اصل شادمانی
گشت یوم جامع شهر رجب تاریخ آن طرفه تر کین ماه و روز اتمام او را مظهرست
رجب احسان الیاجیک (متولد ۲۳ دسامبر ۱۹۶۱) متکلم و نویسنده اسلامی ترکیه‌ای است. او بنیانگذار یک سازمان اسلامی-سوسیالیستی در ترکیه به نام مسلمانان ضدسرمایه‌داری است. وی بیش از ۲۰ عنوان کتاب از جمله ترجمه قرآن، به ترکی تألیف کرده‌است.
رجب طیب اردوغان با کسب نزدیک ۵۳ درصد آراء در انتخابات سراسری ترکیه (۲۰۱۸) به عنوان اولین رئیس‌جمهور نظام ریاستی ترکیه برای یک دوره پنج ساله دیگر انتخاب شد.